Recept Těstoviny ala Stroganoff

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Těstoviny ala Stroganoff

Úvod

Rychlá a jednoduchá večeře z jednoho hrnce

Postup

Cibuli necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, občas zamícháme a počkáme, dokud nezhnědne. Poté přidáme vodu nebo vývar, těstoviny, sůl a hořčici - s tou není potřeba šetřit, já používám 2-3 vrchovaté lžíce. Na mírném ohni necháme vařit, dokud těstoviny nejsou měkké. Podle potřeby přidáme vodu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.01.14 vloženo
  • 5281x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 400 g těstovin
  • cca 0,5 l vody nebo vývaru
  • 500 g mletého masa (já používám mix hovězího a vepřového)
  • 2 větší cibule nakrájená najemno
  • 1 velký kelímek zakysané smetany
  • hořčice dle chuti
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 22.01.14 21:43

Jednoduchý a celkom dobrý spôsob prípravy cestovín: v malom množstve vody. Záleží na tom, ako cestoviny dochutíme.

Pripravené z polovičnej dávky. Použité mleté kuracie mäso. Cestoviny: malé kolienka a malé krátke rúrky. Vody 2,5 dl. Množstvo vody je v recepte úplne primerané množstvu cestovín. Pripravovala som na sporáku, v hrnci - po pridaní vody a cestovín prikryté. Cestoviny sa uvarili za 10 minút a „spotrebovali“ vodu. Pridala som mleté čierne korenie a čerstvú petržlenovú vňať.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 21.01.14 16:48

Tak tedy, moji milí Labužníci,

pustila jsem se do uvaření - podle některých z vás paskvilu a blivajzu :oops:

Z mě vrozené obezřetnosti jsem pracovala s poloviční dávkou. Pro uvaření jsem použila 1 vykoštěnou uvařenou vepřovou nožičku (čistý výtěžek: 24O g masa, klihovitých částí a kůží - inspirace od Casina), 1 menší cibuli, trochu v. sádla na osmažení cibule (abych zachovala prasečí původ a chuť), 200 g suchých špaget nejmenované značky (doma válené těstoviny budou určitě vlhčí), čili „běžné“, 250 ml vývaru z v. nožiček (opět jsem věrna druhu), asi 1 PL plnotučné hořčice, cca 170 ml zakysané smetany. Žádné koření!!!

Na osmaženou cibuli jsem dala vykoštěný špárek (to je ta noha), míchadlem lehce posekala na menší kousky. Na to už přišla hořčice, rozlámané špagety, odměřené množství vývaru a smetana. Vše jsem brutálně promísila, dala do keramického kastrůlku, přikryla poklicí, ač nevěřící jsem se v duchu pokřižovala a vložila do trouby.

Protože peču v kachlovém sporáku poháněném dřevem s absencí teploměru, po cca 20 minutách jsem provedla kontrolu. Usoudila jsem že je ještě třeba péci dále. Po 2 minutách celkového času jsem ochutnala špagetu - a ejhle, byla al dente (ono to ještě dojde). Zbylé tekutiny bylo dost a dost, nebylo třeba dolévat! - viz foto - krmi nebudu servírovat na talíř, sním to rovnou z kastrůlko-pekáčku. Pravda, tekutiny (omáčky) není mnoho. Kdo má rád zapečené těstoviny a podobný „mišmaš“, ten si pochutná. Těstoviny přijmou chuť použitého vývaru; v mém případě chuť lehce „divoká“.

Koření ani sůl jsem nepřidávala, vývar a maso v něm vařené je již kořeněné. Možná by to chtělo jemně přisolit, pro toho kdo víc solí. Já tedy solím méně - pro mě akorát!

Na závěr chci poděkovat @casino -vi za ten téměř „hovězí“ nápad připravit Stroganoff z vepřového kožuchu. Zároveň ale také chápu, proč v hodnocení pouze 1 hvězdička ;-)

A pro ostatní: v názvu jsou kouzelná slůvka „a la“ - já to chápu ve významu „na způsob, podle“

Fotky přidávám postupně - nechtějí se nahrávat :zed:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 20.01.14 20:33

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Těstoviny ala Stroganoff

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
349 příspěvků 24.01.14 11:24

Cestoviny varené spolu s ostatnými surovinami, v malom množstve vody sú napríklad aj tu

 
birkana
1667 příspěvků 22.01.14 08:53

@di, není třeba se omlouvat. Někteří třeba tento výraz nikdy neslyšeli. Nyní jsme společně vysvětlily pravý význam, správný český název a použití počeštěného německého slova v hovorové řeči :kytka: :mavam:

 
di
2451 příspěvků 22.01.14 07:57

Birkano, OK, fakt se ještě jednou omlouvám.

 
birkana
1667 příspěvků 22.01.14 07:28

Moje milá @di,

děkuji za technickou poznámku :kytka:. Vím, co je spárek. Dovol mi, abych vysvětlila použití onoho krutě nespisovného výrazu „špárek“. Tak nazývala vepřovou nožičku moje česko-německá babička (v němčině počáteční sp- vyslovujeme šp- ). V naší rodině se to vžilo. „Češtinářům“ se tímto omlouvám :oops:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 22:57

Hm, pekny, dlouhy, ale porad jste mi neodpovedel na tu mou prostou otazku (proc hodnotite recept, kdyz jste ho nevaril a cpete pod nej nesouvisejici obrazky, kdybyste tak nak zapomnel). Byste si mel davat bacha na vic veci, nez na dve, asi.

 
casino
4470 příspěvků 21.01.14 22:36
Milá zlatá

„Ale vim, ze cekam zbytecne…“
Když víte, pak proč se ptáte :)
***
za zprznění hippolyta se omlouvám :kytka:
Na dvě věci si dávám bacha:
1. Nenavážet se do nicků a avatarů.
I proto používám nicky v 1. pádu. A kdo si pamatuje avatar Wydra se šnorchlem :roll:, tak chápe, že to chtělo velké sebeovládání :)

2. Nevysvětlovat!
Stejně je to většinou k ničemu a problém (nedorozumnění) se jen dál zauzlí…

Zpronevěřuji se ad.2 abych vysvětlil domnělé ad.1
Když jsem odklikl koment 21.01.14 19:49 a následně zjistil, že jste krátce před tím napsala " A casino mlci a ceka, az se to prezene, jako vzdycky." tak jsem svůj koment editoval a protože při editaci nelze ZMÍNIT @hippolyta tak jsem napsal, jak jsem si myslel že to má být.
U takové @di by se mi to na 100% nestalo, tu si pamatuju a i další kolegy snad taky. Akorát s gpm nikdy nevím jak ho poskládat, ale on by se nad nějaké „prznění“ patrně povznesl… :nevim: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tož tak :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 21:51

Jeste jednou - tenhle recept aspon upozornuje na jiny zpusob pripravy testovin. Kdyz si ho sikovne upravite, muze vzniknout zajimavy jidlo (duseni testovin v mensim mnozstvi omacky, stavy nebo ruzne ochuceneho bujonu je dost bezna zalezitost), doporucuju vsem, at si to vyzkousi, protoze chut testovin (kvalitni kolinka pro me) je uplne jina, nez pri vareni ve vode. No, uz se opakuju a koncim.

 
jolana
5064 příspěvků 21.01.14 21:29

Zebulon, ty si to spominala takze sa mi to tak javilo pretoze doteraz si byvala dost razna v komentoch pri podobnych receptoch…tento recept je pekne povedane ozaj svojrazna ludovka, to je fakt…ale ak to dakomu chuti, tak dobru chut.. :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 21:12

Jolano, ja se ptala, proc casino dava fotku blafu z veprovych kuzi k receptu na testoviny s mletym masem a hodnoti recept, ktery nevaril (abys to nemusela hledat). Tak blba, abych byla PRO jen proto, ze ostatni jsou proti, to opravdu nejsem. U tohoto receptu si navic myslim, ze prestoze neni napsan nijak zazracne, neco noveho sem opravdu prinasi, jak vidno z povyku kolem - zpusob pripravy testovin dusenim. Toz tak.

 
jolana
5064 příspěvků 21.01.14 21:06

Zebulon, takze vlastne si za len kvoli tomu ze ostatni povedali nie… :mavam:
Casino, jo..bryle..jo! :mrgreen:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 20:46

Já taky :- ). A jako Ty jsem nedostala odpověď.

Ze své zkušenosti se zcela jinými recepty na této bázi (těstoviny, většinou kolínka z mouky z tvrdé pšenice, dušené přímo v omáčce) mohu říct, že uvedené množství tekutiny se mi zdá OK (a jak už jsem psala, každý kuchtík, který vaří nejméně podruhé, ví, že když tekutina v kastrolu dojde, můžeme ji snadno doplnit).

Příspěvek upraven 21.01.14 v 20:46

 
Eja
3815 příspěvků 21.01.14 20:30

Nelynčuji, na začátku jsem položila konkrétní dotaz.
:mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 20:12

No a kdyz jste si teda konecne vsiml a jste v tak vzacne vtipne nalade, treba mi odpovite na uz nekolikrat polozenou otazku, proc davate (jste dal) svuj divny obrazek pod cizi recept, kdyz s nim nema nic spolecneho a proc recept hodnotite, aniz byste ho ozkousel.
Ale vim, ze cekam zbytecne, nebot dostanu dalsi supervtipnou odpoved. Hyppolyt v. r. (przneni prezdivky, jakkoliv na ni nikterak nelpim, byva posledni zbran zoufalcu).

 
di
2451 příspěvků 21.01.14 20:08

Pro birkanu: malá technická k popisu výroby - špárek, správně spárek neboli pazneht je až konec té nožičky, resp. rohovitý útvar na jejím konci, je to vlastně přeměněný 3. a 4. prst sudokopytníků (tj. i prasat). Omlouvám se za profesionální deformaci a zároveň Vás obdivuju, já bych to nezkoušela, max. k účelu, který zmiňuje Miloš.
edit. překlep

Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:17

 
casino
4470 příspěvků 21.01.14 19:49
kuzicky s testovinami­..brr..

Jaké těstoviny, jaké, jaké? :)
Napred pohľadajte okuliare (zkuste to přes zrcadlo, možná je máte ve vlasech, já to tak mejvám) 8o :D a fffčíl čtěte:
Je to seriozní Stroganoff, akorát místo svíčkové je v ňom dopředu doměkka uvařený odsrstěný kožuch z prasete
Žádné těstoviny, žádné, žádné :mrgreen:

@Eja
No, taky mě napadlo, esli tu néni nějaká rafinovaná reklama :nevim: :)
Ať čučím, jak čučím, aj čočmeny sem si nasadil a stejně nic nevidím :mrgreen:

Edit:
No jo, mít brejle, tak sem hyppolyta nepřehlíd a eště bych mlčel…
Vím, že filozofa by to ze mě neudělalo… :P

Příspěvek upraven 21.01.14 v 19:53

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 19:44

HA-HA. Neni to trochu pod uroven?

Se sama sobe divim, ze me to tak vytaci, ale hromadne lyncovani proste nesnasim. A casino mlci a ceka, az se to prezene, jako vzdycky. Jezisi…

 
gmp
1603 příspěvků 21.01.14 19:40
-

Tohle dělám dost často, pravda nesolim, nedávám horčici a smetanu taky ne.
Mates si zatim nestěžoval.

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 19:38

A to znamena co? Ta navstevnost? Ta autorka si vytiskne diplom a povesi si ho na zed? Kdyz se vsichni predhanite v co nejvtipnejsim odsudku? Hm…

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 19:36

Casino nezklamalo - neschopnost jasne odpovedet nahrazena schopnosti veci takzvane „obejit“ (v nasi rodine se rika ocurat - slusne receno). Odpoved na to, proc davate svuj nechutny obrazek jidla z veprovych kuzi pod cizi recept na testoviny s mletym masem a proc hodnotite recept, aniz byste ho uvarilo, zustala nezodpovezena.

Recept nehajim, je to oklestene na dren a neni to Stroganov. Ale - kolinkove „rizoto“ delam casto a zde uvedene mnozstvi tekutiny neni nijak spatne odhadnute (pro ty, co si to nedovedou predstavit - kdyz varite testoviny ve velkem mnozstvi vody, kolik te vody po uvareni slijete?). Ani mlete maso nebude po pul hodine duseni syrove. Ale to vase vetsinove blazeovane pohrdani mi prijde proste nepochopitelne. Jsou tu daleko, daleko horsi recepty.

 
Eja
3815 příspěvků 21.01.14 19:19
Nejlepší na tom je

Že podle mne - souhlasím s Dadooa - recept, má návštěvnost a množství komentářů naprosto elitní :mrgreen:

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 18:36

Nožička byla předem předvařená a poté vykoštěná - píšu to v Uvařil jsem v použitých ingrediencích.

To mleté by se za necelou půlhodinku mělo „udělat“.

@jolana, právě proto jedna * :mavam: Čímž chci naznačit, že technicky se to uvařit dá, ale určitě opakovat nebudu :evil:

 
jolana
5064 příspěvků 21.01.14 18:26

Birkano, mas metal za hrdinske dobrovolnictvo…na­ozaj, komu cest-tomu cest.. :kytka:
casino, mas to sice vylepsene aj ked su vylepsene ostosest tak aj tak to je chutovo impotentne..kuzicky s testovinami­..brr.. :mrgreen:
Recept som uz videla a podla mna aj plno z vas..u nas na dedine sa takou varou krmili prasiatka, len to tak zlupli a pekne priberali na slaninku aj na masko.. :mrgreen: :mavam:

 
Eja
3815 příspěvků 21.01.14 18:18

No, doba měknutí mletého mixu a špárku na kousíčky je podle mne poněkud odlišná…

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 18:07

Já jsem postup upravila (dušení v troubě) a stejně jako @casino dávám pouze 1*. Při dodržení objemů a vah se těstoviny opravdu uvařily :think:

 
Eja
3815 příspěvků 21.01.14 17:56

No, já jsem se nezdržela a teď jsem za blbku :mrgreen:
Birkana, Casino - no dobrá, věřím.
Ale vracím se k receptu - mleté, těstoviny…já to snad budu muset vyzkoušet sama, to prostě nemůže fungovat, pokud se budete držet receptu včetně postupu… :nevim:

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 17:50

Ano, já tím živím (vařenými vepř. nožičkami):

  • a) mé klouby (prevence),
  • b) od dětství mi to opravdu chutná (stejně jako syrová játra 8o );
  • c) ty proužíčky libového masa, co v nožičce jsou, spravedlivě rozdělím mezi kočky coby chuťovku - kočičí dortík :lol: :mavam:
 
Ačraj
697 příspěvků 21.01.14 17:41

Birkana, čistý výtěžek = 240g, těchto klihových částí, se pomele, rozdělí do menších krabiček a do mrazáku, jednu krabičku do lednice, ráno k snídani nakrájet plátky na chleba. Prý je to nejlepší lék na bolavé klouby, lepší než drahé Proenzi. Kdo vyzkoušel, má po problémech. :palec: Já si tedy udělám raději sulc. :mavam:

 
di
2451 příspěvků 21.01.14 16:25

Bento: konečně slovo k věci.
Když jsem tenhle recept včera poprvé viděla, nevěděla jsem, jestli si z nás někdo nedělá legraci a myslí to opravdu vážně, proto jsem se radši zdržela komentáře.

 
Bento
794 příspěvků 21.01.14 15:02

Je to smutne ze na tejto kvalitnej stranke sa tento kvazi recept vola Stroganoff
pred par rokmi ked som mal viacej casu ( kriza) tak som vela casu venoval studovanim - varenim klasickych receptov. :(
 http://www.labuznik.cz/…trogonovski/

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 11:29

Ještě dodatek (i pro @Dadooa )

Ofotila jsem z Receptur Zvýšení váhy některých surovin, mj. těstovin. Jejich váha se zvýší o 140%, tj. při váze 400 g suchých o 560 g po uvaření. Půllitr vývaru, maso nějakou tekutinu také pustí, k tomu ta velká zakysanka… :think:

Hlásím, stále jsem bdělá :cert:

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 11:11

Máš pravdu, na množství surovin jsem se nezaměřila :oops: :zed:

Jak jsem již psala níže, hodlám ten blivajs zapéci na způsob lasagne :idea:

 
Dadooa
268 příspěvků 21.01.14 11:05

No mi to pripada jako kardinalni blivajs :-( Do vody s mletym mase, horcici dame testoviny a pak to spolecne uvarime? do pul kila masa pul litru vody a v tom, zahustenem jeste horcici varit 400g testoviny?!
To by se mi udelalo blivno jen na to kouknout do hrnce :-(
Pokud je to vubec technicjy proveditelné… 400g + 500g v 0,5l.
lidi bdete! :roll:

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.14 11:00

Co se týče objemu vody do těstovin a jejich vaření - já bych tedy spíše zapékala (lépe řečeno dusila pod poklicí v troubě) a tekutinu bych dala úměrně. Lasagnové pláty těsta také předem nepředvářím a nechám vařit / dusit v tekutinách, které pustí omáčka a bešamel.

Co se týče „kožuchu“, @casino mě inspirovalo :mavam: :twisted: - právě vykošťuju vařené vepřové nožičky a ostatní ingredience doma také jsou :lol: :lol: :lol: (pozn. jednu nožičku nechám na přípravu jiného pokrmu; vařím tyto specialitky jen pro sebe :cert: )

 
tlustá bába
1209 příspěvků 21.01.14 10:50

Včera večer jsem silně zapochybovala o svém duševním zdraví, zcela neschopna zjistit, proč sem Casino přifotil žampiony s dršťkami a ještě ke všemu s rýží. Že tomu dal jednu hvězdičku mi divné nepřišlo.
Potvrdilo se dávné tvrzení - že ráno moudřejší večera.
Je to dobré, ještě pořád můžu mezi lidi!
Hippolyto a Casino - mám vás oba moc ráda! :hug:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.14 08:34

Nějak netuším, jak bych měla v nějakým odkaze na youtube najít odpověď na otázku, proč dáváte svůj obrázek k zcela nesouvisejícímu cizímu receptu a proč cizí recept hodnotíte jednou hvězdičkou, když jste podle něj nevařil. Ale ve vašem vesmíru je tohle asi běžná forma chování, takže to ani pochopit nemůžu.

Hezký den všem a autorce receptu se za některé jedince aspoň já omlouvám.

Příspěvek upraven 21.01.14 v 08:35

 
casino
4470 příspěvků 21.01.14 01:51

http://www.youtube.com/watch?… :mrgreen:

 
hippolyta
394 příspěvků 20.01.14 23:13

Jezis, a proc strkate ten svuj obrazek k receptu, kdyz jste podle nej nevaril a jeste ho hodnotite? Svata prostoto, tomu se ani nechce verit. Na receptu, jak je napsan, nevidim nic horsiho, nez na jinych zdejsich receptech. Pouzijte treba kolinka, vodu nebo vyvar dolejvejte, dokud nebudou mekky, co je na tom nejasneho?

 
casino
4470 příspěvků 20.01.14 20:40
Hihi, s receptem to moc nesouvisí...

… ale připomnělo mi to toto zvěrstvo na obrázku, které trénuju na setkání s kamarádama :mrgreen:
Je to seriozní Stroganoff, akorát místo svíčkové je v ňom dopředu doměkka uvařený odsrstěný kožuch z prasete ;) :mrgreen:
Věřte nevěřte, chutnalo mi to :oops:

EDIT:
STÁHLO JSEM Z ÚVODU ONU OSTUDNOU FOTEČKU
a dalo ji sem, že aby bylo vidět o čom se řeč vedla
No, bylo to sice mimo mísu, ale „některá jídla raději nefotografovat“

Příspěvek upraven 21.01.14 v 17:34

 
Eja
3815 příspěvků 20.01.14 17:05
Na třetí přečtení

Jsem teprve pochopila, že je to opravdu napsáno tak…Bylo by možno upřesnit které „těstoviny“ budou dušené v malém množství vody poživatelné v době, kdy bude mleté maso rovněž hotové? Já si to neumím představit :think:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz