Recept Nálev z květů sedmikrásky chudobky - jako koření

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hrst květů sedmikrásky naložíme do deci čistého destilátu (vodky) a necháme 12 hodin stát v uzavřené nádobě v chladu. Poté do půl litru studené vody dáme dvě polévkové lžíce medu (světlého - květového), půl kávové lžičky bobulek bílého pepře, dva až tři hřebíčky a trošku oregana. Vodu přivedeme k varu, občas zamícháme, abychom pomohli rozpuštění medu. Vyluhované květy sedmikrásky vlijeme i s nálevem (vodkou) do vařící vody společně s oloupaným a na kousky nakrájeným menším citrónem (má-li jadérka, je **nutné** citrón všech jadérek zbavit - jadérka by dodala nálevu nepříjemnou chuť), malinkatou špetkou soli a polévkovou lžící rajského protlaku. Za stálého míchání počkáme, až voda začne opět vřít, odstavíme ze zdroje tepla a vše necháme v chladu vyluhovat do druhého dne. Po vyluhování výluh i s hmotou vylisujeme přes pláténko, plníme do malých skleněných uzavíratelných nádobek a krátce sterilujeme - asi 15 minut (či spíše pasterujeme, to obvykle stačí - nálev přešel dvakrát varem a my jsme jistě zachovávali bedlivou čistotu). Uchováváme v chladu a temnu (chladnička - nikoli však mrazák). Sedmikráska chudobka ("Bellis perennis":"http://botanika.borec.cz/fota/sedmikraska_chudobka1.jpg" TARGET= “_blank“ ) má tu výhodu, že ji můžeme sbírat již od počátku dubna až do konce října. Podle farmakologů nežádoucí účinky nejsou známy, proto ji lze v přiměřeném množství užívat i dlouhodoběji. Květ sedmikrásky má příjemnou vůni s ostrou, jemně nahořklou chutí; sedne tedy jenom k určitým pokrmům a jenom někomu. Pro lidi, kteří jemnou nahořklost dokáží vychutnat, je to vynikající domácí koření...

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 20.08.07 vloženo
  • 7545x zobrazeno

Čas přípravy

  • 43 min/den-po 3 dny

Ingredience

  • velká hrst květů sedmikrásky
  • 1 deci čistého destilátu (vodka)
  • 2 polévkové lžíce medu (nejlépe světlého - květového)
  • bílý pepř (celý)
  • hřebíček
  • oregano
  • citrón
  • rajský protlak
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • Užívá se ke kořenění jídel, zejména mas

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nálev z květů sedmikrásky chudobky - jako koření

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz