Recept Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jemně prsty vklepeme do masa brandy a necháme asi půlhodinku v chladu ustát. Využijeme tohoto času k přípravě ostatních součástí; cibuli pokrájíme na menší kousky, otevřeme láhev červeného vína, promícháme v menší nádobě obě mleté papriky, pokrájíme na kostičky zelenou i červenou papriku, rajčata podrtíme na co nejmenší kousky (kdo chce, může rajčata i oloupat, ale není to nezbytně nutné), podrtíme česnek a promícháme s trochou soli.

Pokrájenou cibuli (a musí jí být skutečně hodně!) vhodíme na olej, do kterého jsme vhodili špetku drceného kmínu. Promícháme, nádobu přikryjeme a a necháme cibulku změknout. Mezitím maso nakrájíme na malé kostičky. Když je cibulka ´tak akorát´ změklá, odkryjeme nádobu a chvíli za stálého míchání čekáme, až jemňoučce zhnědne. V této vhodné chvíli vhodíme maso (zatím nesolíme!) a prudce osmahneme. Podlijeme dvěma lžícemi octa, osolíme, přidáme česnek, směs sušených paprik, přilijeme část vína, přidáme majoránku; promícháme a začneme pomalu dusit. Podle potřeby víno můžeme přidat. Dusíme asi tři až čtyři hodiny (záleží na kvalitě masa). Pokrájené papriky prosypeme tymiánem a odložíme do chladu.

Asi hodinu před koncem dušení dáme vařit v dostatečném množství vody oves. Oloupeme brambory a nastrouháme; přidáme k masu, které trochu ještě přisolíme.

Asi půl hodiny před koncem dušení oves osolíme a slijeme vodu; asi dvě a půl deci horké vody uchováme. Oves přidáme k masu.

Asi čtvrt hodiny před koncem dušení na oleji prudce orestujeme papriky, přidáme trochu zbylé horké vody z ovsa, osolíme, dusíme.

Asi pět minut před koncem dušení přidáme jemně podušené papriky k masu s ovsem a necháme ještě ´probublat´.

Recept je z kategorií: Guláše


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.12.07 vloženo
  • 3208x zobrazeno

Čas přípravy

  • tĹ™i aÄą

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 0,75 kg hovězí kližky (či jiného hovězího masa na dušení)
  • 1,50, kg cibule
  • 0,75 až 1,00 l červeného suchého vína
  • 5 polévkových lžic brandy
  • 2 oloupané a podrcené stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mletá červená paprika sladká (tři kávové lžičky)
  • mletá červená paprika pálivá (půl kávové lžičky)
  • na špičku kávové lžičky drceného pepře
  • 2 polévkové lžíce octa
  • sojový olej
  • špetka drceného kmínu
  • dvě a půl deci převařené (a v vyšší teplotě udržované) vody
  • 2 rajčata
  • 0,50 kg na drobné pátky nakrájených ZELENÝCH paprik
  • 0,50 kg na drobné pátky nakrájených ČERVENÝCH paprik
  • oves (malá hrst)
  • 2 brambory
  • 4 polévkové lžíce najemno podrcené sušené majoránky
  • sůl

Doporučená příloha

  • Podáváme s vařenými brambory nebo s knedlíkem (houskovým) či s chlebem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
darfa
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Toto je vynikající recept , už je v oblíbených. Určitě dám alespoň a to minimálně 10 lžic octa a uvařim to v pomalém hrnci alespoň 15 hodin. Na závěr šťávu ze dvou citronů pro příchuť. Mohou být i limetky

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz