Recept Nákyp pohankový se sušeným ovocem
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Venku zima a pohanka prý zahřívá. Sladké dodá energii a vylepší náladu. Alespoň doufám. Pro děti bez rumu, i když pečením vyprchá. Ovoce dejte podle obliby, může být i kompotované, nebo čerstvé. Určitě dobrá bude kombinace jahod, nebo meruněk s čokoládou. Račte se rozvášnit, jak je vám vlastní. Přesto, že je použito sušené ovoce a 4 lžíce cukru, nákyp není přehnaně sladký. Požíváme jej teplý, ale i studený.
Postup
O několik hodin dříve nasypeme sušené švestky (i když koupíme vláčné) do misky a utopíme je v rumu. Máslem vymažeme zapékací mísu a vysypeme ji strouhaným perníkem. Prozatím odložíme. Pohanku vysypeme do cedníku a dvakrát nebo třikrát ji přelijeme vařící vodou. Spařenou pohanku necháme dobře vykapat. Do konvice si dáme vařit další vodu. Rozpálíme si hlubší pánev a na této suché pánvi pohanku opražíme a pak přilijeme trochu horké vody a přidáme špetku soli. Další vodu přiléváme postupně, podle toho, jak se vyvaří (postupujeme jako při přípravě rizota). V závěru místo vody přiléváme horké mléko. Uvařenou pohanku necháme zchladnout. Mezitím v misce utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny. V závěru vmícháme i rum, který švestky nevypily. Zatneme zuby a neublizujeme, nebo budeme mít málo! Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do chladné pohanky lehce vmícháme žloutkovou pěnu a ještě lehčeji ušlehaný sníh. Na dno zapékací mísy vložíme první vrstvu pohankové masy, poklademe sušenými meruňkami a brusinkami, zakryjeme pohankou, položíme nacucané švestky, posypeme je kustovnicí a zavalíme zbytkem pohanky. Zapékací mísu vložíme do horké trouby (180°C) a zapékáme dle výšky vrstvy a schopností trouby (asi 3/4 hodiny). Nebudeme-li nákyp vyklápět, poklademe jej před dopečením plátky másla. Nákyp můžeme ponechat v zapékací míse, nebo jej vyklopíme na tác a ozdobíme povrch moučkovým cukrem a dalším ovocem. Chceme-li být úplně zhýralí, polijeme jednotlivé porce na talíři rozvarem meruňkového kompotu, nebo přidáme kopec šlehačky a nebo dáme obojí.
Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy
- 30.05.13 vloženo
- 7599x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hodiny
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 25 dkg pohanky
- voda a mléko podle potřeby
- větší špetka soli
- 20 dkg sušených švestek
- 20 dkg sušených meruněk
- brusinky a kustovnice čínská podle nálady
- rum na utopení švestek
- 12,5 dkg másla
- 3 - 4 vejce (dle velikosti)
- 4 pol. lžíce třtinového cukru
- 2 - 3 pol. lžíce strouhaného perníku
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku12.3.15 17:11
Chuťově je to náramně dobré…
Ale vůbec se mi nepovedl vyklopit
Což ale nevadilo
Uvnitř použité, rumem opilé, švestky a „obří“ hrozinky, navrch (též
v rumu máčené) brusinky.
Je to velmi příjemné spestření jídelníčku - sice nákypy nasladko
děláme poměrně často, ale převážně z rýže… Tohle je vítaná
změna, určitě bude častěji, dost se těším na variantu s čerstvým
ovocem
Diskuse k receptu Nákyp pohankový se sušeným ovocem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Nákyp pohankový se sušeným ovocem
Vše připraveno, v rumu „topím“ sušené švestky, brusinky a rozinky.

Meruňky nemám a když jsem spatřila cenu za malý sáček, málem to se mnou seklo
Ale i tak to bude určitě dobrota
Příspěvek upraven 11.03.15 v 14:07
Óóó, ta „biomatka“ mě tedy dostala
; jak nádherně květnatá ta naše čeština
dokáže být 
edit: překlep - nedoklep
Příspěvek upraven 01.06.13 v 13:11
Myslíš na ty švestky? Když nebudou vysušené tresky, není potřeba nic, meruňky jsem taky nemáčela. Ono si to poradí.
Když dělala babička jahelník a měla švestky k neukousnutí, jednoduše do těch jáhel přidala trochu mléka. A jaký byly!
Pro děti bez rumu, to dá rozum, i když chybí.
Na med mám přísné pokyny od biomatky.
Pro děti, bylo-li by nutno, ale myslím, že není, bych vzala domácí meruňkový kompot, šetrně prohřála, pomučila tyčovým mixérem a polila. Možná - přidat trochu smetany?
Je to, ovšem, další cukr a se smetanou tuk. Tak se svolením biomatky.
(Dneska budeme holčičky samy doma, asi si dáme kočuládu, ale nikomu to neříkej!)
Navrhuji pouzit caj, tim se nic nezkazi
Ano, rumové aroma tepelnou úpravu vydrží (stejně jako mandlové či vanilkové).
@tlustá bába, proč zvykat děti na další nepřirozenou chuť (tedy ta nejmenší dítka na chuť rumu). A co takhle při podávání pocmrndat medem
Aroma dodá a ještě navíc je
zdravýýýý 
Zkušenost nemám, ale rumové pralinky miluju, hlavně ve velkém množství. Tak proč ne - jen nevím, jestli se tresť dá tepelně upravovat. Ale myslím, že se dává do nějakého cukroví, či co, tak asi jo.
Přemýšlím, jestli je to nezbytně nutné. Holkám bych to taky nemáčela. Kdyby byly švestky tuhé, přelila bych je horkou vodou.
Koňak??
Nebo rovnou švestky v armagnaku? Nebo jen kompotované?
Ale rozhodně ne slivovici, myslím, že by nedělala dobrotu. To radši nic.
A je to!
2453 příspěvků 31.5.13 13:12
Pěkné, časem určitě vyzkouším.
P. S. Rum doma nemám, nekupujeme ho, stačila by voda a rumová tresť (tu mám)?