Recept Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvaříme - nejlépe den předem - zvlášť všechny luštěniny; vhodné je na několik hodin naložit do vody (nejdéle, někdy až tři hodiny, trvá vaření žlutého hrachu, fazolím to také trvá). Vaříme ne do úplného změknutí a zkašovitění (hrozí zejména u obou čoček!) V hrnci do rozpáleného oleje přidáme drcený kmín s troškou soli a nadrobno pokrájenou cibuli, hrnec přikryjeme, podusíme do zesklovatění. Zaprášíme sladkou i pálivou červenou paprikou (poměr dle vkusu; ovšem jedná se o „maďarský typ gulášové chuti“, takže aspoň trochu ostřejší by to být mohlo). Rychle promícháme, přidáme trochu vína, fazole i hrách a dusíme. Podle potřeby podléváme vínem. Asi po třiceti minutách přidáme klasickou čočku, sůl, podrcený česnek a jeden velký NEPOKRÁJENÝ brambor a pokračujeme v dušení. Asi po dalších patnácti minutách vyjmeme brambor (ne rukou; lžící nebo naběračkou!), přidáme červenou čočku, pokračujeme v dušení (asi deset minut). Během té doby rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky, Papriku pokrájíme na drobné kostičky. Brambor necháme trochu vychladnout a buď ho důkladně podrtíme nebo nastrouháme najemno. Víno by mělo být již téměř vydušené, přidáme připravený brambor a papriku i rajčata, dobře promícháme, asi po třech minutách přidáme bujon (nebo vodu - kdo nechce maso ani v bujonové podobě), necháme projít naprudko varem a poté jemně vaříme, až se rajčata i brambor důkladně rozpadnou a pokrm vlastně zahustí. Těsně před dokončením přidáme ještě nahrubo pokrouhaný kozí sýr, trochu mleté papriky, abychom zvýraznili barvu, necháme projít naposledy varem; a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.11.08 vloženo
  • 2559x zobrazeno

Čas přípravy

  • 87 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 g „klasické“ čočky
  • 100 g červené čočky
  • 100 g červených fazolí
  • 100 g žlutého hrachu
  • 400 g cibule
  • 400 g rajčat
  • 100 g paprik
  • jeden velký brambor
  • červená paprika sladká
  • červená paprika pálivá
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g kozího sýra
  • půl litru červeného vína
  • hovězí bujon (nebo voda)
  • drcený kmín
  • olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • Výborné s tmavým pečivem nebo s vařenými bramborami či s noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem - Terrinko

někdo se vznáší, někdo ne. Ona nejenom osobnost či charakter jsou zcela individuální, on i metabolismus je zcela individuální…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Multi-luštěninový guláš s kozím sýrem-MI_LAN

Milane, nebudeme se po této krmi „maxivznášet“? Mám obavy, ale receptík je to hezký a kozí sýr bude trošku problém. Máme tady specielní prodejnu, kde se dostanou takové podobné domácky vyrobené dobroty. Kozí mléko tam mají, tak by mohli mít i ten sýr, ale ještě jsem ho tam nikdy neviděla- uvidíme že! Hezkou uplakanou neděli T.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Chilli con carne Chilli con carne
Cuketové placky Cuketové placky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz