Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
netservis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Po opravdu hodně pokusech umím konečně opravdu dobrý bezlepkový chleba. Zavrhl jsem pekárnu na chléb kde jsem pekl tři roky a dnes peču všechna bezlepková těsta výhradně v troubě.
Do teplého mléka (protože mi z výroby sýrů zbude hodně syrovátky tak používám tu) dám kvasnice, cukr, psyllium, namletá lněná semínka (být nemusí, ale podle lékařů semínka v celku jen bez užitku projdou zažívacím traktem a mají se namlet a to hlavně u bezlepkářů) a chlebové koření. Chlebové koření je v podstatě jedno balení koriandru a fenyklu a čtyři balení drceného kmínu. Až kvásek vzejde tak postupně přidávám mouky, ocet, sůl a olej a vypracuju krásný nelepivý těsto. Mouky přidávám po lžících na střídačku až je těsto tak akorát. Nesmí lepit a musí se s ním dát pracovat. Jak má vypadat těsto jsem dal na video na http://youtu.be/n5njhLtNskI . Z těsta vypracuju dva bochníky chleba a dám na pečící papír na plech. Pak namočenýma rukama vyhladím oba bochníky a naříznu nožem aby chleba puknul kde chci já a ne třeba na boku. Bezlepkové těsto je těžké a pokud by chleba puknul na boku mohl by si po vykynutí v troubě zase sednout protože ta prasklina z boku by neudržela vršek bochníku a chleba by se zdrcnul. Podle chuti chleba posypu kmínem a dám péct na 190 na 80 minut. Pokud by se začal vršek připalovat tak ho přikryji alobalem. Dobu pečení je třeba dodržet aby se vytvořila dostatečně silná kůrka.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nejlepší bezlepkový chléb