Recept Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Postup

Všechny potřeby na těsto řád­ně rukama promneme, tác ob­čas pomoučníme. Rozdělíme na 3 díly a každý díl natenko vyválí­me válečkem moučněným mou­kou na pomoučněném válu. Ne­vadí, když zpočátku nebude do­statečně vyválený natenko. Vy­válený plát posypeme hrstkou strouhanky, poklademe dílem jablek, posypeme pískovým cu­krem, ořechy a skořicí. Stáčíme a po každém přebalu potřeme studenou vodou nebo rozehřátým máslem. Závin na jablka vždy trochu přimáčkneme a na závěr ohneme konce pokud možno trochu nahoru a zamáčk­neme. Hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem (vodou) a při pečení ho asi 2-3x znovu přetřeme. Dáme na plech pokrytý aloba­lem, který zvlhčíme teplou vo­dou nebo rozehřátým tukem. Pečeme zpočátku v rozpálené troubě (asi 20-25 minut), když dostávají záviny zlatavou barvu, trochu teplotu stáhneme. Zhru­ba v polovině pečení vršek kaž­dého závinu 2-3x špejlí propíchneme. Cukrujeme až před podává­ním, cukr se dost rychle vsákne. Místo strouhanky můžeme zá­vin (rozválené těsto) posypat i mletým mákem. Podle tohoto receptu zhotoví­me chutově vynikající závin, který je nesrovnatelně lepší než ten z kupovaného listového těsta.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 18159x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 1/4 kg hladké mou­ky
  • 4-5 lžic teplého mléka
  • 1 vejce
  • 80 g rozehřátého tuku (Perla, máslo či jiný, ale ne pokrmový)
  • špetička soli
  • 2 lžíce octa
  • hladká mouka na pomoučnění válečku a válu (asi 150 g).
  • Do náplně:
  • zhruba 750 g jablek bez slupky a jad­řinců nakrájených na lupínky - menší kousky
  • 3 hrstky strouhanky (po jedné do závi­nu)
  • větší hrstka pískového cukru na každý závin (podle sladkostí jablek, ale hrstka vždy)
  • hrstička rozemletých (nadrobno nasekaných) oře­chů či mandlí rozdělená do závinů
  • po špetce mleté skoři­ce do závinu, můžeme přidat do každého i malou hrstičku okapaných hrozinek namoče­ných ve vodě či rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Netažený amatérský jablkový závin (štrůdl)

Gigon
1 příspěvek 29.9.15 12:57
Šotek

Ze 1/4 kila mouky se neudělá těsto na tři rukávy závinu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kuře na medu Kuře na medu
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz