Recept Nákyp z brokolicového košťálu

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nákyp z brokolicového košťálu

Postup

Myslím, že hodně labužníků může mít problémy, jak vhodně zpracovat poměrně velký košťál brokolice, který se až tak moc nehodí na ty oku a jazyku lahodící recepty s brokolicí. A protože takový košťál už na mě tři dny tupě zíral z lednice, rozhodl jsem se dát mu šanci.

Do mírně osolené vody dáme vařit uzenou krkovičku asi 25 min. Košťál z brokolice včetně malých lístků nakrájíme na malé kostičky a povaříme v mírně osolené vodě asi 15 min. Částečně scedíme a ponorným mixérem (možno i jinak) zpracujeme na hustou kaši. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a dobře provaříme. Vmícháme rozmixovaný brokolicový košťál a necháme trochu vychladnout. Do prochladlé směsi vmícháme drobně nakrájenou uvařenou uzenou krkovičku, strouhaný sýr, žloutky, sůl, koření, dochutíme Vegetou a nakonec citlivě vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs vlejeme do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací misky a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.

Vodu z uzeného masa a zbytek vody z brokolice použijeme např. na česnekovou nebo bramborovou polévku. A oběd je hotov.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.11.07 vloženo
  • 3678x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • zbylý koštál z brokolice po odřezání růžiček
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 200 g uzené krkovičky
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • Vegeta
  • tuk na vymaštění
  • strouhanka na vysypání

Doporučená příloha

  • různě upravené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 09.12.15 16:15

Výborný nákyp, přílohou mu byla krůtí křídla na slanině :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Nákyp z brokolicového košťálu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1134 příspěvků 10.12.15 18:57

@kamilio jediná vada byla, že krásně vysoký nákyp po chvíli spadl, ale to je normální :-)
Košťál jsem ani neloupala a ani nemixovala, pouze nasekala na menší kousky, přidala jsem i pár růžiček, mladej, který brokolici odmítá, snědl celou porci, s krůtou to bylo výborné a já měla samotný nákyp k večeři a pochutnala jsem si stejně jako u oběda :-)
Hospodařím stejně, asi proto nemusím kupovat dochucovací oblbovadla :mavam:

 
kamilio
550 příspěvků 10.12.15 17:36
Daduujo díky,

Že jsi přidala fotku. Ale k receptu. V kuchyni se vždycky snažím plně využít nakoupenou surovinu. U baráku máme nádoby na odpad použitelný do kompostu a já tam nemám co dát, snad kromě různých šlupek z kedlubnů, pozdních brambor a pod. Všechny kosti a zbytky po odblanění hovězího masa projdou přes tlakáč na vývar, kůže ze špeku a uzen. bůčku přes polívečku, zelí nebo přes dušené maso, ořezané tučné z vepřového se vyškvaří na sádlo. Přece nebudu tím vším krmit potkany a krysy!

 
birkana
1663 příspěvků 09.12.15 16:59
Tak to já mám problém ...

Co je to, @kamilio, (cituji z autorova postupu), poměrně velký košťál brokolice? Já, když okrájím růžičky brokolice nebo květáku, ten košťál sloupnu s tuhé „pokožky - slupky“ a pak jej sním jako kedlubnu :lol:. Když vařím brokolicovou nebo květákovou polévku, je z růžiček. Ta košťál nikdy neviděla :mavam:. Kde mám vzít kýženou surovinu k přípravě nákypu :nevim: :nevim: :nevim:?

Recept je ale zajímavý, jen bych použila ty růžičky… :mavam:

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

Opravdu moc hezký a nápaditý recept. Já jsem zatím z košťálu vyráběla jenom krémovou polévku, nebo ho schroustali křečci (dokud jsme je měli…:-))
Tak to zkusím…

 
nynuna
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

Určitě vyzkouším.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nákyp z brokolicového košťálu

To se mi zamlouvá - dost hodně! Jen místo mléka asi použiji tu vodu z košťálu; zdá se mi, že je to možné, ne?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz