Recept Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Postup

V tlakovém hrnci (lze i v normálním hrnci samozřejmě), v cca. 1 litru vody, uvaříme do měkka kuře a to s kardamonem a cibulí.

Když je kuře vyvařené, vyndáme kuře, kardamon a bobkový list. ( scedíme). Takový vývar dále vaříme a přidáme do něj molocheju – špenát, musíme však dát pozor aby jsme molocheju-špenát nerozvařili, to poznáme tak, že listy začínají klesat na dno, zmražený špenát se musí rozpustit.

Vedle na pánvi osmahneme rozetřený česnek s koriandrem a přidáme do polévky. Povaříme a nakonec přidáme lžičku citronové štávy ale nemusíme.

PS: rozmixovanou cibuli lze přidat do polévky

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.04.09 vloženo
  • 7730x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • velmi typická a velmi chutná polévka z Egypta, pravděpodobnost že seženete molochéjju v Čechách je minimální, ale jako “jakousi takovou” náhražku lze použít špenát. Pro mě srdeční záležitost protože mamča nás tím v dětství krmila a já na tuto polévku moc ráda vzpomínám.
  • 1 kg čerstvé molochéjji nebo 1 balíček mraženého špenátu
  • 1 kuře nebo kuřecí droby na polévku
  • 1 středně velká cibule
  • 3 tobolky kardamomu,1 bobkový list
  • palička česneku
  • 1 kávová lžička mletého koriandru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • olivový olej
  • sůl dle chuti
  • ... Molochéjja, Mulukhiya - je nutričně vysoce hodnotná listová zelenina, což jsou mladé listky jutovníku tobolkatého ("Corchorus capsularis"). Jedlé mladé listky jsou velmi oblíbené zejména v kuchyních Středního Východu např. do polévek . Jsou zde používány čerstvé, sušené a mražené. Používají se jemně nasekané k přípravě stejnojmenné kuřecí polévky. Údajně mohou být nahrazeny (aspoň vizuálně nikoliv nutričně) listy špenátu. ... (čerpáno z netu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 12.04.10 05:42
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Suzanko, dovolila som si pridat foto Muluchuje tak ako ho pripravujem doma :)
Pekny vecer :)

 
meisje
580 příspěvků 03.06.09 11:53
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Opet dekuji za bajecny recept, konecne jsem se dostala k tomu abych tuto polevku doma vyzkousela a to dokonce s molochejjou. Byla jsem vcera mile prekvapena, ze u nas v Delhi je molochejja bez problemu k dostani a ted je pry i jeji sezona a pry je chutove ted nejlepsi. Jen bych autorku poprosila jestli by mohla u receptu doplnit dodatek a to : pokud se pouziji cele tobolky kardamonu je nutneho ho pred pouzitim " rozpuknout" a uplne nejlepsi je pouzit mlety kardamon. Jinak je chut kardamonu takova „jalova“. Projela jsem net a zjistila jsem, ze vsude se pouziva pouze mlety kardamon. Dale jsem zjistila, ze „Molochejja“ se vari i z krevet a v Palestine dokonce i z hoveziho masa. Polevka je vyborna, urcite se k ni budu vracet . A priste ji zkusim udelat jak popisuje Jolanka, kdyz se maso nejdrive opece a zatahne se tak to ma chutove urcite dalsi rozmer.

 
tea63
935 příspěvků 09.04.09 18:37
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)-Esme:-)

Já to pochopila. :-))) Někdy nejsou prstíky na klávesnici v souladu s myšlenkami v hlavě..... Stává se mi to velmi často. :-))

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.04.09 10:41
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču) - Tea,

čtu to po sobě a nemá to ani hlavu ani patu.
Tím „máš pravdu“ jsem myslela že je to skutečně skoro Take 5. :-))))

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.04.09 06:18
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču) - Tea,

máš pravdu. Myslím že by se daly použít i lístky kopřiv.

 
tea63
935 příspěvků 08.04.09 18:10
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

To je opravdu zajímavá polévka. Tu molochéjju asi neseženu, takže použiju milovaný špenát. Jinak všechno mám.
Esme, když pominu ta koření, tak je to skoro „take 5“ , že jo ? :-)
Suzanko, moc pěkný recept. Dík. ;-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.04.09 08:56
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Také ráda vyzkouším.
Zde v Oz se používá na tuto polévku amaranth.
Toho mám i po osmileté každoroční likvidaci na zahrádce stále dost. Používám ho i na klasický špenát takže to bude jistě velice podobné.

 
meisje
580 příspěvků 07.04.09 23:03
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Shodou nahod - nebo jak se to rika…jsem dnes mela tuto polevku k obedu. Sice to bylo v restauraci, ale byla vyborna. Spenat je proste maly zeleny zazrak. Diky za recept, urcite vyzkousim.

 
sveva
751 příspěvků 07.04.09 20:59
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Cizokrajný recept s upřesněním zdroje a velmi kompetentním komentářem. Ráda si takové věci počtu a poučím se. Bylo by pěkné, kdyby nám neznámé recepty vždy okomentoval někdo, kdo zná tu kterou kuchyni. Děkuji Suzanko i Jolano.

 
gmp
1603 příspěvků 07.04.09 20:53
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Takhle by měly vypadat recepisy na labužníku. Naprosto skvělé!
Zase špenát, kam se člověk podivá všude špenát. Miloš

 
jolana
5064 příspěvků 07.04.09 20:21
Re: Molochéjja – Mulukhiya (recept pro mojí mamču)

Suzanko, mam rada a velmi…;)) Da sa kupit susene v Prahe u Farah. Myslim ze aj na www.souk.cz je o nom daco.
Mluchyje/Muluchy­ja…zo slova Muluk/Kral/vladca a Mulukyje znamena pre krala/ov.To je recept a jedlo! este z cias faraona, kde ho mohli jest/bolo dovolene len pre faraona a najvyssich. Do oblasti a medzi lud sa rozsirila az fatimovskom chalifovi po 11.storoci..
Egyptania (original ) ho varia na kraliku. Tak ako u nas sa chodia „vymetat kuty“ u egyptanov je skuska sposobnosti pre nevestu navarit mluchyje. Aby bolo spravne tahave, malo zelenu farbu a spravnu konzistenciu- ani huste ani riedke. V Egypte ho varia na drobno nasekane (na zimu sa bud susi alebo mrazi).Masko sa opecie na kvapke oleja a cesnaku do zlatava, zaleje a necha prevriet, potom sa prida mluchyje a akonahle zacne vriet sa teplota stiahne aby len tak prebublavalo pomalinky, jemne aby nestratilo na farbbe a tahavosti. Ked sa naklada do tanierov si kazdy prida z misticky podla chuti Degga, ktora je vlastne utlceny cesnak so stipkou soli a citronova stava. Kto rad prida najemno aj feferonku.
Palestinci pridavaju k nemu nasekany zeleny koriander a petrzlen.
V syrii sa varia cele listy ako privarok husty, kurca/maso sa k nemu pecie/ugriluje
v rure.
V Libanone sa pridava cibula mala cela oprazena.
Jordanci to varia na sposob egyptsky alebo aj vselijako.
Vari sa na kurati alebo na jahnacom.
Priloha gulata dusena ryza so stipkou kurkumy.
Krasny receptik. Dik..;))So spenatom by mohlo byt fajnove ale myslim, ze
aj s mladou zihlavou/koprivy.

http://en.wikipedia.org/…%D9%8A%D8%A9

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Cuketové placky Cuketové placky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz