Recept Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) plátků

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nadrobno (velmi nadrobno) pokrájenou cibulku osmahneme na oleji do jemně hněda (nikoli dusit, skutečně osmahnout - ovšem nesmí zčernat!). Osolíme.

Ve správnou chvíli přidáme vinný ocet (z červeného vína!), med (nejlépe jednodruhový, nikoli směsný), suché červené víno a zakápneme několika kapkami šťávy z citrónu.

Necháme vařit tak dlouho, až zhoustne na přiměřenou hustotu (čím drobněji nakrájená cibulka, tím kratší doba zredukování na příslušnou hustotu). Není třeba ničeho více… Jednoduché a krásné, zvláště k co nejjednodušeji udělaným masovým plátkům (bez velkého kořenění)…

POZNÁMKA 1: je možné použíti i ocet balsamico; bude to luxusnější, ovšem pak je třeba dáti medu trochu méně - maximálně půl kávové lžičky…

POZNÁMKA 2: je možné samozřejmě použít i na plátky zeleninové…

POZNÁMKA 3: ocet jablečný a jiné napodobeniny se nedoporučují…

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 02.11.07 vloženo
  • 6325x zobrazeno

Čas přípravy

  • 17 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • jedna větší cibule
  • vinný ocet (asi čtyři polévkové lžíce)
  • kávová lžička medu
  • červené suché víno (asi čtyři polévkové lžíce)
  • olej olivový
  • několik kapek citrónové šťávy
  • sůl

Doporučená příloha

  • masový či zeleninový orestovaný plátek, vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) plátků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

přestože když vařím jenom pro sebe, tak je to mnohdy jenom rohlík s hermelínem (či něco obdobného - vařit jen pro sebe mě moc nebaví), tak tentokrát mi to nedalo a šel jsem si koupit vepřový plátek a zkusil jsem tu improvizaci s grepem - zjistil jsem, že je třeba drobné úpravy, ovšem skutečně to LZE TARGET = _new . Takže poskytuji k použití, budeš-li to riskovat…

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) p

možná kdyby mi to někdo naserívoroval, tak bych to třeba nepoznala… ale když už vím, z čeho se to skládá, tak je to něco jiného :-) jinak jako improvizace to zní velmi dobře - pokud vyzkoušíš dřív než já, napiš určitě, jak to dopadlo.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

tak, jak jsi to popsala, pak chápu, že je třeba úplně změnit ´vinnou chuť´. Pak navrhuji změnu úplně radikální: vinný ocet z bílého vína a a smísit dvě lžíce čiré (bezpříchuťové) vodky a dvěma lžícemi grepového džusu. Je to improvizace, napadla mě teď - ale nejspíš to také zkusím, abych věděl. Třeba si navzájem sdělíme zkušenosti…
Jen tak mimochodem - ta omáčka je skutečně skvělá… (možná bys ani nevěděla, že tam víno je, neboť jde o tu jednoduchou kombinaci!)…

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - milane

nene, je to kvůli chuti, alkohol mi tam nevadí. Prostě mně víno nesedí - ani pití tomu podobná (šampaňské, i ten vinný mošt). Měla jsem totiž z vína menší otravu alkoholem (není se čím chlubit, já vím). Proto, když cítím víno, tak je mi špatně :-(
Mně jen ten tvůj recptík velmi zaujal - kéž by to víno šlo nějak nahradit

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka - snezenko

jasně, že všechno lze zaimprovizovat či jakkoli změnit; ovšem pak je to již jiné jídlo. V posledních dnech jsem se nějak zapojil do diskuse o vinném octu TARGET = _new , takže poctivě i k vínu v tomto receptu. Podle mých chabých znalostí je víno jedním z nejpřírodnějších nápojů, jaké můžeme mít. I ty kvasinky, které vlastně víno ´vyrábějí´, jsou přírodní tvorové. Víno má nezaměnitelnou chuť - ať jako nápoj, ať jako součást jídel. Avšak - samozřejmě plně AKCEPTUJI, že nemusí jeho chuť každému ´sedět´. Pokud je to podle chuti, pak navrhuji místo vína čirý vinný mošt, ale stejně to nebude ono. Pokud je to podle obsahu alkoholu (a plně respektuji, že někdo to - z rozmanitých důvodů - nechce), pak bych jenom podotkl, že varem alkohol zcela zmizí, neb má výrazně nižší bod varu než voda.

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezahuštěná úplně přírodní omáčka k masovým (i zeleninovým) p

Šlo by to nějak bez toho vína? Asi by to ztratilo ten šmrnc, co :-( Já prostě víno nemůžu ani cítit (ani pít), doma se žádná láhev nevyskytuje a i kdybych si nějaké koupila kvůli receptu (když by to v té omáčce nešlo cítit), co bych s tím zybtkem dělala? :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz