Recept Nakládání svíčkové Pra
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
č.1 Očištěnou, utřenou svíčkovou vložíme do kamené nádoby (kastrolu), načež ji peroutkou potřeme všude rozpuštěným, vychladlým máslem a dáme ji uležeti do studena na 2-3 dny. Máslo po vychladnutí ztuhne a zamezí ve studenu přístup vzduchu a tím rozklad masa. Másla z naložené svíčkové upotřebíme při přípravě masa na smažení zeleniny. Svíčkovou osolíme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou až před pečením. Při nakládání svíčkovou nesolíme, protože se tím vyluhuje mnoho výživných látek a maso jest pak nechutné. č2 Také můžeme naložit svíčkovou do mořidla, ale jen tehdy, je-li ze staršího dobytčete, protože taková svíčková má silnější vlákninu, která netrpí octem. Mořidlo: Vodou zředěný ocet povaříme asi 5min. s kořením, málo soli, na lístky nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a dáme vychladnouti, načež vše nalijeme na očištěnou svíčkovou, kterou zatížíme a dáme uležeti do studena na 3dny v létě a na 5 dnů v zimě. Každý den maso obrátíme. Při pečení zaléváme svíčkovou mořidlem.
Recept je z kategorií: Hovězí maso
- 20.02.03 vloženo
- 77168x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- č1
- 150g másla
- 800g svíčkové
- č2
- Mořidlo:
- 1/4l octa
- 1/4l vody
- 120g kořenové zeleniny(nejvíce celeru, mrkev a petržel)
- 80g cibule
- sůl podle chuti
- kůra ze 1/2 vosku zbaveného citronu
- 5 zrnek pepře
- 2 zrnka nového koření
- bobkový list
- 1 lžička tymiánu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Nakládání svíčkové
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Nakládání svíčkové
toto je jenom marináda a navíc to není můj recept, ale recept od paní Sandtnerové ;o) Proto jsem napsala viktorce, že uvedu návod na můj postup. Myslím si, že každá z nás jsme si po letech vaření vytříbila svůj vlastní přístup k receptu. Vůbec mi nevadí, když se pod mým receptem vyvine debata, jen tak se všichni něco přiučíme. Jsem velice ráda, že opět slyším Tvoje jméno!
Přeji Ti příjemný den!
312 příspěvků 25.1.09 03:43
tento recept jsem zatím nezkoušela, ale teď jsem dvakrát dělala svíčkovou dle receptu Slovácká svatební svíčková, kde je octa, myslím, o něco méně a přidala jsem bílé víno a byla také výborná. Toho mořidla bylo jen tolik, aby zakrylo cca 1-1,5 kg masa v 2 l uzaviratelné dóze a vše jsem pak spotřebovala na podlévání. Navíc jsem přidala pár jalovčinek pro vůni. Pekla jsem zvolna několik hodin v utěsněném pekáči a svíčková byla opravdu výborná. Babi, promiň, že pod Tvým receptem propaguji i jiný recept, ale příště to zase zkusím dle Tvého a určitě bude také výborná.
viktorko, i když je zde několik receptů na svíčkovou, tak přidám ten co vařím já. Fakt je, že nepřidávám jenom marinádu.
Přeji Ti příjemný večer!
194 příspěvků 25.1.09 03:43
dekuji za recept a mam dotaz. Delala jsem svickovou v moridle a nakladala jsem to i s polovinou zeleniny. Maso bylo vyborne a jeste tim, ze bylo vareno v pomalem hrnci, tak se uplne rozpadalo a bylo fakt mnam. Problem byl v tom, ze po moridle byla omacka proste moc kysela a at jsem delala co delala, tak ta kyselost proste nesla nijak preseknout… Nemas nejaky napad jak na to? Dekuji a preji hezky den!