Recept Mouřenín v bílé košili

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vejce a cukr šleháme do pěny 5 minut šlehačem, přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a upečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu v předehřáté troubě 150 - 170 °C. Krém připravíme v horké vodní lázni - mícháme mléko, žloutky a mouku dokud krém nezhoustne. Vymícháme máslo s cukrem do pěny a vmícháme vychladlý krém. Natřeme na upečené těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr a ašleháme nad párou, až zhoustne. Vychladlý sníh se rozprostře na krém. Nakonec se vše opatrně potře polevou z rozpuštěného másla a čokolády.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 10.09.02 vloženo
  • 7596x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru (pískového)
  • 5 lžic mouky polohrubé
  • 1 lžíce kakaa
  • trochu prášku do pečiva
  • Krém
  • 2 dcl mléka
  • 1 dkg mouky hladké
  • 5 žloutků
  • 10 dkg másla
  • 20 dkg cukru moučkového
  • Sníh
  • 25 dkg cukru moučkového
  • 5 bílků
  • Poleva
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg čokolády

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mouřenín v bílé košili

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mouřenín v bílé košili

Pokud máš elektrický šlehač, stačí ruční, tak šlehej celá vejce a cukr od začátku společně, dokud pořádně nezvětší objem a nezbělají, pak do toho opatrně zamíchej mouku jenom takovým převracením. Není to žádný kumšt a piškot se z toho vždycky povede. Nedávám ani prášek do pečiva, jenom špetičku soli pro zvýraznění chuti.

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mouřenín v bílé košili

Díky, budu si to pamatovat. Mé těsto je opravdu nějaké moc hutné. A když dám více cukru a mouky, mám to šlehat dohromady nebo by bylo lepší ušlehat bílky zvlášť?

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mouřenín v bílé košili - Janelito,

musela být moc tenká. Když se dělá piškot z celých vajec, musí se dát na jedno vejce dvě lžíce cukru i dvě mouky, jedna je málo.

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mouřenín v bílé košili

Udělala jsem je podle toho receptu, ale ta dolní těstová vrstva je nějaká moc tenká. Nebo to tak má být?
Příště to udělám takto: Žloutky oddělíme od bílků. Vyšleháme 5 žloutků s 5 lžícemi horké vody a cukrem. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a sníh z 5 bílků. To už jen lehce mícháme.
 http://recepty.vareni.cz/oblizprst/

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Cibulačka Cibulačka
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz