Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Očištěnou mrkev nakrájíme na plátky a na troše oleje krátce osmahneme. Přidáme curry (dle chuti a nátury volíme množství a pálivost koření, nicméně máme na paměti, že jídlo bude na závěr zjemněno jogurtem), zalijeme vařící vodou. Vody raději méně, raději občas přilijeme během vaření. Mrkev by se měla dusit, ne vařit. Osolíme a dusíme do měkka. Mezitím si nakrájíme pórek na kolečka (popřípadě půlkolečka, pokud je moc silný) a na vedlejším kastrůlku ho na trošce oleje zlehka osmahneme. Krátce, jen co zavadne a zavoní. Měkkou mrkev - raději al dente než úplně měkkou - odstavíme (měla by obsahovat jen maličké množství vývaru na dně) a vmícháme do ní důkladně prošlehaný jogurt. Už nevaříme, podle chuti dosolíme, popřípadě dosladíme. Na závěr vložíme pórek, promícháme a můžeme podávat. Variability: - Pokud se stane, že je mrkev měkká a zbývá v ní moc vody, doporučuji mrkev odstavit z ohně, vodu slít do jiného kastrůlku a redukovat na požadovanou hustotu, poté vlít zpět k mrkvi (vše nebo část) a pak teprve přimíchat jogurt, jinak by se mohlo stát, že z jídla bude mrkvovo jogurtová polévka - Kdo rád pórek hodně měkký, může dusit mrkev společně s pórkem, ušetří nádobí :-) - Kdo nebazíruje na nízkokalorické verzi, může použít stejné množství kysané smetany, mrkev tím jen získá, bude hladší a jemnější, sníží se také riziko sražení (neprošlehaný jogurt má tendenci zlobit, smetana je hodnější) - Nebojte se glutamátu, pokud použijete místo soli (nebo části soli) kostku (půl kostky) masového vývaru, mrkev tím jen získá Pozn. č.1: Zvolila jsem za národní kuchyni Indii - upřímně, netuším, jestli by nějaký Ind něco podobného jedl, ale netuším, jakou jinou kuchyni bych měla zvolit, chybí mi tu nějaká všeobecná kolonka Pozn. č. 2: Ačkoli netuším, jestli se dá recept zařadit mezi indické, přesto se přimlouvám za použití dobrého indického curry, české curry je zvláštní směs hrubě mletého koření, které se s indickým velmi těžko srovnává. V orientálních obchodech lze koupit curry indické, mild i hot.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Nan, chapatí, chlebové placky, nové brambory, pečené brambory, rýže, těstoviny…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.6.16 15:05
Podávala jsem jako přílohu k Vaječným karbanátkům 2
Cukr jsem nedávala. Dokořenila jsem ještě polovinou chilli papričky posekané na drobno (bez semen). Pórek jsem dusila rovnou s mrkví, jogurt jsem dala tučný, smetanový, ve větším množství.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mrkev na curry - pro Aničkuv
@salatovka, já jsem tu mrkev dělala místo naředěné majonézy doporučené autorem receptu
. Je to pro mne takové menší gastro-zlo.
Protože nejsem vegetariánka, nýbrž zarputilá masožroutka (spolu s mým
partnerem), jistě by nás samotná mrkev nikterak neuspokojila. Vařila jsem ji
coby přílohu k vaječným karbošům. Mrkev jsem udělala ostřejší
(s chilli) a ta tak příjemně osvěžila celkem „jalovou“ chuť
společně podávaných vaječných karbanátků.
@salatovka různé variace mrkev + kari koření + jogurt dělám docela často, pórek k tomu klidně taky… a chutná mi to
30 příspěvků 8.6.16 17:50
Ruku na srdce vazne vam to chutnalo? Opravdu? Fakt?
tak já už Tě trápit nebudu, vzhledem k Tvému věku …:-))))
„To hnědé“, byly rozinky a nějaké oříšky na sladko, máčené v čokoládě, nebo se skořicovou polevou atd. Taky moc dobré!
S tou mrkvičkou máš pravdu, děkuji za připomenutí. Neměla bych udělat ještě něco jiného?
Přemýšlej a poraď.
Ahoj všem, Soňa.
uběhlo pár měsíců a stále netuším, co byl pytlík „toho hnědého“, ono koneckonců od Vysočiny už je to trochu daleko a co všechno bylo na stole, to už si má geniální fotografická paměť těžko vybavuje, mohla bys už vysvětlit?
A koukej udělat mrkev, už jste ji dlouho neměli
A.
dávám si zase pár dní, třeba mě kopne múza a pochopím, co je „to hnědé“
Ale je mi vlastně trochu líto, že
jahody neměly, možná by se zrodil nový inspirativní recept 
mrkev dopadla vyborne - jahody nemeli! Jinak nevim, co by mi Umbertak prinesl. On se ted nabastil a chutnalo mu. Ja to budu mit az zitra k obedu, protoze nevecerim. Trochu jsem to prepiskla s feferonkou, ale nam to nevadi.
P.S. Ted, kdyz vite, co je to „to zelené“, navrhuji Ivce, aby vzala s sebou také jeden pytlik „toho hnedého“… Pa vsem Sona
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Alis, ten film by nemusel být marný. Snad se mi ho podaří večerem skopčit.
Děkuji za odpověď.
Piráts…, fuj, teda labužničení zdar
Sylvie
wasabi je japonský křen, štiplavější a výraznější, než křen „český“. Je zelený (od toho „pytel zeleného“), u nás se ponejvíce prodává jako pasta v tubě, podává se nejčastěji k sushi. Je to docela síla
Jo, a taky je to docela roztomilý
francouzský film s J. Reno 
Krásnou neděli !!!
A.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivi, konečně jsem se zbavila docela rychle rostoucího komplexu.
Eště zjistit, co je to wasabi…pak budu
úplně vyrovnaná.
myslím, že na Vysočině nebylo NIC, co bylo na stole, co bych neochutnala, mám pocit, že jsem stůl vyluxovala od východu na západ a od severu na jih
Oříšky ve wasabi jsem si dala též, jen mi
nějak neseplo, že „to zelené“ je „to zelené“, ale to je halt už
moje celoživotní diagnóza, nesepínání. Tu i Rath zpoplatňuje…
ty nezbedo, ty jsi nechutnala na Vysočině, co bylo v naší chatce na stole!
Jinak bys jistě vzpomněla, že „to zelené“ (Soňa promine, že to Sylvě prásknu), jsou arašídy ve wasabi. Umberťákovi to moc chutnalo, ale nezapamatoval si název, tak říkal „to zelené“. Už jsem v prodejně oříšků Diana říkala, jaký to má mezinárodní úspěch, tak prodavačky kroutily hlavičkami, jak je možné, že to někdo nezná. A zrovna ty to máš na Tylovo nám. tak blízko…
vaše debata je velmi osvěžující
Sice už skoro nestíhám, ale docela se bavím
A ačkoli jsem na Vysočině byla, co je
„pytel zeleného“, nemám nejmenší tušení. Čekala jsem pár dní, znám
se, některé věci mi docházejí později, než těm s polovinou mozku… ale
tentokrát jsem se nedočkala 
Soni, jak dopadla mrkev na jahodovém jogurtu?
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě omluva on ten můj mák je hafča a já jsem holt babča sklerotická a píšu havča. To jen aby nebyl chaos … Ď.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
No máme co dělat, je to krůček, řekla bych, že už to dnes nestihneme … a jestli je to rychlík, tak nevím jestli staví na Kladně… Soní čuz.
ja to necham na Tobe. Hlavne aby to nebyl ten toskansky chléb. Ja si budu muset prostudovat ty Tvoje stranky a vyzkouset. Velmi casto si tady pecu rohliky, chleba jen zridka. Mela bych se ten chleba poradne naucit.
Srdecne Te zdravim z „mokro-vichricové“ Italie, Sona
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
to jste hodní a přeješ si prosím ten cihličkový nebo bys raději pecínek. Asi by to chtělo nějakou krosničku, viď. Ona „havčovi“ moc sluší. Z.
jestli se chces zucastnit zajezdu, priprav nejaky prezent, trebas chleba, nasedni do „Pulnocniho rychliku“, my na Tebe pockame! Ahoj, Sona.
Manzel se ted vratil z nakupu, tak se jdu podivat, jaky jogurt mi koupil. On je schopny prinest ten jahodovy. To by asi nebylo moc vhodné…
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Ale tu mrkvošku bych si dala a i jen tak orestovaná na másle, osolená a zakapaná worcesterovou omáčkou … je taky dobrá
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Je moc znát, že jsem tu dýl nebyla, protože jsem teď za debila… nějak tomu nehovím, co to tu kujete … vy kujónky jedny
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Nee, Kulajda prvně na Moravě. Ale, kdybys měla chuť i Ty? Aničko?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ty ideš do vlaku s kulajdou?
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, dostala, ale stejně máš u mě nejprve tu Kulajdu, že.
Dnes jsem to vyrobila jako rychlovku k večeři, ale místo porku jsem dala obyčejnou bramboru nakrájenou na hranolečky, asi poloviční co do tloušťky než jsou ty, které se smaží. Jogurt jsem nahradila plechovičkou kokosového mléka. Nemělo to chybu a mým favoritem se asi stane curry z brambor
.
tak a ted si mohu vymyslet co bych chtela. Konecne jsem Te pres Tvoji zvedavost dostala! Pa, Sona.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Su zvědavá jak opica, přivezu cokoli
Sylvie, ja se s Tebou o to „zelené“ rozdelim, ale nezapomen na bratry-kapry!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja už viem…mala si ísť na Vysočinu…
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Nó? Co je to „to zelené“?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
smiem sa opýtať, ja som taky účastník zájazdu, čo je to „to zelené“?
A.
já budu mít v ruce pytel „toho zeleného“, jo?
Sylvie, jestlize do Tvé rodiny patri i bratri, vanocni kapri, tak to beru!
Mrtvolko, ja bych to videla z moji strany asi takto: Cely vlak plny labuzniku, co sice krici CHCES MRKEV, ale pritom jich polovicka (treba ta suda) drzi pevne v jedné ruce toho vysneného kaprika (ryby totiz klouzou) a ta druha polovina (tentokrat licha), trebas romadury, nebo olomoucké tvaruzky.
Anicka a Alis svuj „program“ nabidly a ja s nim velice souhlasim.
Jak jste snad pochopili (doufam, ze se zucastni i muzi), jste vsichni vitani, bude to psina. Ted jdu oznamit nas plan i manzelovi, aby se pak hloupe nedivil!
Ja si v sobotu zkusim tento recept a kdyby mi to nahodou nechutnalo, tak Ti to chvalit nebudu, i kdybys mi podmazavala. Pekny vecer vsem (uplne vsem) preje Sona
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda, ak sa už ide na ten výlet do Itálie, ja sa teším na Sonine cestoviny. Ja jej navarím bryndziaky…(pribalím aj slaninu do kufra)
Dnes som skúsila (v rámci výskumu) mrkvu a brokolicu - tiež je to fajn!
A.
Taky bych to viděla tak, Soni, že se nás k tobě rozjede celý vlak a všichni už ode dvěří budeme volat: „Chceš mrkev?“
.
ujednáno, až přijedu, vyvářím o sto šest… a ráda
Že budete pět ódy, o tom nepochybuji, jset
totiž skvěláááááá 
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jézuskote, a já k Vám chtěla přijet s celou rodinou.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
nekecám, ja som len ochutnala a milácik „spucoval“ kilo tejto mrkvy…
A.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Mno…ono vseho s mirou…my se to doma snazime stridat, preci jenom v jednom kuse mit na taliri indarnu taky neni o co stat. Ted tu mame na navsteve jednoho holandana, je tu od pondeli a od vcera ma boleni briska a nepomaha mu ani cerne mango (((. Tak mu dnes Papi uvari indicky papani proti „boleni“ a snad se nam srovna. Jinak bude muset ke svatemu muzi na zarikavani…
Anicko, jsem desne zavistiva, takze Alis, kdyz prijedes k nam, budes mit zajisteno ubytovani, ody na radost, promin, chtela jsem rict ody na Mrkev na curry a jeste nejaké to Extra… Moc si ale nevymyslej, jsme jenom dva, takze hrnec bude mensi! Ne ze bych byla skrob, ale je krize, musime byt opatrni. Ahoj vsem Sona
P.S. Anicko, bylo to opravdu tak dobre, nebo Te Alis podplatila?
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, moc Vám tu večeři závidím. Východní jídla…ach, o co my tu v Evropě přícházíme.
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám něco podobného, jen k mrkvi (kterou dusím s 1-2 cibulemi) navíc přidávám zvlášť uvařený květák (taky al dente) a místo jogurtu dávám kysanou smetanu.
Je to rodinný oblíbenec, nejvíc nám chutná s rýží.
Dala bych mrkev, květák a žluté fazolky a víc bych ke spokojenosti nepotřebovala.
580 příspěvků 26.11.08 20:15
Ind ji takove veci moc rad - urcite jsi zaradila dobre. Jen nepouzije porek. Porek, celer, cinske zeli, brokolice a citron jsou pro ne ingredience z Marsu )). Ale misto porku ind prida…zampiony, zelene fazolky, kvetak, hrasek a mladounke kalabasy ( indicke okurcicky ) a prikoreni smesi Masaly pro zeleninu. U nas se uz ted vari vecere a jedna cast vecere budou zampiony s hraskem v curry - jogurtove omacce a puri ( sorta indickych placek).
klidně zkus mrkev, mrkev + pórek, mrkev + květák, mrkev + květák + pórek, vše bude velmi dobré
Kvalitní indické curry s jogurtem je skvělá kombinace, dělám často místo mrkve s květákem na úplně maličké růžičky - doporučuji. Mrkev zkusím, to bude taky dobrůtka.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Veľmi ďakujem! A pretože včera nám to Alis uvarila a celý obsah hrnca zmizol behom chvílky, určite radím do repertoáru…
to je moc dobrý nápad
65 příspěvků 25.1.09 03:43
A já se přimlouvám za použití řeckého jogurtu čímž z toho vznikne jídlo mezinárodní.