Recept Obyčejná houbová omáčka

(Hodnoceno 3x) M.Suskova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Obyčejná houbová omáčka

Úvod

Tato omáčka se u nás podávala výhradně bez masa.Houby v ní nahrazují maso. Ovšem výborný je k této omáčce vařený vepřový jazyk.

Postup

Houby očistím,opláchnu pod tekoucí vodou.Nakrájím a dám vařit do osolené vody.Když začnou vařit seberu pěnu a přidám bobkový list.Nechám vařit 20 minut.Mezi tím si udělám světlou jíšku z tuku a hladké mouky.Když jsou houby uvařené, vyberu bobkový list , zahustím houby jíškou a podle potřeby zředím mlékem na hustotu na kterou jsem zvyklá.Nechám provařit a nakonec dochutím octem ,popřípadě dosolím.Může se přidat kousek másla na zjemnění ale není nutné. Neuvádím množství ingrediencí,protože všechno dělám od oka a váhy nevím. Omáčku lze uvařit i z předem namočených sušených hub nebo zamrazených,ale i naložených v kyselém nálevu.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 16.08.10 vloženo
  • 36728x zobrazeno

Ingredience

  • čerstvé lesní houby(nejlépe hřiby a podobné)
  • hladká mouka
  • tuk na jíšku
  • mléko
  • bobkový list
  • sůl
  • ocet

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 10.10.13 20:45

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

marcik123 23.9.13 11:10

vyzkoušel jsem, výborný recept, doladil jsem drceným kmínem, vejce vařené (domáci chov) a s bramborem - též domácí. snad pro příště vyměním vodu za vlažnou místo sbírání pěny.

Odkaz na uvaření

birkana 29.1.13 10:13

Zimní alternativa ze sušených hub. A bez masa!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Obyčejná houbová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Obyčejná houbová omáčka

Frantiska
927 příspěvků 11.10.13 18:30

@casino je to o zvyku :) ja ten rozdil proste citim, nedej boze pokud jsou zampiony dusene ještě na cibulce :))))

M.Suskova
206 příspěvků 11.10.13 13:31
reakce na marcik123

Jsem ráda že vám chutnalo. A ještě k té pěně. Moje babička pěnu nikdy nesbírala a bylo to taky dobré. Ovšem dnes to děláme jinak.

casino
4498 příspěvků 10.10.13 20:44
MAKRONKY mi dovlíkly ruksak žampiónů…

Ony prý to „nežeróóó“, ale prý si vzpomněly na mě, „…dyž už ich só u chemičky mraky a nigdo to tam nasbírá…“
Poděkoval jsem a hledal na LABU jak s nimi naložit.
Občas si dám žampiony po syrovu, ale pouze a výhradně ty z velkochovu. Nevím, jak je cítit Agaritin, ale ty přírodní mi smrdí po bakelitu stejně jako to smrdělo v té fabrice, když tam ještě v 60. letech vyráběli z bakelitu skořepiny na nášlapné miny.
Zde u tohoto receptu mě zaujal komentář od Františka.
Zkusil jsem tedy vedle VAŘENÝCH hub i houby DUŠENÉ, jak jsem zvyklý.
Pominu-li, že žampiony aby změkly se ve vodě musely vařit 2× tak dlouho než ty dušené, tak rozdíl (kromě barvy jídla) byl v chuti minimální.
No, abych byl objektivní: ty dušené bylo cítit (smrděly) po bakelitu o fous víc než ty vařené, ale nebýt ta jídla vedle sebe, tak rozdíl nikdo nepozná :)

Frantiska
927 příspěvků 17.8.10 01:34
Re: Obyčejná houbová omáčka

muzu rict, ze takhle delame uz desetileti zampionovou omacku … varene zampiony jsou mnohem chutnejsi nez dusene :) teda aspon pro nas

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz