Recept Obyčejná rajská

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Obyčejná rajská

Postup

Z cibule, sádla a mouky připravíme světlou jíšku a postupně ji ředíme vodou do omáčkové hustoty. Přidáme protlak, bobkový list, sůl, podle chuti cukr a 20 minut povaříme. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 20.02.06 vloženo
  • 23539x zobrazeno

Ingredience

  • 4 PL rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 1 PL sádla
  • 1 PL hladké mouky
  • sůl
  • cukr
  • bobkový list.

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 13.11.14 12:02

Uvařeno podle komentářů, určitě další koření, ne jen bobkový list.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

M.Suskova 15.01.11 10:33

Postupem času jsem přestala dávat i cibuli takže zůstal nejjednodušší recept.Světlá jíška voda protlak,masox,sůl,sladidlo.

Diskuse k receptu Obyčejná rajská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3857 příspěvků 14.11.14 17:54

:potlesk: no a pak že obyčejná rajská, a jaká je to věda :P
Když se chci opravdu vytáhnout, tak najemno trocha kořenové zeleniny na másle, kvalitní passata, špetka skořice, strouhnout citronovou kúru, kousek bobku, maličko nového koření, jen chvíli a vybrat, sůl, pepř, maličko hnědého cukru, horká voda, ne vývar, tyčák 3 pulsy, trocha tmavší jíšky. Perník luxus, ale ten skoro nikdy doma nemám.

daduuja
1145 příspěvků 14.11.14 14:08

A každá omáčka i zesvětlá a zvodovatí.
I játra na knedlíčky se musí víc zahustit.
Používám ho nejvíc na polévky, tam je to jedno :-)
A taky na capuccino pro děti, pěním s ním mléko:-)

birkana
1687 příspěvků 14.11.14 12:39

@Dadooa, podle mé zkušenosti konkrétně rajská, promixuji-li déle a na vyšší obrátky, zesvětlá, jakoby napění a chuť je mdlejší, než před tím :think: I ten škraloup po schladnutí je jakýsi „našlehaný“, nafouklý. Stalo se mi to několikrát; od té doby „protyčovávám“ v několika krátkých sekvencích, jen co by se zeleninka přesekla na drobnější kousky. Ty v omáčce nechávám - doma nám nevadí, že omáčka není ultrahladká. :*

Dadooa
268 příspěvků 14.11.14 12:05

@daduuja @birkana Fakt se tak znatelne zmeni? Ja teda tycak nemam ale zajima me to. proc se tolik zmeni, v cem?

Příspěvek upraven 14.11.14 v 12:05

birkana
1687 příspěvků 14.11.14 06:48

@daduuja, tu tvoji sváteční bych si nechala líbit i ve všední den :palec: :potlesk: :lol:

Tím tyčákem ji mixuju jen tak „nepořádně“ - na nejnižší rychlost a krátce. Omáčka nesmí na povrchu napěnit. Stane-li se tak, pak se změní, jak píšeš ty - tedy k horšímu.

daduuja
1145 příspěvků 13.11.14 19:38

@birkana klasika :-), ke knedlíkům pasíruju, k těstovinám, rýži atd. ne. Tyčovým neproháním, zdá se mi, že mění vzhled, konzistenci i chuť, raději se dřu s cedníkem :-)
Na té sváteční si nechávám záležet, základ z kořenové zeleniny na které zkaramelizuju hnědý cukr a orestuju protlak, přidám koření a hovězí vývar. Zahušťuju strouhaným tvrdým perníkem. Podávám s hovězím a domácím kynutým knedlíkem :-)

birkana
1687 příspěvků 13.11.14 16:18

@daduuja, do té „obyčejné“ dávám jako koření: celý pepř, nové koření, bobkový list, skořici a hřebíček (s tím opatrně!). Kořenová zelenina v základu také nic nezkazí; na závěr nepasíruji. Je-li třeba, proženu omáčku tyčovým mixérem ;)

Eja
3857 příspěvků 26.08.12 10:34

Skořice jednoznačně ANO. To je ten x-tý rozměr :) Dávám naopak na začátku kousek celé, vytahnu tak po 15 minutách.

Ačraj
697 příspěvků 25.08.12 22:16
Rajská

Také tak nějak podobně, máslovou jíšku, vývar, rajčatový džus (vlastní výroba),bobkový list, kuličky pepře i nového koření, kamarádka přidává mrkev, dodá prý tu sladkost, to ale nemám vyzkoušené. :?
Nejlepší rajská je z čerstvých rajčat, orestuji cibulku, potom pokrájená rajčata, zaliji vývarem (vodou)povařit, přepasírovat, skořici nedávám. :potlesk:

Příspěvek upraven 26.08.12 v 13:28

Linuse
1 příspěvek 17.01.12 12:30

…já dávám ještě hřebíčky,jalovce,nové koření a bobkové listy,je naprosto luxusní :jazyk:

Alis
2617 příspěvků 15.01.11 12:23

Jako Danda karamelizuji, nezalévám vodou, ale rajčatovým džusem. Zahušťuji po přecezení, někdy máslovou jíškou, někdy moukou rozmíchanou v mléku či smetaně (citlivě). Na úplný závěr přidám špetičku skořice. Kapka octa či citrónu zvýrazní chuť i vůni :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.01.11 11:59

já zase nechám zkaramelizovat cukr, pak přidám protlak, koření, mnohdy nezahušťuji = ten cukr je pátá dimenze :-)

casino
4488 příspěvků 15.01.11 10:55

…já naopak občas v dobrém rozmaru přihodím hrstku najemno strouhaného celeru…
Nikdo to nepozná, ale chuti to dodá čtvrtou dimenzi :-)
Pokud disponujete opravdu jemnou chutí, určitě Vás zkušenost přiměje nahradit sádlo z prasete máslem z krávy :mrgreen:

M.Suskova
206 příspěvků 15.01.11 10:33

Postupem času jsem přestala dávat i cibuli takže zůstal nejjednodušší recept.Světlá jíška voda protlak,masox,sůl,sladidlo.

M.Suskova
206 příspěvků 15.01.11 10:01

U nás se velmi málo používalo koření ,tak ani do rajské nedávám žádné ale s masoxem souhlasím,ten dávám

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Dávám tam kus skořice i pár hřebíčků. Masox ano. S tou rybízovou marmeládou to může být zajímavé. Vyzkouším.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Ještě hážu nové koření.

alouch
56 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Naše kuchařka na táboře přidávala do rajské trochu rybízové domácí marmelády - byla to první a zatím jediná rajská, která mi fakf chutnala.

Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Já masox taky přidávám všude možně, ale nejsem si jistá, zda je to to pravé ořechové. Zkusím překonat svou lenost a svařit kýbl pořádného vývaru a zmrazit ho do kostiček.

PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Masox je zázrak

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Já přidávám taky masox nebo vývar a skořici - nádherně to pak voní…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná rajská

Přidávám vývar z masoxu - má to šmrnc…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz