Recept Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Postup

Všechny potřeby na těsto řád­ně rukama promneme, tác ob­čas pomoučníme. Rozdělíme na 3 díly a každý díl natenko vyválí­me válečkem moučněným mou­kou na pomoučněném válu. Ne­vadí, když zpočátku nebude do­statečně vyválený natenko. Vy­válený plát posypeme hrstkou strouhanky, poklademe dílem jablek, posypeme pískovým cu­krem, ořechy a skořicí. Stáčíme a po každém přebalu potřeme studenou vodou nebo rozehřátým máslem. Závin na jablka vždy trochu přimáčkneme a na závěr ohneme konce pokud možno trochu nahoru a zamáčk­neme. Hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem (vodou) a při pečení ho asi 2-3x znovu přetřeme. Dáme na plech pokrytý aloba­lem, který zvlhčíme teplou vo­dou nebo rozehřátým tukem. Pečeme zpočátku v rozpálené troubě (asi 20-25 minut), když dostávají záviny zlatavou barvu, trochu teplotu stáhneme. Zhru­ba v polovině pečení vršek kaž­dého závinu 2-3x špejlí propíchneme. Cukrujeme až před podává­ním, cukr se dost rychle vsákne. Místo strouhanky můžeme zá­vin (rozválené těsto) posypat i mletým mákem. Podle tohoto receptu zhotoví­me chutově vynikající závin, který je nesrovnatelně lepší než ten z kupovaného listového těsta.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 17316x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 1/4 kg hladké mou­ky
  • 4-5 lžic teplého mléka
  • 1 vejce
  • 80 g rozehřátého tuku (Perla, máslo či jiný, ale ne pokrmový)
  • špetička soli
  • 2 lžíce octa
  • hladká mouka na pomoučnění válečku a válu (asi 150 g).
  • Do náplně:
  • zhruba 750 g jablek bez slupky a jad­řinců nakrájených na lupínky - menší kousky
  • 3 hrstky strouhanky (po jedné do závi­nu)
  • větší hrstka pískového cukru na každý závin (podle sladkostí jablek, ale hrstka vždy)
  • hrstička rozemletých (nadrobno nasekaných) oře­chů či mandlí rozdělená do závinů
  • po špetce mleté skoři­ce do závinu, můžeme přidat do každého i malou hrstičku okapaných hrozinek namoče­ných ve vodě či rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Gigon
1 příspěvek 29.09.15 12:57
Šotek

Ze 1/4 kila mouky se neudělá těsto na tři rukávy závinu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Cuketové placky Cuketové placky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz