Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník EvaM03 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uzené maso dáme do velikého hrnce do studené osolené vody a pooomalinku dáme vařit pod pokličkou. Nespěcháme!!! Během vaření průběžně kontrolujeme stav masa. Jinými slovy uždibujeme do té doby, než je maso krásně měkké. Pak ho z vody výjmeme. Je-li vzniklý vývar příliš slaný (pokud se vám vyvařilo hodně vody), přilijeme ještě vodu. Dochutíme vegetou a přidáme syrovou rýži (asi 4 PL, záleží na množství vody a strávníků. Rýži přidávejte s rozumem, je zrádná a nabyde.). Provaříme až rýže změkne a můžeme podávat. To, co této polévce dalo přízvisko "Oblíbenka", je smetana, případně mléko, které si do ní přidáváme rovnou na talíři. Proto se nebojte, když se vám bude vývar zdát být slaný nebo když to přeženete s rýží.
Recept je z kategorií: Polévky
K Oblíbence se hodí jen pořádný talíř, protože trocha jí určitě
stačit nebude
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
24.4.13 14:10
Nedávala jsem Vegetu, mám sice nadělanou domácí, ale vývar z uzeného
masa podle mne nepotřebuje žádnou „berličku“. Je vynikající sám
o sobě
Co jsem ale přidala, bylo kus nastrouhané mrkve - v uzené polévce u nás
nikdy nesmí chybět.
A přidala jsem trochu posekané pažitky a petrželky.
Použila jsem mléko a úplně nakonec jen tak trochu rozmíchla jedno
rozkleplé vajíčko, ale jen tak, aby zůstaly „cuckance“ a bylo poznat,
který je z bílku a který ze žloutku…
Výborná polévka - uzený vývar v kombinaci s rýží máme rádi celá rodina…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Oblíbenka (polévka z uzeného masa)
@casino U nás se mu říká kontryhel, kondrhejl, popenec…
Mám ho v pěkných trsech kolem rybízových
keříků - nevytrháváme ho. Používám do polévek, nádivek či do
sekané…
Ale letos je ještě hodně droboučký, jindy je už v době Velikonoc spolu s kopřivami, ale letos ho kopřivy předběhly, ač taky s pěkným povelikonočním zpožděním a taky jsou ještě jen těsně nad zemí…
… ggdyž něco zeleného, tak popenec, uponka (jak mu u nás říkáme)
Tento plevel lze těžit celoročně a letos to byla jedna z mála bylinek co se dala urvat přírodě do velikonoční hlavičky.
@M.Suskova Díky za tip s tím smícháním vývarů
Já dělám uzenou polévku pokaždé jinak, s kroupami taky patří mezi naše oblíbené. Někdy přidám i kousky brambor, zeleninu podle toho, co mám zrovna k dispozici…
U nás máme rádi s kroupami a to musí být velké kroupy desítky, mrkev, petržel a celer a z brambor na kaši, které vařím k masu, ten vývar přidám do uzeného vývaru a pak to má ten správný šmak. Ovšem pak už nepřidávám žádný mléčný produkt.
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Uždibkávat? Moje řeč!
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji za zajímavý tip. O kroupách namísto rýže jsem už slyšela, ale mrkev jsem ještě nikdy přidat nezkoušela…
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Ona je vlastně tahle polévka vedlejším produktem při přípravě uzeného masa
Do polévky bych ho nedávala, ale
takhle jako druhý chod s kaší a kyselýma okurkama, hmm… 
492 příspěvků 25.1.09 03:43
lepšie je do nej pridať krúpky, trocha nadrobno pokrájaných zemiakov a nadrobno porájanú mrkvu a povariť…je to super…
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
gmp…taka dobrota sa uzdibkava a uzdibkava az …a pak si das polivku o))
. Ta by bola aj s krupama alebo s hnedou ryzi
fajnova…;)
pardon překlep „prosím“
a masko sněžereme mimo, či pokrájíme do polívky? Já si rposím dietu, bez polivky.