Recept Nakládaný hermelín se "špekáčkama

HanaK02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jak mě to napadlo: Připravila jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem rozvařila (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku stáhnou), ocet, nové koření, celý pepř, bobkový list a velké množtví cibule nakrájené na kolečka (ovařená v nálevu z DEKA byla super)- nechala jsem prochladnout; hermelín jsem nakrájela na malé kousky, špekáčky na stejnou velikost, rovnala jsem je do nádoby, prokládala jsem česnekem nakrájeným na kolečka, cibulí z nálevu, nakládanou kapií, trošku Harisy; celé jsem to potom zalila prochladlým nálevem včetně veškerého použitého koření, taky jsem použila nálev z kapie a trochu oleje. Náádherně to vonělo a měli jsme co dělat, aby jsme vydrželi aspoň tři dny, kdy se tato dobrůtka patřičně proležela. Našla jsem si spoustu podobných receptů, ale všude se nakládaný hermelín zaléval jen olejem - připadlo mi to dost mastné, tak proto jsem zkusila ten nálev z DEKA a zafungovalo to perfektně! Příště zkusím přidat marinované zelí, trochu bazalky, možná kukuřici....... Protože Hermelín i buřty byly nakrájeny na malé kousky (rovnou na sousta), odlila jsem trochu nálevu a celé jsem to mohla podávat jako salát. CO je to DEKO a jeho náhrada - je to směs koření a soli, který se používá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále je uvedena už jenom směs koření, možná trošku cukru (nebo náhradní sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko bych nahradila tak, že bych ve vodě svařila uvedené suroviny s přidáním koření, které už je uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.

Recept je z kategorií: Nakládaný hermelín

Nahlásit recept

  • 29.03.05 vloženo
  • 36924x zobrazeno

Ingredience

  • Hermelín
  • špekáčky
  • DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
  • cibule (hodně)
  • česnek
  • ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • nakládaná kapie i s nálevem
  • Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
  • feferonka (já jsem použila sterilizovanou)
  • olej

Doporučená příloha

  • pečivo, pivo (já raději bílé víno)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládaný hermelín se "špekáčkama

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nakládaný hermelín se "špekáčkama

M.D.Rettig
6 příspěvků 4.3.14 01:35
2 druhy deka

Deko je dvojí - červené a zelené. V červeném se musí sterilovat, neobsahuje konzervanty. Zeleným stačí pouze zalít, obsahuje kyselinu benzoovou. Ostatně v obyčejné plnotučné hořčici je jí víc.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Místo DEKA možná dá někdo přednost směsi „NOVA“, která neobsahuje na rozdíl od DEKA žádné chemické konzervanty ani umělá sladidla.
Hermelín nakládáme tak, že podle návodu uvaříme nálev z NOVY a přidáme olej v poměru - 1:1, Hermelíny rozřízneme a potřeme feferonovou pastou nebo ostrou salsou, spíchneme párátkem, cibuli spaříme a přidáme zelené koření - oregano, tymián, snítka rozmarýnu (může být i sušené). Po třech - pěti dnech nemá chybu.

Ivous0077
17 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Vyzkoušeno, snědeno a recept hned poskytnut dalším zájemcům :-) Myslím, že letos na Silvestra tenhle hermelín jedli v mnoha domácnostech :-)
Postupovala jsem přesně podle návodu - přiměřeně vody, přiměřeně DEKA (trochu byl problém odhadnout slanost, ale nějak jsem to trefila. Hermelín jsem iniciativně prokrojila, uvnitř natřela drceným česnekem a okořenila jakýmsi grilovacím kořením. Teprve pak jsem ho krájela na malé kousky do sklenice. Každý den jsem pak naplněnou sklenici v ledničce pozorovala a bála se, co když to nebude dobrý, až to slavnostně předhodím davu.
Už jsem v klidu - je to tak dobrá věc, že se snad ani zkazit nedá. A ten nápad se zelím, to zní fakt dobře, ten vyzkouším příště.

mrak
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Po přečtení komentářů a po stížnostech v nich na nedobré špekáčky a točený salám či kabanos, poradím brňanům prodejnu Maso a uzeniny Jan Bubla v Tuřanech. Tam jsou tyto výrobky opravdu dobré.

Padre
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Tak u nás se prodává docela dobrý a levný točeňák a jak říkal ve filmu Pelíšky Jiří Kodet, blahé paměti: „…ostatně, já sním všechno - kriminál mě naučil…“
Raději moc nepátrám po tom, z čeho všeho se to dneska vyrábí, to bych pak neměl chuť asi skoro na nic a to by byla, myslím, docela škoda… Hezký den!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Tak tohle je genialni napad. Pomerne dobre spekacky maji u nas v Plzni v Intersparu, takze zitra tam vyrazim a na vikend budeme mit tuhle dobrotu:-)

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Kvůli hnusným špekáčkům jsem začala dělat buřtuguláš z domácími klobáskami… někdo tomu říká rozežranost, ale když my jsme se nechtěli vzdát oblíbeného buřtuguláše…

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

To je nápad! Nakládala jsem do oleje s cibulkou, bazalkou, jalovčinkami a dalším kořením. Bylo to fakt dost mastné. Zkusím to ze svým oblíbeným nálevem na okurky / sype se do sklenic - sůl, cukr, sladidlo, hořčič. semínko, koriandr, celý pepř, nové koření, hřebíček, přidá se dávka octa a zalévá vodou rovnou z kohoutku/. Tentokrát ho svařím a vychladím. Problém je s kvalitou uzeniny. Nekupuji v marketech, tam jsou výrobky z kostního separátu a soji. Mám vytypované menší řeznictví, kde je i tato levná uzenina poživatelná. Je tam taky mouka a voda, ale trochu to voní po Buřtech.

Zuzu
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Mam pocit, ze spekacky, toceny salam jsou hnusne vsude. Aspon ja jsem se za posledni leta s dobrymi nesetkala. Proto uz ani nedelam nas drive oblibeny burtgulas.:-((

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Já Vám všem závidím, ale tady u nás se prodávají jen hnusný špekáčky a od minulého týdne jsem se zapřísahala, že to již nesmí domů. No snad jsem ještě nějaký obchod vynechala, protože to kupuji jen tady v mém okolí. Jinak díky - ukládám.

Padre
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Tak jsem uvedené ingredience včera naložil do láku a jsem zvědav, jak to dopadne. Ve sklenici to vypadá krásně, za pár dní podám hlášení…

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
DEKO

Na obale je uvedeno složení: jedlá sůl (89%), hořčice bílá, koriandr, jedlá sůl ochucená, konzervant E210 (=kyselina benzoová nebo její soli)

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

V DEKu jsou určitě konzervační látky, ale pro potřeby nakládaného hermelínu by nemusely být potřeba - za tři dny byly naše chuťové buňky tak natěšené, že jsme salát snědli, nic se nestihlo zkazit. Deko jsem použila kvůli chuti a rychlé přípravě, ne kvůli konzervaci. Delší ukládání bych stejně nedoporučovala ani v případě použití DEKa - no, vlastně mě při použití DEKA ani konzervační schopnost nenapadla.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Recept na Haris(s)u je též na Labužníkovi … je to vynikající pochoutka, kterou rádi např. k ohřátým párkům (ale ta of firmy Hamé je :-(((().
DEKO - já fakt nevím, jestli by doma svařený nálev zafungoval na 100%, protože v Deku budou určitě konzervační látky, které myslím, že jsou docela důležité, pokud nesterilizujeme.
Ale jinak super nápad, taky vždycky nemám chuť na hermelín plavající v oleji, i když třeba olivovém. J.

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

dik, tak ja to taky zkusim :)

HanaK02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

Pro Possum: Harisa je pikantní zeleninová směs - něco jako zeleninová hořčice - ale lze ji vynechat a ani se to (skoro) nepozná. Nebo třeba pro pikantnost použít feferonku (hm, tu jsem určitě použila taky a zapomněla jsem to napsat do receptu - doplním).
Pro Trikolku: DEKO - je to směs koření a soli, který se používá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále je uvedena už jenom směs koření, možná trošku cukru (nebo náhradní sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko bych nahradila tak, že bych ve vodě svařila uvedené suroviny s přidáním koření, které už je uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO. Asi to taky zkusím!

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládaný hermelín se

a co je to DEKO ?? dik

possum
464 příspěvků 29.3.05 18:18
HanaK,

prosim te, co je Harisa?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuře na medu Kuře na medu
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz