Recept Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvaříme - nejlépe den předem - zvlášť všechny luštěniny; vhodné je na několik hodin naložit do vody (nejdéle, někdy až tři hodiny, trvá vaření žlutého hrachu, fazolím to také trvá). Vaříme ne do úplného změknutí a zkašovitění (hrozí zejména u obou čoček!) V hrnci do rozpáleného oleje přidáme drcený kmín s troškou soli a nadrobno pokrájenou cibuli, hrnec přikryjeme, podusíme do zesklovatění. Zaprášíme sladkou i pálivou červenou paprikou (poměr dle vkusu; ovšem jedná se o „maďarský typ gulášové chuti“, takže aspoň trochu ostřejší by to být mohlo). Rychle promícháme, přidáme trochu vína, fazole i hrách a dusíme. Podle potřeby podléváme vínem. Asi po třiceti minutách přidáme klasickou čočku, sůl, podrcený česnek a jeden velký NEPOKRÁJENÝ brambor a pokračujeme v dušení. Asi po dalších patnácti minutách vyjmeme brambor (ne rukou; lžící nebo naběračkou!), přidáme červenou čočku, pokračujeme v dušení (asi deset minut). Během té doby rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky, Papriku pokrájíme na drobné kostičky. Brambor necháme trochu vychladnout a buď ho důkladně podrtíme nebo nastrouháme najemno. Víno by mělo být již téměř vydušené, přidáme připravený brambor a papriku i rajčata, dobře promícháme, asi po třech minutách přidáme bujon (nebo vodu - kdo nechce maso ani v bujonové podobě), necháme projít naprudko varem a poté jemně vaříme, až se rajčata i brambor důkladně rozpadnou a pokrm vlastně zahustí. Těsně před dokončením přidáme ještě nahrubo pokrouhaný kozí sýr, trochu mleté papriky, abychom zvýraznili barvu, necháme projít naposledy varem; a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.11.08 vloženo
  • 2587x zobrazeno

Čas přípravy

  • 87 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 g „klasické“ čočky
  • 100 g červené čočky
  • 100 g červených fazolí
  • 100 g žlutého hrachu
  • 400 g cibule
  • 400 g rajčat
  • 100 g paprik
  • jeden velký brambor
  • červená paprika sladká
  • červená paprika pálivá
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g kozího sýra
  • půl litru červeného vína
  • hovězí bujon (nebo voda)
  • drcený kmín
  • olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • Výborné s tmavým pečivem nebo s vařenými bramborami či s noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem - Terrinko

někdo se vznáší, někdo ne. Ona nejenom osobnost či charakter jsou zcela individuální, on i metabolismus je zcela individuální…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem-MI_LAN

Milane, nebudeme se po této krmi „maxivznášet“? Mám obavy, ale receptík je to hezký a kozí sýr bude trošku problém. Máme tady specielní prodejnu, kde se dostanou takové podobné domácky vyrobené dobroty. Kozí mléko tam mají, tak by mohli mít i ten sýr, ale ještě jsem ho tam nikdy neviděla- uvidíme že! Hezkou uplakanou neděli T.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Květáková polévka Květáková polévka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz