Recept Nadívaný květák po Mexicku v rajské šťávě

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na vzniku receptu se podílí jedna květáková hlava a částečně i drobkův hamburger po Maxicku v mojí úpravě.
Nikdy mě nenapadlo, jak výborné může být mleté , když je pouze a jenom hovězí, ochucené pouze a jenom cibulí, solí a pepřem a pálivými papričkami jakékoliv konzistence a příchuti.
A tak jsem po letech opět zařadila nadívaný květák.
Tak, a už nikdy jinak, budu nadívat a přidávám jako nový recept protože příprava masa do květáku je diametrálně odlišná od běžných.

Postup

V míse prohněteme mleté maso s drobně nakrájenou cibulí, solí, pepřem a všemi chilli pastami, omáčkami, papričkami , které máme k dispozici.
Já dávám isot, sambal badjak a chilli s příchutí hovězího masa.

Květák zbavený košťálu propláchneme zespoda i shora, že aby eventuelní škrobrďunci vyplavali. Zespoda mezi růžičky nasypeme trošku soli a třepeme hlavou květáku do všech stran aby se sůl dostala do všech koutů.
Do stejných mezer našťoucháme mleté maso. Je to pracnější, ale dá se to.
Naditou hlavu poznáme tak, že když do jedné mezery tlačíme maso, jinou vylejzá.

Hlavu květáku dáme do kastrolu (menšího a vyššího), zalijeme troškou vody, protlakem a přidáme druhou, hezky osmaženou cibulkou (plátky ze čtvrtek, do zlaté
barvy opečené), osolíme a opepříme . Pro chuť dávám římský kmín.
Přikryté vaříme cca 45 min až hodinu. V polovině vaření květák obrátíme.

Když zbyde nádivka, uděláme kuličky a vložíme do omáčky.

Hotový květák vyndáme na mísu a šťávu dochutíme a eventuelně mírně zahustíme kouskem jíšky nebo troškou opražené mouky rozmíchané ve vodě.

Varianta :
Z mletého , dle receptu zpracovaného, dělat kuličky do omáčky a květák rozebraný na růžičky mezi to, nebo vůbec nepřidávat a budou to pouze masové kuličky v rajské šťávě po Mexicku

Recept je z kategorií: Mleté maso



Nahlásit recept

  • 06.09.11 vloženo
  • 3177x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20min příprava + 45 - 60min vaření

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 hlava květáku
  • 250gr mletého hovězího masa
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1PL chilli (ancho chille, isot, sambal...) podle chuti a možností
  • omáčka:
  • 1 menší cibule
  • 1 rajský protlak nebo 1/2 krabičky "passata di pomodoro"
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín (nemusí být)

Doporučená příloha

  • rýže, těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 06.09.11 14:12

Diskuse k receptu Nadívaný květák po Mexicku v rajské šťávě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
cookie123
253 příspěvků 06.09.11 16:53

no já nabyla týden doma a on už byl víc do hneda než do bíla:)))))

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.09.11 16:51

cookie, jak, vyhodila?? Pochopila bych, kdybys vyhodila rybu, ale kvetaaak ??? :mrgreen:

 
cookie123
253 příspěvků 06.09.11 16:49

wydričko, tesně vedle. Ty vložíš takový hezký recept a já včera vyhodila květák:))) fajn nápad díky

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.09.11 15:59

Blanco.xy, to že je to chile neznamená že to pálí. Chile je aztécky paprika, každá, a třeba ancho chile jsou uzené a sušené papriky. Namočit do horké vody a nechat nasáknout, a je to. Podívej se sem: http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?…, je to celý traktát který jsem kdysi stvořil.

 
jaga13
399 příspěvků 06.09.11 15:55

to je moc zajímavý recept, nenapadlo by mně nadívati květáku, a foto, jako vždycky, parádnický…hele, ještě jsem neuvařila a už básním

 
blanca.xy
647 příspěvků 06.09.11 15:15

Vypadá to přímo lahůdkově, až na to chilli (pro mne). Takové samotné vepřové má taky moc dobrou chuť a je to něco úplně jiného, než směs masa.

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz