Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Bob asi 5-6 dni pred Velkym Piatkom umyjeme a namocime. Na druhy den rano ho premyjeme, okapeme a dame do cistej vyvarenej plachietky, zatvorime stocime na placato. Dame nad misu do sitka a vydatne pokropime vodou. Takto to opakujeme kazdy den rano. Na Velky Piatok az sa vratime z omse, pripravime- podusime nalkliceny bob na cibulke a oleji. Dobru chut ! Pravoslavny Kopti ( Koptska cirkev ) v Egypte maju velkonocny post 55 dni. Postia sa da sa povedat ze vsetci. Urcite a s istotou 98 % z 10 milionov krestanov koptov. Post je od polnoci do zapadu slnka aj ked posledne roky tento striktny casovy post je na ustupe. Ale postia vsetci . Toto je tradicne jedlo koptskych krestanov na Velky piatok po uplne postnom dni - zakon. Nikto nevie preco - je to tak odnepameti - je to najstarsia krestanska cirkev.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.6.13 21:51
na foto je omsovy chlieb z pekarne koptskej cirkvi .. este horuci..v strede je vyrazeny koptsky kriz…zelam vam mier a zdravie..:)
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nebet - Nakliceny bob
4 příspěvky 11.3.15 13:18
S tym oznacenim: diskusia pod receptom
http://www.toprecepty.cz/…-bob-obecny/
4 příspěvky 11.3.15 12:27
Moc moc vsetkym dakujem
totiz experimentujem s bezlepkovymi
alternativnymi mukami aby som piekla pre
manzela, a vyhla sa zmeskam muk bezlepkovym, a teda nic lahke. preto hladam.
lepsie sa poucit od inych nez zas minut drahe muky (v cr bezlepkovu stravu
zdrav. poistovna nepreplaca ako v sr) a vajicka, cas… tak skusim tu teda
nieco popozerat.
ako je to pls este s tym bobom, pise sa o jeho jedovatosti a ze teda je zle oznaceny, ze prave konsky cize obecny je zly a ze spravne ide o zahradny svinsky… je mozne z bobu namliet muku?
inak akurat som supla do rury lilky
Jolanka si super inspirativna!! mas svoj blog?
Příspěvek upraven 11.03.15 v 12:29
5068 příspěvků 10.3.15 17:48
Venitita, pozri tu…lupina je chutna, bezlepkova a zdrava..
http://www.labuznik.cz/…-bila-28113/?…
@jolana Díky moc za vysvětlení

Já myslela, že jsi sama pekla…
@venitita - Určitě se tu na Labužníku vhodný recept nejde, je tu snad vše, na co člověk pomyslí…
5068 příspěvků 10.3.15 17:30
Dievcata, ten chleba je omsovy chlieb co davaju v kostole, mne ho nosi sam kostolnik veru..
..len muka a voda a neslany,
nekvaseny, do stredu vyrazia koptsky kriz takym razitkom..davno som chcela aj
sfotit ako ho robia aby ste videli ake okale na mna vygulili..chlieb robia len
chlapi a baby nemaju pristup…nezbudnite zezeny su neciste…doporucujem citat
sv. Petra a Pavla, to budete zirat aky ma na zenske pokolenie nazor..dokonca aj
tieto nase reci teraz su hriech podla nich…a ked si uvedmite ze oni maju kluc
od brany…ach jaj..,

4 příspěvky 10.3.15 17:16
@Zuzka1973 jejda! takze chlebik nie je z bobu? som to nepochopila. hladam totiz prirodzenu bezlepkovu nahradu za psenicnu muku. skoda.
@venitita Recept je správně

To jen Jolanka přidala jako bonus foto (nejspíše doporučené přílohy?), krásně upečný chléb…
Jolanko… přimlouvám se k venitite: přidej k receptu na bob i receptík na ten chlebík
4 příspěvky 10.3.15 13:42
Ahojky Jolanka, moc ma zaujali Tvoje prispevky, dakujem za ne, a rada by som skusila i tento chlebik, len zda sa mi, ze recept nepokracuje? po uvareni…? piect ako? dakujem za odpoved.Příspěvek upraven 10.03.15 v 13:43
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Již dlouho jsem neviděl recept s bobem. Lze to i s čočkou, nebo třeba s fazolí mungo. Krásné postní a upřímně chutné jídlo…
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko, jsi moc milá, samozřejmě se na Tebe vůbec nezlobím!!!! Pěkný víkend.
M.
5068 příspěvků 23.3.07 18:20
…dakujem a som rada, ze ti tento postup vyhovuje. Aj ja si myslim, ze je naj.A prepac, tu otazku predtym som si nevsimla. Inac sa chystam opisat tu egyptsku slavnost pre novorodenca ( nezabudla som ). Pekny vikend
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Zkusila jsem tímto způsobem už několikrát naklíčit čočku - čočku jsem namočila jen cca 1 hodinu, další postup podle tohoto receptu, po 2 dnech je čočka vhodná k dalšímu použití.
Výborný prastarý recept /návod ověřený staletími, podle mě asi nejjednodušší efektní způsob klíčení různých luštěnin - ve vlhkém plátýnku vznikne správné „mikroklima“, jednotlivá zrníčka tak nevysychají ani nestojí ve vodě, při promývání nedochází k lámání křehkých klíčků a k jejich zahnívání. Jolanko, ještě jednou děkuji. Pěkný den:-)
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko, myslíš, že stejným způsobem by se daly naklíčit i jiné luštěniny - čočka apod.? Jak to čtu, připadá mi to jako nejjednodušší způsob klíčení.
Muchacho, doufám, že chutnalo.
M:-)
5068 příspěvků 24.2.07 22:43
…ak uz maju 1cm a viac a zrno je makke …mozes varit.Dufam, ze bude chutit.Dobru chut a pekny tyzden..
361 příspěvků 25.1.09 03:43
bob jsem promyl a dal do mísy. přiklopil. jak jdu kolem 3-5× denně dám do cedníku proliji vodou a zase vrátím do mísy. za dva dny už jsou klíčky asi 1 cm dlouhé. myslím, že je to potřeba pravidelně promývat aby to nezatuchlo nebo nezačalo plesnivět.
předpokládám , že se k tomuto fundovaně ozve Jolana či marianne nebo někdo další. naklíčená semena mají ?!?!?! a velkou vůli k životu. Indové a jiní , živící se vegetariánskou stravou právě získávalí svoji energii z těchto klíčků-si myslím. jako laik v těchto " vodách " vím , že nepatrné semínko pampelišky dovede zdvihnout vrstvu asfaltu a prorůst nahoru.To je energie !!! nemám rád P…troniky.
5068 příspěvků 22.2.07 11:39
…dakujem
Je tam krasne vidiet este zeleny lusk
bobu, ktory sa zbiera a pripravuju sa z neho naozaj lahodne jedla. Alebo si ho
luskaju a jedia ho len tak zeleny ako my hrasok.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Vicia faba
5068 příspěvků 22.2.07 00:44
Srimpik… myslim ze aj cesky sa vola bob ( nie su to sojove boby ). Anglicky Broad Beans. Mozno sa najde niekto kto vysvetli lepsie. Aj ja dakujem. Prijemny vecer…
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko, prosim, co je to „bob“. Neziju v CR, jedna se o sojove boby? Zrejme ne, protoze jsem slysela od sve zname, narozene v Bosne o „bobu“, ale nejak jsme to zamluvily. Diky za odpoved, recept je kazdopadne zajimavy.