Recept Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) plátků

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nadrobno (velmi nadrobno) pokrájenou cibulku osmahneme na oleji do jemně hněda (nikoli dusit, skutečně osmahnout - ovšem nesmí zčernat!). Osolíme.

Ve správnou chvíli přidáme vinný ocet (z červeného vína!), med (nejlépe jednodruhový, nikoli směsný), suché červené víno a zakápneme několika kapkami šťávy z citrónu.

Necháme vařit tak dlouho, až zhoustne na přiměřenou hustotu (čím drobněji nakrájená cibulka, tím kratší doba zredukování na příslušnou hustotu). Není třeba ničeho více… Jednoduché a krásné, zvláště k co nejjednodušeji udělaným masovým plátkům (bez velkého kořenění)…

POZNÁMKA 1: je možné použíti i ocet balsamico; bude to luxusnější, ovšem pak je třeba dáti medu trochu méně - maximálně půl kávové lžičky…

POZNÁMKA 2: je možné samozřejmě použít i na plátky zeleninové…

POZNÁMKA 3: ocet jablečný a jiné napodobeniny se nedoporučují…

Recept je z kategorií: Omáčky


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.11.07 vloženo
  • 6261x zobrazeno

Čas přípravy

  • 17 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • jedna větší cibule
  • vinný ocet (asi čtyři polévkové lžíce)
  • kávová lžička medu
  • červené suché víno (asi čtyři polévkové lžíce)
  • olej olivový
  • několik kapek citrónové šťávy
  • sůl

Doporučená příloha

  • masový či zeleninový orestovaný plátek, vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) plátků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

přestože když vařím jenom pro sebe, tak je to mnohdy jenom rohlík s hermelínem (či něco obdobného - vařit jen pro sebe mě moc nebaví), tak tentokrát mi to nedalo a šel jsem si koupit vepřový plátek a zkusil jsem tu improvizaci s grepem - zjistil jsem, že je třeba drobné úpravy, ovšem skutečně to LZE TARGET = _new . Takže poskytuji k použití, budeš-li to riskovat…

 
snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) p

možná kdyby mi to někdo naserívoroval, tak bych to třeba nepoznala… ale když už vím, z čeho se to skládá, tak je to něco jiného :-) jinak jako improvizace to zní velmi dobře - pokud vyzkoušíš dřív než já, napiš určitě, jak to dopadlo.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

tak, jak jsi to popsala, pak chápu, že je třeba úplně změnit ´vinnou chuť´. Pak navrhuji změnu úplně radikální: vinný ocet z bílého vína a a smísit dvě lžíce čiré (bezpříchuťové) vodky a dvěma lžícemi grepového džusu. Je to improvizace, napadla mě teď - ale nejspíš to také zkusím, abych věděl. Třeba si navzájem sdělíme zkušenosti…
Jen tak mimochodem - ta omáčka je skutečně skvělá… (možná bys ani nevěděla, že tam víno je, neboť jde o tu jednoduchou kombinaci!)…

 
snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - milane

nene, je to kvůli chuti, alkohol mi tam nevadí. Prostě mně víno nesedí - ani pití tomu podobná (šampaňské, i ten vinný mošt). Měla jsem totiž z vína menší otravu alkoholem (není se čím chlubit, já vím). Proto, když cítím víno, tak je mi špatně :-(
Mně jen ten tvůj recptík velmi zaujal - kéž by to víno šlo nějak nahradit

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

jasně, že všechno lze zaimprovizovat či jakkoli změnit; ovšem pak je to již jiné jídlo. V posledních dnech jsem se nějak zapojil do diskuse o vinném octu TARGET = _new , takže poctivě i k vínu v tomto receptu. Podle mých chabých znalostí je víno jedním z nejpřírodnějších nápojů, jaké můžeme mít. I ty kvasinky, které vlastně víno ´vyrábějí´, jsou přírodní tvorové. Víno má nezaměnitelnou chuť - ať jako nápoj, ať jako součást jídel. Avšak - samozřejmě plně AKCEPTUJI, že nemusí jeho chuť každému ´sedět´. Pokud je to podle chuti, pak navrhuji místo vína čirý vinný mošt, ale stejně to nebude ono. Pokud je to podle obsahu alkoholu (a plně respektuji, že někdo to - z rozmanitých důvodů - nechce), pak bych jenom podotkl, že varem alkohol zcela zmizí, neb má výrazně nižší bod varu než voda.

 
snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) p

Šlo by to nějak bez toho vína? Asi by to ztratilo ten šmrnc, co :-( Já prostě víno nemůžu ani cítit (ani pít), doma se žádná láhev nevyskytuje a i kdybych si nějaké koupila kvůli receptu (když by to v té omáčce nešlo cítit), co bych s tím zybtkem dělala? :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz