Recept Nakládané citróny v soli

strnecka Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor - kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl. Připravíme si kořeněnou sůl: Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a koření máme a připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. (Přidávám ještě zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK). Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli a sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky i více užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod. Poznámka kuchare, ktery to pouzil: Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Viskózní aromatickou tekutinou natírám ryby (např. vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku.

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 22.07.05 vloženo
  • 10781x zobrazeno

Ingredience

  • 6-8 citrónů
  • 1 kg mořské soli
  • koření: koriandrová semínka, fenyklová semínka, proužek skořice, bobkový list, větvičky tymiánu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 a 1/2 citrónu
  • koriandr
  • (Jamie Oliver: "The Naked Chef" - "Šéfkuchař bez čepice", televizní seriál BBC, 1999)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládané citróny v soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nakládané citróny v soli

jolana
5068 příspěvků 30.3.13 20:04

Manano :lol:
K tym nakladanym citronom snad len tak z kraja a uz dlhe roky to chcem napisat..oni nie su podmienka byt nalozene aj ked objavite recept s nimi(kludne dat cerstve)… pretoze citrony sa
nakladaju/ li aby bolo ked nie je ich sezona..na nakladanie sa pouzivaju citrony s tenkou a hladsou slupkou…aj limetka zozltne a potom sa nalozi aby bolo na zimu..teda ak nie je sezona alebo aby boli po ruke..tajin alebo jeho druhy sa tiez delia na zimne a letne..v teplych krajinach sa varia jedla v lete ine ako v zime.. :mavam:

Matysinka
15 příspěvků 30.3.13 18:35

Dnes jsem vyrobila a jsem moc zvědavá na výsledek, na citronech totiž doslova ujíždím. :)

blueska
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládané citróny v soli

Ajta, díky! Nedávno jsem tomu přišla na chuť a vítám jakékoli obměny…upoutalo mě, že se dá ten citronový zázrak kombinovat i s bezmasým jídlem. Určitě to zkusím. Ale bože můj, tady je tolik dobrot a já mám jenom jeden břuch! Proč nejsem kráva, ta ma štyry :-))))))
pěkný den :-)

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: bluesko

receptů na kuskus je na Labužníkovi poměrně značné množství… mrkni třeba na tento SEZNAM

Přeji hezký den :o)

blueska
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nakládané citróny v soli

Jůůůve, to vypadá dobře! Tak ještě nějaký ispešl recept, třeba z kus-kusu, prosíím :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to správnej nářez!

Já jsem se to naučil někdy v roce 1964 v Uzbekistánu. Tam dávali asi jeden díl citronů a dva díly limonků (limetek), napřed je máčeli celé nenařezané necelej tejden ve vodě, kterou denně měnili, pak ty citrony a limonky nařízli podélně čtyřikrát do hvězdy, aby to ještě drželo pohromadě, dovnitř řezů vetřeli sůl, zas uzavřeli a nakladli střídavě do keramické nádoby, zatížili dobře kamenem a nechali stát aspoň měsíc před použitím šťávy. Když je napadlo, tako to trochu přeložili. Pro úplný úspěch je na to potřeba to teplé podnebí, u nás to jde trochu ztuha. Já jsem si to pak u nás dělal často, protože z Kuby nám Fidel posílal spousty limonků za čtvrtinovou cenu citronů, nikdo to nekupoval, protože byly zelený a tedy nezralý a proto taky smrděly po jehličí! To byla neskutečná fantazije jak pro mojí arabskou tak i mexickou kuchyni! Jenom ti Arabové tam do toho nedávali ty bylinky, který všude cpe Jamie Oliver, ale nic proti němu!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz