Recept Mrkvové karbanátky *

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mrkvové karbanátky *

Postup

Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo, podusíme osolenou na trošce vody. Necháme vychladnout vyklopenou na sítku, aby odkapala zbytečná tekutina. Nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek (může se dát i sušený), přidáme majoránku, mletý kmín, vejce a zahustíme strouhankou (dochutila jsem i houbovou vegetkou, kterou ráda používám).
Je možné použít místo strouhanky jemné ovesné vločky. Udělala jsem polovinu směsi zahuštěnou strouhankou a polovinu s ovesnými vločkami a obojí bylo chutné.
Připravenou směs necháme asi 1/4 hodiny odpočinout a odležet, tím dobře zahoustne. Vytvořené karbanátky obalit ve strouhance, smažit zvolna po obou stranách dozlatova.
Pokládám na ubrousek a vrstvy prokládám opět ubrouskem k odsátí přebytečného tuku. Chutnají znamenitě i studené.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.10.06 vloženo
  • 43377x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g mrkve
  • 2 - 3 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • 1 cibule
  • česnek
  • 2 PL majoránky
  • mletý kmín
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 07.01.15 16:34

@Smells mi navnadil/a :lol: . Karboše jsem tedy začala připravovat – držela jsem se receptu a komentářů. Přidala jsem navíc houbový prášek z půl hrsti sušených hříbků, mletý pepř a pod mrkev na dušení zarovnanou PL másla. Česneku 3 velestroužky.

Můj masožravec kontroloval dusící se mrkev zvedaje opakovaně pokličku a pod knírem žbrblal cosi o „spařeném ščudleku“. A že prý to vypadá jak „dudra“ - kdesi se dočetl, že tak domorodci nazývají krmení pro velbloudy :evil: .

Protože jsem děvče splachovací, nenechala jsem se zviklat a pokračovala ve výrobě. Mrkev je třeba nejen scedit, ale i vymačkat tekutinu (zítra půjde do polévky). Hub klidně jednou tolik. Těsto při formování řádně zmáčknout, aby se při smažení nerozpadalo. Smažit zvolna. Z uvedeného množství jsem vyrobila 8 placiček.

Servírovala jsem s vařenými brambory a domácí tatarkou. Masožravec rozpačitě pokukoval, pak se chopil se příboru a … dojedl do posledního drobečku :palec: . Tedy ta „dudra“ byla dobrá (můj překlad).

Vzhledem k tomu, že jsem již kdysi dělala karbanátky z vloček, krup, sójového masa :mrgreen: a jiných nemasitých ingrediencí, neměla jsem zprvu k receptu důvěru – žádné vegetariánské alternativy mne nikdy nenadchly. Zde je to jiná :potlesk: . Opravdu jsou chutné. Mohu doporučit k vyzkoušení :palec: *****

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Smells 06.01.15 12:22

Výborné !! Já jsem zapřísáhlí masožrout,ale tyto jsou od masových skoro k nerozeznání.Ještě lepší jsou studené.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 27.09.13 09:06

Karbanátky byly moc dobré a příště se rozhodně nebudu bát česneku :) Ukládám do oblíbených a děkuji za recept!

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.05.12 15:58

Opravdu mně překvapily… chce to nešetřit česnekem ;)
Měli jsme k nim kaši, kterou jsem nalezla také zde:

http://www.labuznik.com/…lerova-kase/

Výborná kombinace, jak chuťově, tak docela i pro oko… Na talíři jsem to oživila doma naloženýma okurkama a největší úspěch byl, když jsem sklidila od všech pochvalu, to se totiž u čistě zeleninových jídel u nás jen tak často nestává :)

Líbilo se mi, že při pozvolném smažení si uvnitř uchovaly krásnou mrkvovou barvu.
Začátečníkům doporučuji dělat karbanátky menší, nízké… Aby se uvnitř dobře propekly. (Staří mazáci toto už dávno znají, ale soudě podle začátečnických pokusů mé dcery, je lépe toto raději zmínit) ;)

Diskuse k receptu Mrkvové karbanátky *

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dadooa
268 příspěvků 07.01.15 20:34

Chudak hujer.. nejdriv pohankova sekana ted zase karbanátky z mrkve. mu to delate snad schvalne, ne?! :lol:

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mrkvové karbanátky *

Tak konečně jsem se odhodlal a udělám to, co jsem slíbil již 20.června. Takže přidávám svou variantu Tvých SKVĚLÝCH „Mrkvových karbanátků“ [už jsem si je uvařil několikrát!]. Ta má varianta mrkvových karbanátků TARGET = _new je prověřená snad dvaceti lety praxe. Ovšem - je trochu složitější, neb jsou tam třeba kroupy, které je nutné předem uvařit, ale mí známí a kamarádky i kamarádi to požívají docela rády a rádi, takže to za tu trochu práce stojí [a někdy to ještě dělám s pastinákem TARGET = _new , což je taková opomíjená zelenina, ovšem mě docela chutná a je moc zdravá].

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mrkvové karbanátky *

Nu - to jsem nevydržel a zkusil; moc a moc chutné! Bylo to na doporučení labužníka „anickav“, která si četla můj improvizovaný recept „OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO“ a ty mrkvové karbanátky navrhla v komentáři k vyzkoušení! Velmi rád vařím [a jím] jídla se zeleninou - a mrkev je skutečně vděčná do mnoha variací. Vařím a jím něco podobného; snad jen to naše trochu více jemňoučce chutná po masu - i když tam ovšem maso není. Zkusím svou variantu dát na web, až budu mít trochu více času. Jinak samozřejmě jsou ode dneška mrkvové karbanátky v mých oblíbených receptech…

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mrkvové karbanátky *-aničko

jsem moc ráda, že vám karbanátky chutnaly, máme je taky rádi. Ještě dělám ráda jakékoliv recepty s celerem. Vařím jednoduchá jídla, kde není potřeba moc ingrediencí a koření jen základní. :-)))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mrkvové atď.-Vali i Jaqueline!

Máte tu obe fantastický recept, kvôli ktorému si sypem popol na hlavu, lebo som ho podcenila! Ale minule som ochutnala mrkvovú buchtu, ktorej som najprv tiež neverila a bola veľmi chutná. Rodina nechcela veriť, že karbanátky sú z mrkvy a veľmi nám chutili, preto obom ďakujem za skvelý recept.
Mrkva bude asi ďalší zázrak v kuchyni - na sladko i na slano…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Hubník s pohankou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz