Recept Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvaříme (ve slupce a v osolené vodě) jeden velký brambor (respektive několik malých). Brambor (brambory) oloupeme. Uvařený oloupaný brambor spolu s česnekem a tvarohem (nebo gervais bez příchutě) umeleme na masovém mlýnku. Přiměřeně osolíme. Uvaříme jednu hrst velkých krup (vodu osolíme těsně před dokončením vaření). Kroupy slijeme. Do ještě horkých uvařených krup dáme bílé víno i citrónovou šťávu; také umletou směs - a promícháme. Necháme prochladit v chladničce. POZNÁMKA 1: je možné použíti také oves nebo pšenici (délka varu se přiměřeně prodlužuje)... POZNÁMKA 2: lidé, pro které je alkohol kontraindikován, by měli zvážit pojídání tohoto pokrmu, neboť víno neprojde tepelným procesem... POZNÁMKA 3: bylo odzkoušeno i s sušeným česnekem; také možné... POZNÁMKA 4: je možno při mletí přidat i kopr (nejlépe blanšírovaný); také odzkoušeno a také chutné ...

Recept je z kategorií: Saláty

Nahlásit recept

  • 08.11.07 vloženo
  • 6687x zobrazeno

Čas přípravy

  • 29 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • jedna hrst krup (velkých)
  • dvě polévkové lžíce suchého bílého vína
  • pět (asi) stroužků česneku
  • jeden velký uvařený brambor
  • do vrchovata naplněná polévková lžíce měkkého tvarohu bez příchutě (nebo gervais bez příchutě)
  • jedna kávová lžička citrónové šťávy
  • sůl

Doporučená příloha

  • buď bez přílohy, nebo s pečovem, nebo k ´něčemu´…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

Milane, diky za receptik. Kroupy ty my radi! Jenze nemam tady v te dalave mlynek na maso, tak ty brambory musim „namlet“ necim jinym. Neco vymyslim, protoze na tuhle dobrutku mam chut hned ted!
Pekny den!

twixik
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

Milane, jakmile zjistím, že je tu od Tebe nový recept, okamžitě putuje do oblíbených. Tento samozřejmě taky - kroupy, to je moje…
Ale taky souhlasím s Kamiliem, to čištění je vopruz.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

No, mě to čištění také nebaví, s tím souhlasím. Vždycky musím vzít zápalky a prostrkovat je dírkami… Proto to někdy ošmajchluju jenom vařečkou. Jenže umleté je to prostě lepší, protože vznikne cosi jako beztuková majnéza…
A nakyselená jídla? Já nevím. Ono když se to vše dá dohromady, tak to ani tak moc nakyselené není. Ale naprosto souhlasím s Tvou větou, že každý „máme nějakou chuť“. S tím souhlasím skutečně úplně!!!

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

toto vypada moc dobre, uz vim co na vikend :-)

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejobyčejnější přírodní kroupový (ovesný; pšeničný) salát

Milane, obdivuji, že snášíš tak nakyselená jídla. Ale nic proti tomu. Každý máme nějakou chuť. K tomuto receptu - bych to ani přes ten mlýnek netlačil, protože s ohledem na množství ti skoro polovina zůstane v mašině. A to čištění mě strašně nebaví.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz