Recept Molokhia - Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso nakrájíme na 5 cm kostky. Na proužky nakrájenou cibuli spěníme na olivovém oleji, přidáme molochiu a lehce osmažíme. Pozor aby se nespálila, jidlo by se nedalo konzumovat. Zalejeme vodou vložíme maso a veškeré igredience uvedeme do varu. Ztlumíme na nejmenší možný ohneň a vaříme. Z počátku je obsah slizovitý ale ztrácí se postupně varem. Molochia se vaří velmi pomalu a dlouze a tak je má pak tu svou správnou chuť. Hustotu si určete sami. Osobně ji preferuji hustější s arabským chlebem. Někdo ji zas má rád řidší skoro tak jak se podává na příklad v Egyptě či Levantských zemích. Suzana napsala obdobný recept, avšak na bázi čerstvé, sušené či mražené. Ač z jedné stejné rostliny chuť z práškové je naprosto jiná. Nesmí vás zarazit barva, která je hodně tmavozelená, spíše do černá.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 20.03.10 vloženo
  • 5322x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg hovězího masa
  • 6 PL práškové molochie
  • 2 velké cibule
  • 6 rozetřené stroužky česneku
  • 2 PL čerstvě drceného koriandru
  • 2 bobkové listy
  • 1 tobolka kardamonu - rozdrcená semínka
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 snítka pelyňku
  • sůl
  • harissa dle odvahy!

Doporučená příloha

  • Arabský chléb, pita, baguetta.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Molokhia - Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 25.03.10 00:27
Re: Molokhia - Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Lois, tom poznam doverne. Tiez som ochutnala vselijako a najviac mam rada sposob ktory opisujem. Mluchyje s kuratom na cesnaku a na to Degah. .. je zrovna zber Akoub-Gundelia.. neviem ci poznas/ si sa stretol ..mam ju velmi rada, dnes je na veceru ..

http://myculinaryjourneythroughlebanon.blogspot.com/…n-chouf.html

Dakujem, pekny vecer :)

 
Louis
129 příspěvků 24.03.10 21:03
Re: Molokhia - Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Jolanko,

naopak jsem to já ktrý Vám děkuje. Žil jsem ve všech zemích které popisujete a faktem je, že jsem si na jedne mouloukhia nepochutnal. Ten chuťový návyk na tunisskou mi to nějak kazil. Nebylo to špatné, ale ne naše. Vy mě vracíte na skutečně šťastného mládí je to neuvěřitelné a za to moc děkují. Louis

 
jolana
5065 příspěvků 21.03.10 04:21
Re: Molokhia - Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Louis, susene listy staci premliet medzi dlanami a potom do sitka/nadoby na cedenie s vacsimi dierkami a osiat. Zilky z listov ostanu v sitku, lebo inac kazia chut.
Susene je naozaj ovela chutnejsie ak je drtene na jemno.
Molochia robievam na cesnaku. Nakrajany cesnak na platky osmahnut na oleji len aby zavonal. Pridat naporcovane maso alebo kurca, stipku kurkum, sol.Mozno stvrtky citrona celeho a jednu paradajku celu. Potom to vyberieme. Opiect, podliat, podusit a ked je uz don 3/4 hotove pridame mluchyje. Varime pomaly, aby si zachovalo farbu a mazlavost. Ono ta mazlavost je pravo to o co tu ide. V Egypte davaju varit neveste prave mluchyje. Ked nema farbu a nie je mazlave, tak to je naic gazdina. egyptania miluju mluchyje s kralikom.
K tomu sa podava Degah=cesnak tluceny so stipkou soli, zaliate citronovou stavou. Kto rad stiplave prida ku cesnaku feferonku.
V Syrii a Palestine su oblasti kde pridavaju nasekany zeleny koriander ku koncu varenia. Ale s cesnakom je podla mna asi vobec najlepsia. Hodia sa k sebe.
Zdravim, vdaka za recept.
Vsetkym dobru chut :)

 
ester
288 příspěvků 21.03.10 03:55
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Louisi,tos psal.........­...omlouvám se

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 03:42
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Di,

nemyslím, že ten pelyněk má tak dominující roli. V některých receptech je fakultativní.

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 03:38
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Casino,
snažím se co nejvěrněji reprodukovat recepty tak jak si na ně vzpomínám a zachovat tak autenticitu. Jinak v poznámkách uvádím svůj komentář. Pro sebe to dělám jedině s jehněčím či skopovým, a to krky či žebírka. Pro rozmazlenou rodinu však s hovězím.

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 03:30
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Suzanko,
asi jste žila v Egyptě co? Studoval jsem sice v Bejrutu, ale do Caira jsem jezdil 2× ročně na měsíční stáže a mám moc hezké vzpomínky na trh a pouliční prodávače foul. Ale to by bylo hodně dlouhé. Myslím že dnes se dá sehnat molokhia buď v Myslíkové, nebo v Bořivojové na Žižkově.

 
di
2451 příspěvků 21.03.10 03:24
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia - ester

Máte pravdu, nemám ten pelyněk.
Suzanko - ve Farahu v Myslíkově ulici.

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 03:22
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

e.s.t.e.r,

proč? Psál jsem, že já osobně dávám jehněčí krky a miluji prorostlé jako dietku tak tam dávám také na obíráni žebírka!

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 03:21
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Di,
Jistě to lze, ale je to pracné. V Tunisku používají kulových mlýnech na přášek jemnější než mouka. Teď mi něco napadlo. Možná by ty šly listy v troubě při teplotě kolem 60° C pořádně vysušit na pokud máte domácí kutr-sekáček, tak by to tam mohlo jít. Určitě si myslím že se ty trošku větší kousky rozvaří.

 
casino
4478 příspěvků 21.03.10 03:08
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Nejen vzhledem k tomu, že se právě rodí kůzlata a jehňata bych se přimlouval spíše nahradit ten skot v ingrediencích :-()))

 
ester
288 příspěvků 21.03.10 02:49
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia-Louisi,

možná jsi jen ve spěchu přehmát kategorii?
I když já bych byla schopná,dát tam to maso všechno......a možná ani Di tak nemá všechny suroviny nachystané :)

 
ester
288 příspěvků 21.03.10 01:58
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Takže na kůzlečí a jehněčí zapomeňte?

 
suzanka
161 příspěvků 21.03.10 01:51
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia

Ahojkííí, kde bych mohla sehnat sušenou?

 
di
2451 příspěvků 21.03.10 01:34
Re: Mouloukhyia - Molokhiya - Molochia - Louisi

Chci se zeptat - molokiju mám jen sušenou (listy). Kdybych je rozdrtila na prášek, daly by se na tenhle recept použít? Zrovna jsem se totiž zítra chystala na nějaké dušené hovězí a ostatní suroviny všechny mám.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Hruškový koláč Hruškový koláč
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz