Recept Msachen-Musakhan

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Msachen-Musakhan

Postup

V rozohriatom oleji opeceme rozstvrtene, osolene, okorenene stipkou kurkumy a mleteho noveho korenia kusky kurcata do zlatava. Vybereme uschovame v teple a pridame ocistenu na hrubsie rezance pokrajanu cibulu, osolime, opecieme a miesame, pridame sumac a prikryte dodusime. Okruhly vysoky pekacik vymastime olejom, dame chlebik, na neho nanesieme vrstvu cibule, ulozime kurcata , nanesieme trosku cibule, chlebik. Dame zapiect do rury. Najprv mozeme prikryt tych 20-30 minut a potom odkryjeme a dopecieme este tych 15 minut. Podavame posypane uprazenymi piniovymi orieskami ( nemusime). Ako robim ja: Naporcovane kurca do pekacika, okorenim osolim, posypem tiez stipkou sumac, pridam mrkvu (celu) zopar strucikov cesnaku, cibulu na stvrtky, nakrajany feferon, paradajku na stvrtky. Zalejem vodou tak aby z nej vykukovali vrsky kurcata. Prikryjem alobalom a dam do rury piect. Na oleji oprazim cibulu, osolim a potom prikryjem a dusim. Ked uz je kurca do troch stvrtin makke odkryjem a pridam naberacku stavy z kurcata do cibule, odkryjem, pridam sumac a rychlo doprazim tak aby v cibuli ostala stava. Kusky kurcata v pekaciku potriem maslom a dam zapiect odkryte do zlatava tak aby sa mi nevypiekla vsetka stava. Vypeceny chrumkavy chlebik nakrajam na stvrtky, namocim trosku z obidvoch stran do stavy z kurcata, polozim na tanier, nalozim cibulou a na vrch kusok kurcata. Papame kralovsky rukami tak ze ulamujeme chleba s cibulou a s masko s kurcata. Najnovsi trend : Z kurcata oberieme masko, nakrajame na hrube kusky - rezance. Na chleba nanesieme cibulu pokladieme maskom, zrolujeme, potrieme olejom a rolky dame zapiect do rury zlatava. Dobru chut.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 30.03.07 vloženo
  • 5429x zobrazeno

Ingredience

  • kurca
  • 3/4 salky oliv.oleja exrtra virgin alebo virgin ( nizsia kvalita pri vareni skodi )
  • 1,5 kg cibule
  • 1/4 az 1/3 salky sumac
  • 2-3 arabske velke chleby alebo napr. Pide chlieb pozri recept od babi -http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24441
  • alebo pita chlieb ale dobre vypeceny
  • hrst piniovych orieskov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 2.12.11 16:28

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Msachen-Musakhan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Msachen-Musakhan

jolana
5068 příspěvků 2.12.11 16:32

..foto priamo od stolu pre lepsi obraz.. :lol:

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolanko,
v neděli jsme obědvali takto upravené kuřátko - podle Tvého postupu, chutnalo i dětem! Kombinace koření kurkuma + sumah + mleté nové koření je výborná, moc nám chutnala (hlavně manželovi) zajímavá kombinace cibule + sumah…
Děkuji za recept a vysvětlení názvu, (mě to opravdu zajímá:-). M. :-)

jolana
5068 příspěvků 15.6.07 16:02
Re: Msachen-Musakhan

Msachen a Musakhan je jedno a to iste. Jedno je prelozene a napisane tak ako je znamy vseobecne akoze hovorovo a druhe akoze spisovne . Dufam, ze si pochutnate ak vyskusas …;)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Ještě něco- Jolanko, co znamená „musakhan“?, ahoj. M.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Na tento recept se chystám výhledově, vypadá velmi lákavě.

Jolanko, děkuji za inspiraci ohledně koření sumah. Od teorie k praxi - dnes na oběd jsem vyzkoušela zapečený pita bread se zatarem vlastní výroby a labaneh + sumah + oliv. olej, opravdu výborné! Pěkný týden. M. :-)

jolana
5068 příspěvků 14.6.07 05:29
Re: Msachen-Musakhan

Marianne - Msachen znamena zohriate alebo prihriate. Sumac sa dava do zatar, na grilovane a pecene maska aj len tak na kurcata a maska ( ako ked peces dake masko napr.svieckovu v rure).Dava sa ho hojne…da sa povedat ho votries do maska alebo poriadne posypes. Mozu sa nom obalovat gulicky labaneh ked sa podavaju ako priloha ku alkoholu. Na zelene salaty z petrzlenu, spenatu , listy pupavy.. pridava sa ku nakrajanej cibulke a premiesa a potom do salatu, posypava sa nim aj Hommos ked ho rozotries po tanieri a posypes ako ozdobu a prichut zaroven a pokapes olivovym olejom, tak isto labaneh sa moze rozotriet po tanieri a posypat a pokapat oliv.olejom…blizky vychod ma rad kyslaste osviezujce chute a tu sumac ma…inac sumac a olivovy olej idu dokopy. Odpoved neskoro ale predsa… Pozdravujem a pekny tyzden :)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolanko,
tento recept mi udělal velkou radost: pide jsem už pekla (výborný recept má babi i sahrazad) a opražené piniové oříšky v kombinaci s masem to je opravdová lahůdka.

Jolanko, můžeš ještě obecně vypsat další různé způsoby použití koření sumah/sumac (připravovala jsem už kobbeh - mleté maso se sumah atd.), sahrazad třeba popisuje u receptu Lulja Kabab, že grilované mleté maso ve formě válečků zabalené do placky Lavaš, nakonec posype kořením sumah, používáš také tak?

A ještě :-) další otázka - co znamená název receptu v překladu, to druhé slovo mi něco připomíná (musaka)… Děkuji za zajímavý recept. Měj se hezky. M. :-)

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan pro buraci

Sumac jsem koupila na těchto stánkách http://www.koreni.cz/ je tam veliký výběr všeho možného koření a je moc pěkné. Mám tam odtud i uzenou papriku a je moc dobrá. Posílají na dobírku a příjde docela brzy.

jolana
5068 příspěvků 31.3.07 05:19
Re: Msachen-Musakhan-ivo

…neboj , vydrzi dlho predlho ako vsetky sypke suche veci, ak ho mas dobre uskladnene. Pekny vecer..:)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolano , prosím, jakou má SUMAC trvanlivost? Myslím, že je to koření, které jsem si přivezla z Turecka. Koupila jsem ho proto, že se mi líbila ta barva.

jolana
5068 příspěvků 31.3.07 03:29
Re: Msachen-Musakhan

Dakujem vam, ste mile… som rada ze sa recept paci. Dufam, ze bude rovnako chutit. Moja najoblubenejsia verzia je prave ta moja. Je lahsia a davam aj menej oleja, a tak akosi sa to tymi rukami labuznicky papa… :-) Ta prva verzia je ta prava. A ta posledna je ta najnovsia a moderna. Ten recept sa da najst aj vo Wikipedii. Je to narodne jedlo a ake je jednoduche take je dobre - apon podla mna. Pekny vecer…

buraci
1136 příspěvků 31.3.07 01:48
Re: Msachen-Musakhan - babi

Ja mam chut, ale nemam ten sumac, ach jo:-) Urcite dej vedet, jake to bylo, jsem zvedava! Preji pekny vecer.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan - jolanko,

přidávám se k buraci. Recept zní velice lahodně! Nejspíš vyzkouším zítra, sumac mám, piniová semínka mám, kuře také…a o obrovské chuti ani nemluvě…

Příjemný večer Ti přeje,

buraci
1136 příspěvků 31.3.07 00:44
Re: Msachen-Musakhan

Jolano, opet moc pekne. Ukladam a vyzkousim, uz budu muset konecne sehnat ten sumac:-) Nejvic se mi libi ta zapecena verze s cibuli, ja bych si ty rolky nakonec pokapala jogurtem s cesnekem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz