Recept Nakládáné hlávkové zelí vcelku Veg Pra

Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Protože moji rodiče pocházeli z Bulharska, tak jsem se od nich naučil nakládat celé hlávky zelí. Postup je jednoduchý.

Z takto zkvašeného zelí odlupujeme listy a balíme do nich masovou směs s rýží a buď dusíme nebo pečeme. Jsou to tzv. zelné listy (holubce), ale to už je na samostatný recept! A je to moc dobré.

A samozřejmě se zelí dá používat i na jiné pokrmy, třeba pod pečeného krocana. Pro vegetariány je možnost udělat náplň z rýže.

Postup

Použije se soudek (nejlépe dřevěný, ale může být i plastový) na potřebné množství hlávek. Já používám na 6 kusů.

Je nutné v horní části hlávky vydlabat košťál do hloubky 6-7 cm. Poté udělat nožem zářez do hlávky ve tvaru kříže do hloubky 3 až 4 cm.

Vzniklé otvory vyplnit solí a hlávky následně položit vyplněnými otvory nahoru. Takto naskládané hlávky se zalijí vodou a rozpuštěným solným roztokem tak, aby hladina vody byla 2 cm nad hlávkami.

Necháme zkvasit asi 14 dnů při teplotě cca 20°C. Po zkvašení umístíme soudek do chladnější místnosti.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.11.11 vloženo
  • 9498x zobrazeno

Ingredience

  • celé hlávky zelí (6 ks)
  • 10 g kmínu
  • 1,3 kg soli
  • pitná voda

Doporučená příloha

  • vařené brambory, chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládáné hlávkové zelí vcelku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 15.11.11 16:01

Gabi, to máš pravdu. Vždy sa pri tom oberaní listov z hlávky jedujem a tvrdím, že je to poslednýkrát…tvoj spôsob ma veľmi zaujal, len čo uvidím menšiu kapustu, príde rad na vyskúšanie. Vďaka.

 
gabi
551 příspěvků 15.11.11 15:20

anickav, daju sa vykvasit aj samostatne kapustove listy…ale problem je v tom, ze z cerstvej hlavky sa listy zle oddeluju…tie vrchne sa daju ako-tak, ale smerom k srdcu hlavky sa trhaju…pohodlnejsie je vyrezat hlub, zaliat teplym slanym nalevom a nechat vykvasit ako pisem nizsie…kto chce mat jedlo menej kysle staci kvasit asi 7-9 dni…kto chce mat riadne kysle, tak aspon dva tyzdne…ked nakladam zimnu kapustu, tiez davam do suda dve hlavky celej kapusty…rychly postup s nalozenim jednej hlavky kapusty plus nakrajanu kapustu robim ucelovo, ked chcem varit dalmatinske zavitky a po zimnej nalozenej kapuste v sudku uz nieto ani chyru ani slychu :)

 
anickav
2904 příspěvků 13.11.11 09:51

Keď sa u nás tlačí kapusta (zelí), bežne dávame malú hlávku medzi nastrúhanú kapustu. Aj vrstvu obratých listov, pretože „plnenú kapustu“ - plnené listy miluje celá rodina. Kapustu každoročne kupujem v Stupave, na 50 kg nastrúhanej dávam 1 kg soli.
Samotné obraté listy sa dajú vykvasiť aj extra, iba zaliate slanou vodou, v nejakej nádobe. Nezabudnúť zaťažiť.

 
casino
4473 příspěvků 13.11.11 02:00

No, recept je z gruntu překopán, Terezo díky :palec:
mančo, prosím Vás o doplnění aspoň velikosti hlávek, když už nenapíšete hmotnost :wink:
velmi malá 1kg
malá 1,5 kg
střední 2 až 3 kg
velká přes 4 kg
Potkal jsem zelí (prodávali je půlené) co vážilo 6 kg (chápu, že 6 takových „drobečků“ by do barelu dal vcelku málokdo…, snad jen Polyfémos do přiměřeně velké amfory) :-P

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.11.11 00:26

Díky za upřesnění množství a úpravy názvu.

Příspěvek upraven 13.11.11 v 08:05

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.11.11 02:27

Možná by měl autor upřesnit přímo v receptu kolika zelním (sic) hlávkám odpovídá uvedené množství ostatních surovin.

 
dag
539 příspěvků 11.11.11 17:26

Děkuji Gabi…měj se o weekendu pěkně.

 
di
2451 příspěvků 11.11.11 16:40

Gabi, bezvadné, moc děkuju!

 
gabi
551 příspěvků 11.11.11 15:31

dag, este Ti pred odchodom na chalupu narychlo upresnim recept

asi 1300 g hlavka zeli
1000 g nakrajaneho zeli
1 cibula pokrajana na tenucke polkolieska
1 jablko pokrajane na osminky
Nalev
2000 ml vody
2 kopcovite lyzice soli
1 lyzica cukru
pol lyzicky horcicneho semienka
1 bobkovy list
8 guliciek cierneho korenia
4 gulicky noveho korenia
1 klincek-hrebicek
pol lyzicky rasce-kminu

Vodu prevarit, pridat koreniny, sol, cukor, povarit minutku-dve, vychladit tak, aby nalev ostal teply
Do nadoby ulozit zeli bez kostalu, oblozit pokrajanym zeli, jablkom, cibulou, zaliat teplym nalevom, zatazit, utesnit a nechat kysnut…dufam, ze som na nic nezabudla…ak nebude jasne, v pondelok doplnim :)

Příspěvek upraven 11.11.11 v 15:35

 
dag
539 příspěvků 11.11.11 15:11

napsala jsem Ti, milá Gabi poděkování, za upřesnění receptu i s tou vrchovatou lžící soli, ale někam se mně to ztratilo. A tak ještě jednou děkuji, myslím, že podle Tvého popisu si to troufnu naložit i v bytě a po týdnu pak udělám hostinu pro rodinu z jinačích, ale jistě lahodnějších závitků.
Jen, milá Gabi, kdybys četla, prosím, napiš ještě jaké bylinky přidáváš.

 
gabi
551 příspěvků 11.11.11 12:48

casino, ja robim nalev z jednej kopcovitej lyzice soli na liter vody…uplne to staci…plus pridavam cierne korenie, nove korenie, rascu-kmin, horcicne semienko

 
casino
4473 příspěvků 11.11.11 12:34

..hihi, dag, já Vám rozumím :-)
Pár let jsme bydleli v činžáku… S podzimem začaly vonět ze sklepních kójí „švestky“ a posléze „vonět“ zelí. Ale byli jsme tam dobří sousedé: posléze jsme koštovali společně oboje produkty kvasného procesu :-)

Technická k receptu:
ZELNÍ??? hlávky :think:
Snad by stálo za to, prohodit ÚVOD s POSTUPEM :think:
No, já bych vydlabal košťál z DOLNÍ části hlávky :mrgreen:
Nevím, nemám zkušenosti s CELÝMI hlávkami… Možná se solí víc než krouhané zelí… Ale těch 1,3 kg soli, to vypadá tak na 0,5 q zelí 8-o :roll: :mrgreen:

 
gabi
551 příspěvků 11.11.11 12:03

dag, ja si nakladam celu hlavku zeli (kapusty), ked sa chystam robit chorvatske tradicne zavitky…staci mat vyssiu nadobu…do nej vlozim zeli upravene tak ako napisal mančo-cize vykrojeny hlub…okolo poukladam dalsie pokrajane zeli-kapustu, cibulu a jablcko, zalejem teplym slanym nalevom, do ktoreho pridam koreniny…navrch polozim tanierik, zatazim ho poharikom s vodou, uzavriem celofanom a upevnim gumickou…nadobu postavim do hlbsieho pekaca…to je zicher kvoli preteceniu pri kysnuti…necham to kysnut v kuchyni asi tyzden…po tyzdni ma zeli lahodnu chut a moze sa plnit…to pokrajane zeli sa dava pod zavitky a nad zavitky

 
di
2451 příspěvků 11.11.11 07:50

Dík za recept. Už tu kdesi cosi podobného od airan bylo, ale asi bohužel jen v diskusi mezi příspěvky (a když jsem to pak následně hledala, nenašla jsem), takhle zvlášť je to fajn.
Mančo, bulharských receptů není nikdy dost, určitě přidejte nějaké další, pokud můžu poprosit.

 
dag
539 příspěvků 11.11.11 00:08

Mančo, to je zajímavý recept, bohužel v městském bytě nerealizovatelný. Ale i tak potěšil.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz