Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mušle namočit na 2 hodiny do studené vody, aby se zbavily písku atd. Do velkého hrnce nalít 500 ml vína, polovinu šalotek a přivéct do varu. Přidat slité mušle a na středně vysokém ohni je vařit asi 5 - 8 minut, až se otevřou. Pomocí drátěné naběračky vyjmout mušle a potom je vyjmout z lastur (zavřené zahodit). Dát je stranou. Procedit vývar z mušlí jemným sítem a dát stranou. Potřebuje se asi 750 ml vývaru a může se dolít vodou. Opraný špenát vložit do velkého hrnce pouze s vodou na lístcích od vyprání a na střední teplotě je nechat uvadnout. Potom je pořádně vymačkat z tekutiny. Hrubě špenát posekat a dát stranou. Namočit šafrán do 3 lžic vlažné vody. Zbytek šalotek a zbytek vína dát na střední pánev a na vysoké teplotě zdredukovat na 1/3 . Sem tam hrnec naklonit a jeho stěny seškrábnout vařečkou. Přidat 370 ml vývaru z mušlí (zbytek se může zmrazit pro jiný účel) a všechen rybí vývar. Snížit teplotu a dusit asi 25 minut. Na pánev přidat šafrán i s vodou a beurre manié. Dobře promíchat a dusit dalších 40 minut. Přecedit sítkem. Mělo by být asi 250 ml omáčky. Předehřát troubu na 240°C. Na pánvi rozehřát máslo a přidat špenát. Ochutit ho solí a pepřem a vařit 5 minut. Sem tam zamíchat. Špenát navršit do středu zapékací misly a obložit ho mušlemi. Zalít vše omáčkou a posypat sýrem. Vložit do trouby a péct, až se sýr rozpustí a na několika místech se objeví několik černých flíčků od vysoké teploty (asi 10 minut). Podávat velice horké. TIP: beurre manié je kuchařský termín pro mouku smíchanou s máslem v poměru 1:1. Název receptu = Moules aux Epinards.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mušle ve špenátě z Languedoc