Recept Novoroční zelí Pra

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.

Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.

Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.

Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím. Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí. Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat. Nakonec doladím marjánkou.

Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme-li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski… Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí.

Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.12.12 vloženo
  • 2083x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 1-2 sklenky hrachu nebo perlové fazole
  • 1 dámská hrst sušených hřibů
  • 1 pánská hrst drobně pokrájené uzené slaniny
  • sůl, kmín, majoránka, list vavřínu (bobkový), nové koření
  • 1 PL zásmažky – kdo chce, může dát jíšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Novoroční zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 30.12.12 19:16
+

Když VEG, tak proti žádná dišputace, ale jak řiká manana: uzený je uzený.

 
Eja
3811 příspěvků 30.12.12 19:05

Nádhera. Pytlíček Otického zelí byl již použit na zelňačku, tentokrát VEG ( místo masa fazole) aby měla dcera na NOvý rok po návratu z hor. Ještě jeden pytlík je v lednici, jeho využití je jasné - k tomu s dovolením šťouchaný brambory. :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz