Recept Msachen-Musakhan

jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Msachen-Musakhan

Postup

V rozohriatom oleji opeceme rozstvrtene, osolene, okorenene stipkou kurkumy a mleteho noveho korenia kusky kurcata do zlatava. Vybereme uschovame v teple a pridame ocistenu na hrubsie rezance pokrajanu cibulu, osolime, opecieme a miesame, pridame sumac a prikryte dodusime. Okruhly vysoky pekacik vymastime olejom, dame chlebik, na neho nanesieme vrstvu cibule, ulozime kurcata , nanesieme trosku cibule, chlebik. Dame zapiect do rury. Najprv mozeme prikryt tych 20-30 minut a potom odkryjeme a dopecieme este tych 15 minut. Podavame posypane uprazenymi piniovymi orieskami ( nemusime). Ako robim ja: Naporcovane kurca do pekacika, okorenim osolim, posypem tiez stipkou sumac, pridam mrkvu (celu) zopar strucikov cesnaku, cibulu na stvrtky, nakrajany feferon, paradajku na stvrtky. Zalejem vodou tak aby z nej vykukovali vrsky kurcata. Prikryjem alobalom a dam do rury piect. Na oleji oprazim cibulu, osolim a potom prikryjem a dusim. Ked uz je kurca do troch stvrtin makke odkryjem a pridam naberacku stavy z kurcata do cibule, odkryjem, pridam sumac a rychlo doprazim tak aby v cibuli ostala stava. Kusky kurcata v pekaciku potriem maslom a dam zapiect odkryte do zlatava tak aby sa mi nevypiekla vsetka stava. Vypeceny chrumkavy chlebik nakrajam na stvrtky, namocim trosku z obidvoch stran do stavy z kurcata, polozim na tanier, nalozim cibulou a na vrch kusok kurcata. Papame kralovsky rukami tak ze ulamujeme chleba s cibulou a s masko s kurcata. Najnovsi trend : Z kurcata oberieme masko, nakrajame na hrube kusky - rezance. Na chleba nanesieme cibulu pokladieme maskom, zrolujeme, potrieme olejom a rolky dame zapiect do rury zlatava. Dobru chut.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 30.03.07 vloženo
  • 6091x zobrazeno

Ingredience

  • kurca
  • 3/4 salky oliv.oleja exrtra virgin alebo virgin ( nizsia kvalita pri vareni skodi )
  • 1,5 kg cibule
  • 1/4 az 1/3 salky sumac
  • 2-3 arabske velke chleby alebo napr. Pide chlieb pozri recept od babi -http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24441
  • alebo pita chlieb ale dobre vypeceny
  • hrst piniovych orieskov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 2.12.11 16:28

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Msachen-Musakhan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Msachen-Musakhan

jolana
5068 příspěvků 2.12.11 16:32

..foto priamo od stolu pre lepsi obraz.. :lol:

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolanko,
v neděli jsme obědvali takto upravené kuřátko - podle Tvého postupu, chutnalo i dětem! Kombinace koření kurkuma + sumah + mleté nové koření je výborná, moc nám chutnala (hlavně manželovi) zajímavá kombinace cibule + sumah…
Děkuji za recept a vysvětlení názvu, (mě to opravdu zajímá:-). M. :-)

jolana
5068 příspěvků 15.6.07 16:02
Re: Msachen-Musakhan

Msachen a Musakhan je jedno a to iste. Jedno je prelozene a napisane tak ako je znamy vseobecne akoze hovorovo a druhe akoze spisovne . Dufam, ze si pochutnate ak vyskusas …;)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Ještě něco- Jolanko, co znamená „musakhan“?, ahoj. M.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Na tento recept se chystám výhledově, vypadá velmi lákavě.

Jolanko, děkuji za inspiraci ohledně koření sumah. Od teorie k praxi - dnes na oběd jsem vyzkoušela zapečený pita bread se zatarem vlastní výroby a labaneh + sumah + oliv. olej, opravdu výborné! Pěkný týden. M. :-)

jolana
5068 příspěvků 14.6.07 05:29
Re: Msachen-Musakhan

Marianne - Msachen znamena zohriate alebo prihriate. Sumac sa dava do zatar, na grilovane a pecene maska aj len tak na kurcata a maska ( ako ked peces dake masko napr.svieckovu v rure).Dava sa ho hojne…da sa povedat ho votries do maska alebo poriadne posypes. Mozu sa nom obalovat gulicky labaneh ked sa podavaju ako priloha ku alkoholu. Na zelene salaty z petrzlenu, spenatu , listy pupavy.. pridava sa ku nakrajanej cibulke a premiesa a potom do salatu, posypava sa nim aj Hommos ked ho rozotries po tanieri a posypes ako ozdobu a prichut zaroven a pokapes olivovym olejom, tak isto labaneh sa moze rozotriet po tanieri a posypat a pokapat oliv.olejom…blizky vychod ma rad kyslaste osviezujce chute a tu sumac ma…inac sumac a olivovy olej idu dokopy. Odpoved neskoro ale predsa… Pozdravujem a pekny tyzden :)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolanko,
tento recept mi udělal velkou radost: pide jsem už pekla (výborný recept má babi i sahrazad) a opražené piniové oříšky v kombinaci s masem to je opravdová lahůdka.

Jolanko, můžeš ještě obecně vypsat další různé způsoby použití koření sumah/sumac (připravovala jsem už kobbeh - mleté maso se sumah atd.), sahrazad třeba popisuje u receptu Lulja Kabab, že grilované mleté maso ve formě válečků zabalené do placky Lavaš, nakonec posype kořením sumah, používáš také tak?

A ještě :-) další otázka - co znamená název receptu v překladu, to druhé slovo mi něco připomíná (musaka)… Děkuji za zajímavý recept. Měj se hezky. M. :-)

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan pro buraci

Sumac jsem koupila na těchto stánkách http://www.koreni.cz/ je tam veliký výběr všeho možného koření a je moc pěkné. Mám tam odtud i uzenou papriku a je moc dobrá. Posílají na dobírku a příjde docela brzy.

jolana
5068 příspěvků 31.3.07 05:19
Re: Msachen-Musakhan-ivo

…neboj , vydrzi dlho predlho ako vsetky sypke suche veci, ak ho mas dobre uskladnene. Pekny vecer..:)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan

Jolano , prosím, jakou má SUMAC trvanlivost? Myslím, že je to koření, které jsem si přivezla z Turecka. Koupila jsem ho proto, že se mi líbila ta barva.

jolana
5068 příspěvků 31.3.07 03:29
Re: Msachen-Musakhan

Dakujem vam, ste mile… som rada ze sa recept paci. Dufam, ze bude rovnako chutit. Moja najoblubenejsia verzia je prave ta moja. Je lahsia a davam aj menej oleja, a tak akosi sa to tymi rukami labuznicky papa… :-) Ta prva verzia je ta prava. A ta posledna je ta najnovsia a moderna. Ten recept sa da najst aj vo Wikipedii. Je to narodne jedlo a ake je jednoduche take je dobre - apon podla mna. Pekny vecer…

buraci
1136 příspěvků 31.3.07 01:48
Re: Msachen-Musakhan - babi

Ja mam chut, ale nemam ten sumac, ach jo:-) Urcite dej vedet, jake to bylo, jsem zvedava! Preji pekny vecer.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Msachen-Musakhan - jolanko,

přidávám se k buraci. Recept zní velice lahodně! Nejspíš vyzkouším zítra, sumac mám, piniová semínka mám, kuře také…a o obrovské chuti ani nemluvě…

Příjemný večer Ti přeje,

buraci
1136 příspěvků 31.3.07 00:44
Re: Msachen-Musakhan

Jolano, opet moc pekne. Ukladam a vyzkousim, uz budu muset konecne sehnat ten sumac:-) Nejvic se mi libi ta zapecena verze s cibuli, ja bych si ty rolky nakonec pokapala jogurtem s cesnekem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz