Recept Pohanková sekaná II Veg Linie Pra

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pohanková sekaná II

Úvod

Dobrota, která se výborně hodí při „odlehčovacích“ (tzn. bezmasých) dnech.

Postup

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu s cca 2 lžičkami soli. Poté vsypeme pohanku a vaříme asi 10 minut (prostě do změknutí, musí se ochutnat). Když je měkká, kastrol stáhneme z plotýnky, zabalíme do utěrky a dáme do peřiny na 20 minut odpočívat; poté slijeme přebytečnou vodu. Říká se, že pohanka při vaření smrdí…no, nevoní zrovna vábně, ale ve výsledné chuti rozhodně není nic znát.
Na trošce oleje osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme k pohance a ochutíme - česnekem (já dávám cca 5 stroužků, záleží na síle a chuti), hořčicí, bylinkami a pepřem; sůl už většinou nedávám, pohanka jí nasákne dost z vody, ve které se vařila. Potom přidáme celá vejce, strouhanku a promícháme.
V tušení, že by se klasická „šiška“ rozjela, dávám tuto hmotu do formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček (vymazaný a vysypaný strouhankou).
Peče se v troubě vyhřáté na cca 180°C, přibližně 40 minut (nebo prostě až je povrch zlatavý).
Pokud si nedokážete představit jídlo bez masa, lze poklást povrch plátky slaniny, případně ji (nebo třeba kousky uzeného) nasekat přímo do hmoty.
Podáváme samotné, nebo s chlebem a kyselou okurkou, s bramborovou kaší, lepenicí, zelným salátem…prostě dle chuti.
Výsledek nevypadá úplně vábně (zkusím přidat foto) - je takový našedlý, prostě žádná krásně růžová masová barva. Ale když se přidá hodně zelených bylinek, tak je vizuální stránka lepší :)

Nahlásit recept

  • 03.01.15 vloženo
  • 16923x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h 30min (přibližně; zahrnuje vaření a p

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200g pohanky (v suchém stavu)
  • 1 cibule + troška oleje na osmahnutí
  • česnek
  • 1 lžíce hořčice (dijonská nebo plnotučná)
  • 3 vejce
  • menší hrnek strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • zelené bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, atd.) - hodně, třeba dvě velké hrsti / nebo hrst sušených (moje oblíbená směs je - 1 sáček petrželky, 1 sáček bazalky, 1 sáček oregana a 1 sáček tymiánu)

Doporučená příloha

  • Chléb, bramborová kaše, lepenice, salát z kysaného zelí či jakýkoliv jiný zeleninový

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 17.01.15 13:35

Dodržela jsem recept skoro do puntíku, jen se mi nechtělo dělat sekanou, tak byly karboše. Přistrouhla jsem trochu mrkvičky. Výborné.

Přidávám ještě fotku použité pohanky. Začala jsem ji používat častěji, moc mi chutná napůl s rýží jako příloha, je z ní moc dobré zeleninové rizoto - „pohankoto“ ??? :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Pohanková sekaná II

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 11:58

@hippolyta Přesně, souhlas ve všem…s Wolfgem i druhým odstavcem. Navíc - tisíc lidí, tisíc chutí. Někomu chutná to a jinému ono. Jestli má ráda Florentýna žaludovou mouku, tak prosím. Ráda to ochutnám, jako všechno co neznám. Ale polemizovat o tom, kdy a za jakých hladomorů se co jedlo…je fakt mimo mísu :)

 
hippolyta
394 příspěvků 21.01.15 10:56

Wolfgu, ty sice nikoho nechceš napadat, ale z každého tvého příspěvku čiší, že kdo uvažuje jinak, než ty, je podle tebe hlupák. Teď se tváříš jako andílek, ale konfrontační tón jsi nasadil ty. Tak tady neplač po plodné diskuzi a zkus ji rozpoutat u Eji mimo mísu.

Dobrá ženo, přesně, jak píšeš, žaludovou mouku jsem neochutnala (pravda, ani se na to nechystám), ale nebudu odsuzovat někoho, kdo to zkusí. Trendy se valí světem v každém odvětví lidské činnosti, kdyby to tak nebylo, mleli bychom si doteď proso mezi kamenama. Nic proti prosu! Taková jáhelná kaše s máslem a petrželkou a houbami… No a něco se uchytí a něco upadne v zapomnění, a tak pořád dokola.

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 09:47

@Wolfg Wolfgu nechci nikoho napadat, jen se (možná trochu zmateně a neuměle) snažím říct, že Vaše poznámky nesouvisí s receptem, od toho je diskuzní fórum. A co se týká žaludové mouky - nikdy jsem ji neochutnala, ani žádné výrobky z ní, proto nemám jakékoliv právo posuzovat (a je mi jedno, jestli se jedla za třicetileté nebo jiné války). Vy jste něco z ní jedl?

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 09:45

@casino Samozřejmě mám na mysli kaštan jedlý (kaštanovník setý, pokud mám být přesná):) Bába ještě nejsem, ač se těším na to, jak budu jednou rozmazlovat vnoučata:) A na oslovení háklivá nejsem:)

 
Eja
3837 příspěvků 21.01.15 09:24

@Wolfg v tom posledním nemáš pravdu, alespoň u mne ne.
Přeložením tématu na „mimo mísu“ zkouším plodnou diskuzi rozpoutat, uvidíme. Dobrá žena do toho spadla nevinně, pohanková sekaná nemá s třeba třtinovým cukrem moc společného… :mavam:

 
Wolfg
583 příspěvků 21.01.15 09:11
Napadáme se zcela zbytečně, milé dámy

A přitom by tu mohla být plodná diskuze, jako bývaly dřív. Pohankové cokoli uznávám, už jen proto, že jde o tradiční potravinu. Avšak žaludové cokoli je skutečně idiotské, račte si projít komentáře na kudlance. Žaludová mouka se používala během třicetileté války, kdy umíraly tisíce lidí hladem. Trvám na tom, že je nejedlá a dokonce nebezpečná. Kaštanová mouka je z kaštanu jedlého, kdežto ten koňský je jedovatý, ale proti bolesti nohou nemá konkurenta. Všeobecný rozhled se zkrátka neodpouští, proto ani casino není v kurzu

 
Eja
3837 příspěvků 21.01.15 08:55

@casino Casino, nějak se jim dámy pletou - Dobrá ŽENA a TLUSTÁ bába :mrgreen: :mavam:

 
casino
4482 příspěvků 21.01.15 08:52
Kaštanová mouka

Dobrá bába :mavam:…ale nemyslela mouku z kaštanu koňského…, nebo ano? :nevim: :roll:

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 07:54

@hadashka Vtipný komentář, po ránu jsem se zdravě zasmála, děkuji :)

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 07:53

@Wolfg Wolfgu k tomu už nemám moc co říct…nechápu, jak s tím souvisí Florentýna a žaludová mouka. Někdo vyzkouší něco nového a hned je trapný? To je ten luxus v idiotském pojetí? Budeme se pouštět do debat třeba o kaštanové mouce, která se např. v Itálii používá už hodně dlouho?

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 07:46

@Eja Moc děkuji za založení nové diskuze, jistě bude přínosná, je to zajímavé téma. Neztotožňuji se s myšlenkou, že to co jedli naši předci je podřadné jen proto, že je to teď in. Člověk uvažující zdravým selským rozumem si s tím myslím poradí;)

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 07:25

@hippolyta Naprostý souhlas s celým příspěvkem. U nás se tyto potraviny sice nepoužívaly, pohanku jsem poprvé ochutnala ve skanzenu v Rožnově, červenou řepu jsem si objevila sama atd. Myslím, že nikdo z nás nemá právo posuzovat konkrétní potraviny jako luxuxní, podřadné a podobně…můj názor je ten, že pokud je jídlo uvařené z poctivých surovin a s láskou, tak bude dobré.

 
Dobrá žena
20 příspěvků 21.01.15 07:19

@Alis Děkuji a omluvu přijímám, pokud je míněna doopravdy a ne ironicky. Mrzelo mě, že jste zkritizovala něco, co jste pořádně nepřečetla. Ale čert to vem…kdo to bude chtít zkusit, zkusí. Kdo ne, ať si uvaří něco, co mu bude chutnat:)

 
hadashka
19 příspěvků 21.01.15 00:34

A proč Popelka nepřebírala i pohanku? To je diskriminace pohanky a protěžování hrachu a čočky. Pohanka pak pláče, že ji nikdo nemá rád.

 
Dadooa
268 příspěvků 20.01.15 23:55

Nevim, co je spatnyho na „znovuobjevovanim starych zapomenutych surovin? Masového uzivani se to tutove nedocka, ale jako zajimavost a kuriozita proc ne?
zlaty tyhle recepty proti splacaninam a blibajzum co sem obcas nacpou nekery chemici. tohle ma hlavu i patu.
Bych rekla, ze Florentyna odesla kvuli "odbornikum“ co maj na praci jen zesmesnovat a shazovat luxus v idiotskym pojeti ;-)
A je nepochybne proti @di (ta taky nepromeska prilezitost na nekoho plivnout, co?) usmudlana matla. Asi proto ji vychazo tolik kucharek a ma svou vlastní restauraci a ne nadrazni.
Mezi ni a nekterejma „odbornikama“ otsud je jasne viditelnej rozdil. Ona totiz kuchyni rozumi, ma fantazii a odvahu hledat nove veci. J mam jeji kucharky rada.

Příspěvek upraven 20.01.15 v 23:59

 
di
2451 příspěvků 20.01.15 22:30

Jolanko, opravdu ne, zas tak vše tu nesleduju, opravdu.

 
jolana
5065 příspěvků 20.01.15 22:03

Di, ty si tu jedna z tych najstarsich, a nevies?! :think: uuzas :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 20.01.15 21:22

No nádraží.
Kdysi to byla modla místního webu.
P. S. Zeptám se služebně starších uživatelek - nevíte, proč odtud Flo odešla?

Příspěvek upraven 20.01.15 v 21:23

 
Wolfg
583 příspěvků 20.01.15 21:09
Žaludová mouka

Je tady a ještě zde

 
jolana
5065 příspěvků 20.01.15 20:29

…kupte si kokosovy cukor, ten vonia, chuti karamelovo, a jeho glykemicky index je do 35-50…pohanku ludia jedli oddavna a aka ta chudoba bola rada ze ma co do huby a inde ju jedia este stale, a stale su radi ze maju co do huby…aj zalude sa jedli, nie ze nie…ste asi malo pocuvali svojich starych rodicov, a aky boli za ne radi…a ked ten svet bude ist dalej takto, tak mozno Wolfg sa este docka aj vlastnorucneho bio zberu zaludu a aky bude rad.. :P :mrgreen:..

PS: ten kokosovy cukor naozaj kupujem a pouzivam, chuti..

 
Eja
3837 příspěvků 20.01.15 20:04

@di snad to bude fúngovat
http://www.kucharkaprodceru.cz/…udova-mouka/

 
di
2451 příspěvků 20.01.15 19:51

@Wolfg Co, kde, jak? Prosím o odkaz.

 
Wolfg
583 příspěvků 20.01.15 19:46
Nechtěl jsem urážet

Natož, abych se cítil být povznesen nad nějakou pohanku. Když někomu chutná - budiž. Já jsem třeba ujetej na drcený žito a kupuju ho od firmy „Krmné směsi“, což by mnohá nerozdejchala, i když je to samý ve zdravé výživě.
Ad Eja. Je málo hospod, kde by nám nabídli něco aspoň trochu jiného, než obligátní kapsy, plněné furt tím samým a smažené mrazené kdovíco. No jo, ale požadujte bramborové šišky, pokrmy se sušenými houbami, kroupová jídla, hrachovou kaši, vývary z masa, přírodní šťávu k pečeni a to bych mohl pokračovat do zejtra. A propos, třtinovej cukr je skutečně kravina a pokud obsahuje nějaké minerální látky - kolipak ho sníš? Druhá věc je, zda jsou tebou zmiňované potraviny opravdu zdravé. Pokud jsou pěstované na kšeft, vsadím boty, že je v nich chemie na lopaty, ale když máme zdravou půdu na pozemku, tak možná…snad. Přesto se musíme bránit chorobám a breberkám, kdežto velkopěstitelé provádějí VŽDY prevenci, ánžto si nemohou dovolit neúspěch. Nakonec prozradím něco, proti čemuž je nějaká debata o pohance dětskou besídkou. Jakási Florentýna, kterou znáte, přišla se suprnápadem a sice peče ze žaludový mouky. Dokonce z bio dubů. Jojo, vesmír je proti lidské „kreativitě“ děsně malej…

 
di
2451 příspěvků 20.01.15 19:42

Ale abych se jen nesmála - jsem názoru, že je dobré zužitkovat vše z poraženého zvířete a vařit ze surovin, které jsou dostupné. Co mi vadí, je glorifikace běžně používaných, dřív i třeba vlastně odpadních surovin.
P. S. Proti pohance, řepě atd. nemám nic.

 
Eja
3837 příspěvků 20.01.15 19:37

Asi se nám tu rýsuje téma " mimo mísu". Jdu ho tam založit. @Dobrá žena do toho spadla úplně nevinně.

 
hippolyta
394 příspěvků 20.01.15 19:35

Hahaha, já Wolfgovi taky rozumím. Prostě přispěchal Alis na pomoc. Mně to nevadí, je to fajn, mít kamarády. Ale vysvětlete mi, co mu tolik vadí na pohance a oč více je jídlo z pohanky hodno odsudku „luxus v dnešním idiotském pojetí“ než třeba jeho chleba ze šrotu? A proč vadí pohanková sekaná a jeho ořechovočokoládový salám ne? Vždyť je to směšný, ne?

A u nás v rodině se třeba červená řepa jí odjakživa, celer se jí odjakživa, oba druhy, kuskus i bulgur se jedí co pamatuju, sladili jsme řepným sirobem, medem i cukrem. Jen to, že někteří se s některými věcmi teď, ve vyšším věku, setkávají poprvé neznamená, že ty věci tu dřív nebyly. Ach jo :- ). Tak už nechte Dobrou ženu bejt, vždyť ten recept je hezky napsaný, všechny „výtky“ zodpověděla, tak si dělejte svoji sekanou z bufetu a nechte ostatní sladit muskovadem, třeba.

Poznámce „Mluvit v souvislosti s konzumací pokrmu o intelektu – to mluví za vše“ nerozumím. Intelekt potřebujeme ke všemu a míra jeho rozvoje rozhodně napomáhá umění rozpoznávat, co je třeba v jídle dobré a co ne.

 
di
2451 příspěvků 20.01.15 19:16

Alis: :-)

 
Eja
3837 příspěvků 20.01.15 19:06

@Alis
Můžeme debatovat o tom, zda popularizace jídel chudých není náhodou o tom, že jsou zdravější. A často chuťově daleko zajímavější - úmyslně nepoužiji výraz lepší.

Naložená červená řepa na kostičky ze školních jídelen - trochu něco jiného je červená řepa upravená jinak, nebudu to rozvádět.
Třtinový cukr - asi jak který, ale obecně - chutná jinak než klasický bílý, ale kromě sladké chuti přidá ještě něco navíc.
O pohance jsem už psala, totéž platí pro třeba vločky.

O cenách psát úmyslně nebudu. Mně osobně vadí spíš to, že poživatelné kuře stojí naprosto nehorázné sumy - než to, že kotel boršče na 6 porcí mne i s tou řepou přijde na stovku.

 
Alis
2617 příspěvků 20.01.15 18:41

Já Wolfg(ovi) rozumím. Tady nejde o to, co kdo rád jí nebo nejí, tady jde o to, že se dnes na nebe vynáší potraviny, co se kdysi považovaly za jídla chudých. Dnes opěvovaná líčka za nekřesťanskou cenu, dřív maso, které končilo na jatkách jako neprodejné. Di by mohla vyprávět :-)

Dnes opěvovaný třinový cukr, dřív cukr, co se válel v docích a nikdo by ho nekoupil, páchne víc, než z cukrové řepy. Ale je to „moderní“.

Červená řepa? Bývala za trest ve školní jídelně, dnes je to „hit“. A díky tomu za nehoráznou cenu.

Vybrala jsem jen náhodně, mohla bych pokračovat.

Omlouvám se tímto příspěvkem Dobré ženě, tu debatu jsem tu vyvolala já a ještě jednou opakuji, že proti pokrmu nic nemám, jen jsem chtěla naznačit, že byly - podle mě - některé formulace trochu odrazující.

Mluvit v souvislosti s konzumací pokrmu o intelektu - to mluví za vše.

 
Dobrá žena
20 příspěvků 20.01.15 05:04

@Wolfg „Nejlepší“ jsem smazala, „sekanou“ vysvětlila. Na tyto stránky chodím Wolfgu asi deset let, pouze nick mám nový, protože jsem zapomněla přihlašovací údaje ke starému; tím chci říct, že úplný nováček nejsem. Pokud si zadáte do vyhledavače slovo „Nejlepší“, vypadne na Vás celá řada receptů. Jestli bojujete proti každému z nich, tak klobouk dolů, máte evidentně hodně trpělivosti a času. Úvahu o prodejnosti a neprodejnosti komodit jsem úplně nepobrala, respektive nevidím souvislost s receptem. Pokud nemáte rád pohanku, nestačilo prostě říct, že Vám nechutná? A k tomu luxusu…např. zmíněná pohanka stojí pár korun, zrovna na sáčku, který mám ve spíži, je tuším napsáno 24,–; ač nemám moc peněz, tak tohle se mi jako závratná cifra nezdá.

 
hippolyta
394 příspěvků 19.01.15 20:24

Neposmívám se, jen se směju, Wolfgu. Proč nenechat lidi dělat to, co chtějí, nebo to, co jim jejich intelekt dovoluje? Myslíš, že jsi lepší, protože například nekonzumuješ pohanku? Mně to přijde směšné, tak se směju. A prostě mi přijde, že tyhle odsudky přicházejí s věkem. Stárneme všichi, hochu : -)).

 
Wolfg
583 příspěvků 19.01.15 19:46
Blaze nebývalo, ale

@hippolyta
Luxus v dnešním idiotském pojetí jsou organické látky (neříkám potraviny), které bývaly považovány za odpad, krmivo pro zvířata, levná vstupní surovina k výrobě horších druhů piva, základ pro výrobu kyseliny citrónové nebo mýdla k odstranění nejhrubší špíny. Tyto komodity se ani nekradly. Například: podřadné masné části, surový cukr, kokosový a palmový tuk, melasa atd., jak je vidět v nabídce e-shopů se zdravou výživou. Takže se posmíváš dobře, leč na špatném místě.

 
hippolyta
394 příspěvků 18.01.15 21:42

Luxus v dnešním idiotském pojetí : -))). No jo, za těch mladejch let, to bejvalo blaze, teď už mě ani ta koza neposlouchá…

 
Wolfg
583 příspěvků 18.01.15 20:44
Mně vadila "nejlepší" a "pohanková sakaná"

Víc ani ťuk. V tom smyslu upravím i moje recepty, i když „nejlepší“ nebyl žádný. Jsi tady krátce, dobrá ženo, proto nevíš, že do názvů nepatří žádné superlativy, i kdyby se po nich rodina strhala. Pohanku nejím a též nevyhledávám luxus v dnešním idiotském pojetí. Pohankou se živil nejchudší lid a zajatci. Nic víc, ani méně. Není to žádná zvláštní potravina, ani londýnská komoditní burza ji nijak necení. Zkrátka za mnoho nestojí, ale nehodnotím nikoho, komu chutná. Kdysi firma Mykoprodukta Praha dovážela pohankový med. Byl neprodejný pro svoji nezvyklou chuť a pach

 
Dobrá žena
20 příspěvků 18.01.15 06:12

Pro Eja - juuuu, Ejo, mockrát děkuji! Za vyzkoušení i krásnou fotku :) a za tip s mrkví, určitě příště použiju :)

 
Dobrá žena
20 příspěvků 18.01.15 06:11

@casino Děkuji casino :-) Máte pravdu, smáznu to nejlepší (stejně jsem to použila jen proto, že „Pohanková sekaná“ už tu je :) Dám jí číslo 2 a bude :)

 
hadashka
19 příspěvků 17.01.15 11:56

Casino - protože úspěch se neodpouští.

 
casino
4482 příspěvků 17.01.15 10:08
"Nejlepší pohanková sekaná"

@Dobrá žena
Ten název neměnit!
Tedy, až na ono slůvko „Nejlepší“ ;) :mavam: (socialismus byl taky nejlepší…, a jak dopad, že :mrgreen:

 
Dobrá žena
20 příspěvků 17.01.15 07:48

@Wolfg A ještě k Vám - je mi fuk, jestli pro vás něco je nebo není luxus. Kysané zelí měli naši předci taky na jídelníčku každý den, protože bylo levné a výživné, tudíž jen proto „aby nechcípli hlady“, jak píšete. S názvem „sekaná“ jsem to už vysvětlila, takže pokud s tím máte tak nepřekonatelný problém, tak už dál nečtěte. Ptáčky z listí a parmazán z tofu fakt nevedu…takový diletant zase nejsem.

 
Dobrá žena
20 příspěvků 17.01.15 07:30

Alis a ještě k Vašemu dalšímu komentáři…trošku přemýšlejte o tom, co píšete (a hlavně - než se k něčemu vyjádříte, pořádně si to přečtěte). Vy vaříte jen jídla, která krásně vypadají? Když bych tenhle pokrm přirovnala k něčemu jinému, tak vypadá třeba…třeba jako jitrnice nebo prejt. Které jsou mimochodem skvělé. Ale nebudu se nad nimi ofrňovat jen proto, jakou mají barvu. Takže - pokud chcete rejpat, rejpněte si, mně to nic neudělá. Ale ocenila bych větší toleranci…možná by to pomohlo i Vám.

 
Dobrá žena
20 příspěvků 17.01.15 07:24

Parles - vím, že doba vaření může být kratší, proto jsem tam dala tu poznámku „do změknutí“. Jednou jsem vařila pohanku asi tak ty 3 minuty, nechala delší dobu přikryté…a byla jak broky, prostě asi záleží na tom, jaký pytlík se Vám v obchodě zrovna dostane do ruky. Od té doby ochutnávám už při vaření a jakmile jeví známky měkkosti, vypínám a zakrývám :)

 
Dobrá žena
20 příspěvků 17.01.15 07:22

Ad pojem sekaná - ano, možná jsem to měla pojmenovat jinak, sekaná je samozřejmě od „sekaného“, masa či něčeho jiného. Sekanou jsem to nazvala proto, že jsem tuto směs ochutila úplně stejně, jako masovou. Pokud to někomu pomůže, říkejme tomu třeba „Pohanková směs zapečená ve formě na srnčí hřbet“ :)

 
Dobrá žena
20 příspěvků 17.01.15 07:19

Alis - mrzí mě, že si s receptem nedokážete poradit, snažila jsem se napsat to tak, aby to bylo srozumitelné. Ano, odlehčovací den je pro mě den bez masa, v tom nevidím nic záhadného. To, že pohanka páchne, jsem nenapsala - pouze že „nevoní vábně“, což je rozdíl. Některé potraviny se tak prostě chovají, jestli jste někdy vařila třeba květák (který bývá ve výsledku vynikající), tak mi dáte za pravdu. Nevypadá vzhledně - pohanka prostě má takovou barvu, je to šedavé, proto píšu o tom, že po přidání zelených bylinek je to hezčí. A ty bylinky…pokud byste četla pořádně, je vám to jasné - píšu „hrst“ (ty čtyři sáčky byl příklad směsi, kterou si doma dělám). Takže Alis - nezlobte se, ale Váš komentář beru jen jako rýpání, ne jako snahu zkusit něco uvařit.

Příspěvek upraven 17.01.15 v 07:45

 
parles
302 příspěvků 11.01.15 16:01

Ke komentářům se nebudu vyjadřovat, ale zpět k vaření - je škoda vařit pohanku tak dlouho. Stačí vsypat pohanku do většího množství osolené vařící se vody ( vývaru, polévky), vařit 3 minuty, odstavit a nechat pod pokličkou 30 minut postát. Je to šetrnější a mám to vyzkoušené.

 
hadashka
19 příspěvků 09.01.15 16:22

Jolano, já myslela, že je to o vaření. Nepřísluší mi soudit kuchaře.
Snad jen to co uvařím podle receptu. No…i když někdo podle receptu neuvaří ani čaj.

 
jolana
5065 příspěvků 09.01.15 16:04

1.solo, solo..ano, ano, uhadla.. nie som princezna co len pipne a hned bohatieri tasia pc.. :P

2.Pohanku rada, sekanou z pohanky robim bo je to chutne a zdrave ked tak clovek cely den sedi na..trebars na gauci za pc.. :)

3.hadashko, to je spievanka pre princeznu, vies?!… pretoze my tu mame princezne, bohatierov, hadice, velryby, caesarice a podobne… :P :mavam:

 
hadashka
19 příspěvků 09.01.15 15:18

Kytara Jolana a její sólo. Jen o pohance ani nota, ba ani o sekané.

 
jolana
5065 příspěvků 09.01.15 15:05
vecne silene smutna a nechapava

Slza z tváře padá
a té já se ptám
pročpak já, ač tak mladá
jen zármutek mám

Proč mi víno chutná
jak hlína a blín,
proč jen já jsem tak smutná
a mám v duši stín

Měl by v moll hrát klavír a vlát černý flór,
v mé komnatě zní jen církevní chór.

Proč mě stále studí
a tísní ten chlad
a proč pláčem se budím,
když mám k ránu spát a spát

Kdo ten můj žal vyléčí,
kdo má na bolest fáč
Nikdo jiný nepředčí
ten můj zoufalý pláč
Nikdo jiný nepředčí
můj pláč, můj pláč,
ten můj smutný pláč.

Nač jste páni učení
no nač řekněte nač,
když se ve smích nezmění
ten můj zoufalý pláč
Když se ve smích nezmění
můj pláč, můj pláč,
ten můj smutný pláč..

Ach ouvej, můj bože, můj bože, na nebesích,
nás už ten smutek děsí, já nevím, jak říkám,
já se snad uvzlykám!

 
Alis
2617 příspěvků 09.01.15 13:52

To mám těžký, Casino mi neporadil, ostatní mi zase poradili víc, že bylo nutno, protože slyšeli víc, než bylo vyřčeno.

Tak jen pro info:
Casino, klid jsem zachovala :-)
a pro ostatní, proti pokrmu nic nemám, dokonce už se ani k názvu receptů nevyjadřuji :D, jen mě zarazila prezentace - smrdí to, nevábně to vypadá, ale k jídlu to je.
Prostě jsem nahlas přemýšlela, jestli je Dobrá žena tak poctivá ke čtenářům, že svůj recept tímto způsobem prodává anebo, jestli jsem jen nepochopila hezký smysl pro humor, který umí shodit i sám sebe a kterého je tu opravdu zoufale málo a zoufale zapotřebí :-)

Jdu složit bolavou hlavu na polštářek :-)

 
hadashka
19 příspěvků 09.01.15 10:21

A po dobrém obědě složíme hlavu na polštářek naplněný pohankovýmí šlupkami. :)

Příspěvek upraven 09.01.15 v 10:22

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz