Recept Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

Postup

Nechat tvaroh vykapat v chladničce na sítě položeném nad miskou alespoň na jednu hodinu, nebo až se tvaroh zbaví tekutiny. Vyložit plech pečícím papírem a dát ho stranou. Zamíchat 3 lžíce cukru a vodu v malém kastrolku. Přikrýt a postavit na pomalý oheň. Přivéct k pomalému probublávání. Odkrýt a namočit štětec do studené vody a začít stírat krystalky cukru se stěn kastrolku. Pokračovat s vařením cukru do velice lehce světlého zbarvení. Kápnout na bílý talířek a zkontrolovat barvu cukru. Přidat posekané oříšky a zamíchat je špejlí do cukru, aby se v něm obalily. Míchat je pomalinku, až se cukr zbarví do medové barvy. Ihned vyjmout karamelizované oříšky na pečící papír položený na plechu. Nechat zchladnout a ztvrdnout. Rozbít karamel na kousíčky a rozmixovat je v mixeru na pastu. Přendat do malé misky a dát stranou. Mřížku v troubě dát do spodní 1/3. Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dno 20cm formy asi 5cm vysoké pečícím papírem vystřiženým do kruhu. Vytřít dno formy i stěny rostlinným olejem. Nechat vodu v konvici přijít do varu. Koláč se bude péct ve vodní lázni. Postavit formu do větší nádoby a před pečením tam nalít asi 3cm vařící vody. Do mísy přendat vykapaný tvaroh a našlehat ho (i v robotě) do hedvábna a hladka. Nechat změknout Neufchatel sýr v mírné troubě, až je změklý. Přidat ho do mísy s tvarohem, společně se semínky a dužinou vanilkové tobolky. Přidat tam vejce, zbývající 250ml cukru a sůl. Našlehat vše do lehka a hladka. Ale pozor, nepřešlehat, jinak by vše řídlo. Odměřit 250ml a postupně přidávat do karamelové pasty. Dobře promíchat. Zbytek tvarohové hmoty nalít do formy. Pokapat asi 10 lžic karamelové hmoty na vanilkovou tvarohovou hmotu ve formě. Namočit nůž do formy a projet s ním tak, aby se vytvořil mramorový vzor. Pozor, nepřemíchat, protože by nevznikl mramorový vzor, ale vše by se jednoduše smíchalo dohromady. Větší nádobu s vařící vodou a formu s tvarohovou hmotou vložit do trouby. Péct asi po 40-45min. nebo až je koláč trošínku nafouklý a začíná se oddělovat ode stěn. Opatrně vyjmout formu a postavit ji na mřížku. Nechat vychladnout při pokojové teplotě. Úplně vychladlý koláč přikrýt a nechat ho vychladit v chladnice alespoň po 24 hodin a až po dva dny. Kulatým nožem objet stěny formy, přikrýt povrch formy plastickým filmem a potom obráceným talířem. I s talířem vše otočit. Klepnou trochu na formu, aby se koláč vyklopil. Postavit servírovací talíř na koláčovou formu a zase vše obrátit. Odloupnout plastik a pečící papír. Natlačit rozdrcené biscotti drobečky na stranu celého koláče. Koláč se nejlépe krájí nožem v horké vodě namočeným a potom osušeným. TIP: Koláč vydrží po 2 dny přikrytý v chladničce. P.S. °°° Sýr Neufchatel je původem z Normandie ve Francii. Je to velice měkký sýr, podobný krémovému, kterým se dá nahradit, ale na rozdíl od něho je z plnotučného mléka a ne smetany. Tradičně se tvaruje do formy srdce. Pekařka Alice Medrich.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 17.02.05 vloženo
  • 12657x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 500ml nízkotučného tvarohu (2%)
  • 250ml + 3 lžíce jemného krystalového cykru
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce opražených a slupek zbavených posekaných lískových oříšků
  • 220g sýra Neufchatel, nebo podobného °°°
  • 1 tobolka vanilky rozpůlená podélce, nebo vanilkový extrakt, nebo i vanilkový cukr
  • 3 velká vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 3-4 lžíce rozdrcených oříškových ¨biscotti¨, nebo graham krakery

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Andry...

vůbec se do ničeho nepleteš, bez různých názorů bychom neměli diskuzi ;o) Musím Ti však poděkovat ! Totiž, krémový sýr Neufchatel /Philadelphia je krémový sýr (může se ještě nahradit našleháním riccota a přírodního hustého jogurtu 1:1) zatím co tradiční sýr Neufchatel z Francie-Normandie je bílý, měkký stolní sýr s vůní hub. Kůrka sýra je suchá a sametová s povrchní plísní. Na rozdíl od ostatních krémových sýrů jeho¨paté¨je zrnkovité (asi tak jako Lučina).

Pěknou neděli Ti přeje,

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

Babi odpust ze se pletu do diskuse, ale mam vybornou zkusenost s Lucinou do cheesecakes. Dle mnoha (fundovanych :-)) nazoru takrka lepsi nez Philadelphia… Tak mozna i sem bych ji bez obav nahradila.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Lucianko...

Musím se přiznat, že jsem tento cheesecake ještě v ČR nepekla. Nejdříve jsem neměla troubu, no a pak byly Vánoce atd. Někde jsem však četla od Eji, že používá tvaroh v kostkách. Měl by být tuhý (ne tvrdý na strouhání). Přinejhorším použít plnotučný. Krémový sýr jako je Gervais je perfektní nahrada za Naufchatel. ;o)

Měj se moc pěkně!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

A vida - hnedle překlep - omlouvám se - nahradiT

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

Babi, vím, že píšeš, že sýr Neufchatel se dá nahradi krémovým sýrem-myslíš, že byt o mohlo být třeba i pomazánkové máslo?
Nízkotučný tvaroh - předpokládám správně, že vhodnější rozhodně bude ten v kostkách balený než vaničkový (obvykle je hodně řídký…)?
Děkuji předem za odpověď i za recept, vypadá lákavě *

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz