Recept Nakládaný hermelín trochu jinak

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakládaný hermelín v obdobné úpravě, jakých se vyskytuje na labužníku hned několik, jsem poprvé okusil někdy na počátku devadesátých let. Minulého století ovšem. Přinášela ho s sebou na neformální posezení několika přátel, známých a kolegů u vícero putének vína jedna moc hodná paní doktorka z ústavu soudního lékařství. Ale nakládala ho doma, ne na pracovišti. Posezení se vcelku pravidelně odehrávala v ateliéru, který byl (bohužel už není) v krásném a dnes na nějaký příšerný hotel přebudovaném domě v Praze na Starém Městě. A všem nám ten hermelín opravdu moc chutnal. Byla to tehdy vcelku novinka a pamětníci jistě uznají, že se v lahůdkářstvích začal objevovat až poněkud později.

Ale ta cholesterolová bomba! Mně chutnal také, až jsem jednoho krásného podvečera zavítal do jisté pražské vinárničky. Takové, kde se nevaří a mají jen studenou kuchyni. A tam jsem si dal jejich nakládaný hermelín, přičemž podotýkám, že od té doby ho jinak nedělám.

Příprava je jednoduchá : Několik hermelínů ne příliš zralých podélně rozkrojím, klidně i na tři rovnoměrně silná kolečka, nebo jen napolovic. A pak na rozkrojené plochy vložím ingredience podle momentální chuti. V úvahu připadá ostřejší mletá paprika, harísa, na tenké plátky nakrájené stroužky česneku, nadrobno nasekaná feferonka, atd. Co kdo má a může v nejrůznějších kombinacích. Hermelíny se pak spíchnou třemi párátky a nakladou do nějaké větší uzavíratelné skleněné nádoby. Já pro ten účel používám velkou sklenici s víčkem, gumičkou a uzávěrem, ve které byla ještě před časem k dostání prává dijonská hořčice. Nic víc - žádný olej. V chladu nechám proležet tak týden (déle se to vydržet nedá) a pak začnu postupně konzumovat. Všechny ingredience se mezi tím rozleží a prolnou sýrem. Při podávání krájím na osminky.

A v té vinárně je možné ochutnat ještě jinou dobrotu, sýrový hrneček (pomazánku z nivy), který podávají s nasucho do zlatova opraženými chlebovými topinkami. Jak je vidět, snaží se všemožně žlučníky svých hostů příliš nezatěžovat :-) Dlouho jsem odhadoval, co do té pomazánky dávají, až jsem jednou pozval svou partnerku. Ta svým mlsným jazýčkem okamžitě poznala, že to je karí koření. Zkusil jsem a je to ono :

Nivu, raději jen 45%, ušlehám. Ale nikoli s máslem, nýbrž se smetanou tak, aby byla jen tak tak roztíratelná, ne příliš řídká, ale hladká. Pak přidám podle chuti karí.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 12.04.07 vloženo
  • 18153x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • Viz níže v textu

Doporučená příloha

  • Nějaké to pečivo (k pomazánce topinky) a vínko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.11.18 18:17

Už pět let nakládám podle tohoto receptu a koukám, že jsem ani nenapsala, jak moc je to dobrá věc :)
Hlavně pro mě, která má alergii na olivový olej a k ostatním olejům odpor - knečně naložený hermelín, který nemusím otrocky osušovat od oleje…
Vyzkoušeno mám klasicky prokládaný česnekovou pastou s chilli, různé druh koření (oregano, rozmarýn, saturejku, bobkáč, jalovec… )
Vyzkoušeny černé zelené olivy, chilli papričky, cibuli…) Pokaždé super :)
Foto před naložením i po naložení před konzumací jsou v komentáři.

Diskuse k receptu Nakládaný hermelín trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2276 příspěvků 27.11.18 18:19

Už pět let nakládám podle tohoto receptu a koukám, že jsem ani nenapsala, jak moc je to dobrá věc :) Hlavně pro mě, která má alergii na olivový olej a k ostatním olejům odpor - knečně naložený hermelín, který nemusím otrocky osušovat od oleje… Vyzkoušeno mám klasicky prokládaný česnekovou pastou s chilli, různé druh koření (oregano, rozmarýn, saturejku, bobkáč, jalovec… ) Vyzkoušeny černé zelené olivy, chilli papričky, cibuli…) Pokaždé super :) Foto před naložením i po naložení před konzumací :kytka: :mavam:

Zuzka1973
2276 příspěvků 12.01.13 15:56

Tak tohle musím taky vyzkoušet… Zní to výborně :palec:

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak...renard nebo Renard.,

ó už jenom Tvůj nick zní dobře a přesně mi koresponduje s tím hermelínem. Tohle je pěkně vychytané. Děkuji, nemám ráda, když se koupou sýry v oleji. Zdraví Zlata

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak-Renarde,

sýr se za ten týden rozležel dokonale (byl v ledničce), skoro vytékal. Cibulka to zvládla, proti oxidaci ji asi ubránilo přikrytí sýrem. Je tam taková svězí, křupavá, moc dobrá.
Jedině česnek (byl na plátky) se moc nerozležel, ale komu nevadí syrový (mně tedy neva…:-)), tak je to v pohodě. Ale stejně ho příště raději nastrouhám, nebo utřu se solí.
Takže vynikající, v podstatě dietní a jediné, co se mi na receptu nezamlouvá, je ta dlouhá doba rozležení… Skoro se to nedá vydržet…ale musí…povolovat začal až včera.
Díky. B.

renard
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak - Bono

Opravdu na Labužníka „nechodím“ tak často, ale byl jsem upozorněn :-) Tak tedy : co se týká naťové cibulky, nemám s jejím použitím v tomto receptu žádné zkušenosti. Obecně se domnívám, že cibule je poněkud choulostivá na oxidaci a pokud proti ní není dobře ochráněna (např. převařením nebo ponořením do oleje a pod.), může způsobit potíže. Jsem sám zvědav, jak se Ti to s cibulkou povede. Poreferuj! A pokud jde o uložení sklenic. Myslím si, že to záleží na ingrediencích uvnitř, na zralosti sýra a na stavu okolního prostředí. Já jsem nechával sýr proležet v lednici, ale i v chládku nějaké špíže si dovedu jeho uložení dobře představit. Rozhodně bych to nenechal někde na slunci, jak to dělávala kdysi jedna chatová o:,–(a s Olomouckými tvarůžky. Měli tvz. syrečkový fond, z něhož nakoupili Olomouckých tvarůžků plnou velkou zavařovací sklenici od okurek (5l), nějak je okořenili a umístili ji na střeše chaty jednoho z nich. Toho, který měl rovnou střechu. Jeho úkolem bylo jednoho krásného dne o letní dovolené (neboť tehdy se tento syrečkový večírek pravidelně pořádal) pronésti všemi očekáváné „Už je to ono“. Večer si pak každý přinesl vlastní chléb a pivo. Ven k ohni.

Tak takové uložení Hermelínu bych nedoporučoval … Určitě se Ti ten Tvůj Hermelín dobře rozleží i v chladničce, neboj :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak-haló,

opakuji žádost o odpověď…:-))) Zatím je moje sklenice s hermelínem v ledničce, ale - co když se správně nerozleží… Bojim, bojim…:-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak-Renarde,

prosím…
Teď jsem naložila tři hermelíny podle tohoto Tvého receptu (dovnitř jsem dala feferonky, tenké plátky česneku a zelenou cibulovou nať - tou si tedy, upřímně řečeno nejsem úplně jistá, ale uvidíme, co to udělá…)
Když píšeš „nechám uležet v chladu“, znamená to v ledničce???? nebo například jen ve spíži?

Jestli se sem Renard nepodívá (nevídám ho tu často), mohl by mi odpovědět někdo, kdo již recept vyzkoušel, prosím? Moc děkuji. Bona

cookie123
253 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak

Super recept

detvan
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín trochu jinak

Tohle musí být senzace i bez zkoušení.Naprosto věřím a v nejbližší době vyzkouším.Niva pomazánku mohu doporučit též v mojí úpravě: „Plesnivec“.= 20-25 dkg Nivy,o něco méně másla,aneboPerly (Flora a p.) Podle chuti hořčici,jedna větší cibule-posekaná, rozetřený česnek( hodně!),potom přiměřeně,přiměřeně jemnou vegetu,chilli prášek,drcený kmín a to vše promíchat.Podo­týkám,že Niva je buď postrouhaná,nebo rozmačkaná vidličkou. Hrudky nejsou na závadu.Ingredience dávám podle zá:,–(y,že odměřuje jen zbabělec. Je to velmi chutné a chce to dost piva. Dobrou chuť.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz