Recept Obyčejné párky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Kdo jíte párky?
Následujici receptura na obyčejné párky byla získaná od nejmenovaného pracovníka jedné Rakouské firmy, která vyrábí uzeniny na objednávku a podle cenových požadavků supermarketů a hypermarketů v České republice. Pokud byste v receptu marně hledali maso, nespletli jste se, skutečně tam žádné není.

Výsledný produkt = 100 kg růžovoučkých párečků.

Postup

Asi to patří jinam a už vůbec to není zábavné, ale nedalo mi to. Když vidím složení některých uzenin, tak tenhle recept je docela reálný. A to přesto, že ležel někde na internetu a možná nebyl myšlen až tak vážně. Snad nás to donutí dívat se na složení toho, co si kupujeme k jídlu. Pro informaci: v psích konzervách je vlastně úplně to samé. Stačí osolit, hodit na pánev a chutná to úplně stejně. Akorát potom budete mít jestě hladkou hebkou srst, protože na rozdíl od párků obsahuje psí žrádlo vitaminy a minerály:o)))

Recept je z kategorií: Zábavné recepty

Nahlásit recept

  • 28.01.10 vloženo
  • 13252x zobrazeno

Ingredience

  • 15 kg SEPARÁT
  • 15 kg SÁDLO
  • 26 kg KŮŽOVÁ EMULZE
  • 10 kg A-GEL (chemie)
  • 6 kg ŠKROB
  • 22 kg LED (strouhaný pro spojení směsi, později zvodnatí)
  • 1,9 kg SŮL
  • 2 kg SÓJA
  • 1 kg EMULGÁTOR
  • 1,1 kg KOŘENÍ + BARVIVO

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Obyčejné párky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Obyčejné párky

kydy
99 příspěvků 3.2.10 02:31
Re: Obyčejné párky

Mě někdy připadá, že tu platí heslo „Já jsem Labužník, co je víc?“… velmi jednoduché: dva Labužníci… Anebo: „Všichni jsem si rovnější, obzvláště pak někteří“. Diskuse k tomuhle nevinnému receptu je toho důkazem. Vy „rovnější“ se do mě můžete pustit a Vám normálním přeji hezký večer :-)

anickav
2904 příspěvků 3.2.10 00:15
Re: Obyčejné párky

Na každom webe sa nájdu všelijaké typy…iba ja sa fakt niekedy bojím Lab. otvoriť…(skoro ako vtip s chladničkou a Leninom)
Nakoniec - každý si z toho vyberie, čo sa mu pozdáva.:o

Wolfg
584 příspěvků 2.2.10 23:51
Re: Obyčejné párky

U nás se říká děte už do pr…le, i když se vyká. Snad jste pochopili, že neoslovuji všechny. Nehovořím k nikomu, jinak bych musel napsat, jděte mi k šípku.
Našel jsem povídání, o něž se chci se všemi podělit, aniž bych urážel. Jen nevím, kam s ním, tak na Diskuzní fórum. Čus, mlsouni

pekarka
410 příspěvků 2.2.10 23:38
Re: Obyčejné párky

No ono se to mát tak. Někdo napadání, osočování má jako koníček, někdo má potřebu vyjádřit se ke všmu a proti všem, někdo chce být furt v popředí, to je síla internetu. hold nějak si ty mindráky ty lidi řešit musí, že Já jen někdy koukám a kroutím hlavou co to zas čtu, jo jo. A už zas vidím, jak někdo napíše, že to má být v kolonce mimo mísu, nebo, že jsem si to mohla dát do deníčku.

casino
4495 příspěvků 2.2.10 22:54
Re: Obyčejné párky

jj sveva, jj jolana, jj zlata souhlasím
jj františka - svým způsobem máte pravdu
midla, také Vás vítám a nebojte, podléháte stodennímu hájení :)

zlata
1200 příspěvků 2.2.10 22:16
Re: Obyčejné párky
:D :D :D
jolana
5068 příspěvků 2.2.10 22:12
Re: Obyčejné párky-Midla,

na Labuzniku sa nehada..tu sa len vynmienaju nazory alebo sa skadli. bo co se skadliva, to se rado miva. :))
Inac by tu bolo presladlo a len sladkym sa zit neda.. to chce jazyk labuznicky, okusit co sa da-aj neda, odopierat labuznik si ver nema.. nech len skusi, coby nie? nabuduce nezahryzne, ci pochuti si..kolko ludi , tolko chuti ..;-)
Midla, vitaj a nech sa paci, kolko srdce raci je tu chuti ..len si vyberaj :))

midla
266 příspěvků 2.2.10 21:06
Re: Obyčejné párky

A je to tady, kvůli hádkám jsem odešla z Toprecepty :-(

sveva
751 příspěvků 2.2.10 19:26
Re: Obyčejné párky

Je to Zábavný recept, který rozpoutal zajímavou diskuzi. Dověděla jsem se zajímavé skutečnosti.
Proč si nakonec několik labužníků osvojí komentáře k hádkám a osočování, které sem nepatří. Není to škoda?
Zdravím.

Frantiska
927 příspěvků 2.2.10 18:29
Re: Obyčejné párky

pristup mate az co doslo ke zmene majitele Kovarovi vam pristup zakazali … mlade fronte je to ocividnejedno … takze zadna odvadeni pozornosti recma o nicem … kdyz jeste recepty meli rodinnou atmosferu, tak vam tam zakazali pristup … ted kdyz je kazdemu jedno kdo tam chodi, tam pristup mate

casino
4495 příspěvků 2.2.10 18:22
Re: Obyčejné párky

františka,
nevím zda oceňujete, že i já ignoruji Vaše písanky :-) ale začínáte se opakovat jako stará deska. Určitě jako děvčica ze slovácka pěkně zpíváte, a dost možná z obehrané písničky o mém vyloučení z recepty.cz ještě uděláte evergreen :-) Je mi to šumafuk.
Teď ale píšete, že "uz jemi jasne proc vam zakazali pristup na http://www.recepty.cz/. Nevím co Vás potrefilo, že se Vám tak najednou rozjasnilo, ale Vaše informace jsou aktuální jako včerejší noviny. Už nějakou dobu mám přístup na recepty.cz (možná omylem, možná původní důvody byly shledány jako irelevantní, možná se jenom někomu také se zpožděním rozjasnilo) odblokován :-)))

Frantiska
927 příspěvků 1.2.10 22:10
Re: Obyčejné párky

Proste casina ignorujte .. uz jemi jasne proc vam zakazali pristup na http://www.recepty.cz/

noskovice
1322 příspěvků 1.2.10 19:07
Re: Obyčejné párky-Zlati,

ignoruj a přeskakuj. Hlavně do něj nešlápni, uklouzla bys. :-)
Pa, Soňa.

casino
4495 příspěvků 1.2.10 19:06
Re: Obyčejné párky

zlata
ad 1. To mi nevadí. Nakonec, takových je tu většina labužníků :-) Nebo se Vám nelíbí oslovení v 1.pádu? Řeším to univerzálně, VŽDY kopíruji nick, abych se vyhnul případnému komolení. VYBRAL JSEM NĚKOLIK LABUŽNÍKŮ jak byste je oslovila?
ad 2. Někdo rýpá, někdo rýpe…U nás jezdí čert na babě :-)
ad 3. Možná jste ne zcela pochopila o co v té diskuzi jde. Nebo je Vám to lhostejné. Těžko říci co je smutnější.
ad poslední věta: jedna z diskuterských podpásovek by zněla - ne, VY mě urazit nemůžete!:) Ale pokud jste z množiny mého „jemnocitu“ skutečně část urazila, nezbývá než doufat že tato podmnožina nezapadne bez užitku a třeba někde časem vyklíčí…:-)))

martisog …ti červotoči, to je interesantní myšlenka, rád bych věřil, že Vaše. Jako vyznavač entomogafie o tom pouvažuji:-)

zlata
1200 příspěvků 1.2.10 18:32
Re: Obyčejné párky - casino,

možná by bylo dobře zamést si před svým vlastním prahem. Také jsem si početla a ne vše by bylo akorát. :-)

martinsog
103 příspěvků 1.2.10 17:34
Re: Obyčejné párky

Casino, viem, áno viem. Ospravedlňovať vlastnú hlúposť urážaním iných, tak na to naozaj treba IQ húpacieho koníka a v tvojom prípade ešte aj prežratého červotočmi…

casino
4495 příspěvků 1.2.10 17:23
Re: Obyčejné párky

martinsog
Nevíte? No, nevědomost hříchu nečiní, ale neomlouvá. Alespoň se to traduje :-)
A co se zrcadlení týká, i když se budete točit jako čamrda, v komentáři nenajdete co byste zřejmě rád :-)))

zlata
1200 příspěvků 1.2.10 03:03
Re: Obyčejné párky - casino..,

tak za prvé nejsem ten, ale ta. Za druhé, že Ty musíš stále do někoho rýpat. Je ta cenu i kdyby hrom na koze jezdil. A ještě za třetí - reakce Tvůj odkaz, začala jsem zde šestý rok, ale prudilů jako jseš Ty, tak jsem za tu dobu zaplať Bůh moc nezažila. Jinak promiň, že jsem urazila Tvůj jemnocit

martinsog
103 příspěvků 1.2.10 01:13
Re: Obyčejné párky - casino

Neviem, neviem, ty si akýsi strašne jedovatý. Veď nech si každý napíše aký má názor. p.s. a o pozeraní o „orálu“??? Veď má hádam každý v kúpeľni zrkadlo a keď sa rýpe kefou v ústnej dutine, snáď vidí… alebo si myslel „an..“? To by si sa asi ťažko otáčal…:-)))

casino
4495 příspěvků 31.1.10 20:55
Re: Obyčejné párky-nejen pro zlata

Shodou náhod se zrovna TADY řeší jistý problém, řekl bych především charakteru etického.
Shodou náhod jsme na receptu v kategorii „zábavné recepty“, čili jakási uvolněnost ve vyjadřování se dá tolerovat.
Nazíráno ale prizmatem Labužníka, případně labužníků jsou-li zde jací, kteří ještě neprchli :-), myslíte, že je jedno, jaký kalibr „výraziva“ se tu užívá? Myslíte, že pokud si individuum nevidí do „orálu“, lze se potom příliš podivovat nad tím co z něj leze? A nalakováním to ještě akcentuje :-(.Vlastním přičiněním se tak posouvá někam, řekl bych až do kategorie shora řešené. Jistě, je to každého svobodná volba… Ale cítím, že nejsem sám kdo podobným slovním projevem (a je jedno zda je to psáno třeba dadštinou :-) trpí.

esmeralda
4813 příspěvků 30.1.10 05:19
Re: Obyčejné párky
zlata
1200 příspěvků 30.1.10 04:05
Re: Obyčejné párky

Odlehčím … já chodím do krámů zá:,–(ně bez brejlí, ale tahám sebou Hafču, no a pak je vše na něm :D

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.1.10 02:06
Re: Obyčejné párky - casino

Cože? Jsem vyšinutý. Z tvojí větné stavby.

casino
4495 příspěvků 30.1.10 01:48
Re: Obyčejné párky

Pupek, možná lépe do toho znovu nešlapat :-( Mohl jsi zůstat a filozofem… :-()

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.1.10 01:00
Re: Obyčejné párky - kltko

Papír snese všechno. Jedno je, zda je to kodex, zákon, vyhláška nebo jiná „právní“ norma. Při nákupu obyčejných (telecích, libových, dietních) párků nemáš nikdy jistotu, co v tom střevě máš (a jestli je to vůbec střevo). Nepřišlo vám divné, že ten stejný typ párků a od stejného výrobce chutná pokaždé jinak - když už jsme u těch kodexů? Pokud si to spotřebitel žádá a zákon to nezakazuje, tak proč bych nemohl použít místo soji třeba strouhaný fazole? Kdo mi v tom brání?
Tady je spíš pes zakopaný jinde. Kvalitního buřta si musíš zaplatit nebo si holt koupíš v hypermarketu nějakou imitačku za 27,– Kč per kilo a pak se budeš divit, že ti na klacku u ohýnku zbylo trochu rozteklé paštiky s prasklým prezervativem.
Ke svému diskuznímu příspěvku z 28.01 (10:0 bych ještě rád dodal - ani když ho nalakuješ!

di
2451 příspěvků 29.1.10 19:30
Re: Obyčejné párky - kltko

Legální určitě není (tedy pokud výrobci chtějí pro svoje výrobky používat zavedená jména), viz. naše „salámová vyhláška“, určitě u Vás máte podobnou. S tím Kodexem jste ale dál, u nás zatím nic podobného bohužel nemáme. Od ČSN, kde bylo všecko vyjmenováno a vyčísleno, se upustilo a nové normy v podobném stylu pravděpodobně neexistují.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.1.10 18:48
Re: Obyčejné párky - di, pupku, aj ostatní

aby sme sa nenaťahovali na slovíčka, dal som si tú prácu a stiahol citácie z Potravinového kódexu SR, sú v mojom denníčku.
Je to neveselé čítanie ale potvrdzuje, že opísaný recept môže byť úplne reálny. A mail, ktorý sa už pred rokmi šíril (tuším som ho aj dostal) je síce starý, už aj trochu otravný, ale nie je hoaxom v tom zmysle, že by klamal.
Jediné, čo nie je možné overiť, či presnú konkrétnu zmes niekto skutočne používa, ale tak, ako je uvedená, je úplne legálna a teda používaná byť môže.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.1.10 18:39
Re: Obyčejné párky

Jestli můžu taky do mlýna - zde uvedému poměru surovin bych se ani nedivil, obyčejné párky totiž dneska už snesou všechno. Co se výroby separátu týče, tak to je takový velký mlýnek na maso s oddělovačem kostí. Úplně nejlepší je drůbeží separát, to se semelou drůbeží skelety a protože jsou drůbeží kosti daleko jemnější, do separátu jde kromě masa, šlach a chrupavek i trochu těch kostí. Takže kdo má hubu fajnovou, dokáže i po chuti poznat, že ten páreček chutná trochu vápenitě - asi jak když políbíš zeď.
V některých uzenářských výrobnách používají na výrobu „díla“ veškeré odřezky z výroby a vše ostatní nasypávají do kutru z pytle (připravená komerční směs).
Led se samosebou používá jako chladič, neboť nože kutru dokážou dílo ohřát natolik, že začne docházet k denaturaci bílkovin a na ně se pak nenaváže tolik vody, aby to pro výrobce bylo ekonomicky zajímavé.
U české standardní šunky je situace podobná, tam se ale místy používá maso. Ale „šikovný“ uzenář dokáže z 1 kg vepřového masa vyrobit až 2 kg šunky. O dnešním lanšmítu nebo játrovce nemusíme ani mudrovat. A včil babo raď.

di
2451 příspěvků 29.1.10 16:32
Re: Obyčejné párky - kltko

Podle mě to fakt hoax je; v původním znění byla dokonce místo separátu (správně se mu říká strojně oddělené maso) uvedena masokostní moučka. Každý technolog Vám poví, že tohle složení je nesmyslné, např. to množství kůžové emulze je absurdní (to prostě nepoužívají i ti největší „šidiči“), stejně jako třeba sóji, škrobu, soli - ta je hodně přehnaná - apod. Led se samozřejmě používá (neříká se mu strouhaný, ale šupinový nebo šupinkový), kvůli tomu, aby se směs při kutrování nepřehřívala.
Jedna věc je oprávněná kritika nekvalitních masných výrobků, se kterými jsme téměř všichni nespokojení, druhá věc je tenhle nesmysl. No, třeba sem nějaký technolog nakoukne a uvede vše na pravou míru.

Wolfg
584 příspěvků 29.1.10 16:17
Re: Obyčejné párky

Až začnou výrobci uzenin odebírat suroviny z kafilérky, bude to jasný signál, že kvalita buřtů se posouvá k vyšším příčkám. Preventivně jdu přiostřit klacky na opékání.....

nantaali
18 příspěvků 29.1.10 15:42
Re: Obyčejné párky

Tak to u nas jsou o trochu lepsi, obsahuji mimo vitaminu c jeste tzv. vedlejsi masne produkty. pod tim se muze skryvat kde co, napr, slezina, plice, srdce a podobne.na rozdil od psich konzerv ,nejsou parky a pod delane z uhynulych zvirat.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.1.10 15:00
Re: Obyčejné párky - čítajte malé písmenká!

už som to spomínal kdesi inde, čítajte malé písmenká! teda zloženie. A keď si prečítate na prvých troch miestach „silnú trojku/štvorku“ - voda, separát, kože, tuk - tak nečakajte kulinársky zážitok.
Oná správa podľa mňa nie je hoaxom, skôr reťazovým mailom. Pretože uvedené zloženie presne zodpovedá receptúre lacných „mäsových“ výrobkov.

Pekne to okomentoval svojho času nejaký chlapík z mäsopriemyslu, že ak vám obchodný reťazec zadá nákupnú cenu liptovskej salámy 30 Sk/kg, pričom cena bravčových polovíc sa v tej dobe pohybovala 45-50 Sk/kg, tak z čoho asi tú salámu môžete robiť? Na druhej strane zase priznal, že áno, ale sú mäsovýrobne, ktoré takúto podmienku radi akceptujú a za uvedenú cenu „čosi“ dodajú.

Jediná chyba, že na klasické párky treba kuter, mlynček nestačí, takže ich domáca výroba je komplikovanejšia (na rozdiel od salámy, klobásy, jaternice, tlačenky…)

c.l.plesky
27 příspěvků 29.1.10 06:35
Re: Obyčejné párky

To jsou ty pravé vídeňské párky! Pupku máš pravdu!

martinsog
103 příspěvků 29.1.10 03:06
Re: Obyčejné párky

Cenám sa ani nečudujem. Pred dvomi rokmi sme skúsili vytvoriť len tak z recesie špekáčiky podľa receptu z knihy ktorú som našiel zaprášenú v antikvariáte. Bez započítania ceny čriev, korenín, energií a práce /mäso sme kúpili v bežnom obchode/ vychádzalo kilo výrobku /celkove asi 5 kg/ vtedy cca 130,– Sk.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.1.10 01:17
Re: Obyčejné párky-hoax

Pokud je to hoax, tak je podle mě hodně malinkej. Vybíral jsem měkký salám a když jsem viděl složení, tak mi bylo mdlo. Maso 20% a zbytky, jen nějaký fujtajbl. :cry:

phansen
Rozumná cena párků začíná někde kolem 150,–Kč za kilo a i tam jsem velmi obezřetný. U nás za cenu o které píšeš mají tak 35% masa, víc ne.

Alis
2617 příspěvků 28.1.10 23:04
Re: Obyčejné párky

Volfe, dej vědět, kdy je budeš dělat, abychom věděli, kdy ti jít na funus :D a doufám, že to nebude na chystanou oslavu, to by mohlo být hodnoceno jako rituální hromadná sebevražda :D

Wolfg
584 příspěvků 28.1.10 21:12
Re: Obyčejné párky

Konečně smysluplnej recept. Dávám do oblíbených a budu při zemi, zkusím jen poloviční dávku

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 21:02
Re: Obyčejné párky

manku, tatínek dělával salámy, vím o čem píšeš a ještě teplý z udírny… a což teprve játrový, ale ani jeden jsem se nenaučila … k mojí škodě.

oldsoft
682 příspěvků 28.1.10 20:54
Re: Obyčejné párky
marmelada
1642 příspěvků 28.1.10 20:22
Re: Obyčejné párky

Mňam!

di
2451 příspěvků 28.1.10 20:18
Re: Obyčejné párky - pro hafču

Ten mail je tzv hoax a na netu koluje už od dubna 2002.
Tím se nepřu o to, že současná kvalita uzenin je spíš tristní, holt, když chtějí lidi kupovat za lacino, výrobci se přizpůsobí. Ovšem výše uvedené složení je spíš nesmyslné, různých aditiv se používá hodně, ale asi tak o řád míň, minimálně.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 20:04
Re: Obyčejné párky

Však oni nás výrobci časem naučí si opět dělat všechno sami doma, tak jak to bylo kdysi dáááááávno. A místo nakupování za peníze pokvete opět směnný obchod… Už ta doba není daleko.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 19:46
Re: Obyčejné párky

všechno vakuované tyto informace obsahuje … pak tedy vodítkem budiž uvedená % masa. Lepší párek ho již obsahuje kolem 75 %. To co leží za vitrinkou v chlaďáku, pak už se jen řídit cenou, jak píše phansen, ale ani tam nemáte jistotu. Uzeninu již skoro nekupujeme, kupujeme kvalitní šunku, ale z toho bramborový guláš neudělám.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 19:38
Re: Obyčejné párky-phansen

párky z jatek stály kolem 100,– Kč. Koupila jsem je na zkoušku, protože je chválila kamarádka, která si svoji hubičku rozhodně nešidí. :D
Jinak kupuji od fy. Steinhauser Tišnov a Dolejší Davle. Oboje stojí přes 100,– Kč/kg a jiné raději nekupuji.

phansen
18 příspěvků 28.1.10 19:25
Re: Obyčejné párky

Pokud nakupujete zá:,–(ně za nízké ceny, tak nikdy nečekejte, že je to z masa. Rozumná cena začíná tak na 60-70,– Kč/kg.

ester
288 příspěvků 28.1.10 19:10
Re: Obyčejné párky

BIOpárky mě dostaly.

alena45
588 příspěvků 28.1.10 18:54
Re: Obyčejné párky

čo párky, ale minule sme kúpili špekáčky „buřty“, že si dáme na záhrade na gril. Grilovali sme a nič. To sa proste nedá ani ugrilovať. Zvnútra to bolo stále ružové a traslavé fuj. Zatiaľ kupujeme, ale fakt výnimočne, spišské párky a ak niekto vie čo obsahujú, nechcem to vedieť !!!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 17:50
Re: Obyčejné párky

hmm, a já pořád dumala, proč ty párky, co jsem si koupila v prodejně místních jatek mají takovou divnou chuť. :O Zdají se mi být nějaké až moc uzené a tmavé. Že bych koupila opravdický párek z masa? ;)

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.10 17:10
Re: Obyčejné párky

Merda non lucidare!

Manana
1515 příspěvků 28.1.10 17:08
Re: Obyčejné párky

A když si je koupíte nebo vezmete sebou do biografu, máte BIOpárky!

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz