Recept Nevegetariánský salát

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Šunkové koleno přelijeme vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Potom jej dáme do hrnce, doplníme vodou, aby bylo ponořené, přidáme cibili, nakrájrnou mrkev, pórek, bobkový list, tymián, česnek a pepř. Asi dvě hodiny vaříme, doléváme vodu, až je maso měkké a odděluje se od kosti. Vykostíme, vvybereme libové části masa a odložíme zpět do vývaru, aby nevychladly.
Celer nakrájíme pomocí škrabky na citronovou kůru na nudličky, jablka na tenké plátky, čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Vše promícháme. Rozdělíme na talíře.
Do misky dáme olivový olej a za stálého šlehání přiléváme balsamico. Přidáme sůl, pepř, hořčici ,med a vše vyšleháme do středně husté emulze.
Vyjmeme z vývaru libové maso, nakrájíme na plátky, a rozložíme na zeleninu. Vše polijeme dresingem a posypeme bylinkami.

Výhodou tohoto receptu je (alespoň pro masožravce), že nejlepší kousky kolene, to jest ty tučné, slupnete s křenem a hořčicí. Z vývaru pochopitelně vyrobíte exkluzivní zelňačku.

Recept je z kategorií: Různé saláty

Nahlásit recept

  • 27.04.09 vloženo
  • 3435x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 zadní uzené koleno
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 výhonky řapíkatého celeru
  • 2 jablka Granny Smith
  • 3 čekanky
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • hrst nasekaných bylinek (pažitka, petrželka, koriandr)
  • 6 celých pepřů
  • Zálivka:
  • 6 lžic dobrého oliváče
  • 2 lžíce balsamica
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1,5 lžíce medu
  • sůl, hrubě mletý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nevegetariánský salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.04.09 15:23
Re: Nevegetariánský salát

Ne všechno, co je zdravější, je také lepší. Budu i nadále udit v udírně na tvrdém dřevu.

 
Xgeorgo
12 příspěvků 29.04.09 14:20
Re: Nevegetariánský salát

Rád bych uvedl na pravou míru to průmyslové uzení.
„maso uzené“ ( i koleno ) dle české normy je tepelně upravené- tzn. prochází tzv. termopasterizací ( teplota 70°C ve středu výrobku minimálně 4 min ).
při uzení má každý výrobce má jiný postup, ale díky připravované EU normě pro benzopyreny v kouři to vypadá přibližně takto:
3 varianty:
1. uzení v komoře po dobu 3 hodin při teplotě cca 95°C s vlhkostí cca 85% a mlženo tekutým kouřem ( diskotékový efekt :-)

2. provedení termopasterizace - potom „vykoupání“ v roztoku tekutého kouře a následné „uzení“ ( spíš ohřátí ) v komoře při teplotě 115°C s vlhkostí 80% po dobu 1,5 hodiny

3. tzv. rychlá varianta 1. - uzení v komoře při teplotě 110° s vlhkostí 90% se mlženo tekutým kouřem za zvýšeného tlaku ( přibližně 2× normální atmosférický tlak ) po dobu 1,5 hod

 
Frantiska
927 příspěvků 29.04.09 00:33
Re: Nevegetariánský salát

no v receptu se pise 1 zadní uzené koleno a z diskuze jsem pochopila ze vsude mimo nase uzemi se uzene maso jeste porad stale dela po staru a neni napichavano vodou :), takze jsme pochopila ze kdyz si koupim uzene jinde tak do vody ale v praze to resit nemusim

 
dag
539 příspěvků 29.04.09 00:30
Re: Nevegetariánský salát

Takže na to, proč se má koleno před vařeím máčet jsme nepřišli.Škoda, určitě to má nějaký smysl.
Kouzlo nechténého v této diskuzi je, že přesto, že se jedná, alesponˇrecept jedná o masu syrovém, nejvíc se mluvilo o uzeném.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 28.04.09 20:13
Re: Nevegetariánský salát

Ono to koleno je tak šťavnaté, že i z té vody je v pohodě. Navíc v ní má rande se zeleninou a kořením, což mu také prospěje. A pak ta zelňačka… Nejlepší je ale určitě koleno na grilu, zprudka ze všech stran a pak šup s ním do alobalu. Když změkne, opartně rozdělat, ještě dopéct kůžičku, štávičku dochutit, zahustit a koleno jí polít.

 
gmp
1603 příspěvků 28.04.09 18:58
Re: Nevegetariánský salát

Andulička má plnou pravdu. Uzené, pokud je uzené, je zbaveno vody a za čas vaření ji nestačí natáhnout, tak se musí namočit. Hovoříme-li o mase, které konzervujeme uzením a posléze uchováváme na další zpracování.
Pokud ale máme uzené z velkovýroby, je plné vody a zbytečně mu vodu ještě přidávat, takové maso patří na páru, vařit ve vodě to bych si asi neprosil - ohoreté.
Receptík vypadá dobře (další důkaz, že bez špenátu je život krásný) jen na ten koriandr bych asi nerefletkoval, nemůžu si pomoct, ale je mi cejtit myšinou. Neprosím si. Miloš

 
reladis
74 příspěvků 28.04.09 18:16
Re: Nevegetariánský salát

nevim…mozna je to blbost, ale ja kazde uzene maso varim v papinaku na paraku pro knedliky..tedy v pare. Delam to uz mnoho let, kdy jsme kupovali na Silvestra uzene rolky…slo me o chut masa a pri vytahovani za provazek, ktery se zarezaval do masa, z nej vytekala moooc dobra stavicka.

 
Milka
236 příspěvků 28.04.09 18:11
Re: Nevegetariánský salát

glamo, já si myslím, že to co píšeš platí pouze u syrového masa. Toto už je jednou tepelně upravené.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.09 17:33
Re: Nevegetariánský salát

Technická:
Pokud koleno zalijeme studenou vodou, jak to vypadá v receptu, získáme výborný vývar, ale maso připravíme o to nejlepší.
Podle mne by se mělo zalít vodou vroucí - pak se maso stáhne a to nejlepší zůstane uvnitř.
Studenou vodou zaléváme, když je důležitější vývar, vroucí, když nám jde o maso.
Tady je hlavní maso, měla by to být tedy voda vroucí.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 28.04.09 17:18
Re: Nevegetariánský salát

Myslím, že máš pravdu. Vzhledem k tomu, že na západ a na jich od české kotliny se šunky a ostatní části vepříka většinou suší, to bude asi fakt kvůli změknutí. Takže testík nebude a já si pro příště ušetřím 2 hodiny času. Dík.

 
anickav
2904 příspěvků 28.04.09 15:53
Re: Nevegetariánský salát

Kedysi v časoch môjho detstva sme na pôjde mali zavesené šunku, údené kolená, paprčky, chvostík, kože na huspeninu…tie vysychali a aj tvrdli, tak pred varením ich mamka namáčala aj z tohoto dôvodu.
Ramsay, ktovie aké má suroviny…
Ak namočíme dnešné údené koleno, určite ho zbavíme aspoň časti chémie…nemyslím si, že to až tak zmení výslednú chuť. Šalát vyzerá úžasne!
Ale som prísna na seba, chudnem a zakázala som si aj myšlienky na krásne tučné kolienko s horčicou a chrenom…Dokonca aj čerstvé.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 28.04.09 15:39
Re: Nevegetariánský salát

Tak nevím, asi by bylo nejlepší udělat srovnávací test. Dvě kolena od stejného výrobce ze stejné várky a porovnat. Asi do toho někdy půjdu.

 
Miska12
108 příspěvků 28.04.09 15:30
Re: Nevegetariánský salát

Jelikož je to recept od Ramsaye tak to nejlepší do odpadu.

 
marmelada
1643 příspěvků 28.04.09 15:17
Re: Nevegetariánský salát

To, co píše Anička má svou logiku. Dneska se do uzeného kromě soli dává rychlosůl a bůhvíco ještě. Jen bych tedy tu vodu, ve které bylo maso naložené vylila a zalila novou.

 
anickav
2904 příspěvků 28.04.09 15:11
Re: Nevegetariánský salát

Kedysi sa mäso pred údením silno solilo. Po vyúdení aj pol roka viselo v komore a vysychalo. Bola to klasická konzervácia soľou a dymom. Preto sa zvyklo pred varením niekoľko hodín namáčať, aby sa prebytku soli zbavilo. Či to platí aj dnes, v dobe moderných technológií, netuším.
Pekný deň!

 
Mrakoplas
50 příspěvků 28.04.09 13:51
Re: Nevegetariánský salát

Tak to taky netuším. Jak jsem to od pana Ramsaye koupil, tak to vařím. Snad se tady najde někdo, kdo nám to vysvětlí.

 
padro
23 příspěvků 28.04.09 13:51
Re: Nevegetariánský salát

tak to by mě taky zajímalo, já ho vždy rovnou vařím

 
dag
539 příspěvků 28.04.09 06:28
Re: Nevegetariánský salát

Proč se nechá koleno stát před vařeiním nějakou dobu ve vodě?Paní Loukotková ve své zajímavé kuchařce radí dokonce nechat ve vodě přes noc.
Proč se to dělá?
Zdravím Dag

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz