Recept Mušle ve špenátě z Languedoc

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mušle namočit na 2 hodiny do studené vody, aby se zbavily písku atd. Do velkého hrnce nalít 500 ml vína, polovinu šalotek a přivéct do varu. Přidat slité mušle a na středně vysokém ohni je vařit asi 5 - 8 minut, až se otevřou. Pomocí drátěné naběračky vyjmout mušle a potom je vyjmout z lastur (zavřené zahodit). Dát je stranou. Procedit vývar z mušlí jemným sítem a dát stranou. Potřebuje se asi 750 ml vývaru a může se dolít vodou. Opraný špenát vložit do velkého hrnce pouze s vodou na lístcích od vyprání a na střední teplotě je nechat uvadnout. Potom je pořádně vymačkat z tekutiny. Hrubě špenát posekat a dát stranou. Namočit šafrán do 3 lžic vlažné vody. Zbytek šalotek a zbytek vína dát na střední pánev a na vysoké teplotě zdredukovat na 1/3 . Sem tam hrnec naklonit a jeho stěny seškrábnout vařečkou. Přidat 370 ml vývaru z mušlí (zbytek se může zmrazit pro jiný účel) a všechen rybí vývar. Snížit teplotu a dusit asi 25 minut. Na pánev přidat šafrán i s vodou a beurre manié. Dobře promíchat a dusit dalších 40 minut. Přecedit sítkem. Mělo by být asi 250 ml omáčky. Předehřát troubu na 240°C. Na pánvi rozehřát máslo a přidat špenát. Ochutit ho solí a pepřem a vařit 5 minut. Sem tam zamíchat. Špenát navršit do středu zapékací misly a obložit ho mušlemi. Zalít vše omáčkou a posypat sýrem. Vložit do trouby a péct, až se sýr rozpustí a na několika místech se objeví několik černých flíčků od vysoké teploty (asi 10 minut). Podávat velice horké. TIP: beurre manié je kuchařský termín pro mouku smíchanou s máslem v poměru 1:1. Název receptu = Moules aux Epinards.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 04.04.07 vloženo
  • 3513x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • "Jak bezpečně koupit, uschovat a připravit mušle/slávky":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24580
  • 2.8 kg mušlí
  • 1 litr suchého bílého vína
  • 4 posekané šalotky, nebo jarní cibulky
  • 1.1 kg špenátu, tvrdé stonky odstraněné a špenát několikrát dobře opraný
  • špetka nitek šafránu rozdrcené + 3 lžíce vlažné vody
  • 500 ml rybího vývaru
  • 2 lžíce beurre manié
  • 2 lžíce másla
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 60 g nastrouhaného sýra Gruyère

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mušle ve špenátě z Languedoc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Cibulačka Cibulačka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz