Recept Nakládané vepřové maso s čočkou

youpi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Solení masa patří k nejstarším způsobům konzervace. Určitého vrcholu zřejmě dosáhli v gastronomií staří Římané, kde nakládali nejen masa, ale i zeleninu a ovoce. Bohužel pomalu, ale jistě se v tomto uspěchaném světě staré receptůry vytrácí. Tento způsob konzervace se dnes udržuje pouze v rurální společnosti, a to ještě omezeně.

Postup

Polosolené maso vložte do studené vody a nechte odsolit 2 hodiny za občasné výměny vody. Opláchněte maso a dejte do většího hrnce vařit. Maso má být akorát zakryté vodou! Jakmile přijde do varu, ztlumte oheň na minimum a táhněte cca 1 hodinu. Vytřiděnou čočku dejte do kastrolu s větším množství vody a vařte. Od momentu varu stáhněte oheň a táhněte 10 minut. Opláchněte ji, sceďte vodu a přidejte ji k masu které jste již hodinu vařili. Přidejte cibuli s hřebíčky, rozetřený česnek, mrkev nakrájenou na kolečka a gáze zabalené snítky tymiánu, petržele, celeru a zrnka pepře, bobku, vařte na velice mírném ohni cca 1,40 hod. 15 minut před dokončením varu nakrájejte na kostičky uzenou slaninu na trošce sádla a vložte do čočky zamíchejte a upravte eventuelně soli či pepřem. Po kompletním dokončení, vyjměte maso, naporcujte a dejte na podávací mělkou předehřátou mísu. Z čočky výjměte cibuli, v gáze zabalené koření a vyhoďte. Vše předejte do předehřáté teriny a horké podávejte s masem. Jedná se o rustikální specialitu až na drobné úchylky respektujíci veškeré ingredience. Za zmínku stojí uvést i když to není dogma, každý region si to nějak snaží vylepšovat - na př. Cote d´Or, Bourgogne hořčici, Dauphiné, jak jinak než Lyonskou "klobásou", Ardeche octem, Voges uzenou klobásou atd. Jsme v moderní světě, kde se vše podřizuje masové, průmyslové výrobě a bohužel polosolené či solené maso v žádném čs obchodě nekoupíte. Chcete-li tento recept realizovat, nezbude Vám nic jiného než si to sami připravit. Je to skutečně zcela jednoduché! Vezměte přiměřenou keramickou nádobu, nebo nerezový hrnec, naplňte ho do třetiny vodou a dejte cca 100 gr soli a očistěnou bramboru. Brambora je velice důležitý indikátor! Slouží k tomu, abyste zbytečně nepřesolili maso. Jakmile je sůl dokonalé rozpuštěná a brambora nevyplaval na povrch přidáváte po troškách sůl tak dlouho až brambora vyplave na povrch. V tom momentě je roztok dostatečně a správně nasycen k naložení masa. V tomto momentě naskládáte maso tak, aby bylo zcela ponořené (osobně ještě dávám trochu tymiánu, bobkové listy, celý pepř). Nádobu necháme na chladnějším místě cca týden. Pak vyjmeme, opláchneme maso a dále postupujeme, dle výše uvedeného receptu. Druhý způsob je suché nasolování, které je zde zbytečné uvádět.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 23.04.10 vloženo
  • 4414x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 gr pososoleného ramínka
  • 500 gr polosoleného prorostlého bůčku
  • 1 menší přední poloslané „kolínko“
  • 100 gr uzeného špeku
  • 500 gr zelené čočky
  • 3 stroužky rozetřeného česneku
  • 3 střední mrkve
  • 5 snítekytymiánu
  • 10 snítek ploché petržele
  • 1 cibule s 2 hřebíčky
  • 1 stonek řapíkového celeru
  • 1 PL sádla nebo oleje
  • 1 KL zrnek pepře
  • pepř
  • sůl - s tou ale velice opatrně!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládané vepřové maso s čočkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nakládané vepřové maso s čočkou

Alis
2617 příspěvků 24.4.10 19:33
Re: Nakládané vepřové maso s čočkou

Myslím, že zeleninu do soli tu nakládají mnozí:

(velmi oblíbený pokrm mnohými labužníky a nejen jimi)

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

jolana
5068 příspěvků 24.4.10 16:59
Re: Nakládané vepřové maso s čočkou

youpi,nakladam dva druhy oliv. Jedny na rychlu spotrebu a druhe aby vydrzali az do buducej urody. Tie nakladam cele bez toho aby sa narezali alebo natlkli-ostavaju cele s kostkou. Vtedy ich nakladam do solneho ropztoku tymto sposobom. Ale paraktizujem to s vajcom. Brambora ma zaujala-to nepoznam.
Inac solene maso sa robieva vela v Libanone, Syrii a Turecku. Nasoluju aj male odrezky na zimu. K tomu gazdine schovavaju chlieb. To ked pecu tie velke placky chleba, tak po okrajoch byva hrubsi, tie kusky ulamuju a susia. Potom z toho v zime s masom pripravuju bajecnu auwermu.
Navyse tym receptom si mi pripomenul cas, ked som bola mala, ked sa maso solilo vo velkych drevenych korytach v komore, otacalo, polievalo… udilo v komine..cele nasolene soudry, rebra.. potom sa len odrezal falat maska a varilo sa aj s cockou (po nasom lenca) a vonalo too..
Pekny den :)

zlata
1200 příspěvků 24.4.10 06:03
Re: Nakládané vepřové maso s čočkou

Nechci šťourat, ale prosím, jak vypadá pološílený bůček.
Zbytek se mi dost zamlouvá. Jen jestli zvládnu i to poloslané maso. Díky za odpověď.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Štika na smetaně Štika na smetaně
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz