Recept Nafoukané nány aneb naan po středočesku Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nafoukané nány aneb naan po středočesku

Úvod

Receptů na naan je tu několik, přidávám ještě jeden, kde se do těsta používá jogurt. Pravděpodobně to není klasický naan, jak mě upozornili bystří čtenáři z domova i ze zámoří - všem děkuju - asi se jedná o hybrid pity a naanu, ale podle rad, pokud těsto při pečení propícháte párkrát vidličkou, možná se vám nány nenafouknou a budou si víc podobné. Čtěte komentáře :- ).

Postup

Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme kvásek, olej a jogurt a rozmícháme. Těsto přendáme na vál a propracujeme ho, až je vláčné a hladké. Vrátíme ho do mísy, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Troubu rozehřejeme na 210°C i s prázdným čistým plechem.

Z těsta utvoříme dvanáct koulí, rozválíme je na asi centimetr silnou placku, necháme ještě chvíli kynout a když je trouba vyhřátá, pokládáme placky na rozehřátý plech, pečeme 12 minut a během pečení, pokud je nechceme nafouknuté, propícháme vidličkou.

Podáváme jako přílohu nebo můžeme plnit jako sendvič.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 12.07.13 vloženo
  • 4448x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 a půl hodiny

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 dcl vlažné vody
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 kelímek jogurtu, cca 200 ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hippolyta 12.07.13 21:42

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Nafoukané nány aneb naan po středočesku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Frantiska
927 příspěvků 14.07.13 23:44

Nasla jsem konecne video, kde je ma taky nafouknute (sice ne tak hezky jako ty :)

http://www.youtube.com/watch?…

 
ssalonis
61 příspěvků 14.07.13 13:22
pre hippolyta

Suroviny su dobre, na Naan urcite kvasnice, nie prasok do peciva. Aj ked spekulatori po celom svete pouzivaju aj prasok a robia ho na panvici, co uz… tandoori pec nam z neba len tak nespadne a kvoli par plackam sa asi neoplati zohrievat ruru. Tieto baloniky sice nevyzeraju ako Naan, ale su krasne :) Pripominaju mi vyzorom skor Pita. Mozno si vymyslela novu placku! :palec:

 
gmp
1603 příspěvků 14.07.13 13:07
+

Husák, taky takovej, se připojuje… :potlesk: :potlesk: :potlesk:  :potlesk:

 
Eja
3831 příspěvků 14.07.13 10:36

Název :potlesk: :potlesk: :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 14.07.13 10:32

Hippolyta, ja som tiez len taky indicky google expert, takze co som nazbieral, doma sa to zle robi, cize esmeralda ma uplnu pravdu :lol: ale da sa ked mas ten pizza kamen to truby potom ich mas pekne aj bez pichania ale ked len v trube treba dopichat.
birkana pozri si toto indicke video a davaju tam susene kvasnice, nasiel som aj s kvasnicami aj s praskom do peciva naozaj neviem :roll:
 http://www.youtube.com/watch?…

 
hippolyta
394 příspěvků 14.07.13 09:49

Diky, takze ssalonis rika, propichat vidlickou pred strcenim do trouby? Pak to bude naan? Ja to do receptu nejak vpravim a nazev opravim.

esmeraldo, to urcite neni libanonsky chleba, tamejsi placky znam dobre, tohle ma trochu jine testo a tezko by se to dalo zabalit. Proste je to placka-hybrid. Chtela jsem udelat k afghanskemu lilku neco z co nejblizsi oblasti, protoze jaky chleba pecou tam fakt nevim :- ).

Příspěvek upraven 14.07.13 v 09:57

 
birkana
1674 příspěvků 14.07.13 07:29

Protože nejsem odborník, tak jsem se ptala. Všem děkuji za zajímavé odpovědi. :mavam: Vlastním totiž kuchařku s indickými jídly - mimo jiné je zde hodně receptů na placky. Do žádných se ale nepřidává droždí, ani do těch jogurtových ne :think:, jen prášek do pečiva. Zkoušela jsem je péct na plechu v troubě a zůstaly placaté 8o Proto ten můj včerejší údiv (domnívala jsem se, že jsem udělala chybu) :idea:

 
Bento
794 příspěvků 14.07.13 01:36

Ahoj :kytka: hyppolyta, zabludim sem, ale daako mam menej casu pridavat.
Inac ja som nebol kryticky k receptu -ingredianciam, preposlal som ho na „konzultaciu“ do Indie, slovenskej indke Mise pred tym ako som sem dal poznamku, chyba je len v postupe " dobodani vydlickou" :palec:
Aj ked vacsina z nas ( ze esmeralda ;) )je tu zhyckana tym ozajstym Naanom z tandoori.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.07.13 23:45

Děvčata (a chlapče), tohle není naan. Naan se peče v indickém tandoru a vůbec se takhle nenafoukne. Spadl by dolů a uhořel by.

Tohle typuji na tak zvaný Libanonský chléb. Ten se peče ve velice horké troubě, komerčně na běžícím páse. Při vysoké teplotě se takto krásně nafoukne, ale jakmile vyjde, zase splaskne. Ještě teplý ho pakují po cca osmi kusech do plastikových sáčků aby zůstal vláčný.
Na naplnění vhodný není, protože jsou stěny velice tenké, zato je vhodný na sbalení. Například na Doner Kebab.

Kdysi jsem přidala na něčí přání recept. Doma však nedělám. Tak lacino to prostě doma nepořídím. Jak to dělají oni, je mi záhadou.

http://www.labuznik.cz/…nsky-chleba/

Ještě se mi podařilo najít, jak se peče Libanonský chleba komerčně. Myslím že to stojí za shlédnutí.

http://www.youtube.com/watch?…

Příspěvek upraven 14.07.13 v 00:03

 
tlustá bába
1211 příspěvků 13.07.13 21:04

Pečené nebo chlebové nanynky a kdyby se nenafoukly, tak by to byly nány, za trest.
(Ten nahoře je velice milý - ducánek.)
Chlebové nány, nebo bílé chlebové nány, nebo bílé nány, nebo nafoukané nány a moje chyba, když se nenafouknou. A nejlepší je nechat to, tak jak to je. :lol:

 
Dadooa
268 příspěvků 13.07.13 20:46

Nafoukane polstarky by byly vtipne ;-)

 
Frantiska
927 příspěvků 13.07.13 20:26

Si uz nevzpominam, ale videla jsem na youtube video, kde pripravovala placky a pri otoceni je uterkou stlacila, aby se ji nenafoukly

 
hippolyta
394 příspěvků 13.07.13 20:06

Dekuji za odkazy, vidim, ze muj naan neni zadny naan, ale ani nicemu jinemu se to nepodoba, snad ta pita, je to proste roztomile nafoukly polstarek. Nazvu to teda chlebovou plackou - krizencem. Pokud nekdo neprijdete s necim lepsim!

 
 
 
hippolyta
394 příspěvků 13.07.13 17:41

Slava, Bento, rada te vidim! Nejsem zadny specialista na tyhle chleby a dost se mi pletou, proto radsi rikam vsemu placka. Ale v puvodnim receptu bylo naan, tak jsem to opsala. Popravde receno, mozna, ze jsem to spatne udelala a tak se mi nafoukly jako pita, dva zustaly splacle, ale ty jsem nefotila. Kazdopadne to je dobry chleba. Myslis, ze bych to mela prejmenovat?

 
Bento
794 příspěvků 13.07.13 16:13

:think: Pozeram, pozeram ale naan takto nevyzera, vyzera to skor ako pita
 http://akochutimasala.blogspot.in/…05/naan.html

 
hippolyta
394 příspěvků 13.07.13 11:19

Placka mate tělem - je nafouknutá, ale vevnitř polodutá! Nahoru ma takovou tenkou kapsu, spodní část je hutnější. Dá se krásně naplnit, i tím dušeným lilkem.

 
birkana
1674 příspěvků 13.07.13 10:28

Nikdy jsem tyto placky neviděla, až teď na fotce. Dodnes jsem žila v omylu; představovala jsem si tu placku opravdu placatou (jako placku z brambor :zed: ). A ono je to hezky nadýchané pečivo :idea: :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz