Recept Nafuknute bruska ;-)

jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zemiaky bud dobre umyjeme alebo ich mozeme aj osupat. Nakrajame na 1,5-2 cm kolieska a nechame vo vode aspon! tri styri hodiny ( najlepsie aj 12 hodin). Vodu obcas vymenime( to je dolezite)!!!! Potom ich scedime, osusime a vyprazame bud v oleji do zlatava (hadzeme do horuceho), alebo potrieme plech olejom, dame do vyhriatej rury a potom ich davame na horuci plech do horucej rury-mozeme osolit a okorenit podla chuti. Vyprazane na oleji solime a korenime (ak chceme) az po vyprazani. Zemiacky sa krasne nafuknu skoro ako lopticky a su chrumkave a lahodne. Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 29.08.07 vloženo
  • 4595x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • zemiaky
  • olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nafuknute bruska ;-)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nafuknute bruska ;-)

gaburiatko
740 příspěvků 29.8.10 02:06
Re: Nafuknute bruska ;-)

Ked uz sme pri priprave zemiacikov, tak moj tato ma naucil vyprazat zemiaky. Nakrajaju sa na asi 1 cm platky, poriadne sa osolia a riadne okorenia mletym ciernym korenim. To korenie je tam fakt dobre. A potom sa normalne obalia v trojobale ako rezne a vyprazia. Je to delikatsa. Inak som rada, ze alis vytiahla tento recept na svetlo sveta, pretoze som nan zabula a urcite by som ich rada skusila, musia byt uzasne :)

Alis
2617 příspěvků 29.8.10 01:48
Re: Nafuknute bruska ;-)

má tchýně mě je naučila před 20 lety dělat takhle:
Brambory oloupat nebo odrhnout, nakrájet na 1/2 cm silné plátky a položit na slabounce vymazaný plech. Vložit do silně rozpálené trouby. Když se začnou tvořit puchýře, otočit a dopéct (to už stačí jen chvilku).
Dát do mísy s rozpuštěným máslem, osolit, podávat, popřípadě nemastné lupínky potírat přímo na stole sádlem s rozetřeným česnekem a se solí.

jolana
5068 příspěvků 15.8.10 05:17
Re: Nafuknute bruska ;-)

Babi, ja ich mam velmi rada. Tiez od detstva. Len tie podla mojho receptu sa daria tak pol na pol. Vraj to je zemiakmi. Neviem. Aspon skusim tie od nasej labuznicky co su v linku/ odkaze. :)

babi
6360 příspěvků 15.8.10 03:59
Re: Nafuknute bruska ;-)

jolanko, tak jsi mne pripomela neco z davneho mladi, ani pomastene nebyly :)

jolana
5068 příspěvků 15.8.10 03:24
Re: Nafuknute bruska ;-)

Mne sa naozaj nenafukuju uz dlhy cas. Preco, neviem. Ale tuna su podobne a su krasne . Ako vymalovane . Na zjedenie ;-))… tak si posluzte…

http://priscila-rajka.blogspot.com/…rambory.html

jolana
5068 příspěvků 9.2.08 20:59
Re: Nafuknute bruska ;-)-Bono

som daco hladala ( Eja tu dakde pisala do komentov cesticko ako listkove, marne hladam :(…) a nahodou som natrafila na tvoj koment, som rada ze chuti a dari sa, ty sa teda mas, az ti zavidim, lebo ja ich mam strasne rada a ako naschval odkedy som napisala recept sa mi ani raz nepodarili tak ake by mali byt.....ale u nas to je zemiakmi, som na to prisla…dik, si mila ze si dala vediet, pekny den..;)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Dnes jsme měli odlehčený oběd, totiž (opět) tato „bříška“ s jogurtovo-česnekovým dipem a plátky lilku a přestože je neděle, tradiční maso nikomu nechybělo.

Použila jsem malé „zámecké“ brambůrky, které jsem neloupala a jenom rozkrojila napůl. Máčela jsem je od včerejšího večera a kromě noci vodu vyměňovala cca po hodině. Před pečením jsem je osolila a proložila větvičkami rormarýnu. Oleje jsem nedala ani kapku a brambůrky se nádherně vyfoukly do svého původního tvaru!!
Dobrota… Joli, dík za opravdu osvědčený recept. B.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-) - Jol :-)

zajímavé je, že první várka se z 1/3 nafoukla, potom jsem je zkoušela předsmažit v mírně teplém oleji a hodit do vařícího, ale všechno marné, buď byla špatná konstalace nebo špatné brambory, ale zbytek smažených si dal Zdenda k večeři s kečupem a pochvaloval si, takže ti nemusí být líto :-), jen bych ráda přišla na to, proč to tak je ? Měj se hezky…:-)

jolana
5068 příspěvků 16.9.07 01:25
Re: Nafuknute bruska ;-)-Dandi..

…mne sa to stalo zrovna vcera uz druhykrat. Myslela som si, ze to je nasimi zemiakmi lebo zasa sa to nedalo vobec jest a boli horke… namojdusu neviem cim to je, rada by som vedela a to ich robievam roky…je mi to nesmierne luto :(

jolana
5068 příspěvků 1.9.07 03:00
Re: Nafuknute bruska ;-)-Bono

…dobru chut a dakujem. Az si mi popravila naladu. My sme utekali kupovat zemiaky a boli zemiaky s petrzlenom..no, co aj ked sa moc nehodili-hlavne ze chutilo.. ;-))..

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Tak mně se brambůrky podařily báječně - narozdíl od dnešního připojování na Labužníka:-(( - Ovšem moc jich na mě bohužel nezbylo.. Jolanko, moc díky za recept! Bona

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Tak mně se brambůrky podařily báječně - narozdíl od dnešního připojování na Labužníka:-(( - Ovšem moc jich na mě bohužel nezbylo.. Jolanko, moc díky za recept! Bona

jolana
5068 příspěvků 1.9.07 02:17
Re: Nafuknute bruska ;-)

Vcera sme ich mali na obed a boli krasne…dnes som ich robila z novsich zemiakov a ani jeden sa nenafukol..dala do rury a dala na olej..zrezovala az z nich boli chips a nic :(.. a to som sa chcela blysnut pred navstevou…sa mi to stalo davno a teraz druhykrat, navyse som vsetky vyhodila boli horkeee..:( Takze pozor na druh zemiakov, ze nedopadnete ako ja dnes…

jolana
5068 příspěvků 30.8.07 22:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Nech sa vam dari a chuti ;)… kludne ich nechaj namocene aj cez noc bez vymeny..to urcite nevadi aj ja to tak robim..;-) …ten chef stale tvrdi ze naj su po 12 hodinach…tak ja dodrziavam..;))…

Kvetka
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Tohle jsme doma dělávali ještě ke všemu dietní. Nakrájená a namočená kolečka jsme naskládali na mřížku sporáku. Měli jsme takovou s pruty dál od sebe než je to dnes ve sporácích. Tak brambory musely být větší. A peklo se to nasucho. Krásně se nafoukly. A pak s nimi na mísu a máslíčko a sůl - dobrota. jen tak samotné :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)- Jolanko,

Už je máčím a moc se těšíme. Jen bych se chtěla zeptat, jestli nevadí, když nechám brambory přes noc bez výměny vody (dala bych je raději do ledničky), abych si nemusela nařizovat budíka:-)).
A ještě dotaz - nebude to máčení do zítřejšího oběda příliš dlouhé? To bych je pak musela upéct dnes k večeři…
Děkuju Bona

Moon
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

No jo, ale asi ne tolik. Zkusím to příště namočit a uvidím rozdíl. Dík.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Ano, taky jsem si to myslela, že je to kvůli škrobu. Jedu pro brambory, zítra dětem uděláme grilovačku (oslava hlavně pro rodiče, že už je konec prázdnin - fuška příšerná) a k nim tyto brambůrky.

jolana
5068 příspěvků 30.8.07 20:57
Re: Nafuknute bruska ;-)

Moon..vazne sa ti nafukli aj nenamacane?…pekny den..;)

jolana
5068 příspěvků 30.8.07 20:55
Re: Nafuknute bruska ;-)

Moon…namacanim stracaju skrob a sa viac nafukuju a chrumkaju…;).. sefkuchar co ma to naucil mi to stale zdoraznoval..;)

Moon
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Můžu se zeptat, proč se musí máčet? Dělal jsem to vždy z rovnou nakrájených a šlo to.

jolana
5068 příspěvků 30.8.07 00:47
Re: Nafuknute bruska ;-)...o)))

…co robim pisem ;)…sice Nafuknute bruska a Tamyje budu az zajtra , ale uz su pripravene ;-)))…prijemny vecer..

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Rozkáááz. :-) Tady poslechnu velmi ráda, dokonce s pokorným předklonem.
Ale jolanko, už dost, nestačím ukládat a číst, fakt

jolana
5068 příspěvků 29.8.07 23:20
Re: Nafuknute bruska ;-)

Jo, joo Sylvie…su velmi dobre pre deticky aj pre dospelych. Ako chrumkava priloha aj miesto chips alebo aj ku alkoholu…len pozor, musia byt dobre odmocene a vymyte..vodu menit…dik..;)

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nafuknute bruska ;-)

Jo, jo, to se bude na konci prázdnin líbit, stejně už nevím, co vařit. Jolanko děkuju

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz