Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne. Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku. Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech. Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím. Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí. Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat. Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme-li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski… Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Novoroční zelí
Když VEG, tak proti žádná dišputace, ale jak řiká manana: uzený je uzený.
Nádhera. Pytlíček Otického zelí byl již použit na zelňačku, tentokrát VEG ( místo masa fazole) aby měla dcera na NOvý rok po návratu z hor. Ještě jeden pytlík je v lednici, jeho využití je jasné - k tomu s dovolením šťouchaný brambory.