Recept Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

gildor Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Část slaniny a špeku (větší polovičku)nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso (já si dávám ty klínky na chvíli do mrazáku, pak se lépe špikuje) a maso svážene. Polijeme dostatečně slivovicí nebo jiným ovocným destilátem, můžeme vpravit i injekční stříkačkou s jehlou přímo do masa. Potřeme solí a provensálským kořením a necháme uležet 2 - 3 hodiny v chaldnu. Na plotně rozpálíme v pekáči tuk a maso v něm po všech stranách krátce a prudce osmažíme, aby se zatáhlo a bylo po upečení šťavnaté. Posypeme pokrájenou cibulí a pokrájeným zbytkem anglické a špeku, podlijeme vodou (případně pivem) a za občasného polévání pečeme 2 - 2,5 hodiny podle velikosti a chuti. Když je upečeno, maso vyjmeme, pekáč dáme na plotnu a za stálého míchání vmícháme smetanu, máslo, hořčici a rozmixujeme. Opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou a případně dosolíme a dochutíme hořčicí, podle toho, jak kdo má rád pikantní. Budete se divit, ale zaskočí vás chuť ne zcela nepodobná "svíčkové".

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 21.05.08 vloženo
  • 13651x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 3 hodiny + 3 hod

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 2 - 2,5 kg vepřové pečeně
  • 0,75 kg anglické slaniny v kuse
  • 0,5 kg slaniny / špeku v kuse
  • tuk na osmažení - asi 2dl
  • 10 středně velkých cibulí
  • 1 dl slivovice nebo jiné ovocné pálenky
  • 1 máslo
  • 1 plnotučná hořčice
  • 5 dl smetany
  • hotová jíška
  • Provensálské koření

Doporučená příloha

  • Bramborový knedlík, byť to zní sebebláznivěji.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

bocianka
528 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Teda vážení, to je počteníčko, a co pak to pochutnáníčko. Pro dietáře přímo muka Tantalova.

Zuzuana
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Krásné počteníčko a nádherná představa nedělního oběda. Teď zrovna momentálně celá naše rodina drží dietu. I já. Jenže každá dieta se má občas porušit :-) Porušíme v neděli :-) Těším se.

toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Zkoušela jsem jako první recept v PH a v menším poměru, než je v ingrediencích uvedeno. Omáčka je vážně skvělá a maso křehké. Jen ty bramborové knedlíky jsem vynechala a zůstali jsme u houskových. I brusinky a šlehačka se k tomu podlo mého názoru hodí.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková-Gildor:-)

k tomu aperitivu bych ještě přidala lehounkou, nadýchanou terinku z uzeného lososa s opečeným toustem, pak šálek drůbežího vývaru se sýrovým nočkem, potom výše zmiňovanou nedělní omáčku, coby vstupenku na JIP, s jedním knedlíčkem, pak jablkový štrúdl, samozřejmě tažený…a to nepočítám ty nádherné tekuté vsuvky:-))…díky za krásný sommeliérský výklad :-)))

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková-gildor

Karle, možná taky na nějakou odvykací léčebnu,po tom všem pití, co bychom si měli dát ne? Jinak si to napsal moc hezky i celkem poučně pro ukázku jak a co pít - super!
Jen tak dál a krásný víkend!

gildor
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Vážení,

ke svému receptu bych si dodolil na vysvětlenou dodat že skutečně dávky odpovídají dle rozpisu + / - drobné odchylka dle Vaší chuti. Udělat se dá samo sebou i zcela dietně, ale není to tak zcela ono …
Nejedná se naprosto určitě o jídlo na každý den a upřímě řečeno, ani každou neděli … to spíše byla nadsázka, protože to je mnou zlehka upravený starý rodinný recept, kdy se skutečně podával jen o význačnějších nedělích…dnešní člověk při lehké prácia sezení v kanceláři, kdy ty tuny cholesterolu nevypotí v potu tváře na poli, to může jíst skutečně jen velmi zřídka.

Je to jídlo spíš pro větší rodinná setkání a žaludek tento nápor tučného (jen tak mimochodem, maso je lepší spíš libovější, než samý tuk) přežívá hlavně díky hojnému zalévání - osobně doporučuji jako aperitiv skleničku sektu brut, čím sušší tím lepší, např. Bohemia Regia, k jídlu silné červené víno (dávám přednost červenému Bordeaux, nejlépe z oblasti Médoc s vyšším obsahem tříslovin), jako intermezzo je skvělé likérová sklenička dobrého destilátu ze švestek nebo jiného ovoce - nejlépe stejného jako při vaření a po krátké přestávce je velmi příjemný mírně sladký moučník, například jablečný závin se šlehačkou a se sklenkou dobrého portského (tady doporučuji LBV - Late bottled vintage - ročníkové, které leželo mnoho let na sudu -6 let - a je vhodné k okamžitému pití a tuto variantu vyrábí většina důležitých výrobců portského a hlavní předností je, že se dá zaplatit).

A jak jsem zmiňoval hned na začátku, takovéto lukulské hody nesmí být moc pravidelně, jinak bychom se asi všichni sešli na JIP některého z kardiocenter.

Karel

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Zlatko, my jsme taky rádi, že tu zase jsi! :o)))
Tak to schválně vyzkoušej a napiš, co to s tebou udělalo.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Jé já taky… slovíčko, konečně si můžu písnout, hele já to zkusím, ale s vlastními úpravami.
Všechny zdravím a jsem ráda, že tu můžu zase být. :-)))))

gmp
1603 příspěvků 22.5.09 04:11
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

skoro geniální, omáčku bych oželel, když tam dáš víc cibule v celku tak se krásně rozpustí. Ale s tou slivovicí je to skvělý nápad. Já špikuji paprikovou klobásou, dá tomu šmak a barvu na řezu. Ta decka nejni to málo, nejni nutno mazat i …Miloš

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Teo, irecita slovencina od sarisa az po tokaj..;-).. ty by si ku nam zapadla hnedka ako vidim ..;)

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková-Jolana :-)

On „falatok“ není slovensky? To jsem se teda sekla..:-)) Děkuji za vysvětlení a pokud zajdu k masiarovi, budu chtít falat masa a poriadny a hodně!!! :-))

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Teus, u nas na vychode tot poriadny falatok maska, keby mal o cosi viac gramaz tak sa z neho stane falat masa…aj ku masiarovi prides a povies si o falatok maska alebo poriadny falatok maska alebo o fajny falat masa..atd… no a podla priania odfikne…o)))
Ani, mne keby len ceske tak v poho…;-)
Gemmo, co ta nezabije- ta posilni.. o)))
Pekny vecer..:)

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Jestli tam není chyba, tak je to možná jen pro ty, co na podobné stravě vyrostli a nám ostatním chybí training. Nejsem žádný zrníčkožrout, při vaření používám máslo, sádlo, slaninu i smetanu, ale tohle by mě zabilo.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková,Jolanka,

kukni na to este raz! na 2,5 kg masa autorka dáva 1,25 kg slaniny, 1 celé maslo, co je tu 250 g a pol litra smotany atd. Falatok je síce pekný, ale…

A mne sa deru na jazyk ceske vyrazy, odkedy sem chodim…

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

No není ta slovenština krásná?…„Poriadny falatok“…já bych řekla „pořádnej flák“ masa :-)) Jolanko, že toho tuku není zas až tak moc na ten 2,5 kilovej pořádnej falatok maska, že ? :-)) Falatok se mi nějak zalíbil…zdravím :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Ja neviem, ale nevidim na tom nic zvlastne dievcata. 2,5 kilovy kusok maska je poriadny „falatok“ ako sa u nas vravi..ta slaninka a aj to maslo je do vysledneho produktu ktory priam dycha vonou mojej domoviny tak akurat ..:-))…sa nedivte, u nas sa to robievalo a robieva a to sa davala smotana husta ako maslo (a uz sa nerobila jiska) a nie zadna vyhubla anorekticka smotana z obchodu.. o)) ..ked je clovek na slaninke a speku odchovany od plienok tak toto je tak na jeden zub, verte mi..:-)

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Ten špek mi tam ani tak nevadí, také dávám hodně, ale to další máslo do omáčky, teď na to koukám, proč tam vlastně je ? :-) Použila bych máslovou jíšku a jinak to další jedno bych si už asi odpustila…:-) Tak uvidíme…:-)

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Pokud se přehodila desetinná čárka, tak by to bylo možné. Uvidíme.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

gemma myslím, že je tam chyba … jen jednou v životě jsem dala do guláše jemně nakrájený špek a nedopadlo to dobře pro celou rodinu. Proto mě to množství zarazilo. Možná se nám autorka ozve a vysvětlí.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Teo, ale to je 12 deka špeku a sádla na osobu, nepočítajíc ostatní tuky. Já nejsem žádný dietář, ale…

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Já nevím, ale pro 10 osob je to množství docela odpovídající. Na osobu vždy počítám cca 200 i víc g masa a špekem na špikování se hodně spotřebuje. Pro větší společnost a ne zrovna hubnoucí dietáře, je to akorát…:-))

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Ono je to pro deset lidí, ale stejně. Plus ještě 2dl tuku na osmažení.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Budu přesná 1,25 kg tučného a ještě šlehačka a další 2 až 2,5 kg tučné pečeně. Ta hořčice to nemůže zachránit. To je kolaps. Není tam měrná chyba?

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Bedli, jsou toho 3,75kg, z čehož 1,25 je slanina a špek. Můj žlučník zaúpěl, když jsem to spočetla. Plus ještě máslo a půl litru smetany. Což o to, ony jsou nezdravé věci dobré, ale nesmí jich být moc a moc často.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nedělní omáčka aneb falešná svíčková

Přes 1 1/2 kg, to nepočítám další vepřové …to si tedy neumím představit. To je nářez.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz