Recept Moczka śląska na słodko

gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Moczka to je zřejmě nejtypyčtější slezskou, sváteční potravou na Boží narození. Zařazení do kategorie je poněkud složitější. Stejně jako zařazení do národní kuchyně neb Slezsko zasahuje do Německa, Čech, Polska. Podle regionu se též nazývala Mołcka, nebo Bryja. Perník na moczku se pekl se začátkem Adventu. V některých oblastech se do moczky přidávala kořenová zelenina a nové koření. Taková se podávala, jako omáčka ke sledi.

Postup

Pernik namočíme do vody a necháme jej dobře rozmočit. Spaříme mandle, prudce ochladíme a oloupeme. Mandle, ořechy, švestky, křížaly pokrájíme, přidáme k rozmočenému perníku, vytlačíme šťávu ze 3 citronů, ochutíme špetkou soli. Vaříme cca 30 minut na velmi pomalém ohni. Po zchladnutí dosladíme medem podle chuti. Nikdy nedáváme med do vřící potravy. Ty tři lžičky sbírá jedna včela celý svůj život. Je hřích zničit její práci.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 13.12.09 vloženo
  • 3074x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 litry vody
  • 250 g perníku na strouhání
  • 200 g mandlí
  • 400 g rozinek
  • 150 g sušených švestek
  • 150 g křížal
  • 150 g lískových ořechů
  • 3 citrony - šťáva
  • 3 KL medu
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Moczka śląska na słodko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Moczka śląska na słodko

Alis
2617 příspěvků 14.12.09 05:25
Re: Moczka śląska na słodko, píšu rychleji, než čtu...

„Mandle, ořechy, švestky, křížaly pokrájíme…“ no jo, no, už to vidím, jóóóó´:-) Tak když už se hloupě ptám - nudličky, kostičky, čtverečky, srdíčka?

:-)))
Hezký večer
Alis

casino
4497 příspěvků 14.12.09 04:14
Re: Moczka śląska na słodko

…mně zase Polskou omáčku, k hovězímu… :o)

Alis
2617 příspěvků 14.12.09 03:52
Re: Moczka śląska na słodko

Připomíná mi to staročeskou Muziku, oblíbenou na Štědrý večer… A mám jeden dotaz: mandle se nekrájejí, vcelku?

Díky za odpověď
Alis

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz