Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Podle M.D.Rettigové.
Uvař ne docela doměkka hovězí jazyk, oloupej ho, rozkrájej po délce v půli a vyškrab ze vnitř obou půlek tolik masa, abys měla dosti velký žlábek pro nádivku. Tuto pak udělej takto: usekej 7 dekagr. šunky s tím vydlabaným jazykovým masem, přidej k tomu vejce, trochu tlučenýho pepře a usekanou petružel a dobře to promíchej. Nyní tím naplň ty prostory v jazyku, dej obě půlky zase jak náleží k sobě a svaž jazyk po celé délce nití dohromady. Dej na pekáč hodný kus másla, jednu rozkrájenou cibuli a kousek petružele, vlož na to ten jazyk a nech to péci. Musíš však po chvilkách hovězí polívkou podlévat a také jazyk touže polívkou hojně polévat. Tak praví Rettigová :-) Jazyk jsem vařila v PH 4h, skoro úplně doměkka, tak aby šlo maso dobře vykrojit. Pekla jsem skoro hodinu a opravdu pilně podlévala a polívala. Magdalena tento jazyk podávala s citronovými koláčky, bohužel recept na ně jsem nenašla, takže u nás s vařenými bramborami.
Recept je z kategorií: Závitky, rolády a hovězí dušené plátky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nadívaný hovězí jazyk
1150 příspěvků 14.3.17 20:35
@casino
No, kardamom jsem hmoždil mosazným tloučkem a paní casinová potom lítala po kuchyni se smetákem v rukou a kletbami na rtech


S jeho množstvím jsem to vědomě přešvihl (vrchovatá KL) ale bylo to OK
Špek?
Na závěr jsem jazyčiska dělal pod grilem a že aby se nevysušila nádivka, tak jsem je nadkryl plátky špeku a ten pak byl
Když jsem hledal, zda pro nelibový, tedy opravdu bezmasý špek z hřbetního sádla neexistuje konkrétní terminus technicus, tak jsem narazil na totok
1150 příspěvků 13.3.17 15:19
@casino Moc mě těší, že jsem se mohla alespoň virtuálně podílet na tom gastrovýkonu (11 lidí, to je porce na tolik chodů

Mne se recept líbí, musím vyzkoušet taky. Dával jste kardamom? jaký?
Nerada skáču na špek, ale chipsy?, co to je?, jak se to dělá?
@daduuja
Podával jsem k tomu paštičky bez náplně,
špekové čipsy a ty karamelizované citrony podle
zmíněných výlupků 

Ten plněný jazyk byl OK, pominu-li maličkosti, že nebyl z krávy ale 3 ks z prasete a nebyla v nich šunka ale drůbeží játro
No a ty citrony mě fakt zaskočily! Ne tím že mi chutnaly, to mě nepřekvapilo, ale že to chutnalo i dalším jedenácti spolustolovníkům bez výjimky!
1150 příspěvků 8.3.17 19:13
@casino Kluci v akci mají na netu totok:
karamelizované citrony
40 g cukru
2 větší citrony
40 ml brandy nebo koňaku
drcený kardamom
mletý pepř
sůl
Z jednoho citronu okrájíme kůru a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dužinu citronu nakrájíme na tenké plátky.
Cukr rozpustíme, zalijeme brandy, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru, ochutíme kardamomem, necháme přejít varem a odstavíme. Do rozvaru vložíme plátky citronu, necháme macerovat a zchladnout. Dochutit můžeme špetkou soli a pepře.
Co vy na to?
Drůbeží salát…
…a toto chci podávat jako teplý předkrm, tak
jsem hodil oko na M. D. R. a ona říká koláčky
kdečemu kulatému krájenému naplacato


Drůbeží bílý kaldoun…
Drůbeží plněný jazyk…
Drůbeží pečeně…
Drůbeží vejce v dortu…
No, nevím ale, zda samotný citron bude to pravé ořechové, že aby mančaftu nešla hústa šejdrem už jen od pohledu na jídelníček, že
Zkuste zapátrat a poradit, co s tím lemonem (kdysi jsem podával grilovaný citron
Díky
Příspěvek upraven 08.03.17 v 11:25
5068 příspěvků 7.3.17 18:48
Ta nadivka ochuti jidlo samotne. A nie ze nie. Aj 70 gr dobrej sunky jazyk ochuti..a nielen ten hovadzi..
a vonet to musi do daleka..
Skus to, uvidis a zacitis..
1150 příspěvků 7.3.17 18:28
@parles Já tvým komentářům fakt nerozumím, omlouvám se, asi mám dlouhatááánské vedení


Když dělám plněné kuře, plněný bůček, plněnou sekanou, plněnou hovězí roládu, různé závitky, anebo kuře plněné jazykem, tak ne proto, že to ovlivní chuť (samozřejmě že ovlivní), ale dělám to pro více chutí a pro různou strukturu pokrmu, pro oko, pro zajímavost…
Plněný hovězí jazyk není výjimkou, pokud smícháš vydlabané maso z jazyku+šunku, tak je nádivky akorát, abys naplnil vydlabané půlky, které následně spojíš a zajistíš provázkem.
Tak to vnímám já, jinak ti odpovědět neumím
V dobách Rettigové se vařilo nákladněji, ale neskutečně dobře, dnes se snažíme všechno zjednodušit, nahradit, zrychlit, ošidit, někdy ke vlastní škodě
@daduuja
tak teď už tomu vůbec nerozumím. Proč se tam tedy ta náplň dává, když to nemá ovlivnit chuť?
Jen z estetických důvodů, aby to lépe vypadalo? Že se to vešlo, o tom vůbec nepochybuju, spíše
mi přijde, že je nádivky málo.
1150 příspěvků 6.3.17 18:19
@parles marně přemýšlím, proč by šunka měla ovlivnit chuť, určitě jsem to nikde nepsala, vajíčko slouží coby pojidlo.
Jazyk je na 100% hovězí, asi kilový, nádivka se bez problémů vešla.
@casino v postupu píšu o podélném rozříznutí a následném vydlabání masa z obou půlek, to maso semlet s kouskem šunky a vrátit zpět.
@Ejo, myslím, že na tvůj postup jsem myslela
Vařené brambory také ne, ale jinak různě
upravené, jak píšeš, ty by šly 
@daduuja

U těch holoubátek je omáčka zahuštěná - i když ta kombinace šafrán, citron, karamel mi zní velmi příjemně..
S jazykem by to asi muselo být trochu jinak - co tak plátky citronu lehce zkaramelizovat zvlášť, do šťávy pár strouhnutí citronové kúry a plátky tam vložit jen na chviličku na konec
Tady už příloha vařené brambory asi ne…nudle? pusinky z bramborové kaše prohnané lehce grilem/troubou? něco úplně jiného? - uvařené brambory nastrouhat, trochu okořenit, spojit trochou smetany a asi vajíčkem, na pánev cca 3 cm vrstvu, pánev a pak trouba, vykrájet hezké tvary před servírováním
Prostřeno vidím tak 4× za měsíc, tohle jsem zrovna viděla. O konfitované kachně mám asi trochu jiné představy…Ty kapsy bych si dala jako samostatné hlavní jídlo se salátem.
@parles


No, a proč by si autorka vymýšlela, he?
Spíše se zaobírám myšlééénkou, zda by místo vydlabávání toho kterého jazyčiska z dobytčete nebylo lze tento podélně nakrojiti (či plát z něho vyrobiti) a šunkovou plnkou posléze vyplniti?
***
Hihi, a posléze bych celým produktem ještě nějakého ptáka vycpati zkusil a výslednou krmi mančaftu postudenu předložiti ráčil
TŘEBA
Milé dámy,
jaksi jste odbočily od podstaty receptu a zadrhly jste se u citronových koláčků. Přiznávám, že ty mne vůbec nezajímají.
Ale že by 7 deka té úplně nejlepší šunky a jedno vajíčko mohly nějak podstatně ovlivnit už tak dosti výraznou chuť hovězího jazyka, který váží minimálně 1 kg, tak tomu nejsem ochoten uvěřit!
Fotka je pěkná, ale buď je to jen vepřový jazyk, nebo jsou špatně uvedeny jednotky množství.
Sorry jako!
@daduuja to bude ono!!!
1150 příspěvků 5.3.17 16:45
@Eja jaro mě brzo zničí, už tak nabitý rozvrh a teď konečně ještě i zahrada, takže nemám moc času na vaření a kupodivu ani na čtení a hledání
jsem toto -… byl to recept na holoubata:
Ale teď mi to nedalo a vygůglila
Do té omáčky pak dej rozmíchaný šafrán s moukou a vinným octem, nech chvilku povařit, proceď, nech též kus cukru na kousku másla do tmava upražit a dej do té omáčky, vlij ji na ty holoubata, dej citrónové kůry, nového koření, a na koláčky pokrájený citron, a kousek bílého cukru k tomu, nech povařit. Ty citronové koláčky jak na holoubátka tak i okolo nich pěkně poklaď, a tak dones na stůl.
Takže si myslím, že Magdaléna měla na mysli ty citrónové plátky
Ty by se k tomuto jazyku moc dobře hodily, škoda, že jsem nezapátrala dřív.
Nekoukala jsi minulý týden na Prostřeno? Ke konfitované kachně tam dělala z kynutého pivního těsta kapsy plněné zelím. Nevypadalo to vůbec dobře a neumím si to ani ke kachně představit. Takže citronové koláčky by musely být na jiný způsob? Dej vědět, když tě něco napadne
Františko, dík
Nadhera
Máš pravdu, receptů na „citronové koláčky“ je hooooodně, ale žádný si k tomu neumím představit. Ale představa nějakého nesladkého těsta vonícího citronovou kůrou mi k receptu ladí hodně dobře. Musíme něco vykoumat