Recept Neuzená slanina

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Neuzená slanina

Úvod

Nastal čas, kdy už si můžeme občas dopřát něco vydatnějšího, tzv. nezdravého, ale o to chutnějšího, abychom se mohli lépe bránit sychravému počasí. Inspiroval jsem se na slovenském portálu Varecha.sk, ale recept jsem dost podstatně upravil a tak ho tady předkládám. Je možné použít vepřový lalok, nebo bůček, já mám raději lalok, připadá mi jemnější. Pracuji s lalokem z vepřové půlky, to je asi 1,3 kg.

Postup

Vepřový lalok očistím ze spodní strany od krvavých částí, žláz a otřepků, rozříznu podél na dvě části. Ve skleněné, nebo kameninové nádobě přiměřené velikosti rozmíchám v 1 litru studené vody všechnu sůl a rychlosůl, přidám rozmáčknuté stroužky česneku, bobkové listy, rozmarín a přetrženou chilli papričku. Do tohoto nálevu vložím maso a zatížím tak, aby bylo celé potopené. Pak dílo strčím do lednice a 5 dní si ho nevšímám.
Po uplynutí doby vyjmu maso , česnek a koření a vodu vyleji. V 1 litru čerstvé studené vody opět rozmíchám stejné množství soli - tentokrát už bez rychlosoli, vrátím zpět česnek a koření. přidám ještě 1 stroužek česneku a 2 bobkové listy. Maso vložím do pomalého hrnce, zaleji nálevem a zatížím tak , aby bylo potopené. Vařím na High 7 hodin. Pak slaninku opatrně vyjmu a ještě horkou posypu nejlépe přes sítko, nejprve ostrou a potom sladkou paprikou - ze všech stran. Druhou půlku pak nadrcenou směsí koření dle chuti a fantazie. Potom , ještě horké, na prkénku, nezakryté, vložím do lednice a nechám přes noc ztuhnout.
Pozn.: rychlosůl je možno vynechat, ta je tam jen kvůli lepší barvě. A vařit je samozřejmě možno i v normálním hrnci, ale nechat jen velmi pomalu táhnout.


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.11.13 vloženo
  • 4372x zobrazeno

Ingredience

  • 1 ks lalok vepřový
  • 5 stroužků česneku
  • 4 bobkové listy
  • 2 větvičky rozmarínu
  • 1 chilli paprička
  • 1 KL rychlosoli
  • 90 g soli
  • 1 l vody studené
  • Na 1. posypku:
  • paprika ostrá mletá
  • paprika sladká mletá
  • Na 2. posypku:
  • pepř černý
  • kmín
  • provensálské koření
  • to vše nahrubo podrcené v hmoždíři.

Doporučená příloha

  • chléb, paprika, kys. okurka atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

parles 14.11.13 15:24

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Neuzená slanina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Roomanka
205 příspěvků 09.07.14 19:54
Já si nemohu pomoci,

Ale prohlížeje tvé recepty mi tento hned padl do oka. Přivezou nám v sobotu půlku prasete a já mám poloplný mrazák. Takže se mi bude slanina z laloku i bůčku hodit. Ještě uvažuji o klobásách, udírnu mám. Dám vědět, jak slanina dopadla. Pomalý hrnec nemám, ale to neva. :)

 
Cabr
4 příspěvky 18.12.13 13:45

Vyzkoušel jsem z bůčku. Dopadlo to výýýýborně.

 
Kralda
17 příspěvků 14.11.13 21:05

Vypadá to moc dobře :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Restovaná kuřecí játra


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuře na medu Kuře na medu
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz