Recept Neuzená slanina

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Neuzená slanina

Úvod

Nastal čas, kdy už si můžeme občas dopřát něco vydatnějšího, tzv. nezdravého, ale o to chutnějšího, abychom se mohli lépe bránit sychravému počasí. Inspiroval jsem se na slovenském portálu Varecha.sk, ale recept jsem dost podstatně upravil a tak ho tady předkládám. Je možné použít vepřový lalok, nebo bůček, já mám raději lalok, připadá mi jemnější. Pracuji s lalokem z vepřové půlky, to je asi 1,3 kg.

Postup

Vepřový lalok očistím ze spodní strany od krvavých částí, žláz a otřepků, rozříznu podél na dvě části. Ve skleněné, nebo kameninové nádobě přiměřené velikosti rozmíchám v 1 litru studené vody všechnu sůl a rychlosůl, přidám rozmáčknuté stroužky česneku, bobkové listy, rozmarín a přetrženou chilli papričku. Do tohoto nálevu vložím maso a zatížím tak, aby bylo celé potopené. Pak dílo strčím do lednice a 5 dní si ho nevšímám.
Po uplynutí doby vyjmu maso , česnek a koření a vodu vyleji. V 1 litru čerstvé studené vody opět rozmíchám stejné množství soli - tentokrát už bez rychlosoli, vrátím zpět česnek a koření. přidám ještě 1 stroužek česneku a 2 bobkové listy. Maso vložím do pomalého hrnce, zaleji nálevem a zatížím tak , aby bylo potopené. Vařím na High 7 hodin. Pak slaninku opatrně vyjmu a ještě horkou posypu nejlépe přes sítko, nejprve ostrou a potom sladkou paprikou - ze všech stran. Druhou půlku pak nadrcenou směsí koření dle chuti a fantazie. Potom , ještě horké, na prkénku, nezakryté, vložím do lednice a nechám přes noc ztuhnout.
Pozn.: rychlosůl je možno vynechat, ta je tam jen kvůli lepší barvě. A vařit je samozřejmě možno i v normálním hrnci, ale nechat jen velmi pomalu táhnout.

Nahlásit recept

  • 14.11.13 vloženo
  • 4747x zobrazeno

Ingredience

  • 1 ks lalok vepřový
  • 5 stroužků česneku
  • 4 bobkové listy
  • 2 větvičky rozmarínu
  • 1 chilli paprička
  • 1 KL rychlosoli
  • 90 g soli
  • 1 l vody studené
  • Na 1. posypku:
  • paprika ostrá mletá
  • paprika sladká mletá
  • Na 2. posypku:
  • pepř černý
  • kmín
  • provensálské koření
  • to vše nahrubo podrcené v hmoždíři.

Doporučená příloha

  • chléb, paprika, kys. okurka atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

parles 14.11.13 15:24

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Neuzená slanina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Roomanka
205 příspěvků 09.07.14 19:54
Já si nemohu pomoci,

Ale prohlížeje tvé recepty mi tento hned padl do oka. Přivezou nám v sobotu půlku prasete a já mám poloplný mrazák. Takže se mi bude slanina z laloku i bůčku hodit. Ještě uvažuji o klobásách, udírnu mám. Dám vědět, jak slanina dopadla. Pomalý hrnec nemám, ale to neva. :)

Cabr
4 příspěvky 18.12.13 13:45

Vyzkoušel jsem z bůčku. Dopadlo to výýýýborně.

Kralda
17 příspěvků 14.11.13 21:05

Vypadá to moc dobře :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz