Recept MOP (Mrkev - Ocet - Patison)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupeme a na kostičky nakrájíme mrkev. Dáme vařit do jemně osolené vody (vkládáme do vody již vařící, nikoli studené). Oloupeme patison, nakrájíme na kostky. Zhruba v polovině doby varu mrkve (tedy asi po deseti minutách) přidáme patison.

Bílou cibuli pokrájíme na malé kousky. Osmahneme do jemněhněda na oleji (do kterého jsme přidali trochu soli), poté přidáme ocet balsamiko a lžičku medu. Vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne (obvykle asi deset minut).

Slijeme mrkev a patison, necháme dobře okapat, dáme na tálíř a polijeme omáčkou z octa balsamiko. Žádné jiné koření nepřidáváme - rafinovanost je v jednoduchosti.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.12.07 vloženo
  • 3261x zobrazeno

Čas přípravy

  • 23 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 větší mrkve
  • jeden patison
  • mladý ocet balsamiko
  • kávová lžička medu
  • jedna cibule (bílá)
  • olivový olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • Čerstvý kornšpitz a suché bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu MOP (Mrkev - Ocet - Patison)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP (Mrkev - Ocet - Patison) MI-LANe

Děkuji Ti za realizaci MOPu, už jsem myslela, že se nedočkám! :-)) A musím, uznat, že toto vůbec nevypadá špatně, viděla bych to jako vhodnou, zajímavou, zeleninovou přílohu k jednoduchému hovězímu steaku (sůl, pepř), nejlépe z argentinského masa. Hezké odpoledne. T.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP (Mrkev - Ocet - Patison)

A - vůbec to nebylo kyselé, ačkoli octa bylo poměrně dost…

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP (Mrkev - Ocet - Patison)

Mně přidávání octa a do všeho také připadá podivné, ale musím říct, že jsem docela nedávno pekla kuřecí maso a jen tak z plezíru jsem ho asi den předtím osolila, opepřila a místo obligátního oleje pocmrndala octem (obyčejným).
Před pečením bylo masíčko zalito smetanou s trochou mouky a byla přidána okapaná, pokrájená sušená rajčata. Omáčka normálně výborná, také co by kdo čekal při této kombinaci :-), ale to maso se úplně rozpadalo a přitom - což je zajímavé - si zachovalo i křupavou kůrčičku, chutnalo všem a to u nás jedla i moje náročná maminka…
Třeba to nebylo tím octem, ale třeba jo… :-)

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP (Mrkev - Ocet - Patison) - kamilio

díky za chytrou reakci k receptu. Já také velice často používám k vaření víno, úplně s Tebou souhlasím. A s tím octem je to takové zvláštní - já nijak zvlášť nepreferuji KYSELÁ jídla; ocet používám spíše k tomu, aby ´VYTÁHL´ jiné chutě. Naučil jsem se, že když dám ocet těsně před koncem vaření, tak je jídlo nakyslé či kyselé, když dám ocet v počátku, tak s tou kyselostí není tak ´horké´. A stejně je to spíše o statisticky vysvětlitelné náhodě - já totiž vařím jídla s vínem hodně často, jenom jsem je jaksi nepsal do ´Labužníka´ - polepším se…

 
kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP (Mrkev - Ocet - Patison) - milane

Také velice rád experimentuji s různými surovinami a postupy, ale když se dívám na tvé výtvory, tak tam snad není žádný bez octa. Nezkoušel jsi místo octa třeba různá vína? Osobně téměř ve všech případech. kde má ocet má své místo, užívám víno raději. Jestli ty nebudeš mít člověče nedostatek žaludečních kyselin, jinak to nechápu. Ale samozřejmě nic proti receptům, jsou to dobré variace.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MOP

Zkusili jsme v neděli předcházející tomuto pondělku - jako experiment (také jsme měli poslední patison ve sklepě a již začínal poněkud ´odcházet´). Bylo to skvělé…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Chilli con carne Chilli con carne
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz