Recept Nakládané citróny v soli

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor - kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl. Připravíme si kořeněnou sůl: Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a koření máme a připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. (Přidávám ještě zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK). Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli a sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky i více užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod. Poznámka kuchare, ktery to pouzil: Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Viskózní aromatickou tekutinou natírám ryby (např. vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku.

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 22.07.05 vloženo
  • 9784x zobrazeno

Ingredience

  • 6-8 citrónů
  • 1 kg mořské soli
  • koření: koriandrová semínka, fenyklová semínka, proužek skořice, bobkový list, větvičky tymiánu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 a 1/2 citrónu
  • koriandr
  • (Jamie Oliver: "The Naked Chef" - "Šéfkuchař bez čepice", televizní seriál BBC, 1999)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládané citróny v soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 30.03.13 20:04

Manano :lol:
K tym nakladanym citronom snad len tak z kraja a uz dlhe roky to chcem napisat..oni nie su podmienka byt nalozene aj ked objavite recept s nimi(kludne dat cerstve)… pretoze citrony sa
nakladaju/ li aby bolo ked nie je ich sezona..na nakladanie sa pouzivaju citrony s tenkou a hladsou slupkou…aj limetka zozltne a potom sa nalozi aby bolo na zimu..teda ak nie je sezona alebo aby boli po ruke..tajin alebo jeho druhy sa tiez delia na zimne a letne..v teplych krajinach sa varia jedla v lete ine ako v zime.. :mavam:

Matysinka
15 příspěvků 30.03.13 18:35

Dnes jsem vyrobila a jsem moc zvědavá na výsledek, na citronech totiž doslova ujíždím. :)

blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané citróny v soli

Ajta, díky! Nedávno jsem tomu přišla na chuť a vítám jakékoli obměny…upoutalo mě, že se dá ten citronový zázrak kombinovat i s bezmasým jídlem. Určitě to zkusím. Ale bože můj, tady je tolik dobrot a já mám jenom jeden břuch! Proč nejsem kráva, ta ma štyry :-))))))
pěkný den :-)

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bluesko

receptů na kuskus je na Labužníkovi poměrně značné množství… mrkni třeba na tento SEZNAM

Přeji hezký den :o)

blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané citróny v soli

Jůůůve, to vypadá dobře! Tak ještě nějaký ispešl recept, třeba z kus-kusu, prosíím :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Je to správnej nářez!

Já jsem se to naučil někdy v roce 1964 v Uzbekistánu. Tam dávali asi jeden díl citronů a dva díly limonků (limetek), napřed je máčeli celé nenařezané necelej tejden ve vodě, kterou denně měnili, pak ty citrony a limonky nařízli podélně čtyřikrát do hvězdy, aby to ještě drželo pohromadě, dovnitř řezů vetřeli sůl, zas uzavřeli a nakladli střídavě do keramické nádoby, zatížili dobře kamenem a nechali stát aspoň měsíc před použitím šťávy. Když je napadlo, tako to trochu přeložili. Pro úplný úspěch je na to potřeba to teplé podnebí, u nás to jde trochu ztuha. Já jsem si to pak u nás dělal často, protože z Kuby nám Fidel posílal spousty limonků za čtvrtinovou cenu citronů, nikdo to nekupoval, protože byly zelený a tedy nezralý a proto taky smrděly po jehličí! To byla neskutečná fantazije jak pro mojí arabskou tak i mexickou kuchyni! Jenom ti Arabové tam do toho nedávali ty bylinky, který všude cpe Jamie Oliver, ale nic proti němu!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz