Recept Nadýchané dukátové buchtičky

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nadýchané dukátové buchtičky

Postup

1. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku mouky, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka (2dcl). Takto připravený kvásek necháme v teple vykynout. 2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme trochu soli, vejce, cukr, rozpuštěné máslo, mléko a krásek. 3. Z těsta ukrajujeme dílky, mašlujeme je máslem a skládáme do vymazaného pekáčku. 4. Buchtičky pečeme asi 20 minut při 170oC. 5. Mezitím svaříme 400ml mléka s cukrem. V dalších 400ml mléka rozšleháme čtyři žloutky, vanilkový cukr a vanilkový pudink. Směs nalijeme do horkého mléka a za stálého míchání prohřejeme. Přelijeme přes buchtičky a podáváme. TĚSTO NA TYTO BUCHTIČKY OPRAVDU NEKYNE, BUCHTIČKY VYKYNOU PŘI PEČENÍ.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 03.07.04 vloženo
  • 57793x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • • 25g droždí
  • • 600g hladké mouky
  • • Trochu soli
  • • 1 vejce
  • • 70g cukru krupice
  • • 100g másla
  • • Šodó:
  • - 800ml mléka
  • - 4 žloutky
  • - 1 vanilkový cukr
  • - 40g vanilkového pudinku

Doporučená příloha

  • Káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 13.10.13 08:39

Vonku jeseň žiari všetkými farbami a my doma bojujeme s prechladnutím - skrátka, dostala som chuť na niečo teplé a voňavé, no a sladké samozrejme :o) Ďakujem za super recept!
S cestom sa pracovalo ľahko - zamenila som časť hladkej múky za celozrnnú a špaldovú.
No a po nakrájani kúskov cesta som ich pred vyskladaním napekáč zľahka obtrela makovým olejom a obalila v orechoch - bolo treba minúť zásoby.
Do krému som pridala pravú vanilku a cukru iba 1PL a po vychladnutí dosladila medom.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.6.13 14:49

Dobré buchtičky…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

kamasko 9.1.13 23:08

Bezvadný recept!
Vařím a peču ráda .. ovšem z leknutí a tento recept jsme zvládla na jedničku!
Mňam!
Díky :-)

Diskuse k receptu Nadýchané dukátové buchtičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nadýchané dukátové buchtičky

petruskaElend
1 příspěvek 29.5.15 13:14
buchticky

Ahoj jelikoz sem blba aby Mi nakynulo teste tak doufam ze ty budou dobry :)

di
2451 příspěvků 23.1.14 14:19

No, jestli by nějakého klaretu nebo růžáku nebylo škoda. Na druhé straně - proč ne? Vyzkoušet se má vše (já to ale asi zkoušet nebudu, jak už jsou děti z domu, moc sladkých jídel nevařím, maximálně nějaký ten koláč, takže bychom to neujedli).

birkana
1687 příspěvků 23.1.14 13:22

Stálo by to za pokus… :think: - vyrobit šodó z jiného, než z „bívuého“ :twisted: :mavam:

casino
4494 příspěvků 23.1.14 12:45
OMLOUVÁM SE!!!

:oops: asi jsem to přepísklo s množství zkonzumovaného šodó či čeho opravdu alkoholického a muselo jsem býti pod obraz, protože zastřízliva bych něco takového nenapsalo :evil:
Nikdy jsem nejedlo, ba ani nevidělo, šodó z jiného než z BÍLÉHO vína.
Omlouvám se :oops:
No, už su pomalu jako @di v jiných diskuzích… :) :mrgreen: :hug:

Kysaso
1 příspěvek 23.1.14 11:40

Vinné šodó:
250 ml bílého vína
cukr krystal + vanilkový cukr (dohromady 60 g)
3 celé vejce
citronová kůra

V menším hrnci smíchám všechny ingredience na šodó a lázeň postavím na plotnu. Šlehačem na menší rychlost neustále šlechám už od zahřívání. Šleháním šodó nabyde, stále šlehám, poté zase svůj objem zmenší, ještě chvíli šlehám, šodó zhouste a je hotové. Hrnec vyndám z vody.

Zuzka1973
2361 příspěvků 19.6.13 13:25

@casino no, a vidíte, jak to u nás dopadlo… :mrgreen:
Maličkým bylo šodó nabídnuto… z maličkých jsou již kolohnáti… reakce na šodó po celá ta leta stejná: „No, bobrý no… ale příště je udělej s krémem…“ :nevim:
Takže u nás sice osvěta funguje, ale když je vidím, jak se v tom pak rýpou, tak bez řečí umíchám krém a to víno raději využiju k soukromým potřebám… :oops: :D

tlustá bába
1212 příspěvků 18.6.13 22:08

Kdo se ptá, moc se dozví! Tak na tu Moravu posílám pěkné pozdravení! :lol:

casino
4494 příspěvků 18.6.13 21:47
Buchtičky mě neberou...

… já tu lobuju za ŠODÓ :)
A jaké víno?
No je jedno, zda bude z bílých, růžových či červených hroznů, ale důležité je že tyto zrály na jižním svahu a víno z nich je bílé :mrgreen:
A pokud někdo píše, že může být i šuškavé, proč ne.
U nás se dělalo (ani si nevzpomenu ggdy naposled) ze stolního vína které bylo zrovna k mání…

tlustá bába
1212 příspěvků 18.6.13 20:37

Mluvějí jako kniha, Casino!
Ovšem nechati maličkých přijíti, nebude zase tak jednoduché. Např. Mistr Vrabec podává k dukátovým buchtičkám vanilkovou omáčku, madam Janků - Sandtnerová připouští existenci vinné pěny neb šodó z kyselého vína, ale zároveň i vanilkového krému, má oblíbená Mária Hájková zná vinné šodó, ale dává do něj skořici a hřebíček a polévá jím citrónový nákyp. Zato ošklivě vydaná kniha Vaříme zdravě, chutně a hospodárně z r. 1966, nabízí šodó hned dvě: jemné z přírodního bílého vína a úsporné z bílého vína.
A teď, Casino, raď! Jaké, že to víno má býti? Krom toho, že bílé? A pomněmež, že buchtička dukátová je česká. Aha? :think:

casino
4494 příspěvků 18.6.13 19:48
Koukám, že stran šodó není zanedbána osvěta…

… ale výchova 8) :)
Pokud svému pokolení šodó nenabídnete, ať už z titulu vlastní lenosti či nechutenství :) :nevim:, kde jinde se potom ta nebožátka s takovým gastroklenotem potkají, když ne doma, že? Bodejť by pak šodó nezašlo na úbytě…
Já mělo štígro na příbuzné… Jeden strýc si nade mnou vzal patronát a první slovo za které si moje maminka koupila nové šaty (vyšlo to zároveň s prvním zoubkem a ten mi vyrostl dost pozdě) tak to slovo prý bylo „pijó, pijó"! A piju snad pivo? Ano piju, ale přiměřeně, přiměřeně a pouze k jídlu… A je ze mě snad alkoholista? Ano je, ale až dofčil jsem to věděl jenom já…, a poslední virózu jsem mělo ještě v minulém miléniu :)
A divíte se, že maminka záhy navázala na svého švagra? Byla asi stejně osvícená jako @Labužník jandule02 tchyňka níže – nebylo jsem žádná malá husa, aby mě futrovala čímsi jiným…
Nechte maličkým přijíti k šodó… a oni už si svou cestu v dospělosti zvolí sami a třeba své potomstvo o šodó neochudí… :)

Příspěvek upraven 18.06.13 v 19:57

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 16:29

No, kamarádka do toho mléčno-vaječného krému přidává i pár lžic rumu… už jsem to taky zkusila… Ale neraději to máme jen tak, jak jsem psala - vaječný krém bez pudinku… :kytka:
Klasické šodó z vína dělávám hodně málokdy. Mně třeba chutná, ale jsem u nás doma jediná. Ostatní zásadně krém :)

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 16:12

Zvyk je železná košile :lol: Pro děti je určitě vhodnější mléčný krém, přece jen víno je kyselejší :think: A taky upřímně řečeno - měla jsem možnost ochutnat pravé šodó - mě za srdce :srdce: nechytilo :!

Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.6.13 15:56

Jednou jsem si dala záležet a vyrobila to, co kdysi dělávala tchýně. Piškotové kostičky s pravým šodó. Upřímně řečeno - za tu práci to nestálo. Děti stejně vyžadovaly krém.

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 13:32

Mě právě školní jídelna (ač jinak vařily ty ženské skvěle…) nadosmrti znechutila krém s pudinkem… býval samý pucek, takže to zachraňovaly ty buchtičky - ty bývaly nadýchané… Vždy jsem si poručila porci bez „šodó“ (jasně, že tomu tak říkaly…) a buchtičky jsem snědla jen tak, s čajem :D
Doma děláme buď klasickou podobu, nebo krém, ale bez pudiku, pouze vaječný… Zde je mu nejpodobnější právě ten z odkazu, který jsem uvedla níže. Vlastně je stejný, jen jiný poměr surovin…
Toť na vysvětlenou ;)

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 13:19

@casino, máš pravdu, krém a šodó je diametrální rozdíl (šodó je hlavně napěněné a z vína; v praxi musí být připraveno na objednávku :think: ). Ale mezi lidmi se z těchto dvou slov ve spojení s buchtičkami stalo bohužel synonymum :mrgreen: Je fakt, že i staré socialistické normy rozlišovaly Buchtičky s vanilkovým krémem a Buchtičky se šodó. A ruku na srdce, jedlo jsi někdy v „normální“ restauraci, závodní či školní jídelně na buchtičkách to skutečné vinné šodó???

Hmmm… ono na jídeláku vypadá honosněji šodó než vanilkový krém :evil:

casino
4494 příspěvků 18.6.13 12:54
Proti krému nemám ani to nejmenší a jedno, zda je...

… pudinkový či anglický. Jen nesmí býti zován ŠODÓ!!! :evil:
Občas na cestách narazím v hospodském menu na buchtičky (někdy píší s krémem, obvykle se šodó). Po jídle si nechám ukázat, jak ten přeliv vypadá na talíři a když se chová slušně, tak je ukecám na 1/2 porce jako dezert. Když pudink prezentují jako šodó, tak jim dám samozřejmě kázání, o čemž zde není třeba kázat, že :)

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 12:21

Edit: bylo 2× zveřejněno

Příspěvek upraven 18.06.13 v 12:23

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 12:16

@pepicek asi jen nostalgicky zavzpomínal na školní léta, na buchtičky svěřepě sevřené v dlani stopadesátikilové upocené kuchařky, vržené zkušeným pohybem zápěstí na talíř a současně již zalévané čímsi řídce pudingovitým.

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 12:11

@casino No… buchtičky byly podle tohoto receptu super… „šodó“ jsem si ale dovolila nahradit tímto:
http://www.labuznik.cz/…ilkovy-krem/
Bez pudinku…
A důvod? To pravé šodó se dělá z vína, ale momentálně nevlastním ani víno, ani mi na něj nezbývá zbytečný peníz :oops:
Ale na rovinu říkám, že ten krém z odkazu je výborná alternativa, kam se hrabe pudink…

@tlustá bába Taky bych ji klidně použila, ale jak píši… nemám :nevim:

Příspěvek upraven 18.06.13 v 12:12

tlustá bába
1212 příspěvků 18.6.13 12:05

I šodó s ní nakrájím, jak bude hustý! Snažiti se budu, pane náš! :andel:

tlustá bába
1212 příspěvků 18.6.13 12:00

A to já je zas nakrájím kreditní kartou! Nedávno mi nechtěla nic vydat, tak co s ní, ať alespoň chvíli maká užitečně. :lol:

casino
4494 příspěvků 18.6.13 11:57
Dámy, karta jako karta...

… a určitě by se dala použít i dáma (na hraní :) ale musela by bejt srdcová :mrgreen:
Jen o jedno vás prosím, dámy milé, takřka vlastní :hug:
Dělejte (chtělo jsem použíti nadužívaného slůvka „provádějte“, ale ta moje dáma mě vždy uzemní: PROVÁDÍ se dobytek, ty telecí hlavo) prosím osvětu všude kam se vrtnete, protože jinak ŠODÓ zajde na ignoranci :evil:
Za zde uvedené „šodó“ by měli autora receptu zavěsiti do průvanu a to, že Pepicek takovou zhovadilost přešel jen komentářem, tak to mi má telecí hlava nebere 8) :)

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 11:55

@birkana Ale uznej, že aspoň máme jistotu, CO jíme ;) když si to člověk sám vypiplá… bez chemie, bez antibiotik… A je to vždy zaručeně čerstvé :palec:

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 11:38

Tak to jsme na tom přibližně stejně :,( Sama vidíš, co vaříme :think: ingredience ze dvora a zahrady :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 11:18

@birkana :oops: Odhalila jsi mě… :oops: Ale bohužel jen přemýšlím… nemám… neznám… jen z vyprávění a televizích zpráv :mrgreen:

Příspěvek upraven 18.06.13 v 11:18

birkana
1687 příspěvků 18.6.13 11:11

Psycholog by to zajisté rozřešil: asociace - karta = kreditka :P Že ty, holka jedna, přemejšlíš nad mamonem ;) ;) ;)

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 11:06

@di Jo… to mi došlo až po odeslání… nevím, jak mě to napadlo… asi to bude tím, že ani jednu z nich nevlastním :mrgreen:

Příspěvek upraven 18.06.13 v 11:06

di
2451 příspěvků 18.6.13 10:50

No, obávám se, že tlustá bába nemyslela kartu kreditní, ale cukrářskou.

Zuzka1973
2361 příspěvků 18.6.13 09:13

@tlustá bába Máš recht… naše pipiny, po všechny jejich generace žijící na našem dvoře, nezažily výběh bez trávy… Mají k dispozici celou předzahradu, když je posekaná zahrada, tak mají prérii, o které se těm klecovým chuděrám nikdy ani nesnilo… Jen dvorek je pro ně tabu… kvůli kaďancům. :D
Ty žloutky mi stačily tři… naše pipky obdivuju, co za obry dokážou někdy snýst :)
Hele… to s tou kreditkou je dobrej nápad :palec: Sice buchtičky máme jen tak 2× do roka, ale i tak… :palec:
:mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 17.6.13 21:57

Viděla jsem někde, nevím kde, sympatickou osobu ženského pohlaví, která nechala buchtičky udělat malým holkám - prostě vykynuté těsto vymačkaly do vymazaného pekáčku a kartou namočenou v oleji do toho těsta udělaly mřížku.
Odpadlo potupné válení miliónu malých kuliček, čímž by se tento recept zrychlil ještě víc.
Do těsta bych dala jen žloutek, ale alespoň dva. A citrónovou kůru.
Zuzko, máš pěkný vajíčka, že se holky slepičí pasou?!

Kaccule
1 příspěvek 19.2.12 14:31

já je dělala dnes a byly fakt výborné :) Jen to šodó jsem udělala z kupovaných pytlíčků , protože jsem byla líná, ale i tak to bylo fakt super :)

Peťka88
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.10.10 18:36

Dobrý den, musím říct, že tyto buchtičky jsou úplně božské :-) Právě jsem je dodělala a nemohla jsem uvěřit, jak jsou vynikající.

Děkuji za dobrý recept :-)

gaburiatko
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

Dnes som vyskusala tieto buchticky, co sa koznistenice tyka boli makkucke, ale chutovo mi az tak velmi ne:,–(li, akoby mi tam nieco chybalo, pritom som nezabudla ani na sol, ale je mozne, ze som jej dala menej a to urobilo taku nevyraznu chut. Skusala som aj ine recepty na kysnute a tie sa mi zdali lepsie. Aj ked si myslim, ze ta chut nemala nic spolocne s tym, ze cesto nekyslo. Kazdopadne je to velmi rychle a s dobrym sodo sa na nich da celkom pochutit. Takze ked zena nema cas a deti maju na ne chut, tak je to fajn recept.

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

Kamilka ahoj. Skús tie buchtičky posypať pomletými, alebo kto má radšej posekanými orechami, je to fantázia. My dávame do vnútra aj lekvár a potom to jeme ako koláčiky, keď sa minie vanilková omáčka. A dokonca ma minule deti ukecali, aby som dala to tej omáčky kakao - teda použila som kakaový puding a bolo to výborné. Toto bola jedna zo špecialít môjho ocka a my už iné buchtičky, ako s orechami ani nechceme.
Tak tebe aj ostatným želám dobrú chuť.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

těsto se mi moc líbí, hned ho uložím do oblíbených. Když jsem pracovala ve školce, tak tam kuchařky nedělaly buchtičky, ale vyválely pruhy těsta na plech vedle sebe, potom se pokrájely, bylo to křehčí. Taky to tak dělám.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

není to šodó moc řídké? přeci jen je tam skoro litr mléka

já jsem zkoušel podobný recept od Babi - Dukátové buchtičky s vinnou pěnou - ¨šodó¨ a to bylo výborný, jenomže šodó z bílého vína, ať chutná sebelépe, prostě není to šizené pudinkové šodó ze školní jídelny, jak si ho všichni pamatujeme :))

Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

Tyto buchtičky jsou opravdu bez kynutí (nakynou při pečení)

A na kvásek je třeba 2dcl mléka.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Kamilka

bez kynutí?

Xym
65 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nadýchané dukátové buchtičky

kolko treba toho mlieka na kvasok?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz