Recept Obyčejná houbová omáčka

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Obyčejná houbová omáčka

Úvod

Tato omáčka se u nás podávala výhradně bez masa.Houby v ní nahrazují maso.
Ovšem výborný je k této omáčce vařený vepřový jazyk.

Postup

Houby očistím,opláchnu pod tekoucí vodou.Nakrájím a dám vařit do osolené vody.Když začnou vařit seberu pěnu a přidám bobkový list.Nechám vařit 20 minut.Mezi tím si udělám světlou jíšku z tuku a hladké mouky.Když jsou houby uvařené, vyberu bobkový list , zahustím houby jíškou a podle potřeby zředím mlékem na hustotu na kterou jsem zvyklá.Nechám provařit a nakonec dochutím octem ,popřípadě dosolím.Může se přidat kousek másla na zjemnění ale není nutné. Neuvádím množství ingrediencí,protože všechno dělám od oka a váhy nevím. Omáčku lze uvařit i z předem namočených sušených hub nebo zamrazených,ale i naložených v kyselém nálevu.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 16.08.10 vloženo
  • 25529x zobrazeno

Ingredience

  • čerstvé lesní houby(nejlépe hřiby a podobné)
  • hladká mouka
  • tuk na jíšku
  • mléko
  • bobkový list
  • sůl
  • ocet

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 10.10.13 20:45

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

marcik123 23.09.13 11:10

vyzkoušel jsem, výborný recept, doladil jsem drceným kmínem, vejce vařené (domáci chov) a s bramborem - též domácí. snad pro příště vyměním vodu za vlažnou místo sbírání pěny.

Odkaz na uvaření

birkana 29.01.13 10:13

Zimní alternativa ze sušených hub. A bez masa!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Obyčejná houbová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Frantiska
927 příspěvků 11.10.13 18:30

@casino je to o zvyku :) ja ten rozdil proste citim, nedej boze pokud jsou zampiony dusene ještě na cibulce :))))

M.Suskova
206 příspěvků 11.10.13 13:31
reakce na marcik123

Jsem ráda že vám chutnalo. A ještě k té pěně. Moje babička pěnu nikdy nesbírala a bylo to taky dobré. Ovšem dnes to děláme jinak.

casino
4488 příspěvků 10.10.13 20:44
MAKRONKY mi dovlíkly ruksak žampiónů…

Ony prý to „nežeróóó“, ale prý si vzpomněly na mě, „…dyž už ich só u chemičky mraky a nigdo to tam nasbírá…“
Poděkoval jsem a hledal na LABU jak s nimi naložit.
Občas si dám žampiony po syrovu, ale pouze a výhradně ty z velkochovu. Nevím, jak je cítit Agaritin, ale ty přírodní mi smrdí po bakelitu stejně jako to smrdělo v té fabrice, když tam ještě v 60. letech vyráběli z bakelitu skořepiny na nášlapné miny.
Zde u tohoto receptu mě zaujal komentář od Františka.
Zkusil jsem tedy vedle VAŘENÝCH hub i houby DUŠENÉ, jak jsem zvyklý.
Pominu-li, že žampiony aby změkly se ve vodě musely vařit 2× tak dlouho než ty dušené, tak rozdíl (kromě barvy jídla) byl v chuti minimální.
No, abych byl objektivní: ty dušené bylo cítit (smrděly) po bakelitu o fous víc než ty vařené, ale nebýt ta jídla vedle sebe, tak rozdíl nikdo nepozná :)

Frantiska
927 příspěvků 17.08.10 01:34
Re: Obyčejná houbová omáčka

muzu rict, ze takhle delame uz desetileti zampionovou omacku … varene zampiony jsou mnohem chutnejsi nez dusene :) teda aspon pro nas

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz