Recept Nebet - Nakliceny bob

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nebet - Nakliceny bob

Postup

Bob asi 5-6 dni pred Velkym Piatkom umyjeme a namocime. Na druhy den rano ho premyjeme, okapeme a dame do cistej vyvarenej plachietky, zatvorime stocime na placato. Dame nad misu do sitka a vydatne pokropime vodou. Takto to opakujeme kazdy den rano. Na Velky Piatok az sa vratime z omse, pripravime- podusime nalkliceny bob na cibulke a oleji. Dobru chut ! Pravoslavny Kopti ( Koptska cirkev ) v Egypte maju velkonocny post 55 dni. Postia sa da sa povedat ze vsetci. Urcite a s istotou 98 % z 10 milionov krestanov koptov. Post je od polnoci do zapadu slnka aj ked posledne roky tento striktny casovy post je na ustupe. Ale postia vsetci . Toto je tradicne jedlo koptskych krestanov na Velky piatok po uplne postnom dni - zakon. Nikto nevie preco - je to tak odnepameti - je to najstarsia krestanska cirkev.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 21.02.07 vloženo
  • 3608x zobrazeno

Ingredience

  • bob
  • cibula
  • sol
  • olivovy olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 22.06.13 21:51

na foto je omsovy chlieb z pekarne koptskej cirkvi .. este horuci..v strede je vyrazeny koptsky kriz…zelam vam mier a zdravie..:)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Nebet - Nakliceny bob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
venitita
4 příspěvky 11.03.15 13:18

S tym oznacenim: diskusia pod receptom
http://www.toprecepty.cz/…-bob-obecny/

venitita
4 příspěvky 11.03.15 12:27

Moc moc vsetkym dakujem :-) totiz experimentujem s bezlepkovymi :nevim: alternativnymi mukami aby som piekla pre manzela, a vyhla sa zmeskam muk bezlepkovym, a teda nic lahke. preto hladam. lepsie sa poucit od inych nez zas minut drahe muky (v cr bezlepkovu stravu zdrav. poistovna nepreplaca ako v sr) a vajicka, cas… tak skusim tu teda nieco popozerat.
ako je to pls este s tym bobom, pise sa o jeho jedovatosti a ze teda je zle oznaceny, ze prave konsky cize obecny je zly a ze spravne ide o zahradny svinsky… je mozne z bobu namliet muku?
inak akurat som supla do rury lilky :-D
Jolanka si super inspirativna!! mas svoj blog?

Příspěvek upraven 11.03.15 v 12:29

jolana
5066 příspěvků 10.03.15 17:48

Venitita, pozri tu…lupina je chutna, bezlepkova a zdrava..
 http://www.labuznik.cz/…-bila-28113/?…

Zuzka1973
2310 příspěvků 10.03.15 17:37

@jolana Díky moc za vysvětlení :kytka:
Já myslela, že jsi sama pekla… :)

@venitita - Určitě se tu na Labužníku vhodný recept nejde, je tu snad vše, na co člověk pomyslí… :kytka:

jolana
5066 příspěvků 10.03.15 17:30

Dievcata, ten chleba je omsovy chlieb co davaju v kostole, mne ho nosi sam kostolnik veru.. :lol:..len muka a voda a neslany, nekvaseny, do stredu vyrazia koptsky kriz takym razitkom..davno som chcela aj sfotit ako ho robia aby ste videli ake okale na mna vygulili..chlieb robia len chlapi a baby nemaju pristup…nezbudnite zezeny su neciste…doporucujem citat sv. Petra a Pavla, to budete zirat aky ma na zenske pokolenie nazor..dokonca aj tieto nase reci teraz su hriech podla nich…a ked si uvedmite ze oni maju kluc od brany…ach jaj.., :mrgreen: :mavam:

venitita
4 příspěvky 10.03.15 17:16

@Zuzka1973 jejda! takze chlebik nie je z bobu? som to nepochopila. hladam totiz prirodzenu bezlepkovu nahradu za psenicnu muku. skoda.

Zuzka1973
2310 příspěvků 10.03.15 17:08

@venitita Recept je správně ;)
To jen Jolanka přidala jako bonus foto (nejspíše doporučené přílohy?), krásně upečný chléb…
Jolanko… přimlouvám se k venitite: přidej k receptu na bob i receptík na ten chlebík :kytka:

venitita
4 příspěvky 10.03.15 13:42
Nebet - Nakliceny bob

Ahojky Jolanka, moc ma zaujali Tvoje prispevky, dakujem za ne, a rada by som skusila i tento chlebik, len zda sa mi, ze recept nepokracuje? po uvareni…? piect ako? dakujem za odpoved. :-)

Příspěvek upraven 10.03.15 v 13:43

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob

Již dlouho jsem neviděl recept s bobem. Lze to i s čočkou, nebo třeba s fazolí mungo. Krásné postní a upřímně chutné jídlo…

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob

Jolanko, jsi moc milá, samozřejmě se na Tebe vůbec nezlobím!!!! Pěkný víkend. :-) M.

jolana
5066 příspěvků 23.03.07 18:20
Re: Nebet - Nakliceny bob-Marianne

…dakujem a som rada, ze ti tento postup vyhovuje. Aj ja si myslim, ze je naj.A prepac, tu otazku predtym som si nevsimla. Inac sa chystam opisat tu egyptsku slavnost pre novorodenca ( nezabudla som ). Pekny vikend :)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob

Zkusila jsem tímto způsobem už několikrát naklíčit čočku - čočku jsem namočila jen cca 1 hodinu, další postup podle tohoto receptu, po 2 dnech je čočka vhodná k dalšímu použití.
Výborný prastarý recept /návod ověřený staletími, podle mě asi nejjednodušší efektní způsob klíčení různých luštěnin - ve vlhkém plátýnku vznikne správné „mikroklima“, jednotlivá zrníčka tak nevysychají ani nestojí ve vodě, při promývání nedochází k lámání křehkých klíčků a k jejich zahnívání. Jolanko, ještě jednou děkuji. Pěkný den:-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob

Jolanko, myslíš, že stejným způsobem by se daly naklíčit i jiné luštěniny - čočka apod.? Jak to čtu, připadá mi to jako nejjednodušší způsob klíčení.

Muchacho, doufám, že chutnalo.
M:-)

jolana
5066 příspěvků 24.02.07 22:43
Re: Nebet - Nakliceny bob-Muchacho...

…ak uz maju 1cm a viac a zrno je makke …mozes varit.Dufam, ze bude chutit.Dobru chut a pekny tyzden..

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob jolana

bob jsem promyl a dal do mísy. přiklopil. jak jdu kolem 3-5× denně dám do cedníku proliji vodou a zase vrátím do mísy. za dva dny už jsou klíčky asi 1 cm dlouhé. myslím, že je to potřeba pravidelně promývat aby to nezatuchlo nebo nezačalo plesnivět.
předpokládám , že se k tomuto fundovaně ozve Jolana či marianne nebo někdo další. naklíčená semena mají ?!?!?! a velkou vůli k životu. Indové a jiní , živící se vegetariánskou stravou právě získávalí svoji energii z těchto klíčků-si myslím. jako laik v těchto " vodách " vím , že nepatrné semínko pampelišky dovede zdvihnout vrstvu asfaltu a prorůst nahoru.To je energie !!! nemám rád P…troniky.

jolana
5066 příspěvků 22.02.07 11:39
Re: Nebet - Nakliceny bob- Esme ty si poklad...

…dakujem :) Je tam krasne vidiet este zeleny lusk bobu, ktory sa zbiera a pripravuju sa z neho naozaj lahodne jedla. Alebo si ho luskaju a jedia ho len tak zeleny ako my hrasok.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob
jolana
5066 příspěvků 22.02.07 00:44
Re: Nebet - Nakliceny bob

Srimpik… myslim ze aj cesky sa vola bob ( nie su to sojove boby ). Anglicky Broad Beans. Mozno sa najde niekto kto vysvetli lepsie. Aj ja dakujem. Prijemny vecer…

srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nebet - Nakliceny bob

Jolanko, prosim, co je to „bob“. Neziju v CR, jedna se o sojove boby? Zrejme ne, protoze jsem slysela od sve zname, narozene v Bosne o „bobu“, ale nejak jsme to zamluvily. Diky za odpoved, recept je kazdopadne zajimavy.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz