Recept Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Baklazany dame na plech do rury tak ako su, s ciapockou, nasucho, neprepichujeme, neolejujeme. Upecieme az je slupka na ruzovo pripecena aspon z jednej strany. Kazdy lilek ( baklazan ) chytime za ciapocku ( este horuci a stale drzime ) narezeme vodorovne pod ciapocku tak 2-3 cm, prichytime - ten pruzok sa nam krasne stiahne, stiahneme a lyzicou vydlabeme vnutro do pripravenej nadoby a len vidlickou akozeme sekame do hladka. Este horuce osolime, pridame pretlaceny cesnak ( aspon 4 struciky- alebo podla chuti ), pridame 2 az 3( viac nie ) polievkove lyzice tahina, ochutime citron. stavou ( aspon z pol citrona - lepsie jeden ). Nechame trochu vychladnut ( nie do chladnicky ). Podavame rozotrotrete na hrubku 2 cm koldokola taniera, okraje trosku vyvysene a v strede mini mini kopcek. polejeme olivovym olejom - pokrutime tanierom aby sa rozlial po celej hmote ( preto ten mimipidi kopcek - pomaha to ). Do kopceka zapichneme petrzlen na ozdobu . Podavame k tomu nakrajane paradajky, uhorky, zelena cibulka...naberame kuskom arabskeho chleba. Baba ghanus sa vola v urcitych oblastiach Libanonu a Syrie, inac sa vola Mtabal( makcen na l ). Baklazany mozno uvarit cele vo vriacej vode az do makka ( osobne mi takto nechuti a malokto to robi... v niektorych restauraciach, potom je chut akoby po jogurte ). Starsie generacie ho opekaju na takych platnickach, ktore davaju na plynovy horak. Dobru chut!
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pomazánky Zeleninová jídla
- 02.01.07 vloženo
- 46529x zobrazeno
Ingredience
- 2-3-4 velke baklazany-lilky
- tahina
- cesnak
- citron
- olivovy olej
- sol
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku20.6.14 13:50
Co teď? Lilky upečené, ale zásobovači nedodali ani zrnko sezamu! Místo tahine pasty pokrájená sušená rajčata v oleji a pokrájené černé olivy. Na parádu plátky sušeného česneku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům31.1.13 14:46
1 veľký baklažán, 2 veľké strúčiky cesnaku, 2 ČL tahini, 4 štipky soli, trošku mletého čierneho korenia, šťava z pol citróna, trocha oleja. Fantastické!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům9.1.13 22:30
Použila som 1 baklažán, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL tahini. Veľmi chutné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům27.9.12 18:38
Dekuji za uverejneni receptu, kdysi jsem si tuhle pomazanku kupovala
v plechovkach u v arabskem obchode v Myslikove ulici v Praze. Ted ziju uz
dlouho mimo Ceskou republiku a bez tehle bajecne pomazanky… Dnes jsem ze zaharady donesla baklazany a
vzpomela si na tu vybornou pomazanku a vas recept chutna uplne stejne jako ta
vynikajici original z plechovky, dekuji mockrat.
16.3.12 17:22
Jolanka, super recept. Pri narezávaní sa mi odlupla celá šupka, takže
odpadlo dlabanie. Určite budem pripravovať pravidelne. Fotka je z nádoby
hneď po tom ako som pomazánku spravil, nearanžoval som. Nebol totiž čas.
Pokial sa nebude páčiť, zmažem. Ďakujem za
recept.
20.2.11 02:38
Je vynikajici, znam ji uz vic nez 20 let, delam vzdy od oka, dneska jsem se
dívla kolik tahiny. Jolanko, ja musim jit spat, nebo to sezeru jeste ted
v noci! Pekla jsem totiz lilek na nalozeni a
jaksi jsem ho zapomnela v troube, tak opet vsechno zle pro neco dobre, mam zas
moji oblibenou „babu“ ! jeste si zitra upecu placku nejakou k tomu a
zamyslim se, jestli se s nekym budu delit
Diskuse k receptu Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka
Dycky dyž peku patlažány, tak s slzou v voku zpomínám na @esmeralda
Když jsem se onehdá podivoval nad, dle mého
názoru, pitomcem který do sebe dlábil kiwi aj s kožuchem, tak to byla ona
která mi napsala, že nejen kiwi, ale kdeco jí i se slupkami.
Co zbylo ze základní suroviny po vydlabání dužiny lze vidět na obrázku… Pojal jsem ty, jen osolené, slupky jako malý předkrmeček…
@jolana, ten první odkaz vašeho posledního komentáře nepremáva…
Zato ten poslední odkaz vašeho posledního
komentáře mi zamotal hlavu
Až posléze mi doplo, že jsem to byl já kdo
se tu pídl po úpravě PO SLADKU. Díky
Teď už mám lilky s česnekem, tak to
vyzkouším až příště. Vlastně až přespříště! Příště tu bude
mančaft a jak ho znám, tak ten by mě s lilkem po sladku hnal svinským
krokem
No, co lze čekat od cházky,
která se ofrňovala nad qětákem
s kakaem, že? 
Příspěvek upraven 02.07.14 v 12:50
Pomazánka z baklažánov, bez tahini
Příspěvek upraven 21.06.14 v 07:08
5068 příspěvků 8.8.13 00:10
Svato, ten s feferonkami je najlepsi..chutny ako jalapeno jelly..
Casino tady..
http://www.news.az/recipes/27253
alebo tady
http://www.turkishfood.com.au/…ant-Jam.aspx
a najlesi je s feferonkami, to je fakt..tradicne sa potrebuju male baklazany…kup co namensie aby nemali kosticky, olupes len scasti na pasiky, nakrajas a priprav ako jalapeno jelly..

1454 příspěvků 6.8.13 23:40
Casino, jediný spôsob baklažánu na sladko poznám z arabského obchodu a je to so spústou pálivých papričiek (mne osobne to chutí, ale na takýto jednoduchý spôsob to nie je).
5068 příspěvků 6.8.13 08:31
Casino, som ti dlzna recet na rahat ja viem.. z lilku je na sladko marmelada…problem je ze na citanie mam malu chvilocku..strpenie, az mi daju lekari na plno zelenu… pak to roztocime drahousku
… abychom je posléze utopili v EVOO vypadá jako pošetilost, ale není tomu tak!

a dietetických důvodů!!! Když to servíruji
na talíři jak je psáno v receptu, tak vysosnu pasty z kila lilků ani
nemrku… Něco podobného nedokážu ani s ústřicemi… 
Jen máloco z jednoduchých jídel se tomuto vyrovná
Já lilkům propadl teprve nedávno a raději než naplátkované, vypocené, usmažené a pak např. naložené či zapečené, mám raději postup jako je tento, nebo tento
A proč to mám na topince?
Z úsporných
Mimo mísu:
Nemáte vědomost o receptu z takto pečeného lilku v úpravě PO SLADKU?
Dakujem pekne, Jolanka. Recept vyzera velmi dobre. Myslim, ze vyskusam.
5068 příspěvků 11.1.13 12:31
Lydusko, veru tak. Stari ludia, obycajny clovek, dedincan by nikdy baklazan neprepichol aby nepriel o to naj. A ozaj zvlast to plati o tych holandskych a umelo pestovanych.
Ak chutilo tak mozno ak sa paci skusit este aj toto ludove jedlo..jednoduche tiez a dobre taktiez..
http://www.labuznik.cz/…t-betendzan/
Vela receptov odporuca baklazan prepichovat, alebo pripadne prekrojit pozdlzne na polovice a piect na naolejovanom plechu. Aj ja som to tak kedysi vyskusala. Ale tento Tvoj recept je ovela lepsi! Vsetka stava v baklazane zostane. A okrem toho je velmi jednoduche len polozit baklazany na suchy plech a vlozit do rury. Dakujem.
Příspěvek upraven 11.01.13 v 10:25
5068 příspěvků 10.1.13 16:12
Lydusko, uz od oka vidno ze je ako ma byt
dobru chut 

Poznamka:.. ak v europe kupene lilky sa prepichuju aby sa upiekli tak sa robi velkaa chyba. Kupene lilky u nas su „huzevnate“..daju sa prirovnat asi ku nozickam od hub…je to skoda prepichovat, vsetko to co dava lilku vytecie, vypari sa a je to v cudu…
1 příspěvek 21.10.12 12:54
Tuto pomazánku si dávám pokaždé v čajovně, úplně jsem si jí zamilovala!! Je vynikající! Určitě seženu Tahini pastu a pomazánku doma vyzkouším…mňam
521 příspěvků 19.3.12 23:37
Wydra, kdyz ono je nekdy lepsi to delat tak, jak to komu chutna
i ty pomery ingredienci, davam je podle
„oka“ podle chuti a tim mixerem to samozrejme nerozmydlim na kasi. Vzdy toho
upecu vic a to by mi od vidlickovani upadla ruka…
Osobne mi mnohem vic chutna peceny eggplant
s olivovym olejem. Ten lazensky lilek jsem jednou zkousela, ale nenadchnul me,
vic si pochutnam na „Tian“ od Zebulon, coz je sice o necem jinem.....delam
ho bez ryze. 
souhlasim s Jolanou, tenhle recept od ni je ten uplne NEJ !! Vzdycky si nalistuju abych to mela jak pise, protoze hodne tahiny neni dobre a malo take ne.
Take jsem delala podle sebe az jednou jsem narazila na tenhle recept a konecne to chutnalo jak ma!
A nemixuj, jen rozmackej vidlickou, to je basen!
Jolano, nechces do ingredienci doplnit ta mnozstvi tahiny a citronu, aby to bylo patrne na prvni pohled?
5068 příspěvků 19.3.12 23:02
Anitto, verim ze to je dobre..u nas su lilky na akykolvek sposob jedna z najoblubenejsej zeleniny…Mtabal skus ako je v recepte alebo ak mas platnicku tak na platnicke opekat a otacat a uvidis ze to bude o niecom inom..davno sa obycajny clovek nebabral, mal pec a hodil do pece ..pomazanka Mtabal na tanieri, hommos, labaneh, zatar , pokapat oliv.olejom a mala co jest cela rodina.. vravim ze ak je moznost tak aspon raz ochutnat klasicky original ,,stoji to za to ..ahooj
.. si mi pripomenula svojim komentom tento recept..
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
521 příspěvků 19.3.12 22:33
Jolanko, tohle delavam dost casto, jen ty eggplants pecu trochu jinak, rozriznu podelne napul, na rezu posolim a poradne pocakam olivovym olejem a touto stranou polozim na plech s papirem na peceni, popicham a pecu, az jsou na rezu hodne cervene (375F - 45 minut asi). Pak jen zaseknu lzici kousek pod stopku a skoro jednim smahem vydlabnu do misky a ten prvni....... doslova sezeru jen tak
to se proste neda nechat, jak je
to dobry


Pak ty dalsi rozmixuju v misce tyckovym mixerem. Pridavam cayenne pepper, jen trosinku, ma to lepsi smrnc, budu dnes vyrabet
Mame vela baklazanu a pre zmenu sme robili macedonsku variantu tohto receptu malidzano.
Garantujem ti, že táto pomazánka dlho v chladničke nevydržala, dokonca sa tam ani nedostala.
5068 příspěvků 16.3.12 17:39
Cuso, dobru chut
Paci sa, len nemaz
.. ked sa slupka odlupne a uz netreba ani dlabat
vtedy je baklazan najchutnejsi…
v chladnicke vydrzi dlho.. zdravim 
5068 příspěvků 27.2.11 12:17
Zebulon,
blog je super, aj ja si klikam a
na Lab. som davno na neho dala link a ze si ho pridala aj tu je dobre.....a je
tam v odkaoch este jeden: Pomegranateses and Zaatar..tiez sa oplati skuknut
pekny den 
PS: zebulon, ak ta zaujimaju pekne stranky o vareni tak si klikni na diskuziu a Odkazy na jine stranky, tam som tiez pridavala dost link na vselico..
Příspěvek upraven 27.02.11 v 12:23
Uz jsem to sem chtela dat driv, ale zapomnela… Mam lilky a obzvlast v arabsky kuchyni hrozne rada. Patrala jsem po rozdilu mezi Mtabal a Baba Ghanouj a nasla krasny web, o ktery se tady s Vami musim podelit. Snad vas potesi, jako me:
http://syrianfoodie.blogspot.com/…hich-is.html
Hlavne ale prosim pekne, nedavam to sem proto, abych rozpoutala dohady! Jen se mi prace toho nadsence libi!
5068 příspěvků 27.2.11 10:45
wydro
Dobru chut
. .. uz je aj po sice, ale az teraz som si vsimla
..vdaka za peknu foto
To tahini si kazdy da podla chuti. Ale plati
menej je viac, aby vynikla chut baklazanu. Ten na prvej foto je ten pravy
nefalsovany cize neslachteny baklazan ktory sa pouziva aj na nakladanie ale
v mladsom vydani ked este nema zrele semienka.
PS: nasla som na ruskych strankach pekny web a je tam aj na nakladanie baklazanov. Ked vydolujem ten link ho sem pripisem, kedze si taky milovnik baklazanov, mozno ta aj inych daco bude inspirovat..
Pekny den
Nasla a oplati sa pozriet cely ten blog..
http://laperla-foto.livejournal.com/73592.html#…
Příspěvek upraven 27.02.11 v 10:55
Je vynikajici, znam ji uz vic nez 20 let, delam vzdy od oka, dneska jsem se dívla kolik tahiny. Jolanko, ja musim jit spat, nebo to sezeru jeste ted v noci!
Pekla jsem totiz lilek na nalozeni a
jaksi jsem ho zapomnela v troube, tak opet vsechno zle pro neco dobre, mam zas
moji oblibenou „babu“ ! jeste si zitra upecu placku nejakou k tomu a
zamyslim se, jestli se s nekym budu delit 
5068 příspěvků 24.5.10 23:43
Martine, opravim a dakujem
Na dovetok k receptu : baklazan sa moze a v originale sa pecie bud na platnicke alebo na roste alebo po chlebe v peci. Dobry upeceny je az zdnuka je uplne makky, na to pozor- je to potom o inej chuti. A hlavne nemixovat. Nepripravujeme kasu. Ak je spravne upeceny, vidlicjkou sa prepracuje a na hrubo- ako je na obrazku. Do tohto mnozstva som dala dva PL zarovnane tahini a vytlacila pol citronu. Vsetko tak akurat aby nezanikla chut peceneho baklazanu-sol, tahini a citr.stava su na ochutenie-nemaju prevladat.
Je to asi dva týdny, co jsem hledal recept na baba ghanoush, tento se mi vůbec nezobrazil a to je škoda. Nešlo by dát do názvu více variant?
5068 příspěvků 24.5.10 20:22
foto-postup
Svato, baklazany davame do rury len co ju zapneme-aby sa neodstrelovali
..mne sa zatial nestalo a baklazany
neprepichujem, nech vsetko cenne v nich pekne ostava 
pekny den
1454 příspěvků 25.1.09 03:43
Tiež pečiem baklažány v rúre, ale odkedy mi jeden „vybuchol“ a totálne sa rozprskol po celej trúbe, tak radšej v alobale. Recept je veľmi lákavý.
5068 příspěvků 3.1.07 23:28
Marianne dakujema dobru chut! Co sa tyka lilku a jeho farby viem, ze tiez zalezi od druhu lilku. Tych je teraz moc, ale na tento dip je najlepsi obycajny lilek tucnucky baculaty aj ked kusok duzina stmavne nevadi ( vlastne to tak ma byt a pridanim citrona prestane ) ale ta chut lahodne-pikantna baklazanova je prave v tychto druhoch. Pekny vecer.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
jen dodatečně opravím předchozí příspěvek: …a pokud máme možnost lilek opéct na roštu nad ohněm, dužina si zachová krásnou světlou barvu.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
vyzkoušeno, snězeno jen tak s chlebíkem na večeři, výborné, delikátní!
Kdysi (velmi krátce) maminka vařila lilky v páře (jako knedlíky), někdo jí poradil, že si tak uchovají všechny vitamíny atd, chuť lilků byla ale mdlá. Souhlasím, nejlepší je lilek opéct, jak popisuje Jolana. …a pokud máme možnost lilek grilovat na rožni nad ohněm, zachová si krásnou světlou barvu.
5068 příspěvků 3.1.07 00:55
Jejda Esme - ked sa ti nechce piect , prichadzas o zakladny pozitok- ta vona pripeceneho lilku sa neda nahradit - to mas ako masko , take fajne vonave opecene alebo len tak obvarene… Ja ich dam na plech a minimalne pol hodinu na nich zabudnem, potom ich otocim na druhu stranu , znova zabudnem (znova zapnem budik ) a basta. Je to pohodlne jedlo, nepotrebuje vela a chutneee…Zelam dobru chut !
Dip je chutny ku opekanemu masku na razni na drevenom uhli… A Esme - to nie je dialekt- normalna arabcina - aj v telke povedia mtabal - spisovne Mutabbal -este aj vysvetlit to je zlozite ver mi… tieto dva sa aspon podobaju ale su slova, ktore sa nepodobaju ani nahododou…
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolano, tušila jsem že se jedná o nějaký dialekt.
To, že je arabština velice složitá o tom nepochybuji. Už jenom to písmo…
Díky za radu. Dříve jsem lilky pekla v troubě. Čím jsem ale starší, tím jsem línější a chci mít hned vše hotové. Ha ha.
Tvůj recept mě inspiroval natolik, že jsem ráno zajela na zeleninový trh a hned jsem si to udělala. Teď jen doufám že vydržím aby to mělo čas vychladnout.
Mimochodem, je to dobré i s lístky máty.
5068 příspěvků 3.1.07 00:06
Dakujem Esme - to posledne Mutabbal si napisala top spisovne. Mtabal -hovorovo , normalna rec. Spisovne ( oficialne uradne alebo telka a pod.) malokedy kto vyjadruje, snad len historicke filmy a urcity druh literatuty a pod. Spisovna arabcina je moooc tazka a komplikovana…
Este k dipu- skus si ho urobit takto - upiect. Neolutujes. My ho robime z dvojnasobneho mnozstva a tak tak staci. Pekny den zelam.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
tento dip velice miluji. Musím se přiznat, že pod tímto názvem jsem ho ještě neviděla (vždy jen Ghanouj, Ghanoush, Blagadoush, Mutabbal ).
Tip pro líné labužníky: Lilek dělám v mikrovlnce. 8 minut na plný výkon.