Recept Dort s ovocem a želatinou

aneb Nepečený jahodový dort se želatinou

(Hodnoceno 1x) Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Dort s ovocem a želatinou

Postup

Dno a stěny tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Želatinové plátky zalijeme trochou vlažné vody, necháme je nabobtnat a pak je zahřejeme s vodou, až se dokonale rozpustí. Polovinu rozpuštěné želatiny smícháme se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem a touto směsí zalijeme piškoty. Navrch poklademe kousky jahod a dále střídáme vrstvu piškotů, smetany a jahod, dokud není forma plná. Poslední vrstvu jahod přelijeme zbytkem želatiny obarvené červenou potravinářskou barvou nebo jahodovou šťávou. Dort dáme do chladničky a necháme uležet do druhého dne.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 17.03.03 vloženo
  • 71558x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g jahod
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 2 balíčky piškotů
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 10 plátků želatiny
  • červené potravinářské barvivo nebo jahodová šťáva
  • tuk na vymazání
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 26.3.12 21:02

Místo piškotů na vyložení formy jsem použila plněné trubičky, formu do poloviny zaplnila jahodovou směsí, pokladla cukrářskými piškoty a navrch místo želatiny tvaroh s ušlehanou smetanou s přídavkem vaječného koňaku.

Jahodové orgie se pomalu, neúprosně blíží :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Dort s ovocem a želatinou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nepečený jahodový dort se želatinou

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.12.12 22:23

Zapomněla jsem napsat, že používám otevírací formu, dobře se z ní dort vyndavá a folii dávám přes boky ven, omlouvám se.
Dort je nejlepší z čerstvých jahod, vyzrálých, část jich jen pokrájím a přidám do rozmixovaných.

Těší mě, že se povedl a hlavně že chutnal :-)

Baboo65
3 příspěvky 4.12.12 20:30

Tak dort se povedl :) Měla jsem strach, zda bude držet tak pevný tvar a zpočátku jsem bojovala s potravinářskou folií (dala jsem ji pouze na dno formy), nakonec byl ale dort výborný a nádherně držel tvar. Mamce moc chutnal ;)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.12 22:35

Baboo, ať se povede a chutná :mavam:

Baboo65
3 příspěvky 30.11.12 21:30

Děkuji moc, recept určitě udělám pro mamku. Jahody přímo miluje a tento recept vypadá úžasně :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.12 18:25

Baboo, zřejmě se ptáš na komentář u fotky?

Jahody jsem rozmixovala, smíchala s cukrem, zakysanou smetanou a želatinou, nalila do formy kolemdokola vyloženou trubičkami, nechala ztuhnout, pokladla cukrářskými piškoty, pocákala dobrým rumem :-) a navrch jen tvaroh s dotuha ušlehanou smetanou a vaječným koňakem, tam není želatina nutná.
Formu jsem vyložila potravinářskou folií.
Dno formy se může vyložit také piškoty nebo trubičkami, nebo piškotovým korpusem… podle chuti.
Jahodový spodek jde udělat i z kompotovaných nebo mražených jahod, nebo broskví…

Joris: Pampeliška sem už nechodí, takže ti neodpoví, ale mne by zajímalo, jaký důvod je ledová voda, když posléze želatinu zahřeju?

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.12 14:42

V receptu je napsáno :„Želatinové plátky zalijeme trochou vlažné vody, necháme je nabobtnat…“ :roll: Plátková želatina se vždy nechává nabobtnat ve studené až ledové vodě.

Baboo65
3 příspěvky 29.11.12 07:33

Chtěla jsem se zeptat, zda do zakysané smetany přidávám podle toho druhého receptu ještě želatinu a zda zakysanou smetanu mám nalít do dortové formy bez žádného podkladu (zda pod zak. smetanu mám dát piškoty a pak teprve vlít zak. smetanu) děkuji moc za odpověď :)

2905
753 příspěvků 29.3.12 05:25

Dando děkuju, v jednuchosti jsou ty pravé šmáčky :palec:
Litrovou šlehačku nepotkávám, ale jistě poslouží běžná, klasická.
Do toho jdu, už nevím jak bych obzvláštnila, aby potěr pomlaskával.
A to umím dobré, máslové krémy, ale ti mí prevíti odmítají, prý moc hutné.
S konzumací nadlehčeného tvarohu, nebo odkapaného jogurtu jsme na tom podobně, ještě nemám uklizené metličky a je fuč, mohu začít znovu :mrgreen:
V Penny mají tučný tvaroh ve vaničce „Karlova koruna“, velmi chutný, vyzkoušej :mavam: :mavam:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.12 22:49

Jani, smetanu používám od Bohemilk 35% extra nášleh, z litrové krabice od oka asi 1,5 dcl vyšlehat a dvě vaničky tvarohu, jeden tučný a jeden obyč., ty nejdřív ušlehám s cukrem, podle chuti, já moc nesladím, někdy místo cukru dám med, ochutit třeba tím vaječňákem :-)
Naše dospělé dítě takto upravený tvaroh s čerstvým nebo i kompotovaným ovocem, posypaný skořicí nebo čokoládou, kakaem nebo přelitý karamelem, může každý týden na půlkila :-)

2905
753 příspěvků 28.3.12 18:33

Dando, hezké dílko :palec: :palec: , prosím prozraď blíže světlý krém /poměr smetany a tvarohu/ vypadá dobře. :mavam: :mavam:

Příspěvek upraven 28.03.12 v 18:34

Anitta
521 příspěvků 28.3.12 16:11

Danda, rekla bych, ze vypada az nebezpecne jedle :P :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.12 00:38

Zeb, dík :-)
Nejhorší bylo narovnat ty kulaté potvory kolemdokola prázdné formy, dala jsem málo želatiny, takže nešel moc dobře krájet, ale na tu bídu nevypadá nejhůř :-)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.3.12 22:37

Krasna fotka, dando. Rekla bych, ze to je bomba, po vsech strankach :- ).

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.3.12 16:25

:cert: :cert: mne se to nelibi, nejde si ukousnout!!! :zed: :zed:

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nepečený jahodový dort se želatinou

Včera jsem tento dort zkusila vyrobit - s meruňkami. Je to jednoduché a vynikající !!!
P.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz