Recept Mokrý Napoleon krok za krokem

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mokrý Napoleon krok za krokem

Úvod

Už z názvu je patrné, že se jedná o „mokrý“ dort. Chuťově ho můžeme přirovnat k nanuku.

Postup

Mléko ohřejeme a přidáme do něj máslo.
Necháme ho zcela rozpustit a směs promícháme.
Cukr vyšleháme se žloutkem.

Upozornění:
Mléčno-máslová směs musí mít vyšší teplotu než je teplota pokojová, aby se v ní později přidaná mouka mohla trochu spařit.

Do mléčno-máslové směsi přidáme postupně, za neustálého míchání, cukr rozšlehaný se žloutky.
Zašleháme sůl a mouku. Dobře promícháme.

Upozornění:
Těsto musí být elastické, aby šlo dobře rozválet do tenka.

Rozdělíme ho na 14 kousků.
Vál posypeme moukou a každý kousek rozválíme do tenka.
(Těsto lze vyválet i přímo na pečicím papíru.)

Poznámka:
Předem si připravíme nějakou šablonu, podle které budeme chtít vyřezávat jednotlivé korpusy z upečených plátů.
Pokud chceme mít více odřezků na posypku, rozdělíme těsto pouze na 12 dílů.

Troubu rozehřejeme na 180 - 200°C.

Poznámka:
Pro rychlejší upečení je dobré dávat péci najednou aspoň dva plechy.
Těsto ještě na plechu nezapomeneme propíchat vidličkou.
Od trouby neodcházíme, korpusy jsou upečené velmi rychle.

Každý upečený korpus hned obřežeme podle zvolené šablony, během chviličky totiž ztvrdne a láme se.

Hotové korpusy skládáme na sebe, na rovný povrch.
Na obrázku č. 4 je vidět, že pláty samy o sobě tvoří vrstvy, které se moc „nedchlipují“.
Je to tím, že jsme nechali zlehka spařit mouku.

Příprava krému:
Uvedené ingredience vyšleháme a za neustálého míchání přivedeme k varu. Jakmile krém zhoustne, odstavíme ho z ohně.
Trochu necháme vychladit a přišleháme 100 g másla.

Jednotlivé korpusy promažeme teplým krémem.

Formu vyložíme alobalem, aby krém nemohl vytéci.
Necháme u ní volné delší kraje, abychom po promazání mohli celý dort alobalem překrýt.
Do takto připravené formy klademe jednotlivé korpusy a promazáváme je krémem.
Protože máme hodně krému, není nutno s ním šetřit, jedná se přece o „mokrého“ Napoleona.

Tip:
Když trochu krému zbyde, nalijeme jej do mikroténového sáčku nebo do plastové nádobky a uložíme na mrazák.
Je výborný na bliny, na ovocné saláty nebo jednoduše jako zmrzlina.

Na každý korpus dáme přinejmenším šest lžic krému.
(Klidně až cca 9-10 lžic.)

Na namazaný první korpus položímě druhý tak, aby byl přesně v zákrytu.
Pokud je krém řidší, bude trochu vytékat.
Stejným postupem pokračujeme až do posledního korpusu.
Jakmile namažeme poslední korpus krémem, posypeme ho rozdrcenými odřezky.

Poznámka:
Je potřeba, aby ve formě po bocích dortu zůstalo volné místo, protože dort trochu nabyde.
Na vyteklý krém také nasypeme odřezky.

Trochu odřezků odložíme stranou, po nasáknutí jednotlivých vrstev krémem jimi posypeme boky celého dortu.
Dort dobře překryjeme fólií a postavíme do ledničky.

Krásně zvlhne, trochu nabyde a stane se velmi měkkým a mokrým. Nejlépe, když ho necháme v lednici minimálně 10 hodin.

Hotový dort vybalíme z fólie, obsypeme boky zbylými odřezky, dáme jim chvíli čas, aby zvlhly (nasákly krémem), dort rozřežeme a rozdělíme na dezertní talířky.

Poznámky:

  • Mnozí používají kulatou rozevíratelnou dortovou formu pro snazší vyjímání dortu.
  • Pokud dort připravujeme v obdélníkové či čtvercové formě, je postup složitější.


Dort rozkrájíme ještě ve formě, jednotlivé kousky vyjmeme (první kousek nejde moc dobře vyjmout) a odřezky obsypeme všechny vnitřní - sousedící kraje (řezy).
Necháme trochu zvlhnout a popřejeme si dobrou chuť!

  • Je lepší obřezat jednotlivé tvary plátů ještě před pečením a odřezky upéci spolu s nimi. nemusíme se tak bát, že se nám upečené korpusy při obřezávání rozlámou.

Tip:
Ruské holčiny vyřešily složitou přípravu jednotlivých korpusů následovně:
Z těsta udělaly roládu.
Tento předpis je dle jejich názoru nejlepším předpisem na roládu „a la Napoleon“.
Je potřeba jen připravit více krému, cukr v něm snížit tak na 1/3, ochutit citrónovou šťávou a koňakem - čili připravit takové hustší šodó. (obr. 7 a 8)

Čerpáno z ruského fóra a volně přeloženo. (2006).

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.03.06 vloženo
  • 11671x zobrazeno

Ingredience

  • *Těsto:*
  • 1 sklenice mléka
  • 100 g čajového másla nebo margarinu
  • 1 sklenice cukru
  • 1 vejce
  • 1 KL soli
  • 4 1/2 sklenice mouky;
  • *Krém:*
  • 2 l mléka
  • 6 žloutků
  • 1 1/2 sklenice cukru
  • vanilka
  • 4 PL mouky
  • + 100 g másla (*viz postup*).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mokrý Napoleon krok za krokem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Putin
44 příspěvků 14.09.17 10:09

@Nadjah bývaly časy, kdy se hořčice prodávala ve skleničkách 2 dcl a byla to tenkrát standardní odměrka. Tak si myslím, že tady to bude taky tak a proto hlasuju pro 2 dcl. 8)

 
casino
4450 příspěvků 14.09.17 09:36
Kdepak je asi Tereze konec...

… ale ještě než vzala do zaječích, tak stihla s navrácením fotek udělat si z labužníků prču, že :mavam:

 
Nadjah
3 příspěvky 13.09.17 22:17
Mokrý Napoleon

Dobrý večer, ráda bych věděla, o jak velké odměrky - sklenice se jedná. Mám sklenice 1 dl, 2 dl, 3 dl i 5 dl. A vzhledem k množství másla uvedeném v gramech, je to docela důležité. ;)
Děkuji, Nadja

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 29.03.11 22:55

Že by :potlesk:

Tereza

 
jolana
5060 příspěvků 29.03.11 18:59

Terezko,ale spolu s fotkami asi nieco utieklo aj z postupu..zaciatok nedava zmysel ;-)

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 29.03.11 18:44

Navráceny fotky.

Tereza

 
Shakira
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Holky, vůbec bych do těsta nedávala cukr. Ten dort je strašně sladký s tím krémem. Včera jsem pekla Dort Napoleon od babi. A ještě teď není uleželý. A cukru jsem tam dala míň do krému, protože byl hodně sladký. Takže nevím jak dlouho budete čekat na změknutí vrstev, aby jste mohli stočit roládu.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Airan, tak to vypadá, že máš pravdu, z celkového těsta zřejmě stočila ta paní dvě rolády…pošlu Ti odkaz na ono forum a garantuji, že tolik skvostných dortů na jednom místě jen tak někde nenajdeš. Ve fóru je i spoustu fotografií, najdeš tam i Napoleony, o kterých jsem před chvílí mluvila, také je tam spoustu inspirace například pro heju a její vnučky. Prostě požitek pro oči . ;o))

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Airan..to nevím…myslím si, že na jednu placku to má nějak moc vrstev…zkusím to očíhnout na tom fóru, jestli se tam o tom někdo víc nerozpovídal…a představ si, jedna paní tam upekla Napoleona ve tvaru klobouku…a jiná tam zase prezentuje Napoleona s tropickým ovocem…
I když ta Tvoje verze by možná byla daleko jednodušší a možná pravděpodobnější, když si vezmu, že z toho těsta by byl docela dost velký plát…jenže kde bys ho upekla, kdyby byl jen jeden…nic, jdu to zjistit ;o))

 
KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Podle obrázů bych řekl, že má Vladka s tou roládou pravdu

 
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

To snad neeeee…co tak upect jen jednu placky, pomazat, pockat az zmekne a pak zavinout - usetri to tolik prace:-))) Nemohla by ses prosim po tom podivat a upresnit, dekuji.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Myslím si, že těsto normálně rozdělí na určitý počet dílů, samostatně upečou, promažou krémem a až vrstvy změknou, tak to zavinou…čili si myslíme naprosto to samé…;o))

 
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mokrý Napoleon krok za krokem

Vladko, dekuji ta recept a obrazky. Opet udelam kamaradce radost:-)) Akorat mne ta rolada mi neni moc jasna - to upecou najednou, pomazou kremem a az zmekne zavynou jako roladu? Dala jsem si ze zvedavosti ten dort v cukrarne a moc mi chutnal - pracne dorty obycejne nechavam na kamaradce, ale do te rolady se klidne pustum oosobne:-)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Ostrý patizonový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz