Recept Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

Postup

Nechat tvaroh vykapat v chladničce na sítě položeném nad miskou alespoň na jednu hodinu, nebo až se tvaroh zbaví tekutiny. Vyložit plech pečícím papírem a dát ho stranou. Zamíchat 3 lžíce cukru a vodu v malém kastrolku. Přikrýt a postavit na pomalý oheň. Přivéct k pomalému probublávání. Odkrýt a namočit štětec do studené vody a začít stírat krystalky cukru se stěn kastrolku. Pokračovat s vařením cukru do velice lehce světlého zbarvení. Kápnout na bílý talířek a zkontrolovat barvu cukru. Přidat posekané oříšky a zamíchat je špejlí do cukru, aby se v něm obalily. Míchat je pomalinku, až se cukr zbarví do medové barvy. Ihned vyjmout karamelizované oříšky na pečící papír položený na plechu. Nechat zchladnout a ztvrdnout. Rozbít karamel na kousíčky a rozmixovat je v mixeru na pastu. Přendat do malé misky a dát stranou. Mřížku v troubě dát do spodní 1/3. Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dno 20cm formy asi 5cm vysoké pečícím papírem vystřiženým do kruhu. Vytřít dno formy i stěny rostlinným olejem. Nechat vodu v konvici přijít do varu. Koláč se bude péct ve vodní lázni. Postavit formu do větší nádoby a před pečením tam nalít asi 3cm vařící vody. Do mísy přendat vykapaný tvaroh a našlehat ho (i v robotě) do hedvábna a hladka. Nechat změknout Neufchatel sýr v mírné troubě, až je změklý. Přidat ho do mísy s tvarohem, společně se semínky a dužinou vanilkové tobolky. Přidat tam vejce, zbývající 250ml cukru a sůl. Našlehat vše do lehka a hladka. Ale pozor, nepřešlehat, jinak by vše řídlo. Odměřit 250ml a postupně přidávat do karamelové pasty. Dobře promíchat. Zbytek tvarohové hmoty nalít do formy. Pokapat asi 10 lžic karamelové hmoty na vanilkovou tvarohovou hmotu ve formě. Namočit nůž do formy a projet s ním tak, aby se vytvořil mramorový vzor. Pozor, nepřemíchat, protože by nevznikl mramorový vzor, ale vše by se jednoduše smíchalo dohromady. Větší nádobu s vařící vodou a formu s tvarohovou hmotou vložit do trouby. Péct asi po 40-45min. nebo až je koláč trošínku nafouklý a začíná se oddělovat ode stěn. Opatrně vyjmout formu a postavit ji na mřížku. Nechat vychladnout při pokojové teplotě. Úplně vychladlý koláč přikrýt a nechat ho vychladit v chladnice alespoň po 24 hodin a až po dva dny. Kulatým nožem objet stěny formy, přikrýt povrch formy plastickým filmem a potom obráceným talířem. I s talířem vše otočit. Klepnou trochu na formu, aby se koláč vyklopil. Postavit servírovací talíř na koláčovou formu a zase vše obrátit. Odloupnout plastik a pečící papír. Natlačit rozdrcené biscotti drobečky na stranu celého koláče. Koláč se nejlépe krájí nožem v horké vodě namočeným a potom osušeným. TIP: Koláč vydrží po 2 dny přikrytý v chladničce. P.S. °°° Sýr Neufchatel je původem z Normandie ve Francii. Je to velice měkký sýr, podobný krémovému, kterým se dá nahradit, ale na rozdíl od něho je z plnotučného mléka a ne smetany. Tradičně se tvaruje do formy srdce. Pekařka Alice Medrich.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 17.02.05 vloženo
  • 12322x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 500ml nízkotučného tvarohu (2%)
  • 250ml + 3 lžíce jemného krystalového cykru
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce opražených a slupek zbavených posekaných lískových oříšků
  • 220g sýra Neufchatel, nebo podobného °°°
  • 1 tobolka vanilky rozpůlená podélce, nebo vanilkový extrakt, nebo i vanilkový cukr
  • 3 velká vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 3-4 lžíce rozdrcených oříškových ¨biscotti¨, nebo graham krakery

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Andry...

vůbec se do ničeho nepleteš, bez různých názorů bychom neměli diskuzi ;o) Musím Ti však poděkovat ! Totiž, krémový sýr Neufchatel /Philadelphia je krémový sýr (může se ještě nahradit našleháním riccota a přírodního hustého jogurtu 1:1) zatím co tradiční sýr Neufchatel z Francie-Normandie je bílý, měkký stolní sýr s vůní hub. Kůrka sýra je suchá a sametová s povrchní plísní. Na rozdíl od ostatních krémových sýrů jeho¨paté¨je zrnkovité (asi tak jako Lučina).

Pěknou neděli Ti přeje,

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

Babi odpust ze se pletu do diskuse, ale mam vybornou zkusenost s Lucinou do cheesecakes. Dle mnoha (fundovanych :-)) nazoru takrka lepsi nez Philadelphia… Tak mozna i sem bych ji bez obav nahradila.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Lucianko...

Musím se přiznat, že jsem tento cheesecake ještě v ČR nepekla. Nejdříve jsem neměla troubu, no a pak byly Vánoce atd. Někde jsem však četla od Eji, že používá tvaroh v kostkách. Měl by být tuhý (ne tvrdý na strouhání). Přinejhorším použít plnotučný. Krémový sýr jako je Gervais je perfektní nahrada za Naufchatel. ;o)

Měj se moc pěkně!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

A vida - hnedle překlep - omlouvám se - nahradiT

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný mramorový oříškovo - vanilkový Cheesecake.

Babi, vím, že píšeš, že sýr Neufchatel se dá nahradi krémovým sýrem-myslíš, že byt o mohlo být třeba i pomazánkové máslo?
Nízkotučný tvaroh - předpokládám správně, že vhodnější rozhodně bude ten v kostkách balený než vaničkový (obvykle je hodně řídký…)?
Děkuji předem za odpověď i za recept, vypadá lákavě *

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz