Recept Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jemně prsty vklepeme do masa brandy a necháme asi půlhodinku v chladu ustát. Využijeme tohoto času k přípravě ostatních součástí; cibuli pokrájíme na menší kousky, otevřeme láhev červeného vína, promícháme v menší nádobě obě mleté papriky, pokrájíme na kostičky zelenou i červenou papriku, rajčata podrtíme na co nejmenší kousky (kdo chce, může rajčata i oloupat, ale není to nezbytně nutné), podrtíme česnek a promícháme s trochou soli.

Pokrájenou cibuli (a musí jí být skutečně hodně!) vhodíme na olej, do kterého jsme vhodili špetku drceného kmínu. Promícháme, nádobu přikryjeme a a necháme cibulku změknout. Mezitím maso nakrájíme na malé kostičky. Když je cibulka ´tak akorát´ změklá, odkryjeme nádobu a chvíli za stálého míchání čekáme, až jemňoučce zhnědne. V této vhodné chvíli vhodíme maso (zatím nesolíme!) a prudce osmahneme. Podlijeme dvěma lžícemi octa, osolíme, přidáme česnek, směs sušených paprik, přilijeme část vína, přidáme majoránku; promícháme a začneme pomalu dusit. Podle potřeby víno můžeme přidat. Dusíme asi tři až čtyři hodiny (záleží na kvalitě masa). Pokrájené papriky prosypeme tymiánem a odložíme do chladu.

Asi hodinu před koncem dušení dáme vařit v dostatečném množství vody oves. Oloupeme brambory a nastrouháme; přidáme k masu, které trochu ještě přisolíme.

Asi půl hodiny před koncem dušení oves osolíme a slijeme vodu; asi dvě a půl deci horké vody uchováme. Oves přidáme k masu.

Asi čtvrt hodiny před koncem dušení na oleji prudce orestujeme papriky, přidáme trochu zbylé horké vody z ovsa, osolíme, dusíme.

Asi pět minut před koncem dušení přidáme jemně podušené papriky k masu s ovsem a necháme ještě ´probublat´.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 07.12.07 vloženo
  • 3268x zobrazeno

Čas přípravy

  • tĹ™i aÄą

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 0,75 kg hovězí kližky (či jiného hovězího masa na dušení)
  • 1,50, kg cibule
  • 0,75 až 1,00 l červeného suchého vína
  • 5 polévkových lžic brandy
  • 2 oloupané a podrcené stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mletá červená paprika sladká (tři kávové lžičky)
  • mletá červená paprika pálivá (půl kávové lžičky)
  • na špičku kávové lžičky drceného pepře
  • 2 polévkové lžíce octa
  • sojový olej
  • špetka drceného kmínu
  • dvě a půl deci převařené (a v vyšší teplotě udržované) vody
  • 2 rajčata
  • 0,50 kg na drobné pátky nakrájených ZELENÝCH paprik
  • 0,50 kg na drobné pátky nakrájených ČERVENÝCH paprik
  • oves (malá hrst)
  • 2 brambory
  • 4 polévkové lžíce najemno podrcené sušené majoránky
  • sůl

Doporučená příloha

  • Podáváme s vařenými brambory nebo s knedlíkem (houskovým) či s chlebem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
darfa
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Něco jako guláš (málo masa-přesto trochu)

Toto je vynikající recept , už je v oblíbených. Určitě dám alespoň a to minimálně 10 lžic octa a uvařim to v pomalém hrnci alespoň 15 hodin. Na závěr šťávu ze dvou citronů pro příchuť. Mohou být i limetky

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Chilli con carne Chilli con carne
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz