Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
elis007 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jak vypovídá název, je vážně skvělá. Nad krémem se vám budou
rozplývat sliny:-)
PS: Dělám z 5 vajec.
Těsto: Ušleháme sníh, přidáme cukr (zašlehat), přidáme žloutky a lehce vmícháme mouku. Péct asi při 180°C, cca 10 minut na pečícím papíru. Hned ještě horké smotat (s papírem) a dát vychladit. Krém: Změklé máslo ušleháme s cukrem. Po lžících přidáváme jahody (šleháme). Nakonec přidáme trochu rumu. Schladlé těsto rozmotáme a potřeme rumem, aby bylo vlhčí. Potíráme jahodovým krémem (trochu si necháme stranou na povrch rolády), na konci necháme místo, aby krém při rolování nevytekl. Stočenou roládu opět potřeme rumem a poté krémem. Vidličkou uděláme vlnitý vzor a dáme vychladit.
Recept je z kategorií: Rolády
káva
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nejlepší jahodová roláda
„řeknu to hned a bez obalu.“ a naposled
Když se to tu ukázalo, první bylo že se zeptám, kde @elis007 ten krém vyhrabala… Ten recept je starší než mladá rašelina
a v tu dobu v našich končinách měl
málokdo tucha o Mascarpone.
Neptal jsem se, jsem totiž předpojatý!
Másláky jsem poznamenaný…
Naše máti dělávala tento DORT a myslela si, že čím víc másla, tím je krém lepší a my, vzorná dítka, jsme to do sebe dlábili jak to šlo. Naštěstí byl jeden brácha jako ČERNÁ DÍRA a rád to sladké máslo za nás „dojížděl“.
A že ho bylo až až! Tehdy bylo za pětku a máti jím vyrovnávala propadlé dorty a pak je jím potáhla a ještě bohatě namašlila… No hrůza!
Až později jsem mamince řekl, jaká muka nám připravovala… „Já myslela že to máte rádi! A proč jste nic neřekli?“
A protože maminka se má poslouchat, tak když se mi něco nezdá, řeknu to hned a bez obalu.
I na LABUŽNÍKOVI
268 příspěvků 20.8.13 14:07
@casino Takhle bys ji dokazal i ty
Tutove
Ale totove by sis s tim dal vic prace.
Je vorvana jak angrest, rozlamana, drobi se.. To je lepsi vyfotit jediny, ale pekny rez, nez tuhle silaz.
Ale co do fotky..
Horsi je ten „krem“ a „potirani rumem“ Jinak klasicky piskot 1:2:3
Ja rolady nedelam, nemam je moc rada.
Taky me odpuzuje ta barva, vypada umele, chemicky. Ale to je jen muj subjektivni pocit.
Kazdopadne je to hodne blby recept
By byl asi lepší s Mascarpone - dal by se lépe vyšlehat a byl by lehčí. Moc bych za to nedala, že tak to dokonce i má být.
Vezmu-li to subjektivně, tak na rozdíl od receptu, který bych dokázal napsat srozumitelněji, tak onu roládu bych takhle nedokázal
No, nejsem roládovej typ… Kdysi jsem málem
do rolády zavinul sám sebe; začalo to docela nevině - šlajfkou 

Co se týká „motání“ rolády, je na to více postupů. Někteří roládu před naplněním NEROLUJÍ vůbec a jiní to dělají i bez papíru Nakonec, co bylo dřív? Piškotová roláda, nebo papír na pečení, he?
740 příspěvků 19.8.13 22:07
Tiez by som povedala, ze krem asi nebude velmi chutny. Raz som robila zakusok slonia slza, kde sa krem robil zmiesanim masla, cukru a kakaa a teda pre mna nepozivatelneee. Kazdopadne chvalim to, ze su v kreme cerstve alebo mrazene jahody.
No mozno v nejakej mini vzorke skusim doma namiesat a posudim krem hotovy. Niekedy sa nieco nezda dobre a nakoniec je to pecka
268 příspěvků 19.8.13 10:13
Jahody s maslem maj bzt skvely krem?
Po vychlazeni to musi byt tvrde.

Mastne, tucne
Na pohled nevabne, asi ne moc povedene.
Snad aspon ten rum co neni rum, nebo se to potira Baccardi nebo Habanou?