Recept Naložené velikonoční maso

manek Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vodu přivedeme do varu s bobkovými listy, novým kořením a hřebíčky. Přidáme sůl, sanytr a cukr a dobře rozmícháme. Maso natřeme prolisovaným česnekem a bylinkami. Lák vychladíme na pokojovou teplotu a část vlejeme do větší kameninové nebo skleněné mísy. Vložíme maso a zalejeme zbytkem láku. Lák musí maso zakrýt po celém povrchu! Mísu dáme do chladničky na čtyři dny. Každý druhý den maso obrátíme a kontrolujeme, jestli je celé přikryté lákem. Pokud ne, doléváme dobře osolenou a vychlazenou vodou. Po čtyřech dnech maso vyjmeme, osušíme a upečeme. Podáváme buď teplé s pečenými nebo smaženými bramborami, nebo studené, nakrájené na tenké plátky s křenem. Chutná téměř jako uzené.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 08.02.06 vloženo
  • 12124x zobrazeno

Ingredience

  • 4 kg krkovičky (bůčku, kýty) nakrájené na větší kusy (cca 1 kg).
  • Lák:
  • 10 dkg soli
  • 1 dkg sanytru
  • 2 dkg cukru
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • bylinky podle chuti
  • 5 stroužků česneku
  • 1 l vody.

Doporučená příloha

  • viz výše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Naložené velikonoční maso

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Naložené velikonoční maso

BoTo
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso, nahrada dusicnanu draselneho

v dogerii jsem objevil smes na nakladani: Praganda-reznicka solici a nakladaci smes. Obsahuje misto zde doporuceneho dusicnanu draselneho, dusitan sodny. Cele slozeni (podle popisu na 250g. sacku) je:
sul 98%
cukr
dusitan sodny (max 0.3%)
dextroza
skrobovy sirup

Vyzkousim, snad to bude mit podobny efekt.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Toto naložené maso mohu vřele doporučit. Upekla jsem jej a je opravdu výborné. Byly by z něho i výborné řízky či šunčička.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Tak…právě jsem naložila masíčko, i když velikonoční svátky ještě na dveře neklepou. Bude to taková předpremiéra. Jen se mi zdá ten lák trochu slaný. Doufejme, že to dobře dopadne a nebude to přesolené. Jinak to budu muset pomlít s dalším syrovým masem a měla bych karbanátků až do příštích Vánoc.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso - Kofolo

…budeš-li nakládat maso klasicky, tak má význam ho udit nejdříve po šesti týdnech…budeš-li maso nakládat pomocí rychlosoli, dej mu alespoň 10 dnů…ale jinak platí, že když některou z nakládacích metod maso předchystáte a pak ho upečete/usmažíte/uvařite/udusíte/či_jinak_upravíte dosáhnete velmi zajímavých výsledků.....(jen pozor pak na sůl)

cofola
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Díky za vysvetlenie. Zároveň ma napadla taká kacírska myšlienka, dalo by sa takto napácované mäso skutočne vyúdiť? Hádam k Veľkej noci vyskúšam, potom oznámim výsledok.

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Nebo řekni známému řezníkovi.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

sanytr se dá koupit v drogerii. Ale je lepší si koupit už hotovou směs, tzv. rychlosůl - kupodivu také v drogerii.

la.fea
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

já bych si prosila poradit,kde se sanytr dá koupit…díky

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Pupku, díky za ujmutí se vysvětlení! :-)

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso

Sůl + sanytr (ledek), příp. + cukr… = solicí směs. Enem dávat pozor, jestli jsou to dusitany nebo dusičnany, dneska jeden nikdy neví. Ale normální tzv. praganda (rychlosůl), to je ono. Jenom tam, proboha, nenarvi sůl a solicí směs dohromady…

cofola
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložené velikonoční maso - Manku,

pouč nevedomého. Je sanitra to isté ako mäsiarska rýchlosoľ? Ď.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz