Recept Nadívaný hovězí jazyk Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nadívaný hovězí jazyk

Úvod

Podle M.D.Rettigové.

Postup

Uvař ne docela doměkka hovězí jazyk, oloupej ho, rozkrájej po délce v půli a vyškrab ze vnitř obou půlek tolik masa, abys měla dosti velký žlábek pro nádivku.

Tuto pak udělej takto: usekej 7 dekagr. šunky s tím vydlabaným jazykovým masem, přidej k tomu vejce, trochu tlučenýho pepře a usekanou petružel a dobře to promíchej.

Nyní tím naplň ty prostory v jazyku, dej obě půlky zase jak náleží k sobě a svaž jazyk po celé délce nití dohromady.

Dej na pekáč hodný kus másla, jednu rozkrájenou cibuli a kousek petružele, vlož na to ten jazyk a nech to péci.

Musíš však po chvilkách hovězí polívkou podlévat a také jazyk touže polívkou hojně polévat.

Tak praví Rettigová :-)

Jazyk jsem vařila v PH 4h, skoro úplně doměkka, tak aby šlo maso dobře vykrojit.
Pekla jsem skoro hodinu a opravdu pilně podlévala a polívala.
Magdalena tento jazyk podávala s citronovými koláčky, bohužel recept na ně jsem nenašla, takže u nás s vařenými bramborami.

Recept je z kategorií: Závitky, rolády a hovězí dušené plátky


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.03.17 vloženo
  • 2522x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5h

Ingredience

  • 1 hovězí jazyk
  • 70g dobré šunky
  • 1 vejce
  • čerstvě tlučený pepř
  • sůl
  • květ
  • kus másla
  • 1 cibule
  • petružel
  • hovězí polívka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 04.03.17 19:15

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Nadívaný hovězí jazyk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1140 příspěvků 14.03.17 20:35

@casino :-)

 
casino
4474 příspěvků 13.03.17 23:16

No, kardamom jsem hmoždil mosazným tloučkem a paní casinová potom lítala po kuchyni se smetákem v rukou a kletbami na rtech :mrgreen:
S jeho množstvím jsem to vědomě přešvihl (vrchovatá KL) ale bylo to OK
Špek?
Na závěr jsem jazyčiska dělal pod grilem a že aby se nevysušila nádivka, tak jsem je nadkryl plátky špeku a ten pak byl :palec: :palec: :palec:
Když jsem hledal, zda pro nelibový, tedy opravdu bezmasý špek z hřbetního sádla neexistuje konkrétní terminus technicus, tak jsem narazil na totok :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 13.03.17 15:19

@casino Moc mě těší, že jsem se mohla alespoň virtuálně podílet na tom gastrovýkonu (11 lidí, to je porce na tolik chodů :-))
Mne se recept líbí, musím vyzkoušet taky. Dával jste kardamom? jaký?
Nerada skáču na špek, ale chipsy?, co to je?, jak se to dělá? :-)

 
casino
4474 příspěvků 12.03.17 22:56

@daduuja
Ten plněný jazyk byl OK, pominu-li maličkosti, že nebyl z krávy ale 3 ks z prasete a nebyla v nich šunka ale drůbeží játro :) Podával jsem k tomu paštičky bez náplně, špekové čipsy a ty karamelizované citrony podle zmíněných výlupků :)
No a ty citrony mě fakt zaskočily! Ne tím že mi chutnaly, to mě nepřekvapilo, ale že to chutnalo i dalším jedenácti spolustolovníkům bez výjimky! :potlesk:

 
daduuja
1140 příspěvků 08.03.17 19:13

@casino Kluci v akci mají na netu totok:

karamelizované citrony

40 g cukru
2 větší citrony
40 ml brandy nebo koňaku
drcený kardamom
mletý pepř
sůl
Z jednoho citronu okrájíme kůru a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dužinu citronu nakrájíme na tenké plátky.

Cukr rozpustíme, zalijeme brandy, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru, ochutíme kardamomem, necháme přejít varem a odstavíme. Do rozvaru vložíme plátky citronu, necháme macerovat a zchladnout. Dochutit můžeme špetkou soli a pepře.

Co vy na to? :-)

 
casino
4474 příspěvků 08.03.17 11:24
V duchu tý ptačí pohromy pýýýšu menu na wééékend

Drůbeží salát…
Drůbeží bílý kaldoun…
Drůbeží plněný jazyk…
Drůbeží pečeně…
Drůbeží vejce v dortu…
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:…a toto chci podávat jako teplý předkrm, tak jsem hodil oko na M. D. R. a ona říká koláčky kdečemu kulatému krájenému naplacato
No, nevím ale, zda samotný citron bude to pravé ořechové, že aby mančaftu nešla hústa šejdrem už jen od pohledu na jídelníček, že :mrgreen:
Zkuste zapátrat a poradit, co s tím lemonem (kdysi jsem podával grilovaný citron :palec:
Díky :mavam:

Příspěvek upraven 08.03.17 v 11:25

 
jolana
5065 příspěvků 07.03.17 18:48

Ta nadivka ochuti jidlo samotne. A nie ze nie. Aj 70 gr dobrej sunky jazyk ochuti..a nielen ten hovadzi.. ;) a vonet to musi do daleka..

Skus to, uvidis a zacitis.. :D

 
daduuja
1140 příspěvků 07.03.17 18:28

@parles Já tvým komentářům fakt nerozumím, omlouvám se, asi mám dlouhatááánské vedení :-)
Když dělám plněné kuře, plněný bůček, plněnou sekanou, plněnou hovězí roládu, různé závitky, anebo kuře plněné jazykem, tak ne proto, že to ovlivní chuť (samozřejmě že ovlivní), ale dělám to pro více chutí a pro různou strukturu pokrmu, pro oko, pro zajímavost…
Plněný hovězí jazyk není výjimkou, pokud smícháš vydlabané maso z jazyku+šunku, tak je nádivky akorát, abys naplnil vydlabané půlky, které následně spojíš a zajistíš provázkem.
Tak to vnímám já, jinak ti odpovědět neumím :-)
V dobách Rettigové se vařilo nákladněji, ale neskutečně dobře, dnes se snažíme všechno zjednodušit, nahradit, zrychlit, ošidit, někdy ke vlastní škodě :-) :mavam:

 
parles
302 příspěvků 07.03.17 11:40

@daduuja
tak teď už tomu vůbec nerozumím. Proč se tam tedy ta náplň dává, když to nemá ovlivnit chuť?
Jen z estetických důvodů, aby to lépe vypadalo? Že se to vešlo, o tom vůbec nepochybuju, spíše
mi přijde, že je nádivky málo.

 
daduuja
1140 příspěvků 06.03.17 18:19

@parles marně přemýšlím, proč by šunka měla ovlivnit chuť, určitě jsem to nikde nepsala, vajíčko slouží coby pojidlo.
Jazyk je na 100% hovězí, asi kilový, nádivka se bez problémů vešla.

@casino v postupu píšu o podélném rozříznutí a následném vydlabání masa z obou půlek, to maso semlet s kouskem šunky a vrátit zpět.

@Ejo, myslím, že na tvůj postup jsem myslela :-) Vařené brambory také ne, ale jinak různě upravené, jak píšeš, ty by šly :-)

 
Eja
3826 příspěvků 06.03.17 13:35

@daduuja
U těch holoubátek je omáčka zahuštěná - i když ta kombinace šafrán, citron, karamel mi zní velmi příjemně..
S jazykem by to asi muselo být trochu jinak - co tak plátky citronu lehce zkaramelizovat zvlášť, do šťávy pár strouhnutí citronové kúry a plátky tam vložit jen na chviličku na konec :think:
Tady už příloha vařené brambory asi ne…nudle? pusinky z bramborové kaše prohnané lehce grilem/troubou? něco úplně jiného? - uvařené brambory nastrouhat, trochu okořenit, spojit trochou smetany a asi vajíčkem, na pánev cca 3 cm vrstvu, pánev a pak trouba, vykrájet hezké tvary před servírováním :think:

Prostřeno vidím tak 4× za měsíc, tohle jsem zrovna viděla. O konfitované kachně mám asi trochu jiné představy…Ty kapsy bych si dala jako samostatné hlavní jídlo se salátem.

 
casino
4474 příspěvků 06.03.17 10:47
Jazyk z krávy či z prasete?

@parles
No, a proč by si autorka vymýšlela, he? :mavam:
Spíše se zaobírám myšlééénkou, zda by místo vydlabávání toho kterého jazyčiska z dobytčete nebylo lze tento podélně nakrojiti (či plát z něho vyrobiti) a šunkovou plnkou posléze vyplniti? :)
***
Hihi, a posléze bych celým produktem ještě nějakého ptáka vycpati zkusil a výslednou krmi mančaftu postudenu předložiti ráčil :mrgreen:
 TŘEBA

 
parles
302 příspěvků 06.03.17 00:57

Milé dámy,
jaksi jste odbočily od podstaty receptu a zadrhly jste se u citronových koláčků. Přiznávám, že ty mne vůbec nezajímají.
Ale že by 7 deka té úplně nejlepší šunky a jedno vajíčko mohly nějak podstatně ovlivnit už tak dosti výraznou chuť hovězího jazyka, který váží minimálně 1 kg, tak tomu nejsem ochoten uvěřit!

Fotka je pěkná, ale buď je to jen vepřový jazyk, nebo jsou špatně uvedeny jednotky množství.
Sorry jako! :mrgreen:

 
Eja
3826 příspěvků 05.03.17 19:51

@daduuja to bude ono!!! :mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 05.03.17 16:45

@Eja jaro mě brzo zničí, už tak nabitý rozvrh a teď konečně ještě i zahrada, takže nemám moc času na vaření a kupodivu ani na čtení a hledání :-)
Ale teď mi to nedalo a vygůglila :P jsem toto -… byl to recept na holoubata:
Do té omáčky pak dej rozmíchaný šafrán s moukou a vinným octem, nech chvilku povařit, proceď, nech též kus cukru na kousku másla do tmava upražit a dej do té omáčky, vlij ji na ty holoubata, dej citrónové kůry, nového koření, a na koláčky pokrájený citron, a kousek bílého cukru k tomu, nech povařit. Ty citronové koláčky jak na holoubátka tak i okolo nich pěkně poklaď, a tak dones na stůl.

Takže si myslím, že Magdaléna měla na mysli ty citrónové plátky :-)
Ty by se k tomuto jazyku moc dobře hodily, škoda, že jsem nezapátrala dřív.

Nekoukala jsi minulý týden na Prostřeno? Ke konfitované kachně tam dělala z kynutého pivního těsta kapsy plněné zelím. Nevypadalo to vůbec dobře a neumím si to ani ke kachně představit. Takže citronové koláčky by musely být na jiný způsob? Dej vědět, když tě něco napadne :mavam:

Františko, dík :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 05.03.17 14:50

Nadhera :)

 
Eja
3826 příspěvků 05.03.17 14:37

Máš pravdu, receptů na „citronové koláčky“ je hooooodně, ale žádný si k tomu neumím představit. Ale představa nějakého nesladkého těsta vonícího citronovou kůrou mi k receptu ladí hodně dobře. Musíme něco vykoumat :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz