Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
M.D.Rettig Srbská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Toto jídlo balkánské kuchyně je opět něco jako česká svíčková či bramboračka. Každý národ, každá oblast (Mučkalica Leskovačka je například ze srbského města Leskovac), každá rodina má svůj recept. A ten svůj má za ten jediný. Základem je ve většině receptů to, že se na nudličky pokrájené maso opeče zvlášť a vedle se dělá „omáčka“. Vkládáme horké do horkého.
Maso nakrájíme na malé nudličky, utřeme česnek a smícháme s olejem. Nalijeme na maso a necháme až 24 hodin marinovat. Potom zprudka opečeme, nejlépe na suché litinové pánvi nebo grilovací desce. Také je možné pokrájet maso tak, aby šlo napíchat na grilovací jehly a zprudka ogrilovat. V druhé pánvi na oleji osmahneme na půlkolečka krájenou cibuli, přidáme mletou papriku a zasmahneme. Teď přidáme na proužky krájenou zelenou a červenou papriku. Děláme-li mučkalicu Leskovačku přidáme v této chvíli posekanou feferonku a můžeme ubrat trochu mleté papriky. Vložíme maso a chvíli opékáme. Přendáme do zapékací mísy. Posypeme rozstrouhaným balkánským sýrem (což taky nepatří do všech variant) a pozvolna zapékáme v troubě. Podáváme s rýží, hranolky, ale úžasné je s balkánským chlebem. Mučkalica se dělá i z telecího, kuřecího a myslím, že i krůtí může dát dobré výsledky.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Minutky Vepřové maso
Balkánský bílý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mučkalica (Leskovačka)
To vypadá dost dobře

Ukládám