Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kamilio Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Myslím, že hodně labužníků může mít problémy, jak vhodně zpracovat poměrně velký košťál brokolice, který se až tak moc nehodí na ty oku a jazyku lahodící recepty s brokolicí. A protože takový košťál už na mě tři dny tupě zíral z lednice, rozhodl jsem se dát mu šanci. Do mírně osolené vody dáme vařit uzenou krkovičku asi 25 min. Košťál z brokolice včetně malých lístků nakrájíme na malé kostičky a povaříme v mírně osolené vodě asi 15 min. Částečně scedíme a ponorným mixérem (možno i jinak) zpracujeme na hustou kaši. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a dobře provaříme. Vmícháme rozmixovaný brokolicový košťál a necháme trochu vychladnout. Do prochladlé směsi vmícháme drobně nakrájenou uvařenou uzenou krkovičku, strouhaný sýr, žloutky, sůl, koření, dochutíme Vegetou a nakonec citlivě vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs vlejeme do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací misky a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Vodu z uzeného masa a zbytek vody z brokolice použijeme např. na česnekovou nebo bramborovou polévku. A oběd je hotov.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
různě upravené brambory
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.12.15 16:15
Výborný nákyp, přílohou mu byla krůtí křídla na slanině
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nákyp z brokolicového košťálu
1150 příspěvků 10.12.15 18:57
@kamilio jediná vada byla, že krásně vysoký nákyp po chvíli spadl, ale to je normální


Košťál jsem ani neloupala a ani nemixovala, pouze nasekala na menší kousky, přidala jsem i pár růžiček, mladej, který brokolici odmítá, snědl celou porci, s krůtou to bylo výborné a já měla samotný nákyp k večeři a pochutnala jsem si stejně jako u oběda
Hospodařím stejně, asi proto nemusím kupovat dochucovací oblbovadla
551 příspěvků 10.12.15 17:36
Že jsi přidala fotku. Ale k receptu. V kuchyni se vždycky snažím plně využít nakoupenou surovinu. U baráku máme nádoby na odpad použitelný do kompostu a já tam nemám co dát, snad kromě různých šlupek z kedlubnů, pozdních brambor a pod. Všechny kosti a zbytky po odblanění hovězího masa projdou přes tlakáč na vývar, kůže ze špeku a uzen. bůčku přes polívečku, zelí nebo přes dušené maso, ořezané tučné z vepřového se vyškvaří na sádlo. Přece nebudu tím vším krmit potkany a krysy!
Co je to, @kamilio, (cituji z autorova postupu), poměrně velký košťál brokolice? Já, když okrájím růžičky brokolice nebo květáku, ten košťál sloupnu s tuhé „pokožky - slupky“ a pak jej sním jako kedlubnu
. Když vařím brokolicovou nebo
květákovou polévku, je z růžiček. Ta košťál nikdy neviděla
. Kde mám vzít kýženou surovinu
k přípravě nákypu
?
Recept je ale zajímavý, jen bych použila ty růžičky…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Opravdu moc hezký a nápaditý recept. Já jsem zatím z košťálu vyráběla jenom krémovou polévku, nebo ho schroustali křečci (dokud jsme je měli…:-))
Tak to zkusím…
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Určitě vyzkouším.
546 příspěvků 25.1.09 03:43
To se mi zamlouvá - dost hodně! Jen místo mléka asi použiji tu vodu z košťálu; zdá se mi, že je to možné, ne?