Recept Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-tar

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Připravit těsto dle receptu a přidat 1 lžičku cukru. Když těsto nakynulo, tak ho rozdělit na 12 (+ -) koulí a každou vyválet na trochu pomoučeném vále na 7 mm tlustou placku, asi 15 cm v průměru. Placky položit na plechy, nebo je nechat na pracovní desce, přikrýt je utěrkou a nechat je na bez průvanu teplém místě odpočinout asi 30 minut, aby trochu nakynuly. Předehřát troubu na 230°C. V míse smíchat Za'atar a olej. Pomocí prstů nadělat důlky do těsta a přenést je na plechy (jestli tam již nejsou). Na každý placek rozetřít 1/2 lžíce Za'tar tak, aby dokola zůstal úzký okraj. Péct do světle hněda asi 5 minut. Podávat horké, nebo pokojové teploty a ¨Labna¨, nebo Feta sýrem a s mátovým čajem. P.S. Za'atar je vlastně jméno pro tymián, ale v Palestině a Libanonu je to také směs koření, které se míchá s olivovým olejem na dip ale také na posypání ¨Labna¨bez příchuti, nebo jiných sýrů. "KOŘENÍ SUMAC":http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Rhus_cor.html

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 21.03.07 vloženo
  • 5446x zobrazeno

Ingredience

  • Arabský chléb dle receptu "PIDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24441 , do jehož těsta se přidá lžička cukru
  • 8 lžic Za'atar (recept dole)
  • 185 ml extra panenského olivového oleje
  • ¨Labna¨, odkapaný jogurtový sýr pro podávání (nemusí být)
  • Feta sýr, rozdrobený pro podávání (nemusí být)
  • Za'atar (vyslov Zá-ter):
  • 8 lžic sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžičky pomletého Sumac ("Sumach, sumah, sumak)":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=25201
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-tar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 23.03.11 19:26

Pro oci nevidi…Manana, gracias de todos modos.

Manana
1515 příspěvků 23.03.11 18:14

Babi, odkaz na anglickej text máš na konci receptu, přidal jsem odkaz na českej text.
De nada.

babi
6360 příspěvků 23.03.11 18:01

manana, nekde zde jsem udala reference, obrazky a vysvetlivky, avsak nemohu je najit, takze dekuji za odkaz…

Manana
1515 příspěvků 23.03.11 15:29

Sumah neboli škumpa
jsou nakyslé okvětní palice škumpy koželužské, používá se jako náhražka citronu v kuchyních středního a blízkého východu k nakládání mas, naložením do sumahu maso uzavře póry podobně jako při naložení do citronu nebo octa. Více o škumpě zde .

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

jolanko, já to koření mám také ráda, a někdy ho dávám i do pokrmů, které zdaleka nejsou ze Středomoří. To, když mě chytí experimentační nálada ;o)

Příjemnou neděli Ti přeje,

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Babi, já nevím, že to bylo vteřinku, byla jsem se dívat, kdo je na Labu a Tebe jsem tam neviděla…proto ta reakce…venku je hezky…tak se hned nečerti..

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BEDLO....

ty člověku nedáš ani vteřinku, aby se opravil…zjistila jsem to ihned.....

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Díky…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Tak ještě jednou KOŘENÍ OD ANTONÍNA .....Omlouvám se!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Tak nějak se to koření nepovedlo babi… byla jsem zvědavá.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

ucitelas, není nutné mi vykat a byla bych Ti vděčna za tykání. Je mnoho jedovatých rostlin, ale také mnoho jedlých. Koření kupuji a nemyslím si, že by se prodávalo něco jedovatého co by mohlo závažně člověku ublížit. Však oni znají nejlépe, co, kde a v jakém stádiu růstu je nejvhodnější sklízet a to jak plody, semínka, květy atd. Z tohoto důvodu jsem přidala článek, kde je jasně uveden název rosliny, která se používá na toto koření. Naneštěstí je v angličtině, nebo němčině, ale šlo by si pod botanickým jménem najít český článek. A navíc, koření se prodává i u nás, podívej se…KOŘENÍ OD ANTONÍNA .

Přeji Ti příjemnou neděli!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Jolanko, rozepiš se, do jakých jídel sumah dáváš, všimla jsem si, že k mletému masu… Nám taky moc chutná. Děkuji za odpověď. M. :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Sumac jeme a mame ho radi. Doteraz som ani nevedela,ze existuju odrody aj jedovate. Pouzivam do urcitych jedal hodne, je velmi chutna.

ucitelas
328 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Odpuste starci jeho fatální nevědomost ,ale vy to jíte?„Jedovaté rostliny
Jedovatá může být téměř kterákoli část rostliny (list, stonek, kořen, plod, květ). Některé rostliny jsou jedovaté i na dotek (škumpa jedovatá, škumpa koželužná). Mezi jedovaté rostliny patří i bolehlav, narcis (cibule), sněženka (cibule) a celá řada dalších rostlin.“ Wikipedie

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

učitelas, všude píši nabodeníčka, tak proč bych nenapsala u šumáku, kdyby tam byl ;o)

S pozdravem,

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně - Učitelas

Sumac = škumpa koželužská (česky).

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

Prosím Tě učitelas…to přeci každý ví…

ucitelas
328 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oblíbená palestinská snídaně, ale také Meze, Manaqíš-bí-zá-ta

K čemu je tam ten šumák? :-))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kuře na medu Kuře na medu
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz