Recept Moravské zelí jak ho vařím já

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V kastrole si usmažíme slaninu a na ni, nebo rozehřátém tuku usmažíme cibuli do zlatova. Naložené, kyselé zelí dobře propláchneme (můžeme ho pokrájet) a dáme ho do kastrolu k cibuli. Přidáme kmín, pepř, jablko, sůl podle chuti (záleží na tom, jak je zelí slané) a zalijeme vše trochou vody. Přikryjeme poklicí a dusíme, až je zelí měkké. Sem tam zamícháme a přilijeme trochu vody podle potřeby. Ke konci dušení přisypeme mouku, dobře promícháme a zelí s moukou ještě podusíme. Ochutíme octem a je-li zapotřeby, tak přisolíme, nebo víc opepříme.

Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy

Nahlásit recept

  • 11.02.03 vloženo
  • 46532x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g naloženého, kyselého zelí
  • 80g slaniny, na malé kostičky nakrájené, nebo sádla z pečínky i jiného tuku
  • 80g cibule
  • kmín
  • sůl a pepř podle chuti
  • ocet podle chuti
  • 1 červené jablko, bez jadřince a na malé kostky nakrájené
  • cukr podle chuti
  • 30g mouky na zaprášení

Doporučená příloha

  • Pečené vepřové maso a knedlíky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Moravské zelí jak ho vařím já

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.10 13:49
Re: Moravské zelí jak ho vařím já.

Babi, bez ambicí na patent na rozum je tento recept něco, co by se dalo nazvat moravskoslezským zelím. Když je tam dodaný ten brambor, je to úplně dokonalé. Zbývá dodat, že vymačkaná „voda ze zelí“ zmizí v kuchařovi, který ale při přípravě musí velmi dobře vědět, jak daleko má dabljusi :-). Diskuse o cukru, kmínu a octu už jsou zcela v roli šéfkuchaře, nošovické zelí není to samé jako kateřinské zelí, tak se kmín, ocet či sůl s cukrem tomu přizpůsobí. Tento recept má jednu ohromnou nevýhodu, většinou se toto zelí nějak samovolně vypaří mnohem dřív než se stihne dodělat popisovaná příloha :-). Zdravím :-)

Ala_V
100 příspěvků 07.12.09 16:39
Re: Moravské zelí jak ho vařím já.

Moravské alebo české, hlavne výborné. Včera sme ho mali k husičke a moc nám chutilo.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Celerko...

to zelí z knihovny ¨Milotického hospodáře zní moc zajímavě. Vůbec to musí být zajímavá sbírka receptů. Ráda bych Tě požádala a možná jiní se ke mně přidají, budeš-li mít náladu a hlavně trochu času, abys nám z té kuchařky něco napsala! Děkuji Ti předem. S pozdravem,

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá babi,

taky mi nedalo a vzpoměla jsem si na kuchařku, kterou mi babička nedávno darovala. Jmenuje se: KUCHAŘKA ČESKÉ HOSPODYNĚ, KNIHOVNA „MILOTICKÉHO HOSPODÁŘE“ z roku 1922.
Moravské zelí: Hlávka zelí se očistí, zbaví košťálů, pokrájí na nudle, stlačí do hrnku, poleje vařící vodou, přidá trochu kmínu, 1-2 kyselá jablka se oloupají, na lístky pokrájejí a se lžíck cukru a soli se přidají k vařícímu zelí. Také se přidá trocha octa, aby se zelí nerozvařilo. mezitím se na kastrole rozpustí nakrájená slanina, osmaží v ní hodně drobně krájené cibulky do žluta, zasype se moukou, zamíchá, popraží, ale jíška musí zůstat bílá. Zaleje se vodou z uvařeného zelí, umíchá na hladkou, hustou omáčku, smíchá s měkkým zelím, nechá povařit, přidá šťávy z pečeně a je-li potřeba, přidá octa a soli, Je-li zelí řídké, zahustí se ještě troškou mouky, rozkvedlané ve studené vodě, nebo postrouhá se dozelí 1 syrový brambor a nechá povařit. Na míse se poleje též šťávou z pečeně. - Kyselé zelí upravuje se stejně. Jablka se ovšem nedávají. Nejsou nutná ani u hlávkového.
Tímto se ti Babi omlouvám (že moravské zelí se nedělá z kysaného). Měj se krásně,…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Celerko...

já Ti věřím, navíc jsem dnes vyhrabala jednu starou kuchařku, která mě poučila, že moravské naložené zelí se propláchne, zalije vodou, povaří a opět propláchne. Dále se připravuje tak, jako moravské zelí hlávkové, s nastrouhanou syrovou cibulí, zásmažkou a nakonec nastrouhanou syrovou bramborou a octem, solí, kmínem a pepřem. Připravuje se bez cukru. Ale i tento recept nezní jako recept Tvé babičky, která si zajisté přidala cukr. Je pravda, že nám snad nejlépe chutná to, na co jsme od malička zvyklí.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pjs...

možná jsem recept neměla nazvat ¨moravským¨, ale ančto jsem Moravanka, tento recept mám od maminky, sama jsem si ho vyvezla v hlavě do ciziny a vařím ho po umta-let, jsem usoudila, že je z Moravy (postrádám krajové nuance, nechť mně Morava i Čechy odpustí). Ale ať to je, jak to je, myslím si, tak jako Ty, že je to nejlepší zelí co jsem kdy a kdekoliv jedla. S tím cukrem a karamelizací to musím vyzkoušet! Děkuji Ti za analýzu, ze které pro mě vyplívá, že vařím zelí Českomoravské. Babi.

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Moravské zelí

Babička (okr. Přerov) dělala moravské zelí vždycky z hlávkového zelí a ne z kysaného. Pravda je, že bylo řídké, zaklechtané (jak píše pjs) a nasládlé. Moc mi chutnalo. Když jím stejně připravený recept z kysaného zelí, už to pro mě není „moravské zelí“.

rastoba
492 příspěvků 11.02.03 10:27
...
rastoba
492 příspěvků 11.02.03 10:27
...
pjs
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Moravské ne, spíše české

Tohle není moravské zelí, nebo alespoň ne z východní Moravy (Slovácko, Valašsko, ale snad i Haná). Pro moravské zelí je typické, že je řídké a silně zaklechtané, takže je bílé. Nemyslím si, že znalci moravské kuchyně budou se mnou zcela souhlasit, ale já jako „přistěhovalec“ do této části Moravy to vidím takto. Recept se blíží tomu jak se kysané zelí dělá spíše v Čechách a snad na Vysočině. Jde spíše o zelí obvykle nazývané „restaurační“.
Recept je podobný tomu jak zelí dělám sám a také si myslím, že je to nejlepší z možných. Snad na cibulku dávám lžíci cukru, který nechám mírně zkaramelizovat a pak již vše stejné!
 pjs

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz