Recept Nadívaný vepřový bůček 2

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nadívaný vepřový bůček 2

Postup

Do bůčku uděláme skrz po celé délce zářez, kůži na povrchu nařežeme na kostičky a do masa vetřeme zvenčí i dovnitř zářezu sůl, polovinu prolisovaného česneku a staročeské koření. Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy, přelijeme mlékem a promícháme, aby se mléko vsáklo. K navlhčeným rohlíkům přidáme zbytek prolisovaného česneku. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vlijeme do nádivky, okořeníme staročeským kořením, kmínem a solí a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a rozložíme ji na dno sádlem vymazaného pekáče. Na lůžko z cibule položíme naplocho bůček, rozevřeme zářez a naplníme jej nádivkou. Maso podlijeme trochou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Během pečení bůček přeléváme výpekem a případně ještě podlijeme. Asi po 90 minutách odklopíme horní pekáč a dopečeme již odkryté do zezlátnutí kůže. Během dopékání maso často přeléváme výpekem. Upečený bůček nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory, nebo s dušeným kysaným zelím a knedlíkem, či bůček necháme vystydnout a sevírujeme jej studený nakrájený na plátky s kyselou okurkou a chlebem.

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku

Nahlásit recept

  • 41619x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1000 g bůčku s kůží
  • 8 stroužky česneku
  • staročeské koření
  • 300 ml mléka
  • drcený kmín
  • 1 lžíce sádla
  • 8 rohlíků
  • 2 cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • Složení „staročeského koření“:
  • mletý muškátový květ
  • mletá sladká paprika
  • mletý bobkový list
  • mleté nové koření
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • zázvor

Doporučená příloha

  • viz výše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nadívaný vepřový bůček 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 05.02.10 06:25
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

I já bych si nesměle dovolila se přihlásit do bůčkového klubu.
Ono totiž každé dobře připravené jídlo je požitek. A to nemluvím jen o české kuchyni.
I Číňané mají rádi tučné. Tvrdí (a jistě to mají vyzkoušené) že v tuku se koncentruje chuť.
Pro důkaz se nemusí daleko. U asijského řezníka je bůček dražší než panenka.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.10 04:50
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - di :-)

pokud vám vadí vůně vepřového masa, zkuste bůček z thajské kuchyně. Tam je totiž i přesto, že má hodně tuku považován za jedno z nejlepších mas. Asi nejpopulárnější úprava je prudké osmažení dokřupava nebo pomalé dušení v tradiční čínské kořenící směsi pěti vůní - při této úpravě zůstává maso obvzlášť křehké a zbaví se přebytečného tuku. Nebo ho můžete použít ve formě mletého masa jako tajnou pří:,–(u, která přidá pokrmům šťávu a zajímavou chuť. Nesmí chybět ani při výrobě thajských masových kuliček, kde se přidává k hovězímu, aby kuličky získaly lehkost a jasnější barvu. I vepřová kůže patří mezi thajské speciality :-)
Ale ani česká kuchyně nezůstává pozadu s krásně pruhovaným kusem bůčku, pečeném na česneku s leskle hnědou křupavou kůrčičkou :-), ale zde je vůně specifická :-)

di
2451 příspěvků 05.02.10 03:16
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - karmínku

Ono mezi zabijačkou (tu samozřejmě znám z domu, jsem z řeznické rodiny) a masokombinátem (ty znám vzhledem k původní profesi) je přeci jen kapku rozdíl. ;-)
A pro svato - o těžkých kovech v rybách něco kapku tuším ;-) a mám pocit, že při naší spotřebě ryb a jejich druhové skladbě o nic moc nejde. Stejně (až na syna, ten je masozřavec) dávame přednost zelenině, obilovinám, luštěninám, mléčným výrobkům, sýrům apod.

karminek
757 příspěvků 05.02.10 02:58
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

variací ne varací

karminek
757 příspěvků 05.02.10 02:51
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Milá di- i u nás se dělávaly zabijačky,znám jak „voní“ prase od selete až po jitrnice a jelita.Přesto vepřové miluji.A zvěřina? no jedna báseň. Ale proti gustu žádnej dišputát.I já kromě vepřového jím to co vy,dokonce i zeleninu :)Je to dobré na větší množství varací v kuchyni.

svato
1421 příspěvků 05.02.10 02:01
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - di

to je Vaša chuť a Vaša voľba a nikto ju nekritizuje a nerozoberá ťažké kovy v rybom mäse a podobne. Prosím, nechajte aj ostatných, nech sa rozhodnú sami.

di
2451 příspěvků 05.02.10 01:55
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - karmínku

Abych se přiznala, vepřové mi nechutná vůbec, i libové. Vadí mi na něm takový ten „prasečí“ zápach. Kdo někdy býval víc na jatkách (já ano) a ocitl se v blízkosti pařicí vany, ví, o čem mluvím; ostatní to asi nepoznají. Doma ho vařím minimálně (tak jednou za měsíc) a jen synovi. Manželovi vepřové nechutná taky, dcera je vegetariánka. My ostatní mimo dcery maso jíme, ale spíš drůbež (krůta, kuře) a ryby (pstruh, lín, losos, candát apod.), občas hovězí (hlavně pomalu dušené). Zvěřina nám k srdci nepřirostla.

karminek
757 příspěvků 05.02.10 00:24
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Martine,nikdo di nekamenuje,odpovídáme jí na otázku.Jesli někdo použil u tohoto nějaký dvojsmysl s urážlivým tónem ,tak to byla především di -viz zmínka o BMI a cholesterolu.

martin_etzl
280 příspěvků 05.02.10 00:06
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Musíte tu chuderu di ukamenovat? Dovolila si říct, že jí bůček nechutná, nic jiného. Ovšem místní bratrstvo kočičí tlapky jí musí buď zesměšnit nebo poslat do háje jako podvratníka?
Proboha, přece se jenom ptala. Tak buďte trochu velkorysí, když požadujete velkorysost pro sebe.

karminek
757 příspěvků 04.02.10 22:07
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Di- co bůček,co koleno,co krkovička, co všechny ostatní části prasátka ?
Kompletní prase je náš koníček. Pokud nedokážeš docenit chuť bůčku , jak můžeš docenit chuť libového masa. Jak potom můžeš vychutnat chuť dobré zvěřiny nebo králíka, prošpikované špekem nebo slaninou, nebo i zrovna kouskem syrového bůčku?
Myslím že se hodně mýlíš že nás na něm láká jen jeho cena. Jistě jsi z předešlých odpovědí pochopila že bůček je velice chutné masíčko.
BŮČKU ZDAR A PRASÁTKU ZVLÁŠŤ.:D

marmelada
1642 příspěvků 04.02.10 18:22
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Aničko, hlásím se do bůčkové komunity. Tedy ne, že by u nás byl na jídelníčku každý týden, ale občas… .
Chutná mi, protože je šťavnatý a tučný. Žádné vyschlé maso. Proto mám taky raději krkovičku, než kotletu.
Výborný na grilování - silnější plátky, koření dle libosti, hezky do křupava… .
Aničko, krom kolínka miluji i nožičky. Kdybys zakládala nožičkovou komunitu, tak se hlásím (chutnají mi, protože se třesou :)

alena45
588 příspěvků 04.02.10 14:08
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Máš pravdu, Manku, kedysi by som nedala mastné jedlo do úst, ani keby ma naši mali zabiť. Teraz zjem koleno (nie naraz) okrem kostí celé aj s kožou a kopou tuku. Ten recept vyzerá vábne, ale zostanem pri kolienku. Tam je aspoň kopa kolagénu.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.02.10 05:11
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Miláčkové moji, konečně jsem se pobavil a uřechtal u vašich reakcí a komentářů. Prostě bůček je bůček a patří neodmyslitelně k nejen české kuchyni. Prasátko bylo vždy a ve všech kuchyních spotřebováno do nejmenších detailů, ať se to líbí jedněm či druhým. Někomu chutná, někomu ne. A s tím nic nenadělá nikdo, ani nejlépe vařící maminka. Já osobně jsem neměl jako malý rád nic tučného, a dokonce velmi originálně ani zeleninu. Polévky se u nás nesměly objevit, protože „maminčiny pofidérní polévky“, jak se vyjádřil můj mladší bratr v autobuse, jedoucím s mým otcem ze směny, se nesměly objevit ani náhodou na jídelníčku nás všech.. . Dnes jsem těžkým propagátorem polévek v jakémkoliv provedení a pokud můžu všem dobrákům, kteří mají problémy s bůčkem i s polévkami, doporučit: nikdy, vážení, neříkejte nikdy… Ono se vám to vymstí, tělo to žádá, tělo to vyžaduje a sakra si o to řekne, až to s vámi sekne!!! :D

Roomanka
205 příspěvků 04.02.10 04:55
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Di, ahoj, dívko, a díky, že si rozumíme!

Wolfg
584 příspěvků 04.02.10 03:35
Re: Nadívaný vepřový bůček babo, promiň, Jago

Ty se směješ odkazům našich předků?? Styď se, budeš týden bez bůčku! Já je poctivě opisuju i s chybama. Jsou to dvě knihy asi po šesti stech stranách a o ty srandičky se rád podělím

alena45
588 příspěvků 04.02.10 03:34
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Anička, kostiam som porozumela, ale čo je to pneumatokoidné ?

jaga13
399 příspěvků 04.02.10 03:25
Re: Nadívaný vepřový bůček 2... Wolfi

prodloužil jsi mi život tak alespoň o týden, od smíchu nad ukrajinskou babou mně bolí sanice i břicho, dík za odlehčení komunikace :)

anickav
2904 příspěvků 04.02.10 03:03
Re: Nadívaný vepřový bůček 2
:o
Wolfg
584 příspěvků 04.02.10 02:39
Re: Nadívaný vepřový bůček, Ani

Lajt bôčik, jednou jsem se zmínil o dietní kachně, to bude stejná skupina, že? Já Ti rozumím, též fandím fitness prasátkům s želvičkou na bříšku, jenže ta dnešní soutěží o titul BMI Max

anickav
2904 příspěvků 04.02.10 02:28
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Alenka, tak ty si kolienková komunita? Koleno sa nedá vyrovnať a vystrieť a nakrájať kožičku ako bôčik…Mňa od kolena odrádzajú tie veľké kosti a pneumatikoidné súčasti. Preto uprednostňujem bôčik, ale ozaj light…

alena45
588 příspěvků 04.02.10 02:21
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Bôčik som nerobila dobrých 20 rokov, ježiši, to je doba! No tá koža, tá ma na tom priťahuje najviac a ako krásne si ju nakrájal. Uprednostňujem kolienka a nech sa snažím kožku nakrájať čo najkrajšie, sú to také divné tvary…

anickav
2904 příspěvků 04.02.10 02:08
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Ježkove oči, žeby sme si povykali?
Ja som tu už bola súdružka, vyvolená a teraz patrím do bôčikovej komunity…normálka sa mi to páči…

Alis
2617 příspěvků 04.02.10 02:05
Re: Nadívaný vepřový bůček 2, Viléme...

zaplť Pán Bůh, že jsem holka :-) :-) :-)

A.

Alis
2617 příspěvků 04.02.10 02:04
Re: Nadívaný vepřový bůček 2, Aničko a Viléme...

… jsem ráda, že jsou na světě lidi s vaším odlehčujícícm pohledem na svět, pusu Aničce, zamávání Vilémovi, hezký večer a tykání aspoň na Labu oběma :-)

Alis

anickav
2904 příspěvků 04.02.10 01:48
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

alis, nutkalo ma opýtať sa Wolfíčka, odkiaľ to vie, ale radšej som sa neopýtala…:o,

Wolfg
584 příspěvků 04.02.10 01:41
Re: Nadívaný vepřový bůček, celer nechápeš, Alis,

protože jsi holka

Wolfg
584 příspěvků 04.02.10 01:39
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Tak, bůček máme za sebou. Byl z pěkně vyskákanýho čuníka, třířádkovej, žádnej dvoupalcovej špíček a ta kůžička pečená…jóój. Iva s Františkou si daly, jen což, na Di zbylo libový masíčko, i Čechoitalka si šmákla, Pupek měl zaracha, fotku mu raděj nepošlem, flákla by s ním. Mám tu na závěr dezert, bude nás k tomu potřeba mnógo.

Baba ukrajinská: (Slovník umění kuchařského, nemá datum vydání, i když je kniha jako nová, stará tedy je, naše jižní přátele nenazve jinak, než Uhři)
připravuje se ze 120 vajec. Žloutky z nich vpraví se do dřevěné máselnice, která se postaví do nádoby s teplou vodou a žloutky se v ní hodinu tlučou, až jsou zcela bílé a zpěněné. Zatím svaří se žejdlík jemné pšeničné mouky s žejdlíkem mléka, dobře se to promíchá a nechá vychladnouti. Zpěněné žloutky s půl žejdlíkem dobrých svěžích kvasnic přidají se k těstu, jež se s nimi dobře zadělá a nechá zkynouti. Potom se teprv přidají čtyři žejdlíky mouky, vrchovatá lžička soli a půl hodiny se těsto měchačkou hněte. Přidá se půl žejdlíku vařícího másla a půl hodiny ještě se hněte. Půl žejdlíku cukru se tluče se dvěma hrstmi hořkých mandlí a kůrou ze dvou citronů, přidá se do těsta, načež opět se ještě půl hodiny hněte. (varoval jsem, že nás bude třeba hodně) Tvořítko z tuhého papíru (každej přece ví, jak forma na babu vypadá) na loket vysoké, (kde to, kurňa, budem péct?)máslem vytřené a houskou vysypané se z jedné třetiny těstem naplní, postaví do kuthanu, aby pevně sedělo a nechá se zkynouti na objem dvojnásobný, načež v peci dobře vytopené se baba hodinu peče. Po vyndání z pece položí se tvořítko na stranu na polštář, opatrně se jím kutálí sem a tam, (až bude polštářek řádně promaštěnej)až vychladne (takový 3 hoďky, počítám), načež se tvořítko sundá.
Ze zbylých bílků, dodávám, upečou se sněhové pusinky pro pětset lidí.

Alis
2617 příspěvků 04.02.10 01:19
Re: Nadívaný vepřový bůček 2, Di...

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

odpůrců špenátu se taky neptám po množství železa v krvi a odpůrců celeru na množství vitamínů. Já osobně bych se milovníků celeru na to, co jim na něm chutná, neptala, stajně by mě nepřesvědčili :-)

Alis

anickav
2904 příspěvků 04.02.10 01:07
Re: Nadívaný vepřový bůček 2, di,

zrejme nedostanete odpoveď…budete sa s tým asi musieť zmieriť. Držkovej komunite chutia držky, hubovej huby, atď. Mne kopa vecí medzi nebom a zemou ostáva utajená, nielen to, prečo niekomu niečo chutí…
Tak ma napadá iba mať tak Vaše problémy…a Rotchildove peniaze…

di
2451 příspěvků 04.02.10 01:05
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - Roomanko, Františko,

děkuju, přesně tohle mě zajímalo. Každý holt máme jiné chutě. Já se opravdu neptala nijak zle, s nějakým skrytým záměrem. Jste hodné.
A pro Roomanku - víte, já si raději tykám s lidmi, které znám osobně. Ale ukecala jste mě, pardon, ukecalas. :-) Všechno dobré, ano?

Frantiska
927 příspěvků 04.02.10 00:55
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

bucek jednou zacas (napriklad ja ho jim tak 5× do roka) je vyborny … mam ho radsi nez jine veprove maso :)

Roomanka
205 příspěvků 04.02.10 00:46
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Už nějak přestávám chápat, nerada se zapojuji do diskuzí a když je čtu, nějak se mi svírá žaludek. Pokud vím, tykáme si všichni, bez rozdílu věku, profese nebo pohlaví. Spojuje nás koníček a měli bychom být kamarádi, snažit se o to všichni. Nechme už těch invektiv, sporů. A když, přesuňme je „mimo mísu“. Bůček nemusí chutnat každému. Já osobně ho mám ráda pro jemnost a šťavnatost, abych odpověděla na otázku. To ale neznamená, že bychom se jím cpali každý den. Nesnáším rajskou polévku, ale nebudu se ptát autora, proč ji vaří a jí. Každému, co jeho jest. Hlásím se do bůčkové komunity, ale ortodoxní nebudu. Ráda si s „di“ dám to mladé libové masíčko, klidně. Pokud si se mnou potyká…:)

noskovice
1322 příspěvků 04.02.10 00:30
Re: Nadívaný vepřový bůček 2 - di,

„stačí říct, že nám prostě chutná“. :P

di
2451 příspěvků 04.02.10 00:15
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Neotravuju, ptám se, to se nesmí? Nevím, co je na prostém dotazu špatného, opravdu ne. BTW. Nevím, že bychom si potykaly.

noskovice
1322 příspěvků 03.02.10 23:58
Re: Nadívaný vepřový bůček 2- di,

nemáš ráda bůček? Nevadí. Přeskoč tento recept, ignoruj ho a přestaň otravovat prosím Tě! Žij a nech žít.
Děkuji, Soňa.

di
2451 příspěvků 03.02.10 23:46
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Zas budu chvilku prudit ;-) - ale, jestli se můžu čistě jen tak ze zvědavosti zeptat, co přesně vás na tom bůčku (kromě nízké ceny) přitahuje? Chuť? Nějaké výjimečné kulinární vlastnosti? Nehodnotím, jen se ptám. Dopředu ovšem přiznávám, že osobně jej ráda nemám. Maso ano, dobré, mladé, libové, klidně i v množství větším než malém, ale zrovna bůček jaksi ne. Ale třeba mi to vysvětlíte a zjistím, že jsem se celý život pletla?
P.S. Svoje BMI a cholesterol psát nemusíte, i když i tyto hodnoty by možná o něčem svědčily.

karminek
757 příspěvků 03.02.10 23:19
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

bůčková komunita? zde!

anickav
2904 příspěvků 03.02.10 23:16
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Ak mám v mrazničke extra light bôčik, znamená to na nedeľu nadívaný vepřový bůček 2 - pre moju mini bůčkovou komunitu. S kapustou, iba nad knedľou sa musím zamyslieť, akú spravím… :)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.02.10 19:22
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

i já se hlásím do bůčkové komunity.
Bůček můžu v jakékoliv podobě. Jenže kvůli synovi, který důkladně vypitvá vše, co není svalovina, dělám nejčastěji Katovy bůčkové špalky http://www.labuznik.com/recipe.php?…

GZIT
2 příspěvky 03.02.10 16:12
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Skvělý recept! Už vím co bude v sobotu k obědu. Děkuji!

pekarka
410 příspěvků 03.02.10 15:00
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

Jój to musela být dobrota. Ke komunitě bůčkové se hlasím taky. Váborný je i na chleba s okurkem:D

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.02.10 08:39
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

No jo, holky moje, že vy taky nakonec patříte do té bůčkové komunity!!??

Taky zdravím! :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.02.10 04:06
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

a ten mišmaš jak byl dobrej :-) Mánku, taky tě zdravím :-) a tebe, Soni, taky :-)

noskovice
1322 příspěvků 03.02.10 04:02
Re: Nadívaný vepřový bůček 2

To je krásný bůček. Mánečku, už se těším na dovolenou! Těš se taky! :o
Zdraví Tě Umberťáci.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz