Recept Nálev z květů sedmikrásky chudobky - jako koření

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hrst květů sedmikrásky naložíme do deci čistého destilátu (vodky) a necháme 12 hodin stát v uzavřené nádobě v chladu. Poté do půl litru studené vody dáme dvě polévkové lžíce medu (světlého - květového), půl kávové lžičky bobulek bílého pepře, dva až tři hřebíčky a trošku oregana. Vodu přivedeme k varu, občas zamícháme, abychom pomohli rozpuštění medu. Vyluhované květy sedmikrásky vlijeme i s nálevem (vodkou) do vařící vody společně s oloupaným a na kousky nakrájeným menším citrónem (má-li jadérka, je **nutné** citrón všech jadérek zbavit - jadérka by dodala nálevu nepříjemnou chuť), malinkatou špetkou soli a polévkovou lžící rajského protlaku. Za stálého míchání počkáme, až voda začne opět vřít, odstavíme ze zdroje tepla a vše necháme v chladu vyluhovat do druhého dne. Po vyluhování výluh i s hmotou vylisujeme přes pláténko, plníme do malých skleněných uzavíratelných nádobek a krátce sterilujeme - asi 15 minut (či spíše pasterujeme, to obvykle stačí - nálev přešel dvakrát varem a my jsme jistě zachovávali bedlivou čistotu). Uchováváme v chladu a temnu (chladnička - nikoli však mrazák). Sedmikráska chudobka ("Bellis perennis":"http://botanika.borec.cz/fota/sedmikraska_chudobka1.jpg" TARGET= “_blank“ ) má tu výhodu, že ji můžeme sbírat již od počátku dubna až do konce října. Podle farmakologů nežádoucí účinky nejsou známy, proto ji lze v přiměřeném množství užívat i dlouhodoběji. Květ sedmikrásky má příjemnou vůni s ostrou, jemně nahořklou chutí; sedne tedy jenom k určitým pokrmům a jenom někomu. Pro lidi, kteří jemnou nahořklost dokáží vychutnat, je to vynikající domácí koření...

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 20.08.07 vloženo
  • 7677x zobrazeno

Čas přípravy

  • 43 min/den-po 3 dny

Ingredience

  • velká hrst květů sedmikrásky
  • 1 deci čistého destilátu (vodka)
  • 2 polévkové lžíce medu (nejlépe světlého - květového)
  • bílý pepř (celý)
  • hřebíček
  • oregano
  • citrón
  • rajský protlak
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • Užívá se ke kořenění jídel, zejména mas

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nálev z květů sedmikrásky chudobky - jako koření

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz