Recept Nákyp z brokolicového košťálu

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Nákyp z brokolicového košťálu

Postup

Myslím, že hodně labužníků může mít problémy, jak vhodně zpracovat poměrně velký košťál brokolice, který se až tak moc nehodí na ty oku a jazyku lahodící recepty s brokolicí. A protože takový košťál už na mě tři dny tupě zíral z lednice, rozhodl jsem se dát mu šanci. Do mírně osolené vody dáme vařit uzenou krkovičku asi 25 min. Košťál z brokolice včetně malých lístků nakrájíme na malé kostičky a povaříme v mírně osolené vodě asi 15 min. Částečně scedíme a ponorným mixérem (možno i jinak) zpracujeme na hustou kaši. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a dobře provaříme. Vmícháme rozmixovaný brokolicový košťál a necháme trochu vychladnout. Do prochladlé směsi vmícháme drobně nakrájenou uvařenou uzenou krkovičku, strouhaný sýr, žloutky, sůl, koření, dochutíme Vegetou a nakonec citlivě vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs vlejeme do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací misky a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Vodu z uzeného masa a zbytek vody z brokolice použijeme např. na česnekovou nebo bramborovou polévku. A oběd je hotov.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 01.11.07 vloženo
  • 4071x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • zbylý koštál z brokolice po odřezání růžiček
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 200 g uzené krkovičky
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • Vegeta
  • tuk na vymaštění
  • strouhanka na vysypání

Doporučená příloha

  • různě upravené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 9.12.15 16:15

Výborný nákyp, přílohou mu byla krůtí křídla na slanině :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Nákyp z brokolicového košťálu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nákyp z brokolicového košťálu

daduuja
1148 příspěvků 10.12.15 18:57

@kamilio jediná vada byla, že krásně vysoký nákyp po chvíli spadl, ale to je normální :-)
Košťál jsem ani neloupala a ani nemixovala, pouze nasekala na menší kousky, přidala jsem i pár růžiček, mladej, který brokolici odmítá, snědl celou porci, s krůtou to bylo výborné a já měla samotný nákyp k večeři a pochutnala jsem si stejně jako u oběda :-)
Hospodařím stejně, asi proto nemusím kupovat dochucovací oblbovadla :mavam:

kamilio
551 příspěvků 10.12.15 17:36
Daduujo díky,

Že jsi přidala fotku. Ale k receptu. V kuchyni se vždycky snažím plně využít nakoupenou surovinu. U baráku máme nádoby na odpad použitelný do kompostu a já tam nemám co dát, snad kromě různých šlupek z kedlubnů, pozdních brambor a pod. Všechny kosti a zbytky po odblanění hovězího masa projdou přes tlakáč na vývar, kůže ze špeku a uzen. bůčku přes polívečku, zelí nebo přes dušené maso, ořezané tučné z vepřového se vyškvaří na sádlo. Přece nebudu tím vším krmit potkany a krysy!

birkana
1689 příspěvků 9.12.15 16:59
Tak to já mám problém ...

Co je to, @kamilio, (cituji z autorova postupu), poměrně velký košťál brokolice? Já, když okrájím růžičky brokolice nebo květáku, ten košťál sloupnu s tuhé „pokožky - slupky“ a pak jej sním jako kedlubnu :lol:. Když vařím brokolicovou nebo květákovou polévku, je z růžiček. Ta košťál nikdy neviděla :mavam:. Kde mám vzít kýženou surovinu k přípravě nákypu :nevim: :nevim: :nevim:?

Recept je ale zajímavý, jen bych použila ty růžičky… :mavam:

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

Opravdu moc hezký a nápaditý recept. Já jsem zatím z košťálu vyráběla jenom krémovou polévku, nebo ho schroustali křečci (dokud jsme je měli…:-))
Tak to zkusím…

nynuna
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

Určitě vyzkouším.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

To se mi zamlouvá - dost hodně! Jen místo mléka asi použiji tu vodu z košťálu; zdá se mi, že je to možné, ne?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz